teszt-cooler-master-nepton-140xl-es-280l/2014/03/21

[Teszt] Cooler Master Nepton 140XL és 280L

2014. március 21. Herczeg Balázs

Az elmúlt elég hosszú időszakban két All-in-One vízhűtés járt nálunk, melyek a Cooler Master legújabb szériájába tartozó 140M és 280L modellek voltak. Nevükből kikövetkeztethető, hogy 140 mm-es ventilátorok kaptak helyet a hűtésen, amik akár 2000 fordulat/másodperccel is tudnak mozogni. A ventilátorok név szerint JetFlo 140 mm-es ventilátorok, amik  7 lapáttal rendelkeznek, kialakításilag pedig figyelt arra a gyártó, hogy nagyobb és irányított légáramlást tudjon létrehozni, így a lapátok a szokásosnál kicsit eltérőbb kialakítást kaptak. Érdemes tudni még a ventilátorokról, hogy a talpaik gumírozottak, így a zajszintet és a rezgést is visszább fogják a ventilátorok. A processzorsapkával érintkező felület, vagyis a mag  tiszta rézből készült, így kedvez a tuningosok számára.

IMG_2137

Ezt mi is kihasználtuk. A FEP csövezése hosszabb és vastagabb lett, amelynek  esztétikai szerepét szerelésnél tapasztalhatjuk meg, ugyanis sokkal kényelmesebben vezethetőek el a csövek, mint mondjuk egy Corsair hűtő esetében. A pumpák is vadi új fejlesztésnek mondható, ráadásul a gyártó kicsit csinosított is rajta azzal, hogy a pumpa felső része világít. A hűtésekben nagyjából ennyi volt a közös pont, így ideje kettéválasztani a dolgokat. Kezdjük a 280L modellel.

Cooler Master Nepton 280L

A Nepton 280L  az NZXT Kraken X60-hoz hasonlóan négy 140 mm-es ventilátor felszerelésére alkalmas. A radiátor igen nagy méretekkel rendelkezik, emiatt a MIDI Tornyok közül elég kevés támogatja az ilyen hűtéseket. Többek között az Cooler Master N600 sem támogatja, de egy kis leleményességgel bármi megoldható... (Segítek, a hátsó ventilátor szabályzót ki kell vennünk, és máris elfér a radiátor. A ventilátorok rászerelése már más tészta volt, de ebbe most ne menjünk bele) Hogy pontos méretekkel tudjunk dobálózni, le is írom a pontos méreteket: 311 x 139 x 30. Ez bárminek mondható, csak kicsink nem. A radiátor ezenfelül nem csak 140 mm-es ventilátorokat támogat, hanem akár 120  mm-es ventilátorokat is felszerelhetünk rá, ugyanis a gyártó alakított ki hozzájuk külön furatokat is. Nem mintha a "leleményes" felhasználók nem alakították volna ki ezt saját maguknak, ha úgy tartja kedvük, de ezt a terhet a CM levette a vállukról. Köszönet érte :)

[caption id="attachment_46429" align="aligncenter" width="610"]IMG_1835 A radiátor ugyan a helyén...[/caption]

A pumpa mérete közepesre sikeredett, de ha pontos adatokat szeretnénk akkor ennek a méreteit is leírom: 70,5 x 69,5 x 49,1 mm. Elsőre ugyan soknak tűnhet, de ha az Eisberg pumpájának méreteivel hasonlítjuk össze, máris barátságosabbnak tűnhetnek a méretek. Különben is, világít...

IMG_2125

Csomagolás tekintetében már megszokhattuk, hogy ha a Cooler Master-ről van szó, akkor igényes csomagolásra számíthatunk. Ez hasonlóképpen a Razer-nél és a Roccat-nél is így van, de az utóbbi két gyártó kimondottan csak perifériákat gyárt, vagyis azon van a prioritás és nem az egyéb eszközökön, míg a CM hatásköre jóval nagyobbnak mondható. Csomagja egy kicsit a Seidon 120M csomagolására emlékeztet, de csak a doboz meghatározó színei miatt, amik nem mások mint a fekete, a lila és az ezüst. Kibontva egy magát a hűtőt, két JetFlo 140 ventilátort, rengeteg csavart, egy univerzális hátlapot, 2-2 foglalati felfogatót, hűtőzsírt, tápkábelt és rengeteg csavart kapunk és egyéb másokat is, de azokat most nem részletezném. A hátlap igen érdekes, ugyanis mind az Intel összes foglalatát (LGA 2011, 1366, 1150, 1155, 775), mind az AMD összes foglalatát (FM2/FM1/AM3+,AM3,AM2) támogatja a hűtő.

[caption id="attachment_46428" align="aligncenter" width="610"]IMG_1833 ...de van egy olyan érzésem, hogy a ventilátorokat nem így kellett volna felraknom :D[/caption]  

A gyártó a sajtóközleményében is, és a dobozán is szép nagy betűkkel hangoztatja azt, hogy a hűtés "Maintenance Free", azaz nem kell semmilyen eszköz a beszerzéshez a két kezünkön kívül. Ha mondjuk az érettségin az lenne a feladatunk, hogy érveljünk amellett, hogy a hűtő beszereléséhez tényleg csak a két kezünk kell, csak részben értenék egyet a következő indokok miatt: a gyártó ugyan könnyített a szerelésen, és némelyik csavar fejét úgy alakította ki, hogy azt kézzel is meg tudjuk fogni, vannak olyan csavarok, amikhez nélkülözhetetlen a csavarhúzó használata. És a szörnyű az, hogy ezek a felfogatók felrakásához szükséges csavarok, vagyis máris megbukott az elmélet. Szép marketingfogás volt, de nem jött be. Ezt leszámítva a többi dolog felszereléséhez tényleg nem igazán kell csavarhúzó. Vagyis ez alól csak az kivétel, ha rögzíteni szeretnénk a radiátort a házhoz, hogy legyen egy biztos tartása, de minek az. Akár a felfogatók felrakásához sem szükséges beraknunk a csavarokat, rajtatartják a foglalaton a pumpát egyéb más csavarok is, csak a gond ekkor az lesz, hogy a terméket nem rendeltetésszerűen használtuk, így az emiatt keletkezett károkra nem vonatkozik a garancia, hopp ugrott 5 év gari. Most hogy kiéltem magam ezzel a kis paródiával, folytassuk a cikket a kisebb testvérrel, a Nepton 140 XL-el.

cooler_master_nepton_280l

Cooler Master Nepton 140XL

A Nepton 280L-nél ugyan szerényebb teljesítménnyel, de jóval kompaktabb méretekkel rendelkezik a kistestvér, vagyis a Nepton 140XL. Ahogy említettem, szerényebb méretekkel rendelkezik, ami a csökkentett radiátorhossznak köszönhető. Viszont emiatt csak két ventilátort tudunk felerősíteni a hűtőre, ellentétben a nagy tesóval, ahol négyre volt lehetőségünk. A nevében az XL kifejezés szerepel, ami annak köszönhető, hogy nem egy, hanem két ventilátorral érkezik a  hűtő, vagyis a hűtés az úgynevezett "Push & Pull" hűtési technikát alkalmazza a jobb hűtési teljesítmény elérésének érdekében. A Radiátor hasonlóan a nagy tesóhoz, ugyan úgy támogatja a 120 mm-es ventilátorokat, aminek következtében nagyobb kompatibilitást ígér gépházak tekintetében a 280L-hez képest.  A radiátor pontos méretei: 171 x 139 x 38 mm.

cooler_master_nepton_140xl

Nem tértem még ki külön a JetFlo 140 ventilátorokra, így itt az idő, hogy kicsit részletezzem a specifikációit:

Dimenziók 140 x 140 x 25 mm
Sebesség 800-2000 RPM (PWM) ± 10%
Légáramlás 95 CFM ± 10%
Légnyomás 2.72 mmH2O ± 10%
Élettartam 160,000 óra
Zajszint 12-36 dBA (PWM)
Csatlakozó 4-Pin (PWM)
Voltage 12 VDC
Fogyasztás 4.8W
A pumpa, a csomagolás és az eszközökkel való ellátás megegyezik a nagy testvérrel, annyi eltéréssel, hogy kevesebb a csavar.
IMG_2128 IMG_2129
A felszerelése hasonlóképpen egyszerű, mint a 280L-é, de kicsit részletezem. első lépésként vegyük elő az univerzális hátlapunkat, majd a foglalatunknak megfelelően helyezzük el bele a tartó csavarokat, majd ezek után helyezzük rá ezekre a műanyag fedőket, hogy ne essenek ki a hátlapból. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük el a hátlapot az alaplapba, majd rakjuk rá a csavarokra a henger anyákat, hogy ott maradjon a hátlap az alaplapon. Ezek után opcionális esetben szereljük vissza az alaplapot a gépházba.
IMG_2119 IMG_2130
Ha ez megvan, keressünk egy megfelelő helyet a radiátornak, majd ha ezt megtaláltuk, helyezzük el oda a radiátort  és csavarokkal biztosítsuk azt, hogy ne mozogjon el onnan. Opcionális a ventilátorok felszerelése a radiátor elhelyezése előtt, de ezt a 280L esetében utólag is megtehetjük. A 140XL-nél már más a helyzet, ugyanis a hátsó ventilátorral együtt kell felfogatunk a radiátort a gépházunkra.
IMG_2131 IMG_2132
Következő lépés a pumpa elhelyezése. A pumpára szereljük fel a foglalatunknak megfelelő felfogatókat. A processzorsapkára kenjünk pasztát, majd ha ez megvan, rakjuk rá a pumpát a sapkára. Ezek után  már csak rá kell erősítenünk a pumpát a sapkára csavarok segítségével és készen is vagyunk.

Tesztek

A processzor szerepét a szokásos Intel Core i5 2550K töltötte be, melyet a következő órajeleken teszteltünk le:

3,4 GHz (alap) 4,7 GHz (általam értelmezett alapórajel) 5,0 GHz (általam értelmezett minimum túlhúzási órajelérték)

3,4ghzItt megfigyelhető, hogy az összes hűtő igen jól teljesít, ráadásként az Intel gyári hűtőjét leszámítva egyik sem dolgozik ilyenkor maximális fordulatszámon.

4,7ghz4,7 GHz-n picit másabb helyzet volt, ugyanis a Cooler Master hűtőin kívül az összes felsorolt hűtő ventilátora maximális fordulatszámot pörgött. Ha a gyári hűtővel az általam értelmezett és folytonosan használt órajelet kipróbáltam volna, valószínűleg nem a tesztgépről írnám meg ezt a tesztet.

5ghz5 GHz-n a hűtők legnagyobb többsége már vért izzad a processzor megfelelő hűtésével, míg a Cooler Master hűtői még mindig nem dolgoztak teljes erőbedobással. Ezt nevezem teljesítménynek. Őszintén szólva örülök is annak, hogy nem pörögtek a ventilátorok maximális fordulatszámon, ugyanis nem szeretem ha a tesztkonfigurációnak olyan hangja van, mint a porszívónak...

Kíváncsiságból a két hűtőt az AMD legújabb zászlóhajtós Kaveri APU-ján is leteszteltük, vagyis az A10-7850K-n (erről később olvashattok tesztet egy Gaming alaplap teszt formájában), aminek a hűtési eredmények láttán nem tudtam, hogy nevetnem kell-e, ugyanis olyan alacsony hőmérsékleten tartotta az APU-t, mint a napokban maximális hőmérséklet. Hogy mire is célzok ezzel? Kezdjük a 140L-el. Az APU alaphőmérséklete mindössze 19 °C volt, míg maximális terhelés esetén is alig érte el a 24 °C-ot. Mindezt a lehető legalacsonyabb, vagyis 800 RPM mellett. Mi a helyzet akkor a 280L-el? Alaphőmérséklet 13 °C, míg a maximális 21 °C volt. Mindezt ventilátorok használata nélkül sikerült elérni!  Tuning esetén csak a 140Xl-el sikerült kipróbálni a CPU-t, ahol az alaphőmérséklet 28 °C, míg a maximális 36 °C volt. Ez más kicsit melegebb, de egy átlagos ember tűrőképessége még eltűri ezt a hőmérsékletet a forró, nyári napokon.

Az összegezés lentebb olvasható!

ajanlott

Cooler Master Nepton 140XL & 280L

A teszttermékeket ezúton is köszönjük a Cooler Master Hungary-nek!

cooler-master

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter