overmax-solution-8-a-nagytudasu-tablagep-teszt/2013/02/16

Overmax Solution 8 - a nagytudású táblagép TESZT

2013. február 16. Kocsis Bence

Az Overmax legfőképpen a táblagépeivel hódít, emellett piacra dob egyéb eszközöket android operációs rendszerrel. Most egy olyan tablet járt nálunk, mely rengeteg téren hasznos eszköznek bizonyulhat. Ez a modell a Solution 8, melyet az Overmax és a Conflex Kft. bocsájtott rendelkezésünkre. A következő tesztben bemutatjuk a Solution 8-at, felsoroljuk a funkciókat, elmondjuk tapasztalatainkat.

Overmax Solution 8:

A Solution 8 egy 8 hüvelykes, 4:3-as képarányú kijelzővel rendelkező tablet. A külsőről elmondható, hogy egy nagyon letisztult forma, vékony kivitel, finoman lekerekített élekkel. A készülék kizárólag fekete színben érhető el, de úgy gondolom, ez az egy árnyalat bőven elegendő, hisz nagyon jól mutat.

IMG_1149 IMG_1150

IMG_1151

A készülékék és a tartozékok - adatkábel, töltő és headset

Az eszköz 150 mm x 198 mm-es  méretekkel rendelkezik, vastagsága mindössze 9,6 mm, súlya 429 gramm.

A kijelzőről fontos megemlíteni, hogy nem spóroltak rajta a készítők, hiszen egy 1024 x 768 pixel felbontással ellátott IPS panel került a készülékbe. Aki nem tudná, mi is az az IPS panel, annak elmondanám: A jelenlegi LCD technológiát felvonultató eszközök többségében, tévékben, notebook-okban TN panel található, ami látószög tekintetében nem túl jó, főleg a függőleges irányban, és a színösszeállítás is csak 6 bites. Ez az IPS technológia esetben 8 bit, tehát sokkal jobb a színvilág, látószög tekintetében pedig majdnem 180 fokot kapunk, bármilyen szögből nézzük, nem torzul a kép.

IMG_1156

a látószög - minden irányból nézve azonos képminőség

Nézzük meg , milyen csatlakozók és gombok találhatók a készüléken: Először is található rajta oldalt, felül a bekapcsoló gomb, amivel a kijelzőt is tudjuk ki/be kapcsolni, így a készüléket amolyan alvó üzemmódba tenni., mely állapotban akészülék fogyasztása nagyon alacsony. Ez alatt van elhelyezve a hangerő szabályzó gomb. A tablet tetején került elhelyezésre a hálózati adapter/ adatkábel csatlakozója, mellettük a sim-kártya és microSD kártya olvasó, valamint a 3,5 mm Jack dugó a fülhallgatóhoz. A Solution 8 két kamerát tartalmaz, melyből egy elől, egy pedig hátul került elhelyezésre. A hátsó a nagyobb felbontású, 2 megapixel-es. Az első egy kisebb felbontású kamera, mely konferencia beszélgetések lebonyolításánál, videó telefonálásnál (pl. Skype) használható. A készülékről nem hiányozhat a mikrofon és a hangszóró sem. A Solution 8 hangzása nagyon megfogó, nagy erejű de tiszta hangot ad. Emellett a gyártó mellékelt az eszközhöz egy fülhallgatót is, ami újabb pozitívum.

IMG_1182

A készülékben benn van a sim kártya, tökéletesen működik, gyors net és telefonálási lehetőség

IMG_1181

A hátlapi kamera

IMG_1180

A hátoldal, jobb oldalt a két hangszóróval

Ha bekapcsoljuk a készüléket, kellőképp éles és pixelmentes képernyő fogad bennünket. Az Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich  egy stabil, kiforrott operációs rendszer, mely a Solution 8 esetében sok-sok előre telepített alkalmazással rendelkezik.

IMG_1166

IMG_1153 IMG_1154

kezdő képernyő - időkép, facebook, skype alkalmazásokkal feltúrbózva

Az operációs rendszer és a rajta futó alkalmazások zökkenőmentes működéséről egy kétmagos Cortex A8 1,2 GHz-es processzor, valamint 1 GB DDR3 rendszermemória gondoskodik. Ez az erőforrás bőven elegendő hogy egy időben több alkalmazást futtassunk anélkül, hogy a folyamat "akadozna". Itt meg kell jegyezni, hogy a folyamatok alatt komolyabb melegedést a készülékben nem tapasztaltunk.

Ha van olyan alkalmazás, amit még szeretnénk tabletünkön tudni, akkor az ugyancsak előre telepített Google Play alkalmazással pillanatok alatt rávarázsolhatjuk a készülékre. A Play áruház megszámlálhatatlan letölthető (ingyenes és fizetős) alkalmazást tartalmaz, kategóriákba rendezve. A Solution 8 4 GB belső memóriával rendelkezik, ami picikét kevésnek tűnik, de ha ez nem elegendő, akkor egy microSD kártya segítségével akár 32 GB-ig bővíthetjük a tárkapacitást.

IMG_1158

Néhány alkalmazás, amit rögtönk ki is próbáltunk a Solution 8-on:

IMG_1162 IMG_1168
IMG_1160 IMG_1167

A kedvenc játékom, az Angry Birds is nagy élmény a 8 hüvelykes kijelzőn, de nézzük meg például a humap nevű alkalmazást. Ez egy térkép szoftver, mely offline és nem használ GPS-t. Egy út során nagy segítség lehet, hiszen nem kell forgatni, vagy hajtogatni a térképet, hiszen a nagyméretű kijelző lehetőség arra, hogy bármilyen útvonalat, helyet meg tudjunk nézni, akár még utcákat is. Az időkép alkalmazás jól jöhet, hiszen nemcsak naprakész, hanem előrejelzéseket is tartalmaz felhőtérképpel vagy akár esőtérképpel, hírekkel információkkal.

IMG_1173Facebook

A telepített alkalmazások, mint például a facebook, fotógaléria, analóg óra, vagy akár az időkép, modul formájában is elérhető a tableten. Ezeket a modulokat át tudjuk mozgatni a kezdő képernyők valamelyikére - melyből a gyári témában 5 van - és így folyamatosan tudjuk őket követni, nem kell elindítani az alkalmazást.

IMG_1172

Youtube, videók és zenelejátszás:

IMG_1174

IMG_1178 IMG_1179

A telepített youtube alkalmazással rákereshetünk kedvenc videóinkra, melyeket a wifi vagy +G hálózat segítségével azonnali betöltés után már nézhetünk is. Ha zenét szeretnénk hallgatni, az sem okoz problémát, hiszen van előre telepített zenelejátszó is. Tiszta hang, nagy hangerő, mi kell még?

Internet:

Az internetre tehát két módon csatlakozhatunk. Először is, mint minden tabletben, ebben is van Wifi, mely tapasztalataink szerint nagyon gyors, nem maszatol sokat az oldalbetöltésekkel, a videó lejátszás szinte azonnal megkezdődik és a kapcsolat nem szakadozik. A másik lehetőség az, ami a Solution 8-at kiemeli a megszokott tabletek sorából, ugyanis van benne beépített 3G modem, ami azt jelenti, hogy sim kártya használatával is tudunk csatlakozni az internetre, így nem vagyunk a Wifi hálózat hatáskörére korlátozva.

A Solution 8 rendelkezik még egy adatátvileti lehetőséggel, hiszen rendelkezik Bluetooth-szal is. Ennek segítségével eszközeink között vezeték nélküli kapcsolattal mozgathatjuk az adatokat. Emellett külső periféria, billenytúzet vagy egér csatlakoztatása is lehetséges.

2013-02-16 16.07.43A tablet megtalálta a külső eszközt és megjelent az egér kurzor a képernyőn...

3G:

A Solution 8 képes fogadni sim kártyákat (kártyafüggetlen készülék) így teljes értékű okostelefont varázsolhatunk tabletünkből. Tudunk innentől telefonálni - headsettel, vagy anélkül - vagy csatlakozhatunk az internetre olyan helyeken is, ahol nincs Wifi elérhetőség.

IMG_1157

Kövessük adatforgalmunkat átláthatóan

GPS:

Fontos még megemlíteni a GPS támogatást is. A készülékben A-GPS található, ami tökéletesen funkcionál. Használhatunk fizetős vagy ingyenes alkalmazásokat is, ilyenek például a Sygic, Route 66, Google Maps, Navitel Navigator, melynek 30 napos próbaverzióját ki is próbáltuk élesben.

2013-02-16 15.36.47

IMG_1169Navitel Navigator

Egyes navigációs szoftverek használatához folyamatos online kapcsolat szükséges, tehát itt  a 3G hálózat használatát igényli az alkalmazás , más alkalmazások esetében, mint például a Navitel Navigator, csak GPS kapcsolat szükséges.

Akkumulátor:

Hogy ki tudjuk élvezni egy tablet minden funkcióját, és ne kelljen egyfolytában a töltőért rohangálni, fontos tényező az akkumulátor kapacitása. Jelen esetben egy 4300 mAh/ 3.7V akkumulátor került elhelyezésre. Ez az erőforrás bőven elegendő ahhoz, hogy hosszú órákon keresztül ne kelljen tölteni a készüléket.

Ezen felül természetesen vannak olyan lehetőségek, amivel növelhetjük az akkumulátor üzemidejét. Egy kihelyezett modullal egy kattintással tudjuk állítani a kijelző fényerejét, ami tovább csökkentheti a tablet fogyasztását.

Teljes specifikáció:

Operációs rendszer:
Android 4.0.4
Processzor:
2x1.2 GHz (Cortex A8)
Kijelző:
8" IPS
Felbontás:
1024x768 pixel
RAM memória:
1GB DDR3
Flash memória:
4GB
Bluetooth:
Van
Modem 3G:
Van
GPS:
Van
Egyéb:
2x Kamera
G-Sensor MicroSD card - 32GB-ig Wifi 802,11 b/g/n Beépített hangszórók Beépített mikrofon MicroUSBFülhallgató bemenet
Akkumulátor:
4300mAh/3.7V  

Konklúzió:

A Solution 8 tablet a tesztünket jelesre teljesítette. Minden funkciót tartalmaz, amit egy mobil eszköznek tartalmaznia kell. Van benne Wifi, Bluetooth GPS és  3G is. A 4:3 arányú kijelzők ilyen eszközökben egyébként is hasznosabbak, mint a 16:9-esek (ez az én véleményem). Tiszta kép, az IPS panelnek köszönhetően szép színek és nagy látószög jellemzik a tesztalanyt. A hangzása és a hangereje is tökéletes, akkumulátora pedig strapabíró, ezáltal a tablet üzemideje tartós.

Az Overmax Solution 8 elérhető a Gamepc.hu és a Conflex.hu kínálatában 57.100 illetve 57.067 forintos áron.

rendszeriajanlott

Overmax Solution 8

overmax_logo

Írta: Kocsis Bence