honor-5x-teszt/2016/06/24

5,5 colos minőség : Honor 5X teszt

2016. június 24. Kocsis Bence

A Honor lassan két éve ostromolja a mobiltelefon piacot. Ez idő alatt a Huawei brandje próbálta minden szegmensben képviseltetni magát és olyan modellek kerültek ki a gyártó műhelyéből, mint a Honor 4C, a Honor 6+, vagy épp a Honor 7. A Honor márkanév az ismeretlenségből előtörve egyre népszerűbb hazánkban is és már nem csak a forgalmazó webshopok, hanem mobilszolgáltatók palettáján is egy-egy modellel képviselteti magát. Legújabb tesztünkben a Honor 5X-et vettük górcső alá.

Csomagolás:

A Honor 5X a márkára jellemző kék dobozba került. A fedél alatt találjuk a telefont, egy használati útmutatót, egy töltő adaptert, melyről az USB kábel leválasztható, egy fülhallgatót és egy apró fém tárgyat. A telefon hátlapja nem levehető, így a SIM, SD foglalatok a telefon oldalán keresztül férhetők hozzá, ez a fém eszköz arra hivatott, hogy ezeket a rekeszeket kinyissa nekünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Külső:

A Honor 5X az 5,5"-os kijelzőjének köszönhetően egy méretes darab. A 158 gramm mellé 151.3 x 76.3 x 8.2 mm-es méret társul. Ez nagyjából megfelel a többi gyártó 5,5 megoldásainak. A Honor 5X háromféle színben érhető el, a vásárlók fekete, fehér és arany színben szerezhetik be. Az 5,5"-os LCD IPS kijelző 1920 x 1080 pixel felbontással rendelkezik és 400 ppi-s pixeltávolsággal operál. A kijelző mérete kikapcsolt állapotban kicsit csalóka, hisz szinte a telefon széléig ér. Ez azonban bekapcsolt állapotban mást mutat, ugyanis jobbról, balról, felülről és alulról is egy nagyjából 2 mm-es teljesen fekete sávot találunk. Ez kikapcsolt állapotban kimondottan esztétikus, de bekapcsolt kijelzőnél nem olyan szép.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kijelző alatt sávban kaphatnánk akár kezelőgombokat is, de is sajnos ez nem így van. Az említett kezelőgombok a kijelzőre kerültek. A kijelző felett fénymérő, közelségérzékelő,  a telefonáláshoz használatos hangszóró az előlapi kamera és egy állapotjelző villogó kapott helyet. A nálunk járt verzió fehér színű első résszel és szürke hátlappal rendelkezik. Alsó részén kapott helyet a micro USB port és a multimédia hangszóró. A látható kép csalóka, hisz a telefon nem rendelkezik sztereó hangzással, mindössze esztétikai célt szolgál a kialakítás. A telefon felső oldalán kapunk természetesen egy 3,5 mm-es Jack kimenetet is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A telefon hátlapja valódi remekmű. A szálcsiszolt felület alul és felül egy-egy bordázott sáv veszi körbe melyek minden bizonnyal a fogásbiztonságot növelik. A telefon hátoldalán találjuk a 13 megapixeles kamerát, mellette a LED villantót és ezek alatt kapott helyet az ujjlenyomat olvasó.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A készülék oldalsó része szintén fém borítást kapott és a gombok is fémből készültek. Mivel a Honor 5X hátlapja nem levehető, ezért a bővítőhelyek oldalra kerültek. Ezek a kis rekeszek kézzel nem, de a mellékelt "kulccsal" könnyedén kinyithatóak. A rekeszek mögött egy micro SIM, egy nano SIM kártyafoglalat kapott helyet, valamint a belső tárhelyet egy microSD kártyával is növelhetjük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Hardver:

A Honor 5X lelke egy Snapdragon 616 SOC. Ez azt jelenti, hogy a telefonban összesen nyolc processzormag foglal helyet melyek között négy Cortex A53-as mag 1,2 Ghz-en ketyeg, négy másik pedig 1,5 Ghz-es órajelen működik. A grafikus teljesítményért az az Adreno 405 gondoskodik, melytől előzetesen nem várhatunk csodát. Rendszermemóriából az általunk tesztelt példány 2 GB-ot kapott (ami LPDDR3 800MHz) a belső tárhelyünk pedig 16 GB. Ha ez a 16 GB (gyári állapotban ebből 9,8-9,9 GB használható) kevésnek bizonyulna, akkor microSD kártyát használhatunk, mellyel 128 GB-al bővíthetünk.

Antutu Benchmark teszteredmények:

antutu_1 antutu_2
.

A nem túl acélosnak mondható GPU azért a játékok nagy részében akadásmentes futást biztosít, de azért a részletesebb, erősebb hardvert igénylő alkalmazások, mint pl. a real racing 3 már komolyan megdolgoztatják a telefon erőforrását.

real

Szoftver:

A Honor 5X Android 5.1.1 operációs rendszert használ, melyre a Huawei EMUI 3.1 kezelőfelületét húzták rá. Ennek eredményeképp klasszikus értelemben vett menüt nem kapunk, a négy lapos kezdőképernyőn kerültek elhelyezésre a főbb ikonok. Emellett a "legjobb alkalmazások" , "eszközök" és "játékok" egy-egy mappába kerültek, melyeket könnyedén szerkeszthetünk.

feloldas honor5x_11 honor5x_12
.

Ha ujjunkat a kijelző felső részétől lefelé húzzuk, akkor az értesítéseket és parancsikonokat pillanthatjuk meg. Ha ugyanezt a mozdulatot képernyőzár alatt lentről felfelé tesszük, akkor zseblámpát, számológépet, kamerát és hangrögzítőt érhetünk el. Ha a kezdőképernyőn egy csípő mozdulatot hajtunk végre ujjunkkal, akkor egy speciális menübe találjuk magunkat, ahol háttérképek beállítására van lehetőségünk, emellett beállíthatjuk azt, hogy a kezdőoldalak görgetésénél milyen effekt legyen látható. Minialkalmazásokat szúrhatunk be a képernyőre, valamint egyéb beállításokat is eszközölhetünk. Ezen beállítások közé tartozik az ikonok számbeli elrendezése, az ikonok automatikus igazítása, ha azokból néhány törlésre kerülne, vagy az ikonok rendezése rázással.

ertesitesek also menu honor5X_03
.

Lehetőségünk van természetesen a már előre elkészített mappák szerkesztésére.  Olyan alkalmazásokat tehetünk bele, amilyeneket csak szeretnénk, így azért a fent említett káosz, nem is olyan komoly. Lehetőségünk van továbbá mozgásvezérlésre alapuló dolgokat is beállítani. Programozhatunk átfordításra, felemelésre, magasba emelésre, rázásra, döntésre, dupla érintésre és rajzolásra is. A rajzolás esetében például a c, e, m és w betűk lerajzolásával kamera, böngésző, zenelejátszó és időjárás érhető el, de természetesen ez is testre szabható. Ha már a telefonról a kijelző alsó részére került a navigátorsáv, kedvünk szerint variálható, így ott is van lehetőség módosításokra. Egyébként a telefon beállítás menüje egy eléggé komplex rendszer, iszonyat sok opcióval, melyeket azért böngészni kell egy darabig, hogy teljesen kiismerjük azt.

mozgas kezelogomobok
.

A Honor 5X a pin kód bevitel, képernyőre történő rajzolás mellett rendelkezik ujjlenyomat beolvasási lehetőséggel. Összesen 5 mintát tudunk elraktározni, így a telefon tulajdonos a mellett 4 további személy is feloldhatja a képernyőzárat. Az ujjlenyomat regisztrálása többszörös mintavétel alapján történik, mely után 360 fokban fogja érzékelni a telefon az ujjlenyomatot teljes pontossággal. Csak odatartjuk az ujjunkat, a képernyőzár azonnal felold, nem kell össze-vissza tapogatni az érzékelőt. Az ujjlenyomat olvasóra több funkciót is helyezhetünk, dupla érintéssel, hosszan lenyomva tartással...

honor5X_01

Gyári állapotban minden telefon más és más szoftvereket tartalmaz. Ez persze csak egy állapot, hisz az áruház segítségével szinte bármilyen alkalmazást letölthetünk. A telefonnal egy kimondottan jó és áttekinthető zenelejátszót kapunk, emellett van FM rádió, időjárás jelentés. Lehetőség van hangrögzítésre is, van tükör, számológép, zseblámpa, nagyító, jegyzettömb és még sok más. Sajnos az infra hiánya miatt a Honor 5X-el együtt nem kapunk távirányítót, így a televíziót m,ás módon kell vezérelnünk.

Maga a fájlkezelő is egy hasznos beépített funkció, mely zenék, videók, képek, dokumentumok szerint rendezi a telefonon , illetve memóriakártyán tárolt adatokat, teljesen áttekinthető módon. Van lehetőség a széf “beüzemelésére”, azaz bizonyos tartalmakat csak egy általunk meghatározott jelszó után érhetünk el.   A galéria is jól sikerült. A képek, videók jól láthatók, akár dátumot is rendelhetünk a felvett tartalmakhoz, így tudjuk, azok mikor is készültek.

idojaras galeria galeria2
.

Kamera, multimédia:

A Honor 5X, ahogy már említettük egy 5 megapixeles előlapi és egy 13 megapixeles hátlapi kamerát kapott. A 13 megapixeles hátlapi kamera F/2-es rekeszértékű lencsével rendelkezik, valamit kapunk egy LED vakut is. A hátlapi kamera maximális felbontása 4160x3120 pixelt jelent (4:3 képarány), ha 16:9-re hajtunk, akkor a 10 megapixeles beállításra van szükségünk.

A kamera szoftvere egy összetett, de áttekinthető alkalmazás. Választhatunk panoráma, HDR, utófókusz, legjobb fénykép, lassított mozgás, Time Lapse közül, használhatunk vízjelet és készíthetünk hangjegyzetet is. Fényképek készítésekor lehetőség van hangvezérlésre, mely a csíz szó kimondása, vagy bizonyos zajszint elérése esetén élesíthető. Kapunk mosolyfelvételt, kikapcsolt kijelzőnél is használható fényképezési lehetőséget (a hangerő gomb dupla lenyomása), Fókusz tekintetében kapunk autófókuszt, érintő fókuszt és van arcfelismerés is.

kamera_3 kamera2 kamera1
.
A következő fényképek 16:9-es képarányban, 10 megapixeles felbontáson készültek. A teljes részletességhez a képeket új lapon érdemes megnyitni.
IMG_20160621_111912 IMG_20160621_112031
IMG_20160621_113457 IMG_20160621_113424
IMG_20160621_112120 IMG_20160621_111722
.

Videófelvétel 1920 x 1080 (Full HD) felbontáson, másodpercenkénti 30 képkockával lehetséges. Videók lejátszása H.263 és H.264 kódolású Mpeg4 és AVI formátumban lehetséges. Ha más formátumokat, mint mkv, wmv, flv és mov kiterjesztéseket csak filmlejátszó applikáció letöltése után tudtunk nézni. Ezzel persze semmi gond nincs, hisz egy FLV player gyorsan letölthető a Play áruházból és szinte minden formátummal megbirkózik. Egyébként Full HD videók esetében a kép folyamatos, lejátszás, ugrálás közben semmi kivetnivalót nem találtunk. A gyári videólejátszóról mindenképp érdemes megemlíteni, hogy van lehetőségünk gyorsítás, lassítás beállítására és a lejátszott videót akár a telefon kezdőképernyőjére is kitehetjük ablak nézetben.

film1 film2
.

Kapunk egy gyári zenelejátszót is, melyben létrehozhatunk lejátszási listákat, rendezhetjük kedvenceinket. FM rádió is elérhető a gyári alkalmazások között, melyet a mellékelt headset segítségével élesíthetünk. A telefon hangminősége kimondottan jó, de maximális hangerőn azért érezni apróbb torzítást, így ezzel számolni kell. A headset hangminősége rádió, vagy zene hallgatásra, filmnézésre is alkalmas, de ha a telefon képességeihez mért hangminőséget szeretnénk elérni, érdemes egy jobb minőségű headsetet, vagy fejhallgatót beszerezni. Mi saját, Sony fejhallgatónkkal próbálkoztunk és nagyon kellemes hangzást kaptunk.

dalok1 dalok2
.

Kommunikáció:

Mint már említettük a Honor 5X két SIM kártyát képes fogadni. Egy micro SIM és egy nano SIM változat egy időben helyezhető a telefonba, mely nem megy a memória bővíthetőség rovására. Mindkét SIM kártyával képesek vagyunk a 4G hálózatot használni. A két SIM kártyát olyan módon használhatjuk egy időben, hogy alapállapotban mindkét kártya aktív, csak akkor lesz inaktív az egyik kártya, ha a másikról épp telefonálunk. Adatkapcsolat terén is csak egyik kártya lehet aktív egy időben. A 802.11a/b/g/n WiFi (Direct és hotspot támogatás) gyors és stabil, nem volt rá példa, hogy a telefon eldobta volna a jelet. Kapunk 4.1-es Bluetooth-t, az vezetékes adatkapcsolatokért a töltőről leválasztható kábel és az ESB 2.0 port felel. A GPS kivitel GPS/GLONASS rendszerű, de kapunk A-GPS-t is, mely villámgyors helymeghatározást tesz lehetővé. az NFC támogatás és az infra port sajnos kimaradt a telefonból.

[caption id="attachment_67156" align="aligncenter" width="500"]OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

Akkumulátor: 

A telefonba egy 3000 mAh kapacitású akkumulátor került, ami a visszafogott teljesítményű hardvernek és az energiatakarékos IPS kijelzőnek köszönhetően sok mindenre elég. Az EMUI számos energiatakarékossági módot kínál. "Ultra", "Intelligens" és "Normál" módok közül választhatunk, emellett egyéni beállításokra is van lehetőség. Normál használat esetén nagyjából 2 naponta kell tölteni a telefont, intenzív (ki sem kapcsoljuk a kijelzőt) használat esetén 4-6 órával számolhatunk, utána töltőre kell tennünk. A töltési idő teljesen lemerített akkumulátor esetében majdnem 3 óra, ami kicsit sok.

honor_5x_akku1 honor_5x_akku2
.

Összegzés:

A Honor 5X mind külső, mind anyagminőség tekintetében egy kimondottan igényes telefon. 5,5"-os Full HD kijelzővel ellátott telefon hátlapi kialakítása könnyebb fogást biztosít. A hardver erős, bár a grafikus teljesítmény hagy kívánni valót maga után. Az operációs rendszer könnyen kezelhető, a menürendszer áttekinthető. A hátlapi, LED vakuval ellátott 13 megapixeles kamerával szép, éles képeket készíthetünk (utólagos fókusz, time lapse és egyéb hasznos beépített funkciókkal), az előlapi 5 megapixeles megoldás pedig tökéletes szelfizésre. Kapunk egy ujjlenyomat leolvasót is, mely a kijelző feloldását sokkal gyorsabbá teszi és biztonságot is ad. A 3000 mAh kapacitású akkumulátor 2 (az akkumlátorkímélő alkalmazás használatával ideális esetben 3) napot bír, ami hozza a nagy átlagot. Összességében a Honor 5X nekünk nagyon tetszett, néhány apróbb hiányosságot (kevés memória, NFC hiánya, szokatlan felhasználói felület) leszámítva.

A Honor 5X fekete, fehér és arany színben 89.990 forintos áron szerezhető be. tetszett_s[1] honor

Írta: Kocsis Bence