blade-350qx-rtf-quadrocopter-teszt/2014/05/11

BLADE 350QX RTF quadrocopter - teszt

2014. május 11. Teszt delmaster

A korábbi, nagysikerű tesztünk után úgy döntöttünk, hogy bemutatunk egy olyan középkategóriás quadrocoptert ist, mellyel már szinte gyerekjáték a repülés, illetve kamerát is szerelhetünk rá, így megnézhetünk a magasból szinte bármit. A tesztünkhöz a BLADE 350QX nevű quadrocoptert, a Modell & Hobby Kft. biztosította számunka. Ezúton is köszönjük!

BLADE 350QX RTF (READY-TO-FLY) QUADROCOPTER

DSC_7954 DSC_7956

.

A quadrocopterek egyre jobban terjednek el Magyarországon is, azonban csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy komolyabb modellbe fektessék vagyonukat. A DJI gyártó cég gyártotta le először azt a típust, melyre a jól ismert GoPro kamerákat fel lehet szerelni, s irányíthatóságában nem csak a pilóta vesz részt, hanem a gép is döntést hoz intelligens elektronikájának köszönhetően.  Más gyártók - felhasználva ezt a technikát - megalkották saját terméküket, melyek közül most a HORIZON Hobby Inc. kezeiből kikerült, BLADE 350QX koptert mutatjuk be, ami mellékesen a BLH7800 típusjelölést (cikkszámot) is viseli.

DSC_7957

Mi egy tesztpéldányt kaptunk, melyet már mások is kipróbáltak, így a dobozán a használatból eredő kopások megfigyelhetők. Fekete, BLADE 350QX logóval rendelkező papírdobozban érkezett a termék, melyt kibontva máris megpillanthatjuk a koptert és tartozékait, melyek egészen pontosan az alábbi tételek: BLADE 350QX modell, Spektrum DX5e távvezérlő és hozzá 4 db AA alkáli elem, 12V-os DC töltő, E-Flite 11.1V 2200mAh Li-Po akkumulátor, tartalék légcsavarok, rezgés csillapított kamera tartó, GoPro kamera lefogató és csavarjai, valamint a hozzá szükséges imbusz kulcsok és egy teljeskörű, magyar nyelvű leírás. A mi példányunkhoz a forgalmazó mellékelt még plusz egy 2700mAh Li-Po akkumulátort, hogy a teszt alatt tovább repülhessük a modellel (de ez utóbbi kiegészítő nem alaptartozék).

DSC_7959

Az első üzembe helyezés előtt alaposan át kell olvasni a kezelési útmutatót ahhoz, hogy a gépet megismerhessük és biztonságosan üzemeltethessük. Az akkumulátort használat előtt fel kell tölteni a mellékelt, krokodilcsipeszes töltővel, melynek a működéséhez autó akkumulátorra vagy egyéb 12V-os, minimum 3A egyenáramú feszültségforrásra van szükség. A töltést a speciális, Li-Po akkukhoz készült vezérlő elektronika felügyeli, melyet töltés közben cellakiegyenlítés is kiegészít. Egy hangjelzés és a villogó zöld LED jelzi, hogy készen áll az akkumulátor a töltésre, majd a megfelelő töltőáramot beállítva (2200mAh akku esetén 2.2.A töltőáram szükséges), megnyomjuk a START/STOP gombot, s máris indul a folyamat. Kb. 1 óra szükséges a teljes feltöltésig, s fontos megjegyeznem, hogy a Li-Po akkumulátort nem szabad teljesen lemeríteni; azaz cellánként 3,7V-nak lennie kell ahhoz, hogy az akku ne menjen tönkre, s élettartama a leghosszabb lehessen!

DSC_8297

DSC_8299 DSC_8352
DSC_7963 DSC_7964

A quadrocopter nem a megszokott keresztátlós kivitel, egy kicsit hosszabb törzzsel rendelkezik, de ugyanúgy megfigyelhetjük a két piros és két szürke légcsavart, melynek az irányításban van fontos szerepe: a piros propeller jelöli a kopter elejét (előrehaladási irányát). A modell 680 gramm tömegű akkuval együtt, de fontos információ, hogy a felszállási súlya több, mint 1 kg, tehát bátran szerelhetünk rá bármilyen sport kamerát. Teljes egészében műanyagból készült a váz, így a súlya jelentős mértékben le van csökkentve.

DSC_7965

DSCF9364 DSCF9365

.

A talpazata egyben a leszállás "lökhárítója", mely megvédi a kamerát a landolás esetleges ütközéseitől. A felső borításon, piros színű, műanyag fedél rejti az akkumulátor helyét, ide kell behelyezni azt, majd gondosan visszazárni. A hátsó részen látható a kopter egyik legfontosabb része: a LED visszajelző, mely - hangjelzés mellett - információval látja el a pilótát a kopter teljes állapotáról, illetve hibajelzésekről és módokról. Az alsó borításon található a főkapcsoló, mellyel a kopter ki- és bekapcsolható. A rotorok alatt, illetve a szárnyon LED-ek helyezkednek el, melyek sötétben segítik a kopter észlelhetőségét.

DSCF9322

A BLADE 350QX-be a GPS-modult, gyorsulás- és nyomásérzékelőt, digitális iránytűt, valamint giroszkópot szereltek, mely mind a kiegyensúlyozott és biztonságos repülést eredményezik. Ezeket a szenzorokat a gyárban már kalibrálták, de bizonyos esetekben szükség van az újrakalibrálásra, ilyenkor a használati útmutatóban leírtak szerint kell eljárni. A távvezérlő úgyszintén össze lett már kapcsolva a modellel, így egy repülésre kész gépet kapunk (Ready-to-Fly).

DSCF9392

DSCF9379 DSCF9385
DSCF9387 DSCF9380

.

A távvezérlő egy univerzális, Spektrum DX5e típus, de ehhez a kopterhez lehet fejlettebb funkciókkal rendelkező távadót használni. Nem mondható tenyérbemászó méretűnek, egy picit nagyobb, mint a gyerekjátékokból ismert távvezérlők, így szükség van egy nyakba akasztóra ahhoz, hogy irányítás közben ne kelljen kézben tartani. A távadó használatához 4 db AA alkáli elemre van szükség, de szerencsére a készlethez kapunk elemet.

DSCF9382.

A távvezérlő kialakítása - mondhatjuk - sorozatgyártás; megtalálhatjuk a klasszikus bal és jobb joystickot, trimmer kapcsolókat, középen a főkapcsolót, illetve a bal felső élen a módváltó és trainer/összekapcsoló kapcsolót. Jobb oldalon, felül pedig a HIGH/LOW sebességkapcsoló helyezkedik el. Megfigyelhetünk középen egy LED visszajelzőt, illetve egy beépített hangszórót is, valamint alul csatorna fordító kapcsolókat. Nagyon egyszerű az irányítás ezzel a távadóval: a bal oldali joystick az emelkedést/süllyedést és a vízszintes forgást teszi lehetővé, addig a jobb oldali a balra/jobbra, valamint előre/hátra mozgást produkálja (műrepülő módban csűrés/orsózás funkció is ezzel érhető el). A karok mellett a trimmer kapcsolók vannak, amivel a modell kiegyensúlyozható, illetve egyenletes, folyamatos elmozdulást érhetünk el használatukkal. Ez pl. a videó készítéshez nyújt segítséget.

DSCF9330

A repülés előtt nagyon fontosak az alábbi lépések, melynek nem csak biztonságtechnikai szerepe van, hanem irányítástechnikai is: a távadót kapcsoljuk be először, majd utána helyezzük be a quadrocopterbe az akkumulátort, illetve kapcsoljuk be (kivételt képez az összekapcsolás funkciók, ahol a távvezérlőt kikapcsolt állapotban kell a kopterhez hangolni). Ha minden kalibráció sikeres, illetve minden feltétel megfelelő, jöhet a repülés.

DSC_8291 DSC_8303

.

3 féle üzemmódot különböztetünk meg: Egyszerű (SMART), Stabilitás (STABILITY) és Műrepülés (AGILITY). Ezeket a módokat a távvezérlőn található kapcsolóval válthatjuk repülés előtt és közben is. De lássuk, hogy melyik mód, mit is nyújt nekünk:

SMART MÓD (zöld LED)

DSCF9324

Minden BLADE 350QX tulajdonosnak ezzel a móddal kell kezdenie, hogy megismerje a kopter minden tulajdonságát, képességét, s irányíthatóságát. Ez a legegyszerűbb mód, s egyben a legbiztonságosabb is, hiszen csak aktív GPS-vétel esetén indulnak el a rotorok, illetve ha minden szükséges szenzor megfelelően működik, s be van kalibrálva. A gép ebben a módban szinte helyettünk dolgozik, s a kitérések minimálisak, nincs hirtelen reakció; sebessége is vissza van véve, valamint a maximális magasság 45m, ameddig felrepül. Nem kell félni attól, ha a koptert elfordítjuk a levegőben, s hirtelen nem tudjuk, melyik most az eleje; mert a hozzánk mért irányba orientálódik attól függetlenül, hogy merre áll a quadrocopter orra. Másik leghasznosabb funkció ebben a módban: a biztonsági kör, mely a távadó 5 méter sugarú körét jelenti. Ezt a kört a kopter "tiszteletben tartja", s hiába irányítjuk magunk felé, nem fog berepülni ebbe a zónába. Fontos kritérium, hogy felszállás előtt távolodjunk el a koptertől legalább 5 métert, de utána már ne változtassuk meg helyzetünket, mert a biztonsági zóna onnantól nem garantált.

Ha túl messze elrepült a kopter, s már alig látni, nem kell megijedni, mert a Visszatérés (Trainer) kapcsolót nyomva tartva a quadrocopter visszarepül a kiindulópontba, s landol. Nincs probléma, ha közbe megszakad a GPS-jel, mert ennek hiányában a kopter a nyomás- és gyorsulásérzékelővel fogja lerakni a gépet. A modell gyönyörűen lebegtethető ebben a módban, hiszen adott koordinátára van zárolva, s nem kell tartani az "elkalandozásától". Ha elhúzzuk az adott pozícióból, akkor erőltetve vissza akar, s vissza is fog repülni a zárolt koordinátára. SMART módban is érdemes kamerát szerelni a kopterre, de tudnunk kell, hogy a pozícióban tartáshoz a kopter kisebb kitéréseket / bólintásokat végez annak érdekében, hogy egyhelyben maradjon. A széllel is küzdenie kell, így a felvétel nem lesz zavartalan: folyamatosan mozogni fog oldalirányba, illetve előre-hátra. Mihelyt eléri a maximális magasságot, máris lehet érezni a quadrocopteren a rázkódást.

STABILITY mód (kék LED)

DSCF9325

Ez a mód már a haladóknak javasolt, ugyanis a kopter orientálása nem a hozzánk mért helyzetet jelenti, hanem a modell fizikai elejét, így a szemünkkel folyamatosan követni kell a piros légcsavarok helyzetét. Az mozgás itt már intenzívebb, s a gázkarral / irányadó joystickkal arányosan növelhető az elmozdulás mértéke. Aktív GPS nélkül is elindulnak a propellerek, s ha később jelet fog, akkor beélesíti a koordinátát. Ezen módban is használhatjuk a visszatérés funkciót, s ennél az opciónál már nagyon hasznos, ugyanis itt már nincs magasság korlátozás; könnyen szem elől lehet téveszteni a modellt.

A stabilitás - mint ahogy a neve is hangsúlyozza - egy olyan funkció, melyben a modellre szerelt kamera felvétele egyenletes lesz akkor is, ha nincs elmozdulás. Ez a valóságban nem azt jelenti, hogy egy helyben lebeg, hanem kisebb kitéréseket tesz: úsztatja a helyzetét annak érdekében, hogy ne kelljen a modellnek hirtelen elmozdulással reagálni a pozicionálásra. Nagyon gyorsan "ugrik" és repül, csak finoman érdemes ezt a módot használni.

Legnagyobb előnye ennek a módnak, hogy ebben az opcióban lehet a legjobb felvételeket készíteni, mind a magasság miatt, mind pedig a kamera stabilitása miatt. A légcsavarok azonnal indíthatók, illetve a visszatérés funkcióval viszontláthatjuk a koptert akkor is, ha nagyon eltávolodott volna tőlünk.

AGILITY mód (piros LED)

DSCF9326

Az egyik "legveszélyesebb" mód, mivel nagy rutinnal rendelkezők is gyakran ezen opcióban törik össze a koptert. Itt már semmilyen limit nincs, lehet a kopterrel szaltózni, illetve műrepülni. Annyiban különbözik az előző módtól az AGILITY mód, hogy a quadrocopter nem hozza egyenesbe magát, tehát nekünk kell ezt végrehajtani, amennyiben ez szükséges. Egy pillanatra sem lehet levenni a modellről a szemünket, mert nagyon hamar földbe csapódhat.

Csak kíváncsiságból próbáltuk ki ezt a módot, de látva az irányítás nehézségeit, nem is mélyedtünk el komolyabban a témában, mivel a tesztgépet nem szerettük volna darabokra törni. Nem éreztük ebben a módban azt a biztonságot, melyet a két korábbi nyújtott! Egy kicsit játék kategóriába sorolnám az AGILITY módot, hiszen ez a forgásokra, szaltókra és bukfencezésre specializálódott.

BEMUTATÓ VIDEÓ

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IiAMbZ5T0b0[/youtube]

TESZT VIDEÓ

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mIWBomaLY7g[/youtube]

A BLADE 350QX modellre olyannyira kíváncsiak voltunk, hogy szétcsavaroztuk, s megnéztük a belső kialakítást, mely nagyon összetett, s mivel sikerült egy zuhanás következtében eltörnünk a műanyag borítást, így szükségünk volt egy gyors javításra.

DSCF9412.

DSCF9417 DSCF9403 DSCF9420

.

ÖSSZEGZÉS

A BLADE 350QX egy nagyon profi quadrocopter, mellyel megfelelő tapasztalatokat lehet szerezni a drónok irányításában, illetve a kezdő légi filmezésben. Meg lehet tanulni bizonyos tereptárgyak körberepülését a felvétel függvényében, s ugyanakkor nagyon szórakoztató kikapcsolódást nyújt számunkra.

DSC_8304

A tesztelés során jó pár észrevételünk van, amelyre most kitérnénk részletesebben is. Az egyik legszembetűnőbb a GPS modul volt, ami nagyon gyenge teljesítményű; egy viszonylag jó rálátással rendelkező égboltról is sok idő kell neki ahhoz, hogy jelet találjon. Ez a SMART módban idegesítőbb, hiszen addig nem indulnak el a rotorok, míg nincs jel. Ez a várakozás energiát von el az akkumulátorból, így a repülési idő csökken ez idő alatt. Érdemes a STABILITY módban elindítani a modellt, majd repülni vele magasra, s mihelyt folyamatos kékre vált, le kell szállni vele, majd átváltani SMART módba, s ekkor már nem kell várakozni, azonnal indíthatók a légcsavarok (mert a GPS-jel már fogható). Zavaró tényezők a magasabb fák, a lakóházak / lakótömbök környezete, ahol szinte nem is tudja magát a földről pozícionálni.

DSC_8281

Fontos betartani az akkura vonatkozó leírásokat, miszerint a zöld, piros, kék egymás utáni, rövid felvillanása esetén azonnal landolni kell a quadrocopterrel, mert az akku áramellátása innentől már kiszámíthatatlan, nem beszélve a Li-Po akku élettartamának veszélyeztetéséről. A teszt során sajnos nem vettük észre mi sem ezt a jelzést, s kb. 5 méterről egy füves területre zuhantunk vele. Ekkor a gyorsulásérzékelő már nem segít, hiszen a fordulatszámot már nem tudja tartani a gyenge akku miatt. A légcsavarokat tartó műanyag rész tehát eltört (mint ahogy feljebb a fotón is látszik), melyet pillanatragasztóval azonnal orvosoltunk. Másik észrevételünk ezzel kapcsolatosan: a műanyag borítás. Meglepő módon a légcsavarokból kapunk tartalék lapátokat, azonban ez az a rész, mely kevésbé törik; inkább a fehér váz az, ami nem bírja az ütődéseket, s hamar törik. Ezen borításon lenne érdemes változtatni a gyártónak, hogy ne kelljen annyi cseredarabot gyártani ezekből az elemekből (kérdés már csak annyi, hogy mennyire érdeke a gyártónak ez).

A visszatérés funkció nagyon jól működik, ezt tesztünk során mi is folyamatosan tapasztaltuk, azonban el lehet egy nagy hibát követni itt is: amennyiben a kopter földet ért, s a gázkart elfelejtettük teljesen lehúzni, abban az esetben a kopter szintén a levegőbe fog emelkedni, mihelyt elengedtük a Trainer kapcsolót. Előfordul azonban az is, hogy kavicsos / aszfaltos területre a kopter nem teljesen vízszintesen érkezik meg, s kicsit előrebukik, s ilyenkor hirtelen jobb lenne megállítani a légcsavarokat, azonban erre nincs lehetőség! A propeller kb 5 mp-ig forog még, majd ezt követően vagy leáll magától, vagy pedig a Trainer kapcsolóval tudjuk leállítani. Tesztük során a tesztkamerát így sikerült összetörni: a kopter előrebukott, a kamera lencséje leért a betonra, s maradandó sérülést okozott benne. Itt lett volna hasznos egy VÉSZLEÁLLÍTÓ gomb, ami azonnal megállítja a lapátokat, s visszabillent volna a vízszintes pozícióban. Ezen említett problémát találtunk az egyik legfontosabb hiányosságnak, ami biztonságtechnikai szempontból is szükséges lenne.

Persze az észrevételek mellett fontos megemlítenünk, hogy a készített tesztvideók lenyűgözőek, s maga a quadrocopter irányítása is nagyon izgalmas. A SMART módban érezni a biztonságot, ahol a kopter helyettük irányít, s nem kell félni a kezeléstől. A STABILITY módban ugyanakkor ellen kell dolgozni a széllel, illetve meg kell tapasztalni a manuális landolás élményét. Érdekes információ, hogy a modell a kisebb szélre immúnis, azonban a kb. 45-50km/h szélsebességgel már elég rendesen küszködik; a SMART módban a kopter nagyon billeg, STABILITY módban pedig elég komoly feladat az ellensúlyozás, illetve a biztonságos landolás.

DSCF9327

A BLADE 350QX RTF quadrocopter a Modell & Hobby Kft.-nél vásárolható meg 119.999 Ft-os áron szaküzletükben, illetve webáruházukban. Nem olcsó, de a technikát meg kell fizetni, s figyelembe vesszük, hogy a gyerekjátékoknak szánt quadrocopterek is kb. 30.000 Ft-ért kaphatók, akkor ehhez mérten már nem is tűnik drágának. S ami ennél is jobb, hogy lehet hozzá skin matricát vásárolni, illetve egyéb, hasznos kiegészítőket (gimball, FPV ...stb.) Mi mindenképpen pozitív véleménnyel vagyunk a modellről, s mindenképpen ajánljuk!

ajanlott_new

Köszönjük a Modell & Hobby Kft.-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

rendszerigeny_hu_banner_impresszum

Írta: Teszt delmaster