silverstone-st50f-esg-ujabb-500w-os-gold-tap-jart-nalunk/2014/05/25

SilverStone ST50F-ESG - újabb 500W-os GOLD táp járt nálunk

2014. május 25. Kocsis Bence

A mai világban egyre nagyobb szerepet tölt be az energiafogyasztás a számítástechnika világában, így már nem csak a teljesítmény a mérvadó az egyes alkatrészek terén, hanem a fogyasztás is. Ehhez azonban nem elegendő egy kedvező fogyasztású processzor, grafikus kártya, vagy akár egy HDD / SSD váltás, hanem az alapoknál is érdemes körülnézni. A tápegység is nagy mértékben befolyásolja a számítógép fogyasztását, hisz a felvett teljesítmény bizonyos része nem a számítógép működtetésére, hanem maga a tápegység működtetésére fordítódik, valamint a felvett energia egy része hő formájában távozik. Ennek a ténynek az eredményét láthatjuk a tápegységek dobozán, illetve a tápegységek oldalára matricázva. (Bronze, Silver, Gold, Platinum...)

A tápegységek hatékonysága mellett még fontos szempont a megbízhatóság, milyen védelmi funkciókkal vannak ellátva, fontos az is, hogy a működése minél alacsonyabb zajszinten történjen, illetve a kábelek típusa és hossza is egy fontos tényező, hisz ezek a drótok látják el az egyes alkatrészeket árammal.

Mai cikkünkben egy SilverStone tápegységet fogunk bemutatni, mely a korábban már bemutatott Strider sorozatba tartozik, azon belül is a Strider Essential Series családját bővíti. Ez a modell az ST50F-ESG, mely a ST60F-ESG és ST70F-ESG modellek kistestvére a maga 500W-os névleges teljesítményével.

SilverStone ST50F-ESG:

Az ST50F-ESG tehát egy nem moduláris, fix kábelezéssel ellátott Gold certifikációjú erőforrás. A tápegység dobozában a táp mellett megtaláljuk a szokásos dokumentációt, egy hálózati kábelt csavarokat és rögzítőket. A 4 csavar nem a megszokott csillagcsavar, hanem a számítógépházaknál egyre gyakrabban előforduló kézzel is behajtható megoldás. Kétfajta rögzítő áll rendelkezésre, az ismert gyorskötöző, illetve tépőzáras pántok, amelyeket próbálgathatunk kedvünkre az optimális rögzítést keresve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Először nézzük meg a tápegység kábelezését. A piros/sárga/zöld/fekete kábelek hamar eltűnnek és egy fekete, kicsit átlátszó háló kerül a helyére, ami egy esztétikusabb külsőt ad a tápegységnek, valamint az aerodinamikai tulajdonságokra is kedvező hatással van, hisz a ventilátorok által beszívott levegő útjába egy rendezettebb kábelköteg áll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kábelek típusáról, hosszáról is fontos említést tenni, hisz mind mennyiség, mind hossz tekintetében el vagyunk eresztve. Első körben ott a 24 pines alaplapi tápcsatlakozó, mely nélkül egy számítógép sem mutat életjelet. Ez a kábel 500 mm hosszú, ami bőségesen lehetőséget ad arra, hogy a ház hátsó szerelőnyílásán keresztül vezessük az alaplap megfelelő részére, így sokkal szebb belső érhető el. Ugyanez a helyzet a kettéosztott (4+4) pines processzort ellátó kábellel, mely 600 mm hoszzú, valamint a videókártya két darab 6+2 pines 500 mm-es tápcsatlakozóival. Utóbbi esetben a +2 pines rész még egy 150 mm-es nyúlványt képez a 6 pines csatlakozó mellé.  Ezek mellett kapunk még egy "füzér" molex csatlakozót, melyen 3 darab található és 2 SATA füzért is, melyen bőséges mennyiségű csatlakozó áll rendelkezésre merevlemezek, optikai meghajtók, vagy akár folyadékhűtés tápellátására is.

Maga a tápegység egy ATX méretű, 150 x 86 x 140 mm-es méretekkel megáldott doboz, mely a gold minősítésnek köszönhetően egy arany színű címkét kapott a főbb paraméterek részletezésére. Számomra érdekes megoldás, hogy a hátsó tápcsatlakozó nem felfelé, vagy lefelé orientálódott, hanem függőleges irányban helyezték el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Természetesen a tápegységet belülről is megszemléltük. Először a ventilátor került elő, mely egy 120 mm-es modell, ami 18 dBA maximális zajszintet produkál, ha a tápegység terhelése határ-közeli értéken van.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fanA fenti képen a ventilátor fordulatszámát láthatjuk a tápegység %-os terheltségének függvényében. Látható, hogy csak 80-90%-os terheléstől pörög igazán a ventilátor, ami annak köszönhető, hogy a tápegység nagyon hatékonyan hasznosítja a felvett áramot, így csak elenyésző energia alakul hővé.

Maga a tápegység sok védelmi funkcióval van ellátva, mely amellett hogy védi a tápegységet a mögötte található konfigurációnak is biztosítja a zavartalan működést, illetve megakadályozza a károsodást. Ilyen funkciók a túláram védelem, a túlfeszültség védelem, a túlmelegedés elleni védelem, valamint az egyik legfontosabb, a rövidzár védelem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha már a 80+ GOLD hatékonyságról beszéltünk, a gyártó adatai alapján ez a modell a 20-100% terhelés közötti intervallumban  87-90%-os hatékonyságra képes, ami figyelemre méltó. A fontosabb adatok közé tartozik, hogy a 3,3 V és 5V-os ágon 120W maximális teljesítmény leadására képes, míg a kombinált 12V-os ágon 468W-ot tud leadni.

eff

A fenti képen látható a tápegység hatékonysága a 20% és 100%-os terhelés közötti intervallumban. A gyártó mérései alapján 50% körüli terheltségnél 90%-os hatékonyságú, míg a 20%-nál ez az érték 89% és 100%-nál 87%.

Főbb teljesítményi adatok:

 
 Load Range
 
 
+3.3V +5V +12V +5VSB -12V
Max.(Amps)
24A 20A 39A 3A 0.3A
Peak (Amps)
/ / / / /
Min.(Amps)
0.2A 1A 1A 0A 0A
Range (%)
±3% ±3% ±3% ±5% ±10%
Line Reg.(%)
±1% ±1% ±1% ±1% ±2%
Ripple(mVp-p)
50mV 50mV 120mV 50mV 120mV

.

Tesztkonfiguráció:

Amint a lenti konfigurációból látható, egy jó minőségű 500W-os tápegység tökéletesen alkalmas egy erős gamer gép tápellátásához, ha az illető nem tart igényt egy több videókártyás megoldás építésére. A 2 darab 2+6 pines VGA tápcsatlakozó elegendő akár egy Radeon R9 290X teljes értékű stabil működtetésére is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • MSI Z77A GD65 alaplap
  • Intel Core I5-3570K processzor @ 4600 Mhz
  • NZXT Kraken X60 processzorhűtő
  • Patriot Gaming Series (Black Mamba) 4 x 4 GB DDR3 1600 Mhz memória
  • Gigabyte Geforce GTX 770 WirdForce 3X OC 2 GB
  • SanDisk Extreme II 240 GB SSD
  • Western Digital 1 TB HDD
  • Fractal Design ARC XL számítógépház
  • Gelid SpeedTouch 6 ventilátor vezérlő
system

Stabil, biztos pont a konfigurációban. Egyébként az alaplaphoz csatlakoztatott tápkábel adapterek szintén SilverStone termékek, melyek nálunk is beszerezhetők.

Összegzés:

A SilverStone ST50F-ESG egy jó alternatíva azok számára akik egy videókártyás gamer konfigurációt építenek és egy megbízható, biztonságos és csendes tápegységet szeretnének. Az ST50F-ESG kábelei hálós bevonatúak, így esztétikai szempontból megfelelnek az elvárásoknak, emellett a kábelek hossza és felhozatala is bőséges, legyen szó bármekkora házról, a kábelrendező nyílásokat nyugodtan használhatjuk. A SilverStone ST50F-ESG 28.000 forint körüli áron szerezhető be, míg a 600W és 700W-os testvérért 32.000 és 35.000 forintot kell fizetni . Nálunk a ST50F-ESG tetszett díjat kapott.

tetszett_s

A SilverStone ST50F-ESG tápegységet ezúton szeretnénk megköszönni a gyártónak.

Silverstone 446x121 colorful

 

Írta: Kocsis Bence