silverstone-strider-essential-st60f-esb-600-w-os-80plus-bronze-tapegyseg-jart-nalunk/2014/08/15

Silverstone Strider Essential ST60F-ESB 600 W-os 80PLUS Bronze tápegység járt nálunk

2014. augusztus 15. Kocsis Bence

A SilverStone palettáján szép számmal találunk tápegységeket, talán egyik legnagyobb választék ennél a gyártónál fedezhető fel. Ez is mutatja, hogy a gyártó igyekszik a felhasználók minden irányú igényét kielégíteni, így bárki, bármilyen szempont alapján szeretne tápegységet választani biztosan talál olyan SilverStone modellt, ami neki megfelel. Bár a SilverStone tápegységek ára eléggé magasnak számít, a gyártó arra törekszik, hogy olyan modelleket is piacra dobjon, melyek megfizethetőbb, költséghatékony megoldások. Igy jött létre a Strider Essential sorozatba tartozó ST60F-ESB és ST70F-ESB  600, illetve 700W-os névleges teljesítményű modell, melyek alacsonyabb árral rendelkeznek a korábbi modellekhez képest. A gyártónak köszönhetően egy ST60F-ESB modell vendégeskedett nálunk, így megnézzük, milyen kompromisszumokat tett a gyártó az árcsökkentés érdekében.

Ha megnézzük a tápegység dobozát, szembetűnő információ a 80PLUS Bronze felirat, azaz a SilverStone ST60F-ESB 80 Plus bronz certifikációval rendelkezik, így a hatékonysága garantált.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Ha kibontjuk a dobozt, láthatjuk, hogy a tápegység nem moduláris, minden kábel fix, emellett a gyártó nem tett hálót a kábelek többségére, csupán a 24 pines alaplapi kábelezés kapott borítást. A gyártó minden bizonnyal úgy gondolta, hogy azok a felhasználók, akik pénztárcája érzékeny, nem tartják elsődleges szempontnak az esztétikumot, bár elmondható az is, hogy a hasonló árú tápegységek többsége megkapta a hálós borítást. Magáról a tápegységről elmondható, hogy egy kimondottan kompakt megoldás, ami könnyebbség lehet a telepítés során akár a kisebb házakban is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A 80PLUS Bronze tanúsítvány mellett az ST60F-ESB "Haswell Ready", azaz megfelel az Intel, Haswell processzorai által támasztott követelményeinek. A DC-DC átalakítónak köszönhetően a Haswell energiatakarékos alvó üzemmódját teljes mértékben támogatja. A specifikáció láttán örömmel olvassuk azt hogy a tápegység számos védelmi funkcióval el lett látva, mint a túlfeszültség védelem, rövidzárlat elleni védelem , túlmelegedés elleni védelem, vagy éppen a túláram elleni védelem. A SilverStone ebben az esetben egy 120 mm-es jó minőségű csapágyazással ellátott halk működésű ventilátorral szerelte fel a tápegységet, mely a már említett kompakt kialakításhoz sokat hozzátesz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A tápegységben található ventilátor körülbelül 1900 RPM maximális fordulatszámra képes, azonban ezt az értéket csak 100%-os terhelés alatt produkálja. 50% terhelésnél mindössze 600 RPM és 75%-os terhelésnél is csak 1000 RPM környékén teljesít. A ventilátor 18 dBA zajszintet produkál, ami elég halknak számít.

st60f-esb-2

Mint már említettük a kábelezésből csak a 24 pines alaplapi kábel kapott hálót, a többi kábel a megszokott sárga-fekete színű kábelek fonata, melyet néhány centiméterenként a gyártó gyorskötözővel rögzített, így nem fognak összegabalyodni.

Nézzük tehát, hogy az ST60F-ESB milyen kábeleket tartalmaz:

  • A 20+4 pines alaplapi ATX csatlakozó 500 mm hosszú
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
  • Az ST60F-ESB támogatja a 4 pin, illetve nagyobb fogyasztású 4+4 pin tápcsatlakozókat igénylő processzorokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • A grafikus kártyák támogatottsága tápellátás szempontjából elég jó, hisz egy nagy fogyasztású, vagy két viszonylag alacsonyabb tápigényű grafikus kártyát is használhatunk. Az egyik ágon egy 6 és egy 6+2 pines csatlakozó található, a másik ágon pedig két darab 6 pines csatlakozó áll rendelkezésre.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
  • A merevlemezek, optikai meghajtók tápellátásához a gyártó bőséges kábelmennyiséget mellékelt, hisz két szálon összesen 6 darab SATA csatlakozót kapunk, melyek majd 1m hosszúak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Az egyéb perifériák, mint a ventilátor vezérlő, vagy előlapi USB, vagy kártyaolvasó panel, esetleg led világítás számára 3 darab molex csatlakozó áll rendelkezésre, emellett egy Floppy meghajtót is tudunk a tápegységről működtetni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fontos megjegyezni, hogy akinek ez a teljesítmény kevésnek bizonyulna, főleg egy Multi-VGA rendszer esetén, annak a 700W-os modell jobb alternatíva lehet, hisz azon már 2 darab 8+6 pines és két darab 6+6 pines PCIe tápcsatlakozó van.

A bőséges mennyiségű PCIe tápcsatlakozónak köszönhetően néhány példa arra, milyen grafikus kártya használható:

  • 1 x NVIDIA Geforce GTX TITAN
  • 1 x Geforce GTX 780 / 780 Ti
  • 1 x Geforce GTX 690
  • 2 x Geforce GTX 760
  • 1 x AMD Radeon R9 290 /290X
  • 2 x AMD Radeon R9 270X
  • 1 x AMD Radeon HD 7970
  • 3x AMD Radeon HD 7770

A tápegység 80PLUS Bronze minősítése azt jelenti, hogy 20 és 100% közötti terhelés között legalább 82%-os hatásfokkal rendelkezik. A tápegység 50%-os terhelés közben a leghatékonyabb, hisz ekkor 85%-os hatékonysággal képes üzemelni.

st60f-esb-1

Az ST60F-ESB 540W os +12V ágú és 120W 3.3 / 5W ágú teljesítményre képes. Ezzel szemben a 700W-os modell 630W és 130W-os értékekre képes. Azt is megnéztük, hogy a tápegység mennyire energiatakarékos, abban az esetben, ha nem használjuk a számítógépet. Az 1W fogyasztás egészen barátságos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tesztkonfiguráció:

  • MSI Z77A-GD65 alaplap
  • Intel Core I5-3570K processzor
  • Corsair H110 folyadékhűtés
  • Corsair Vengeance Pro 4 x 4 GB DDR3 1600 Mhz memória
  • Gigabyte Geforce GTX 770 OC 2 GB videókártya
  • Western Digital Black 1 TB merevlemez
  • Western Digital Green 1 TB merevlemez
  • SanDisk Extreme II 240 GB SSD
  • Fractal Design ARC XL számítógépház

* A képen látható tápkábel adapterek a SilverStone PP07 adapterei, melyek sokféle színösszeállításban érhetők el, így a ház esztétikumát gyarapítják.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Összegzés:

A Silverstone a Strider Essential Bronze sorozatával az árérzékeny vásárlóknak próbál kedveskedni, hisz a tápegységeinek nagy része a magasabb árkategóriába tartozik. Bár a kábelekről hiányzik a háló, azt gondolom, az árcsökkentésnek ez a legkevésbé a tápegység minőségére, megbízhatóságára hatással bíró tényezője. Az árból a gyártó még a 80PLUS Bronze tanúsítvánnyal faragott le, ami bár nem GOLD,, vagy SILVER, de azért eléggé hatékony megoldás. Rengeteg biztonsági funkció, bőséges kábelmennyiség és kábelhossz áll rendelkezésre, ami komoly teljesítményű konfiguráció, méretes házban történő megépítését teszi lehetővé. A 600W-os ST60F-ESB 22.000 forintos áron, míg a nagyobb teljesítményű, 700W-os ST70F-ESB 26.000 forintos áron szerezhető be.

tetszett_s

Silverstone 446x121 colorful

Írta: Kocsis Bence