corsair-hd120-rgb-led-ventilatorok-three-pack-jartak-nalunk/2016/11/10

Corsair HD120 RGB LED ventilátorok (Three pack) jártak nálunk

2016. november 10. Kocsis Bence Rendszerhűtés

Egyre több gyártó palettáján találunk olyan ventilátorokat, melyek nem csak teljesítményűkkel, vagy épp alacsony zajszintükkel hívják fel magukra a figyelmet, hanem a külsővel is próbálják a vásárlókat magukhoz csalogatni. Egyre gyakrabban találunk LED világítással ellátott ventilátorokat, melyek közül egyesek különféle fény effekteket képesek produkálni, mások pedig RGB világítást kaptak. A Corsair ezen tulajdonságokat egybegyúrta és létrehozta a HD120 RGB LED ventilátort, melyet egy különleges, "Three Pack" összeállításban ki is próbáltunk.

A csomag tartalma:

  • három darab Corsair HD120 RGB LED ventilátor
  • mindhárom ventilátorhoz 4-4 csavar
  • 6 ventilátor csatlakoztatására alkalmas hub
  • kontroller
  • opcionális, három pólusú vezérlő
.

Corsair HD120 RGB LED:

A HD 120 RGB LED egy normál, 120 x 25 mm-es méretekkel rendelkező ventilátor, melynek belső keretében 12 darab RGB LED kapott helyet. Ezek a LED-ek képesek egymástól függetlenül, akár eltérő színben működni, ezáltal számos effekt "kirajzolására" képesek. A LED-ek hatékonyságát növelendő a ventilátor belső keretén kívül a lapátok és a rotor borítás is letjesen átlátszó. A hidraulikus csapággyal ellátott ventilátor PWM vezérlés mellett 800 és 1725 RPM közti fordulatszám tartományban képes működni, 18 és 30 dB(A) közti zajszintet produkálva. A lapátok vékony kialakításúak, melyek működés közben kevesebb zajt, rezgést és turbulenciát produkálnak. A rezgést tovább csökkentik a rögzítési pontokon elhelyezett gumi betétek.

hd120_rgb_002
hd120_rgb_001 hd120_rgb_003
.

A HD 120 RGB LED ventilátor LED világításának "előcsalogatásához" szükségünk. van egy vezérlőre, ennek eredményeképp a 4 pines PWM ventilátor csatlakozó mellett egy másik kábelen egy további csatlakozót is kapunk. Az említett vezérlőt csomagban meg is tudunk vásárolni egy, vagy három ventilátoros készletben.

hd120_rgb_004 hd120_rgb_005
.

A kontroller több komponensből áll. Először is kapunk egy hub-ot, melyhez csatlakoztatni kell a HD120 RGB LED ventilátorokat. A hub rendelkezik egy SATA csatlakozóval, melyet a tápegység egyik SATA csatlakozójára kell rákötni. Ez a csatlakozó táplálja a LED világítást. A hub-ot és a kontrollert össze kell kötnünk. A kontroller segítségével tudjuk az effekteket kiválasztani. Ne feledkezzünk el arról, hogy a ventilátorok 4 pines tápcsatlakozóját az alaplapra, vagy opcionálisan egy ventilátor vezérlőre csatlakoztassuk, hisz csak így tudjuk a ventilátorokat működésre bírni. A kontroller és hub hátoldalán találunk ragasztó csíkokat, melyek segítségével a ház beljesében könnyen elérhető helyre tudjuk tenni ezeket a tartozékokat.

.

Azok számára, akik nem akarják a ház oldalát levenni ahhoz, hogy az effekteket kapcsolgassák, a gyártó kedveskedett egy mentő megoldással. A kontrollerhez tudunk csatlakoztatni egy három vezetékből álló (sebességért, módért és színért felelős) kábelt, mellyel a számítógépház gombjait igénybe véve tudjuk az effekteket állítgatni. (ezt a módszert nem igazán tudtuk kipróbálni). Sajnos a készlet nem képes szoftveres vezérlésre, így Corsair LINK használatára ebben az esetben nincs lehetőség.

Ventilátor specifikáció:

Méret: 120 x 25 mm
Csapágyazás: Hidraulikus
LED szín: RGB
Működési feszültség: 7 - 13.2 V
PWM vezérlés: van
Fordulatszám: 800-1725 RPM (+/- 10%)
Légszállítás: 54,4 CFM
Zajszint: 18-30 dB(A)

Effektek:

A Corsair HD120 RGB ventilátorok számos effektet képesek produkálni, melyek a következők:

  • Demó mód
  • Folyamatos, adott színnel történő világítás
  • Lassan kialvó, majd visszajövő világítás
  • Hirtelen kialvó, majd visszakapcsoló világítás
  • Minden második LED felváltva világít
  • Adott fényben körbe futó világítás (több ventilátort összefűzve látványos effekt)
  • Szivárvány effekt

Ezeket az effekteket 7 különféle színnel tudjuk fűszerezni, melyek a fehér, kék, lila, zöld, sárga, narancssárga és vörös. Itt azonban még nincs vége, hisz a távirányító lehetőséged ad a mód és a szín kiválasztása mellett arra is, hogy az effekt sebességét is beállíthassuk három fokozatban igényeinknek megfelelően.

Amint a képen látható, a Corsair HD120 RGB ventilátorok keretének csak a középső kétharmada fekete színű, a szélek a belső kerettel megegyező átlátszó műanyagból készültek, így a LED világítás fénye itt is ki tud szűrődni, ami növeli a látványt.

[youtube]

[/youtube]

[youtube]

[/youtube]

.

Összegzés:

Bár a Corsair újdonsága a HD120 RGB LED ventilátor nem egy olcsó mulatság, azok számára, akik megengedhetik maguknak hogy megvásárolják biztosan jól járnak vele. A testre szabható, több ventilátor esetében összefűzhető RGB LED világítás, csendes működés mindenképp ékes és hasznos kiegészítője lehet azoknak a konfigurációknak, amelyeknél a külső is számít. Egy aprócska hiányérzet azért van bennünk, ami a kontrollert illeti, mégpedig a távirányítás hiánya, vagy szoftveres ( Corsair Link) vezérelhetőség ami kényelmi szempontból sokat dobott volna a tesztalanyunk értékén.

A Corsair HD120 RGB LED ventilátor egy ventilátoros kiszerelésben 30, egy ventilátor + vezérlő csomagban 50 , valamint 3 ventilátor  + vezérlő összeállításban 90 dolláros áron vásárolható meg. Nálunk ez a "Three Pack" esetében 24-25 ezer forint körüli árat jelent.

tetszett_s[1]

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: