corsair-strafe-a-legalis-csalas-teszt/2015/09/30

Corsair Strafe – a legális csalás [Teszt]

2015. szeptember 30. Herczeg Balázs Billentyűzet

Több különböző mechanikus billentyűzetet is kipróbáltam már, de eddig mindnek volt valamilyen problémája. Voltak esetek, amikor a kiosztás nem tetszett, volt, hogy a szoftverben léptek fel hiányosságok, és volt, hogy túl drága volt még mechanikus billentyűzetek viszonylatában is. Eddig megvalósításban a Tesoro (Roccat és Razer próbálkozásai eddig még kimaradtak) megoldásai tetszettek a leginkább, de ott a szoftverben lépnek fel hiányosságok. Itt jön képbe a Corsair. Ugyan magyar kiosztás nincs, viszont EU kiosztás van, ahol szerencsére ugyan ott helyezkednek el a gombok, mint egy általános magyar billentyűzeten, ráadásul még egy remek szoftvert is tölthetünk le a billentyűzethez. De ne szaladjunk ennyire előre…

DSC03626

Ha mechanikus billentyűzetekről beszélünk, akkor a Corsair aközött a top3 márka között van, ami először eszünkbe jut, és ez nem véletlen, ugyanis a gyártó rengeteg innovatív újítást hozott a mechanikus billentyűzetek világába. Emlékezzünk csak vissza a világ első RGB színekben pompázó mechanikus billentyűzetek bejelentésére (2014 Computex Taipei). Igen, a Corsair volt az első gyártó, aki előállt az újítással, és a többi gyártó (Razer, Tesoro) csak hónapokkal később mutatta be saját megoldásait. Ráadásul más olyan gyártót nem is tudok említeni a számítástechnika történetében, aki rövid idő alatt kétszer is lecserélte a Gaming termékeken található logót.

uniting-brands

Corsair Strafe – Teljesen mechanikus csoda, kisebb árcsökkentéssel

A Strafe megalkotásának két oka volt, egyrészt a gyártó szeretett volna egy olcsóbb alternatívát kínálni a jelenlegi billentyűzeteikre, másrészt pedig a korábbi billentyűzeteik nem rendelkeztek tökéletes világítási megoldással. A két említett hiányosságot pedig a gyártó szépen egybegyúrta, és szerelemgyerekként megszületett a Strafe. A gyártó korábbi mechanikus billentyűzeteivel ellentétben a Strafe nem rendelkezik extra makró gombokkal, ami egyrészt jó, ugyanis egy átlagos billentyűzet méreteivel rendelkezik, másrészt pedig nem a legjobb megoldás, de ez a szoftver hibája, amit majd később részletezek is. A billentyűzet egyelőre csak kettő, pirosan világítható változatban kapható kis-hazánkban, de hamarosan érkezik az RGB világítással rendelkező, Corsair exkluzív Cherry MX Silent kapcsolókkal felszerelt változat is. Visszatérve a jelenlegi tesztpéldányra, kétféle kapcsolóval érhető el a periféria, az egyik a Cherry MX brown kapcsoló, a másik pedig a red változat. Mi az utóbbival szerelt változatot kaptuk készhez. És ha már itt tartunk, kicsit térjünk rá az CMX Red kapcsoló sajátosságaira.

CherryMXRed

A piros kapcsolók könnyű, lineáris, visszajelzőhang-mentes mechanikus kapcsolók, melyek általánosságban a gamerek igényeinek kielégítésére készültek. A kapcsoló egy zömök testtel rendelkezik, melyen található egy kiálló, lapos felületű érintőfelület. A kapcsoló működési elve alapvetően egyszerű. Mint minden Cherry MX kapcsolóban, itt is található egy érintőfelület, és egy közbefogó rész. Ha a billentyűt lenyomjuk, akkor az érintőfelület szépen átsiklik, akadály nélkül a közbefogó részen. Amint átsiklott a felületen, a kapcsoló továbbítja a jelet, és jó esetben választ ad a jelre a billentyűzet, amit a monitort sasolva megfigyelhetünk. Nem kell teljes mértékben lenyomnunk a billentyűket, ugyanis ha az érintőfelület átjutott a közbefogón, hiába nyomtuk le teljesen a billentyűket, a jel továbbjut. A piros kapcsoló különlegessége az, hogy az érintőfelület teljesen lapos, nincs semmiféle kitüremkedés rajta (ilyen kapcsoló a fekete/black is), ellentétben többi társával. Lenyomásához 45g-t kell kifejtenünk, ami egyrészt alacsony, másrészt tökéletesen kontrollálni tudjuk a billentyűk leütését.

DSC03639

Dizájn

DSC03648

Dizájn tekintetében egyrészt minimalista a billentyűzet, hiszen alakjában semmi különlegességet nem láthatunk, másrészt pedig rendkívül dizájnos pusztán 1 dolognak köszönhetően, végre lehet látni a billentyűk közötti világítást is. Sok billentyűzetet próbáltam már ki, de leginkább csak azok tudtak megfogni, ahol a billentyűk közötti világítás is látható. Az első ilyen élményem a legelső tesztemnél volt, amikor egy Sony Vaio laptopot kaptam készhez még anno 2012 nyarán. Ugyan az nem mechanikus megoldás, hanem sima membrános(?), de rendkívül effektív dizájnelem tud lenni, ráadásul nagyon fel tudja dobni a billentyűzet használatának élményét. Pedig csak egy pofon egyszerű megoldásról van szó…

DSC03642

A billentyű ledjei által kibocsátott fény ráverődik az amúgy is vörös felületre, ezzel annak hatását keltve, hogy a kapcsolók alatti felület is világít. Cserébe viszont a billentyűzet két szélső oldalán 1-1 vörösen izzó ledsor kapott helyet. A billentyűkiosztás a megszokott UK kiosztás némi változtatással, amit a Corsair-nél valami oknál fogva multifunkciósan EU-nak neveznek. Külön öröm, hogy nem csak erre a két kiosztásra van lekorlátozva a gyártás, ugyanis kapható még svájci, német, kínai, francia, holland, brazil, és spanyol kiosztásban is. A billentyűzet alja lekerekített, míg a felső rész el lett választva a billentyűktől egy kisebb gödörrel. Ez elválasztott rész felett jobb oldalt találhatjuk meg a szokásos visszajelző panelt, melyek a megszokott kis ledecskék helyett egy-egy hatalmas csíkban világítanak, mellettük pedig két extra kapcsoló kapott helyet. Az egyik kapcsoló a led erősségének kapcsolására szolgál, míg a másik egy dedikált windows gomb letiltásáért felesős gomb.

DSC03646 DSC03647

.

Ha a tekintetünk balra kúszna, megpillanthatjuk az új, ránc felvarrott Corsair logót is. A billentyűzet alján kihajtható támaszokkal növelhetjük meg a magasságot az ergonomikus használat érdekében. És ha már az ergonómiáról beszélünk, meg kell hogy említsem azt is, hogy minden egyes billentyűsor sapkái más-más alakkal rendelkezik, a könnyed írási- játékélmény érdekében.

DSC03662

Az egyetlen negatívum ezzel az, hogy ha megviccelnénk valakit azzal, hogy kicseréljük a billentyűsapkákat, érezhető lesz az, hogy az adott billentyű nem a természetes helyén található. Így törték össze az Y és a Z kicseréléséhez fűződő reményeimet is. Az eszköz elülső részén található egy vastag USB kábel is, ami két kimenetre végződik. Az egyik maga a billentyűzetért felel, míg a másik a billentyűzet kábele mellett található USB 2.0-ás portért. A billentyűzet antighosting-al rendelkezik, es akár mind a 104 gomb egyszerre történő lenyomását is érzékeli.

DSC03661

Anyaghasználat szempontjából sincs miért aggódnunk, ugyanis igen masszív vázzal rendelkezik a billentyűzet, ráadásul egyáltalán nem kelt olcsó műanyag hatást sem.

Csomagolás és extrák

DSC03655 DSC03649

.

A csomagolás viszonylag új számomra, ugyanis nem volt még olyan termék a kezembe, ami a Corsair gaming érájába tartozott volna. A megoldás hasonlít a legtöbb gyártó megoldásához, viszont van 1 lényeges dizájnelem, ami más gyártónak nincs meg. A doboz 2 széle citromsárga körvonalat kapott. Ilyen kis extra, és máris kitűnik az átlag közül. A dobozon egyébként egy ideális szögből lekapott képen láthatjuk magát a billentyűzetet, és csupán a legfontosabb dolgokat emeli ki a doboz: billentyűnkénti világítás és Cherry MX kapcsolók. És ebben minden benne is van. A hátoldalán még van egy felhívás arra, hogy kapunk cserélhető billentyűsapkákat is, melyek gumírozott felülettel lettek ellátva a csúszásgátlás érdekében.

DSC03654 DSC03658

.

Ráadásul FPS és MOBA módhoz is kapunk külön-külön billentyűket. Nem, itt nem számít, hogy a W-ből és a D-ből kettő van, ugyanis más az alakja a billentyűnek… Legalábbis a D esetében. És hogy a csere gördülékenyen menjen, kapunk egy billentyű eltávolító segédeszközt is. Ezeken kívül egy szokásos papírcsomagot kapunk, és semmi mást. Mi? Hogy driver? Na ne vicceljetek… Ki használ még CD-t, ha van helyette internet? Hehehe… hát én… A probléma nem olyan nagy, hiszen a letöltés gyorsan végbemegy szélessávú internet nélkül is, de a szoftver megtalálását kicsit jobban is meg lehetett volna oldani. És ha már a szoftvernél tartunk…

Szoftver

cue cue1101 cue2

.

…akkor meg kell említenem, hogy a gyártó egy majdnem minden tekintetben hibátlan szoftvert dobott össze. A szoftver rengeteg testreszabhatósági lehetőséggel kecsegtet, könnyedén testreszabható, és szinte bármit beállíthatunk vele. Egyetlen kifogásolható dolog számomra a billentyűkombinációkkal előhozott makrók hiánya. Jó hogy egy makrót rárakhatunk egy gombra, de mégis mire rakjuk rá, ha nincs semmiféle extra gomb makrózásra?  A Corsair Utility Engine ettől függetlenül egy nagy tudású szoftver, de közel sem tökéletes. Ugyan felhőmentés sincs rajta, cserébe a beállításokat a billentyűzet magában fogja hordozni saját fedélzeti memóriájában. A program rengeteg világítási beállítást tartalmaz, ha viszont az alapbeállítások nem tetszenek, nyugodtan megalkothatjuk saját világítási profilunkat is. Sőt, a billentyűzetet akár spektrográfnak is használhatjuk.

cue3 cue4

.

Felhasználói élmény

Ezen a ponton szinte verhetetlen a billentyűzet. Hiába nem magyar a kiosztás, a Steelseries Apex Raw használata után ez már nem olyan túlságosan nagy probléma, csupán az ISO kiosztás elengedhetetlen a számomra. A kapcsolók használatának élménye szinte tökéletes. Ugyan a Red kapcsolók inkább a gamereket célozzák, ettől függetlenül rendkívül jó gépelési képességekkel rendelkezik. Az ergonomikus kialakítás nagyban segíti a használatot. A teszt legnagyobb részét is az említett perifériával írtam, így a kapcsolóról kialakult véleményemnek volt ideje formálódni. Hogy gaming oldaláról is megvizsgáljuk a dolgot, egy általam imádott játékon, a Terrárián próbáltam ki, ahol nagyobb bossfight-oknál szükség van a pontos, gyors mozdulatokra. Többek között én kiakadok, ha egy billentyűzeten a szóköz nem működik tökéletesen, ezt pedig leginkább az imént említett játéknál tudom megtapasztalni. Gondolom olcsóbb billentyűzettel rendelkező gamerek ismerik az érzést, amikor nyomkodják a gombot, de a játék nem érzékeli, és meghalnak… Ez teljesen eltűnt. Hogy érveljek a mechanikus billentyűzetek mellett csak 1 dolgot kell megemlítenem. Egyetlen egy kapcsoló körülbelül 5 millió leütést képes kibírni. Szép szám, sőt az is biztos, hogy csak egyszer kell drága billentyűzetet venni, ugyanis egy ilyen billentyűzet akár az egész életünk során kiváló társ lehet.

Összegzés

A Corsair billentyűzete kiváló példa arra, hogy nem feltétlenül kell az, hogy egy billentyűzet magyar kiosztású legyen. A Cherry MX RED kapcsolók remek élményt kínálnak, a testreszabható, hangulatos háttérvilágítás pedig biztosít minket arra, hogy egyedi világítási profilokat hozzunk létre a CUE szoftveren belül. A billentyűzet ára ugyan egy kicsit drága, hiába lett olcsóbb, mint házon belüli társai… Legalább sikerült 40 000 forint helyett 38 000 forintos ajánlott végfelhasználói árat varázsolni a perifériának. Még így is drága, de cserébe egy fejlett, könnyedén konfigurálható szoftvert, extra billentyűket, és egy remek billentyűzetet kapunk. A Strafe mindenképp megérdemli az ajánlásunkat.

ajanlott[1]

A tesztben szereplő képviseletet köszönjük a Corsair-nek!

New-Corsair-Logo-Blog-image

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: