teszt-tesoro-sharur/2016/01/06

[TESZT] Tesoro Sharur

2016. január 06. Fenes Kristóf

A Tesoro cég egyik legújabb terméke járt nálunk, mégpedig a Sharur gamer egér. Az egér most, év elején fog kereskedelmi forgalomba kerülni, de mi már most le is teszteltük nektek. A Sharur névnek a jelentése: a sumér mitológiában keresendő, ez egy erős fegyver (ami egy buzogányra hasonlít) és egyben egy szimbólum is, amit Ninurta a harc istene használt. Magyarra fordítva „megszakító százezer”-et jelent. A cégtől ez egy jól megszokott módszer, hiszen a termékeiket mindig egy fegyverről nevezik el.

Dizájn:

A gyártó ezen a téren egy kétkezes dizájnt használt, amit egy átlagos külsővel láttak el. Akik ismerik a Steelseries Sensei egeret azok azonnal észreveszik a hasonlóságokat, de azért vannak rajta apróbb módosítások is. Első, ilyen módosítás, hogy az egér jobb és bal oldalát ellátták gumis csúszásgátló bevonattal. Személy szerint nekem tetszik ez a bevonat. Jobb a fogása, illetve emelések esetén stabilabb a kezemben az egér. Második szembetűnő változás, hogy az egér háta kicsivel magasabbra van felhozva, mint a Sensei esetében. Nagyobb tenyerű emberek szempontjából ez sem elhanyagolható, hiszen ez a forma nagyobb kényelmet biztosít hosszabb használat esetén. Felületét tekintve láthatjuk és érezhetjük a gumis bevonatot, ez egy gamer egér számára plusz pont. A gumírozott felület kellemesebb és stabilabb érzést biztosít a felhasználó számára, ellentétben a sima műanyagvázas egérrel. A gyártó logóját és az egér görgőjét világítással látták el. Alapból kék színben világítanak, de ez változtatható. 16,8 millió fajta színben képesek világítani az egér LED-jei.

 sharureger1

A driverében többfajta üzemmódot is betudunk állítani, ezek a módok: váltakozó színmód, halványulás, egy színmódos világítás. Az Sharur fő gombjai nagyon gyengédek és azonnal érzékelnek minden lenyomást. Az egér jobb és bal oldalán megtalálhatóak a Foward és Back gombok is (előre, hátra gombok), bár ezekből a gombokból mindkét oldalon egyforma van, így egy oldalon csak egy gomb használható. Vezetékét a megszokott zsinóros burkolattal látták el. A kábele kicsit merev és nehézkes, ezért nem árt egy kábeltartó beszerzése hozzá. A kábel végét egy USB 2.0-as csatlakozóval láttak el, aminek a külsejét aranyozott borítással láttak el.

DSCN0831

Dozolása:

A Sharur egér doboza sem kispályás. A Tesoro színeit használták fel a doboz beszínezéskor. A lila és fekete színek nagyon jól passzolnak egymáshoz, így ütősebbé teszik az egér dobozát. Az alakja egy „V” betűre hasonlít, melynek előlapján látható az egér rajza, de ha jobban megfigyeljük, akkor az előlapot fel is tudjuk nyitni és alatta megpillanthatjuk a leendő egerünket. A jobb és bal oldalán leírják, honnan tudjuk letölteni az egér szoftverét. A doboz hátán újra megjelenik a Sharur rajza, ahol leírják, hogy miket tud az egerünk és egyéb technikai adatokat is láthatunk.

DSCN0811 DSCN08033

A doboz tartalma:

  • maga az egér
  • 1db használati útmutató
  • 1db termék katalógus.

Technikai adatok:

  • 4000 DPI-s Lézeres szenzor
  • 8 programozható gomb, ebből 6 makróra alkalmas
  • 64kb beépített memória
  • Állítható polling rate: 125, 250, 500, 1000Hz
  • Kábel hossza: 2 méter
  • Csatkazó: 2.0-ás USB, aranyozott bevonattal
  • 16,8 millió színben képes világítani
  • Súlya: 89 g

Tesoro Sharur teszt:

Használatát tekintve pozitív csalódás volt számomra, mivel eddig egy Steelseries Sensei-t használtam, ami egy nagyon jó szenzorral van ellátva és itt jön szóba a Sharur, hiszen ez az egér is egy lézeres szenzorral van ellátva, ami tökéletesen működött a bevetések alatt. A kétkezes kialakítás miatt tökéletes az FPS játékokhoz, ebből kifolyólag én is FPS játékok alatt teszteltem. Az első játék, amiben teszteltem az egy nagy favorit a „gamerek” körében, ez a játék nem más, mint a Counter-Strike: Global Offensive, majd ez után egy Battlefield 3 játékmenetben teszteltem. Eddig, ahogy említettem a Steelseries Sensei-t használtam leginkább, amik számomra tökéletesen megfeleltek tudásban és pontosságban is egyaránt. A Sharur használata alatt hasonló tudást véltem tapasztalni. Az egér pár órás használat után is ugyan, olyan kényelmes, mint az első percben, ez mellett az egér pontossága is nagyon jó, de azért egy-kettő negatívumot is észrevettem. Ha az egeret felemeltem, hogy jobban vagy balra tudjak fordulni, akkor az egér mutatója a képernyőn vagy jobbra, vagy balra ugrándozott, ez egy heves csata közepette nem jönne túl jól. Másik észrevétel, ami zavaró volt, hogy az egér plusz gombjai nagyon fura alakúak lettek és ezáltal benyomni kicsit nehézkes.

Az egér driverjében sok mindent beállíthatunk, de előtte egy-két szó a driver dizájnjáról. A driver nem lett valami szép, mivel a rajzok pixelesek lettek és még a gyártó a betűkészletből is egy alapot használt fel.

sharurdriver1 sharurdriver2

Az első oldalon (Assigment) állíthatjuk be az egér alap gombjainak a funkcióit. Nyolc fajta programozható gomb van beszerelve a Sharur-ba, amikből 6 darabot képesek vagyunk makrózni, akár 5 egyéni játékos profilon. A második oldalon (Performance) találjuk az egér fontosabb beállításait. Itt beállíthatjuk, hogy az USB hány Hz-es lekérdezési frekvenciával üzemeljen, vagy hány DPI-n guruljon az egerünk, illetve 3 nem megszokott beállítást is kapunk, ezeket a beállításokat 0-10-es skálán tudjuk állítani. Első, ilyen beállítás a speciális gyorsulás, ami alapjáraton ötön van, de akit zavar ez a gyorsulás nyugodtan vegye le nullára. A második beállítás a dupla kattintás, amit annyira nem részletezek, mert sok értelme nincs. Végül a harmadik beállítás az egér görgőjének a gyorsaságát beállító funkció, ez hasznos tud lenni weboldalak nézegetése közepette. A driverben a harmadik oldalon találjuk az egér világításához való beállítási funkciót. Itt 16,8 millió fajta színt tudunk beállítani és egyéb világítási módokat. Végül a negyedik oldalon tudunk makrókat állítani. Ezeket a beállításokat elég egyszer beállítanunk, hiszen a belső memória mindent lement számunkra.

sharurdriver3 sharurdriver4

Egy igazi fegyver válhat az egerünkből a harc során.

Összegzés:

A Tesoro az egér anyaghasználatát és tudását tekintve hozza a megszokott szintet, de az egér háttérszoftverének fejlesztésében leadták a szintet, ami szerintem egy hatalmas hiba, hiszen a driver az egy nagyon fontos program egy periféria szempontjából. Az egér használat alatt tökéletesen működött, csak pár negatívumot tudtam össze szedni. Az egyik, hogy az lézeres érzékelő néha megbolondul, másik negatívum, hogy a két plusz gomb az egér oldalon nagyon fura alakú, lett és ez eredményezi, hogy nehezen lehet ezeket a gombokat benyomni. Árát tekintve, nagyon kedvező áron tudunk hozzájutni, ehhez a kis okos egérkéhez, hiszen mindössze 12.000 Ft környékén tudjuk beszerezni. A gyártónak van még, mint fejleszteni, de jó úton jár. A driver hiba miatt leginkább csak egy tetszett címet tudunk neki adni.

tetszett_s[1]

A tesztben szereplő egeret köszönjük az FPO Hungary-nak!

FPO

Írta: Fenes Kristóf