rindie-wooden-floor-teszt/2015/03/12

Rindie - Wooden Floor teszt

2015. március 12. Teszt Clarence

A Wooden Floor egyike volt azoknak a játékoknak, amelyeket nem régen kértem tesztre és úgy gondoltam, hogy van benne fantázia. Érdemes adni neki egy esélyt. Miről is van szó? Miért gondoltam érdekesnek e horrort?

[caption id="attachment_55992" align="aligncenter" width="610"]A készítők elhelyeztek pár segítséget is nekünk A készítők elhelyeztek pár segítséget is nekünk[/caption]

Elsősorban a belső nézetes koncepcióért, ahol egy adott pályán kell úgy végigmennünk, hogy nem tudjuk mi vár ránk. Persze a pálya egy előre megírt script alapján változik, tehát minden egyes újrajátszásnál ugyanaz fog történni, de gyakran annyira szürreálisak az események, hogy valójában teljesen kiszámíthattalanná teszi a játékot. Példának okáért az első pályán például bejutunk egy szobába a másikban megszerzett kulcs segítségével majd ott találunk egy papírt, hogy nézzünk vissza később. Kilépünk az ajtón és becsukjuk az ajtót (ez fontos), majd egy kisebb séta után visszatérünk és az ajtó mögött egy teljesen másik helyszín van. Ez odáig is fajulhat, hogy megyünk egy folyosón, majd falba ütközónk annak a végében és megfordulva láthatjuk, hogy rossz irányba mentünk. Akadnak tehát érdekességek és ez első végigjátszáskor teljesen kiszámíthattalanná teszi, hogy éppen mit kellene tenni. Ebből már kivehető, hogy alapvetően a kastélyból/házból/valamiből való kiszabadulás a cél. Eközben persze lesznek támadóink is, fogunk tehát menekülni, izgulni, rettegni.

[caption id="attachment_55991" align="aligncenter" width="610"]Fejjel lefelé... Fejjel lefelé...[/caption]

A játék kezdetekor ki kell választanunk a felbontást. Aki szeretné full HD-ban élvezni a játékot, annak egy erőgépre van szüksége, ugyanis a rossz optimalizáció miatt elég gyatra fps-eket fogunk produkálni az említett felbontásban. Ez nem vet túl jó fényt a játékra. A textrúrák is gyakran ismétlődnek, nem beszélve arról 2-3 féle festményről, amiket láthatunk. Bútorból is csak kredenc, asztal, szék és cipőtartó létezik. Jaj....meg a könyvespolc, ki ne hagyjam. Szóval a helyszín eléggé fantáziátlan és emiatt egy picit mesterkélt, steril. Pár tárgyat ugyan tudunk mozgatni, de ez kb teljesen értelmetlen. Néha megfoghatunk egy-egy könyvet csak azért, hogy utána ne kezdjünk vele semmit, mert a továbbjutáshoz semmi köze.

[caption id="attachment_55989" align="aligncenter" width="610"]Az árnyékokat leszámítva a grafika hagy némi kívánnivalót maga után Az árnyékokat leszámítva a grafika hagy némi kívánnivalót maga után[/caption]

Hangok területén sem beszélhetünk kimagasló teljesítményről, mivel például a padló recsegése végig elkísér minket a játék folyamán, tehát 1-2 óra múlva már eléggé zavaró lesz. Az örökké dörgő ég, amely akkor is megvilágítja a szobát, ha éppen ott nincsen ablak.

[caption id="attachment_55990" align="aligncenter" width="610"]Borzongok... Borzongok...[/caption]

A Wooden Floor egy nagyon jó szabadulós koncepció lehetne, ha jobban optimalizálták volna a játék grafikáját, ha a helyiségek jobban kidolgozottak lettek volna, vagy esetleg a játék fizikáján csiszoltak volna. Szuper, hogy elmozdíthatunk pár tárgyat, de ezek legtöbbjének az előrehaladásunk szempontjából nulla a jelentősége. Kitűnő játék lehetne, de ezen még dolgozni kell, nem keveset.

Írta: Teszt Clarence