teszt-ozone-strike-battle/2016/01/04

[TESZT] Ozone Strike Battle

2016. január 04. Fenes Kristóf Billentyűzet

Az Ozone első mechanikus billentyűzetével, már 2011-ben találkozhattunk, mely az Ozone Strike nevet viselte. A Strike billentyűzetet a gyártó bőven ellátta prémium kiegészítőkkel, amik elengedhetetlenek egy profi játékos számára. Mondhatni, hogy egy csúcskategóriás, mechanikus kivitelű billentyűzetről beszélünk, hiszen a Strike Cherry MX Black kapcsolókkal lett felszerelve, ráadásul két USB bemenet és egy audio ki- és mikrofon bemenet is helyet kapott rajta. A Strike billentyűzet alapozta meg az Ozone Strike családot. A család tagjai: Strike, Strike Pro és persze a jelenlegi tesztalanyunk, a Strike Battle. Egy rövidebb jellemzést ejtenék a Strike Pro-ról is, ez a billentyűzet sok mindenben hasonlít az elődjére, de emellett sok újítást is végeztek rajta. Több MAKRO funkció, piros és fehér billentyűzet háttérvilágítás és 4 fajta billentyűkapcsolóval kapható, hogy mindenki számára megfelelő legyen az élmény.

ozonenagy1

Strike Battle Dobozolása:

A termék dobozát megpillantva, láthatjuk az Ozone jól megszokott színeit. A vörös-fekete doboz elején középen helyezkedik el egy jó nagy kép a billentyűzetről, majd jobbra felette látható az Ozone logója. A dobozon egy matrica, jelöli a magyar betűkiosztást (igen jól olvastátok, magyar kiosztású). Ennek szerintem a magyar felhasználók nagyon örülnek. A doboz hátoldalán pedig egyéb technikai információkat találhatunk.

ozonedoboz1 ozonedoboz21

A dobozt felnyitva azonnal láthatjuk az exkluzív csomagolást. A csomagolás alatt felbukkant a kisméretű, szép alumínium vázas Strike Battle. Gyártó teljesen elhagyta a műanyagburkolatokat, ezeket váltotta fel az alumínium burkolat, ezzel pedig egy stabil és strapabíró billentyűzetet kaptunk. Első ránézésre a megszokottnál sokkal kisebbnek tűnik a billentyűzet, mivel jobb oldalról a gyártó teljesen levágta a numerikus részt. Kezdetben egy átlagfelhasználó számára zavaró lehet, de egy idő után meg lehet szokni. Gamerek számára pedig elhanyagolható. Ehhez a verzióhoz sajnos csuklótámaszt nem kapunk, de helyette számos más fontos kiegészítőket ad a gyártó. Méghozzá, ahogy már megszokott az Ozone-tól zsinóros burkolatú kábel, melynek végén 18 karátos arannyal bevont USB csatlakozó található. 2db hátsó lábbal is ellátták a terméket, mellyel könnyedén szabályozhatjuk a billentyűzet dőlésszögét. A lábak persze csúszásgátlóval is el lettek látva.

A doboz tartalmaz még egy rövid használati útmutatót és egy Ozone logóval ellátott matricát.

  Strike Battle Teszt:

Személy szerint én nagyon vártam már ezt a részt, mivel nálam először járt mechanikus billentyűzet. A kicsomagolás utána, mondhatni, azonnal nekikezdtem az Strike Battle leteszteléséhez. Elsőnek, ahogy már említettem a megszokottól, kisebb a billentyűzet, ebből kifolyólag az asztalon is sokkal kevesebb helyet foglal el. Akiknek spórolni kell az asztalán a hellyel, azoknak ez egy plusz pont. Akkor rátérnék a tesztre. Első dolgom volt, hogy telepítettem a vezérlőszoftverét (driverét).

driver1 driver2 driver3

Ezt célszerű feltelepíteni, bár a szoftver nélkül is betudjuk állítani a termék egyéb beállításait. Az extra funkciókat, driver nélkül úgy tudjuk beállítani, hogy az Ozone logóval (O3) ellátott billentyűt lenyomva tartjuk, majd mellé azt a gombot nyomjuk meg, amit állítani akarunk. Ilyen kombinációk az O3 plusz F1-F4 gombok, amikkel a válaszidőt és a frekvenciát tudjuk állítani. Az F5-F12 gombok a médialejátszót kezelik. Ha pedig a PrintScreen kombinációt használjuk, akkor a billentyűzetünk Gamer módra kapcsol, ami letiltja a Windows gomb használatát, plusz a makrós gombok így lépnek életbe. A driver ezeket a funkciókat könnyíti meg, méghozzá azzal, hogy sokkal átláthatóbban állíthatjuk a szoftverben a funkciókat. A driverben az első oldalon (Main Control) a billentyűket tudjuk átprogramozni. A második oldalon (Macro Settings) a makró részleg található. Itt nem csak leütéseket és felengedéseket lehet beállítani, hanem ezek közötti időtartamot is tudunk pluszba állítani. Az is megadható, hogy hányszor ismétlődjön ez a folyamat. Ezeket a makrókat leginkább MMO játékokban tudjuk felhasználni legjobban. Végül a harmadik oldalon (Advanced Settings) találhatjuk a fontosabb beállításokat. Itt beállíthatjuk, hogy az USB hány Hz-es lekérdezési frekvenciával üzemeljen, vagy hány ms-os késleltetéssel dolgozzon a billentyűzet, plusz itt tudjuk beállítani a világítás fényerőségét. A gyártó 5 fajta világítási módot engedélyez. (10%-os, 30%-os, 70%-os és 100%-os fényerő használat és egy speciális mód a Pulsating, ami azt eredményezi, hogy a világítás elhalványodik, majd újra felerősödik.) Az Ozone Strike Battle drivere nem egy nagy tudású program, de az alapdolgokat egyszerűen betudjuk benne állítani.

ozonevi

Már korábban említettem, hogy a Battle eltér a többi szokásos billentyűzettől, mind méretben, mind a billentyűk mechanikájában. A mikrokapcsolók a Cherry MX szériából valók. A tesztalanyunk kapcsolói vörösek, de ez senkit se zavarjon, mivel a klasszikus mellett a billentyűzet kapható fekete, kék és barna kapcsolókkal is. Egyelőre hazai forgalomba viszont csak piros kapcsolókkal érkezik.
Cherry MX Red mechanikus gombok Lenyomáshoz szükséges erő/súly: 45g Billentyűérzékelés: 2mm-nél Billentyűút hossza: 4mm Billentyűérzékelés pontja nem érezhető lenyomáskor, nem kattan Cherry MX Red a Black-nél könnyedebben jár, ideális gépelésre, és játékra is Red

Bár a billentyűzet minden billentyűje mechanikus kapcsolókkal van ellátva, de mégsem lehet rá azt mondani, hogy teljesen mechanikus, mivel a Space, Enter, BackSpace, Shift gombok nem a teljes mechanikus alapokon vannak, de ezt szerintem senki nem veszi észre használat közben. A Cherry MX mechanikus kapcsolók használat közben hozzák a megszokott szintet. Halkak, gyengédek, egyszerre több gombját tudja kezelni a számítógép (4KRO képessége révén). Azt szerintem mondanom se kell, hogy élettartama is hihetetlen hosszú. Hasznos tulajdonság az is, hogy manapság elég ritka az, olyan gamer billentyűzet, amit magyar kiosztással, és magyar karakterekkel van ellátva.

ozonekapcsolo

Technikai adatok:
  • 87 db mechanikus billentyűvel van ellátva
  • Kábel hossza: 1.5 méter
  • Csatlakozó típusa: USB
  • Billentyű kiosztása: magyar
  • Burkolata: alumínium
  • Memóriája: 64kb
  • Súlya: 685 G
  • Csuklótámasztó: nincs
  • Világítás: van (piros, több mód)
  • Polling Rate: 25 Hz - 250 Hz - 500 Hz -1000 Hz
  • Késleltetés: 1ms - 2ms - 4ms - 8ms - 12ms - 14ms - 16ms
Élmény:  

Említettem már, hogy ez az első mechanikus billentyűzet, ami a kezeim alá került. Hatalmas különbségek vannak a membrános rendszerű testvérei között. Billentyűk lenyomása újból és újból egy felejthetetlen élményként írható le. Plusz ezt fűszerezi a lenyomott kapcsolók által kiadott tökéletes hangocska. Red kapcsolóval van ellátva, amit játék célokra fejlesztettek, de szerintem minden téren megállja a helyét. Legtöbb billentyűzeten a space és a ctrl használata a legrosszabb sokszor nem érzékeli ezeket a gombokat, de itt, azonnal ahogy már 1 kicsit is lenyomjuk a gombot, azonnal érzékeli a gép. Billentyűk élettartama körülbelül 5 millió leütést képes kibírni, ami egy jó jel a billentyűzet strapabírásáról. A drivere kicsit butácskára sikerült, de az alapdolgokat könnyedén tudjuk állítani itt.

uzonelightz

Összegzés:

Nekem egy hatalmas élmény volt az Ozone Strike Battle használta, én úgy gondolom, hogy kicsi mérete és tudása jól tükrözi a 25.000Ft-os megközelítő árát. Igaz háttérszoftverén még lehet fejleszteni, de játékokhoz tökéletes választás, de egyéb területekre is tökéletesen megfelel. Világítani sajnos csak egy színben tud, de fényerősségét egyszerűen és nagyszerűen tudjuk szabályozni. Burkolata teljesen alumíniumból készült, ami még jobban feldobja a kinézetét. A magyar kiosztás is egy hatalmas plusz pont a billentyűzet javára. Még egy hátrányt tudok leírni, hogy a csúszásgátló talpacskák eléggé kicsik lettek, ezáltal lehetséges, hogy néha elcsúszhat a billentyűzet. Az Ozone Strike Battle billentyűzet ár-érték aránya megfelelő, ezért megérdemli az ajánlott címet!

ajanlott[1]

A tesztben szereplő billentyűzetet köszönjük az FPO Hungary-nak!

FPO

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: