raijintek-aeneas-gephaz-tesztje/2015/02/01

Raijintek Aeneas gépház tesztje

2015. február 01. Kocsis Bence Gépház

A Raijintek név bár még fiatal név a piacon, de egyre többen ismerik. A gyártó első nekifutásra a processzorhűtők piacát vette célba, mely hűtők közül az Aidos és Ereboss modelleket mi is kipróbáltuk és jó vélemény alakult ki bennünk. A Raijintek természetesen nem ragad le a processzorhűtőknél, így az ilyen irányú folyamatos fejlődés - lásd a nemrégiben megjelent Triton folyadékhűtés - mellett a számítógépházak piacát is megcélozta. Sorban jönnek ki a jobbnál jobb megoldások, mint az Argos, Arcadia és Metis. Az utóbbi időben népszerűvé váltak az úgynevezett "kocka-házak" melyek a széles kialakításnak köszönhetően (az alaplap méretét leszámítva) óriási kompatibilitással rendelkeznek. Egy ilyen "Cube" ház járt nálunk, mely az Aeneas nevet kapta.

A Raijintek Aeneas egy 288×380×430 mm méretekkel és 8 kg súllyal rendelkező ház. A gyártó összesen négy modifikációt dobott piacra belőle. A fehér és fekete alapszínű változatok fedett és átlátszó oldallappal is készültek, így a felhasználók számára viszonylag nagy szabadság áll rendelkezésre a választásnál. Hozzáteszem, mivel a gyártó egyik alapszíne a piros, azért készülhetett volna egy ilyen árnyalatú ház is, de egyenlőre meg kell elégednünk a fekete és fehér színekkel. A fent említett összeállítások közül mi a fekete, fedett oldallapos változatot kaptuk meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

[youtube]

#t=57[/youtube]

.

Külső:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az Aeneas első ránézésre egy normál formájú, jobb és bal oldalt megtoldott ház látványát nyújtja. Ez annak tudható be, hogy az 5,25"-os meghajtóhely vastagságú középső rész és a felső rész perforált és ebből, egy oldalvonal után szöget bezárva következik a sima borítású oldalsó rész. Ez esztétikailag elég szép látványt nyújt, hisz megtöri a ház vonalvezetését és a majdnem kocka arányokkal rendelkező ház nem nyújt unalmas látványt. Az elülső perforált részen egy méretes Raijintek logót találunk, fentebb pedig egy 5,25"-os és egy 3,5"-os külső meghajtóhely áll rendelkezésre. A már említett nyúlvány jobb oldalán került elhelyezésre a power gomb, valamint a mikrofon és fejhallgató csatlakozók. Érdekes módon reset gomb nincs, helyette egy play logóval ellátott LED világítás kapcsolót találunk. Bal oldalt összesen 4 USB csatlakozót találunk, melyeken USB 2.0 és 3.0 portok egyenlő arányban osztoznak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A ház esztétikai értékén nagy tovább javít az, hogy a négy darab hosszúkás, gumiborítású talppal ez előlap egy szintben van, így szemből nem is látszik, hogy a ház meg lenne emelve. Bár ha belegondolunk, hogy alul nincs sem ventilátorhely, sem perforált rész, a megemelés nem lett volna indokolt, viszont a ház magasságán körülbelül 2 cm-t dob.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha megnézzük a ház hátsó részét, két darab folyadékhűtés kivezetést, két darab 140 mm-es ventilátor szellőzőt és öt darab PCIe bővítőhely fedőt találunk. Ezek a fedők nem belül vannak rögzítve, hanem a csavarok, kívül, a ház hátulján találhatók. Ez a ház kialakításának tükrében egy nagyon kényelmes megoldás, hisz belül nem sok hely lenne egy csavarhúzóval zsonglőrködni. Az alaplap orientáltságából eredően az I/O panel számára kialakított nyílás vízszintes elhelyezkedésű, nem úgy, mint a tápegység helye, melyet függőlegesen kell beszerelni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Belső:

Ha levesszük a ház oldallapját egy kicsit sem zsúfolt belső tárul elénk. A házat az alaplapi tálca szeli ketté. Alatta az öt darab merevlemez bővítőhely található, melyek 3,5"-os HDD esetén szerszám nélkül szerelhetőek, míg SSD használatakor 4 csavarral tudjuk a meghajtót rögzíteni. Alul a ház hátulján találunk egy 140 mm-es ventilátort, valamint mögötte, elbújtatva a tápegység helyét. Itt a tápegység előtt van egy háromszög alakú lemez, ami elsődleges merevítő szerepe mellett esztétikai funkciót is ellát. A lemeznek köszönhetően ugyanis a tápegységből kijövő kábelek nem látszanak, bár ennek csak az átlátszó oldallapú modellek esetén van jelentősége.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A merevlemez keretek felett találjuk az alaplapi tálcát, mely egy érdekes megoldás. Ugyebár ez a tálca szabja meg, hogy az Aereas micro-ATX és min-ITX alaplapokkal kompatibilis. Mivel az alaplap vízszintesen helyezkedik el a házban, így egy processzor hűtő beszerelésnél problémák adódhatnak, hisz csavarozásnál nem férünk hozzá. A gyártó ebből a célból kivehető tálcát készített, így nemcsak a processzorhűtőt, hanem még az alaplapot is házon kívül tudjuk beszerelni. Az alaplapi tálcán összesen öt darab gumival fedett kábelrendező nyílást találunk, ahonnan a kábeleket a tápegységhez, vagy merevlemezekhez láthatatlanul és könnyedén elvezethetjük. Az alaplapi tálca processzorfoglalat alatti része kivágott, így a méretes hátlappal rendelkező processzorhűtők is támogatottak. Ha már a processzorhűtőknél tartunk, az Aeneas 180 mm-es magasságig támogat így a legmagasabb bordával rendelkező 140 mm-es hűtők is gond nélkül beférnek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az alaplapi tálca fölött hátul egy újabb 140 mm-es ventilátor kapott helyet, előtte két folyadékhűtés nyílás, valamint az öt darab lecsavarozható PCIe bővítőhely fedél. Az előre elhelyezett 140 mm-es ventilátor lecserélhető egy 120 mm-es megoldásra, illetve 120 mm-es folyadékhűtésre.

Ha megnézzük a ház első részét akkor felül az 5,25"-os meghatóhelyet találjuk, melybe DVD írót, vagy akár ventilátor vezérlőt, kártyaolvasó modult is szerelhetünk. Alatta egy 3,5"-os meghajtóhely tálcája van, melybe kislemez meghatót, vagy akár egy miniatűr mobil-Rack-et helyezhetünk. Az ezek alatti rész nyitott a ház eleje felé, mely kizárólag a ház hűtését szolgálja. A gyártó itt egymás alatt két darab 120 mm-es ventilátort helyezett el, de a lehetőségek szinte korlátlanok. Összesen 4 darab 120 mm-es, vagy egy darab 200 mm-es ventilátort helyezhetünk el. A legjobb az egészben, hogy az alaplapi tálcától lévő közel 6 cm-es távolság miatt egy 240 mm-es folyadékhűtés is befér, melyet a grafikus kártya, vagy processzor hűtésére használhatunk fel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ház felső része nagy lehetőségeket tartogat ventilátor rögzítés szempontjából. Két darab 120 mm-es, két darab 140 mm-es ventilátort tudunk elhelyezni, melyeket a levehető porszűrő segítségével tudunk rögzíteni. Itt sajnos van egy alapvető probléma, ugyanis a ház úgy lett kialakítva, hogy a fedelet csak akkor tudjuk levenni, ha a ház elejét is levesszük, nem túl kényelmes megoldás.Találtunk ugyancsak fenn 180 mm-es rögzítőhelyeket is de ezt a szűkösség miatt a gáz belsejéből tudunk csak felcsavarozni, ebben az esetben viszont a hátulsó ventilátort el kell távolítani. Folyadékhűtés beszerelésére fent is van lehetőség, a gyártó adatai szerint 240 mm-es megoldás támogatott, de mi azért megnézzük, hogy egy 280 mm-es folyadékhűtés is befér-e. Fenti folyadékhűtés esetében azzal viszont számolnunk kell, hogy az 5,25"-os meghajtóhelyet nem tudjuk kihasználni. Ha erre nincs is szükségünk, akkor a 3,5"-os hellyel együtt néhány csavar eltávolításával ki is vehetjük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az Aeneas másik oldallapja nem zárt, hanem a tápegység miatt egy durva porszűrővel ellátott 15 x 11 cm-es perforált rész lett kialakítva. Ennek köszönhetően a tápegységek úgy tudjuk fordítani, hogy az ne a házból összegyűjtött melegebb levegőt kényszerüljön alkatrészeinek hűtésére felhasználni, hanem a még szobahőmérsékletű "friss" levegőt. A porszűtő érdekessége az, hogy a kerete mágneses borítást kapott, így nincs szükség rögzítésre, tisztítás után könnyedén vissza tudjuk tenni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Specifikáció:

Méretek: 288×380×430 mm
Súly: 8 kg
Anyag: SGCC 0.8mm
Szín: Matt fekete / fehér
Alaplap támogatás: MicroATX / ITX
Meghajtóhely: Külső 5.25" ×1 Belső 3.5" ×5 2.5" ×5
Bővítőhelyek: PCI ×5
I/O Panel: USB3.0×2, USB2.0×2, HD Audio×1
Tápegység: ATX
Hűtés: Folyadékcső kivezetés ×2 Első oldal: 120mm×4, 200mm , vagy 240mm radiátor Hátsó: 140mm×2 Felül: 140mm×2 vagy 240mm radiátor Side Fan: 140mm×1
CPU hűtő magasság: 180mm
VGA hossz: 310mm
Oldalsó panel: Ablakos / fedett
.

Összeszerelés:

A gyártó az alaplapi tálcán előre elhelyezte a távtartó csavarokat, így azok rögzítésével nem kell bíbelődnünk, maximum a feleslegesek eltávolításával. Legegyszerűbb módja az alaplap beszerelésének az, ha a tálcát kivesszük a házból, így egyrészt az alaplapot is jobb körülmények között tudjuk rögzíteni, másrészt a processzor hűtő is kint jobban felszerelhető. Tápegység beszerelésénél a ventilátoros része nézzen a perforált oldallap felé. A merevlemezek beszerelése egyszerű folyamat. A 3,5"-os HDD-jet a kis tálcák oldalán elhelyezett csavarokba pattintjuk és nincs több dolgunk vele. SSD-k esetében a négy mellékelt csavart kell használnunk a rögzítéshez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A teszthez egy AsRock Z97M Pro 4 alaplapot használtunk melybe egy Intel Core i7-4790K processzort és 4 darab Corsair Vengeance Pro DDR3 1600 Mhz-es 4 GB-os memória  modult tettünk. A processzorhűtő egy Alpenföhn Himalaya 2 volt, grafikus kártyaként pedig napjainkban botrányokról híres Gigabyte GTX 970 Gaming G1 4 GB modellt használtunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az alaplap felhelyezése előtt érdemes megnézni a távtartók elhelyezkedését és csak azokat szabad benn hagyni, amelyekhez valóban találunk csavarhelyet az alaplapon. Sajnos már jártunk ebből az okból pórul, ami egy zárlat következtében az alaplap tönkremeneteléhez vezetett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Mielőtt az alaplapi tálcát visszatennénk az alaplappal és a processzor hűtővel ne felejtsük el betenni a tápegységet. Ha ezt nem tesszük, akkor a visszahajlított szelvények miatt nem fog beférni és vehetjük ki újra a tálcát. Ami már a tápegység beszerelése után látszott, hogy rengeteg hely áll rendelkezésre a kábelek részére, így azok nem lesznek szem előtt, a kábelrendező nyílásoknak köszönhetően pedig ott bukkannak elő, ahol kell. Bár microATX lapot használtunk, de a Z97M Pro4 PCIe slotokból többet kapott így hosszabb, ezért az alsó nyílások takarásban vannak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Bár a grafikus kártya elég nehézkesen fért be, de annyi hely maradt, hogy nem kellett kivenni az 5,25"-os és 3,5"-os külső meghajtók keretét. Akinek több helyre van szüksége, az eltávolíthatja őket. Mivel ez az egység valójában két darabból áll, ezért a 3,5"-os keret eltávolításával nem kell lemondanunk a DVD író/olvasó használatának lehetőségéről.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Összegzés:

A Raijintek Aeneas egy kivételes számítógépház, mely képes kiszolgálni a magas elvárásokkal és komoly hardverekkel rendelkezők igényeit. Magas processzorhűtő, akár 240 mm-es folyadékhűtés támogatás, hosszú grafikus kártya és négy elhelyezhető merevlemez, tehát minden amire egy komoly konfigurációhoz szükség van. A ház hűtése is kivételes, a négy darab előre elhelyezett ventilátort további akár 140, vagy 180 mm-es darabokkal is kiegészíthetjük, a porszűrők pedig gondoskodnak a pormentes belsőről.A kivehető alaplapi tálca megkönnyíti a beszerelést és a tápegység kábeleinek is kellő hely áll rendelkezésre. A LED világítás nagyon jól mutat, feldobja az amúgy is szép házat. A Raijintek Aeneas fehér és fekete színben, fedett és átlátszó oldallapos kivitelben érhető el 24 ezer és 26 ezer forintos áron, ami véleményünk passzol, egy ilyen jól felszerelt és szép házhoz. Mi ajánlott díjjal értékeljük a Raijintek erőfeszítését.

ajanlott_new

raijintek-logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: