star-wars-galaxy-of-heroes-android-jatekteszt/2016/07/10

Star Wars Galaxy of Heroes - Android játékteszt

2016. július 10. Teszt Matt
Az EA Star Wars témájú free-to-play mobiljátéka még 2015 novemberében jelent meg és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A letöltések száma már elérte a 10 milliót és a Google Play áruházában még mindig ott van a legtöbb bevételt hozó játékok között. Galaxy_of_Heroes_banner A free-to-play egy sokak által utált formula, mert bár maga a játék zöme anélkül játszható hogy bármit is fizetnénk, bizonyos tartalmak fizetősek maradnak. Kevesen találják meg azt az egyensúlyt, hogy egyszerre legyen élvezhető a játék azok számára, akik egy centet sem hajlandóak fizetni, és azok számára is akik bizonyos tartalmakért hajlandóak kifizetni kisebb-nagyobb összegeket. Addig nincsenek gondok, amíg ezek a tartalmak nem ruházzák fel a vásárló játékosokat előnyökkel az f2p játékosokkal szemben. Ha ez megtörténik, akkor az f2p játékosok előbb-utóbb elhagyják a játékot és a játék át is alakul pay-to-win játékká (ami egyenlő azzal, hogy csak akkor van esélyed nyerni, ha fizetsz is egyben). Kérdés, hogy a Galaxy of Heroes képes volt-e megmaradni f2p-nek, vagy csak még egy p2w játékkal bővült a piac? vt2i9rbwnzhutld2cavz Már a teszt elején leszögezném, hogy a GoH talán az egyik legjobb mobilos Star Wars játék, ami valaha készült. Műfaját tekintve, egy körökre osztott virtuális kártyajátéknak mondanám, aminek biztosan van valami hivatalos elnevezése. A játékban körülbelül 90, folyamatosan bővülő karaktert fejleszthetünk, akikből később bandát csinálhatunk és velük csinálhatjuk meg a változatos küldetések tömkelegét.

JÁTÉKMÓDOK

Ezekből rengeteg van. A két talán legnépszerűbb a Light side illetve Dark side csaták, ahol egyikben világos oldali, míg másikban sötét oldali karakterekkel oszthatjuk az áldást. Ezekben a játékmódokban a már megszokott csillagozási rendszer van, ha egy csatában mind a három hullámot túléljük anélkül, hogy valamelyik csapattagunk meghalna, megkapjuk a három csillagot és a díjazásunk is impozáns lesz (kapunk xp-t, pénzt, különböző felszereléseket, és lila kristályokat is amikről majd később). Nagyon fontos funkciója a játéknak, hogyha már egy adott csatát megcsináltunk három csillagosra, akkor legközelebb nem kell majd lejátszanunk, hanem bizonyos SIM kártyákkal egy pillanat alatt megkapjuk az adott csata díjait. Ezzel rengeteg időt megspórolunk így marad idő a többi játékmódra is. star-wars-galaxy-of-heroes A Cantina csatákban már keveredhetnek pozitív és negatív karakterek, és itt is három hullámot kell túlélnünk, bár az itteni csaták már jóval keményebbeknek bizonyulnak, de szerencsére itt is alkalmazható a már előbb említett SIM kártyás megoldás. Ami miatt érdemes mindennap ellátogatni ide, azok a díjak, amik az esetek nagy részében karakter shardok. Ahhoz, hogy egy karaktert megszerezzünk a játékban adott mennyiségű shard-ra van szükség, de ha fejleszteni akarunk a már meglévő karaktereinken, akkor is szükségünk lesz ezekre. Az Arena csatákban más játékosok csapataival harcolhatunk, de fontos megemlíteni, hogy az ő csapataikat csak a játék közel sem tökéletes mesterséges intelligenciája irányítja. Minél tovább jutunk a ranglétrán, annál impozánsabb napi díjakat fogunk kapni. Ha ez még nem lenne elég, kapunk még egy Galactic War Campaign-t is, ami talán a legunalmasabb játékmód, itt ugyanis egy nagyon hosszú csatasorozaton kell végigmennünk, cserébe viszont elég sok pénzhez, tapasztalati ponthoz juthatunk hozzá. Ahogyan közelítünk a kampány végéhez, annál ütősebb ellenfelekkel kell majd szembenéznünk. Ráadásnak pedig még ott vannak a raid-ek amiket akkor játszhatunk ha egy guild tagja vagyunk, valamint ott vannak még az eventek is amikből minden hónapban kapunk egy-kettőt.

JÁTÉKMENET

A csaták során a saját karaktereinknek adhatunk parancsokat, a cél mindig az ellenfelek legyőzése lesz. A karaktereknek legalább kettő támadási fajtája van, létezik az alap támadás és a másodlagos támadás (némelyik karakternek van harmadlagos illetve negyedleges is). A karaktereknek van egy úgynevezett turn meter lécük, ami konkrétan a stanimának a megfelelője, ha ez feltöltődik akkor készek a támadásra. A meccseket rábízhatjuk a mesterséges intelligenciára is, ami hasznos ha egy gyengébb csapat ellen játszunk.

BOLTOK

A játékban rengeteg shop van, talán az az egyik hibája, hogy nem egyben kezeli ezt a játék. Létezik külön Shipments, Squad Arena Shipments, Cantina Shipments, Galactic War Shipments, Shard Shop és Guild Store is. Ezek egy részébe karakter shardokat vehetünk, egyesekbe felszereléseket, vagy tapasztalati pontokat adó droidokat, másutt skilleket fejlesztő kártyákat.

KARAKTEREK

Star-Wars-Galaxy-of-Heroes-Character-Screen-rey-1024x576 A játékban rengeteg karakter található, a klónháborúk és a lázadás korszakából szinte az összes ismert karakter itt van, de van pár szökevény is, mint pl. HK-47 akit ugye a Régi Köztársaság korából ismerhetünk. Ezek mellett, még az SW VII fontosabb karakterei is megtalálhatók. A karaktereket addig a szintig fejleszthetjük, amilyen szinten éppen állunk. A játékban a jelenlegi legmagasabb szint a 80, de ez egészen biztosan bővülni fog a jövőben. A karaktereknek három külön szintje van.
  • Az egyik az alap szint, melyet addig tudunk fejleszteni amíg a mi saját szintünket el nem éri.
  • A másik a gear-level (felszerelés szint) amit úgy tudunk fejleszteni, hogy minden üres helyet a karakter inventory-jában megtöltünk felszereléssel.
  • A harmadik a karakter úgy mondd csillagozása, amit hét csillagig tudunk fejleszteni. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy minél több shard-ot szerzünk az adott karakterhez, amiket ugye különböző boltokban, csatákban tudunk szerezni/megvásárolni.
A játék karakterei nagyon változatos képességekkel rendelkeznek és a játék talán legjobb pontja az, hogy minden karakternek megvan a maga haszna. Összesen négy kaszt létezik a játékban, (Healer, Tank, Support és Attacker), de vannak még külön „csoportba tartozó” karakterek is, mint például a jedi, sith, First Order, Empire, Clone, vagy Droid karakterek. Ha egy csapatban csak jedi, csak sith, vagy csak birodalmi karakter van, akkor biztos, hogy egy rakás bónuszban lesz részünk a csaták során. Természetesen vannak a játékban ütős, és kevésbé ütősebb karakterek, de ha egy adott karakterbe elegendő erőforrást fektetünk, akkor mindenképpen egy erős karakterrel gazdagodtunk. Csak kevés annyira rossz karakter van a játékban, akik még rengeteg fejlesztés után is gyengék maradnak. turn_based_combat_galaxy_of_heroes

F2P VAGY P2W?

Meg fogtok lepődni, mert bár a mikrotranzakció elég durva mértékben van jelen a játékban, mégis el tudták érni, hogy F2P játékosok is meg legyenek elégedve a játékkal. Hogy hogyan? Erre elég sok válasz van. Egyrészt, rengeteg karakterhez ingyenesen is hozzájuthatunk elegendő munka árán. Másrészt, a játéknak az úgymond P2W fizetőeszköze a lila kristály, (ezeket lehet valódi pénzért vásárolni a játékban) az F2P játékosok számára is megszerezhető dolog, így egy kis szerencsével a „lila kristály exkluzív”, úgymond „p2W” karakterekhez is hozzájuthatnak az F2P játékosok is. Az ingyenesen megszerezhető karakterek között pedig annyi bivaly erős van, hogy ha egy jó csapatot hozunk össze, akár a fizetős játékosok csapatait is péppé verhetjük. A mikrotranzakció ettől függetlenül jelen van és jelen is lesz, továbbra is egy zavaró tényező, de nem annyira mint más játékokban.  

Írta: Teszt Matt