thief-2014-teszt/2015/03/24

Thief (2014) – Teszt

2015. március 24. Teszt Vekerur

A Thief játéksorozat tíz év után kapott egy reboot részt az Eidos Montreal fejlesztésében, a Square Enix kiadásában.

A Thief alapjai igen egyszerűek: mindet ellopni, ami a mozdítható, miközben árnyékban sunnyogva, háztetőn lopakodva kerüljük el az őröket. Ezeket fűszerezi meg a játék egy csipetnyi mágikus képességgel és egy fps nézettel. Illetve a mazochistáknak kitalálták a custom nehézséget, ahol az igazi hardcore arcok beállíthatják, hogy ha meghalnak, törlődik a mentés, ha észreveszik őket bukta a küldetés, nincs mentés, és egyéb finomságokat.

Shipping-ThiefGame 2015-03-24 09-01-07-64

A tolvajlás a játék gerince. Szinte mindent mozdíthatót elteszünk, ami csillog, amit ráadásul a játék egyből aranyra fordít nekünk, így nem kell még azzal is szöszmötölni, hogy eladjuk őket (mivel csak néhány fix. kereskedő van, akik mind ugyanazt árulják, sok értelme nem is lett volna, ha el kell adni mindent). Hosszútávon unalmasnak hathat, hogy mindent átkutatunk kincsek után, de én ezt a részét élveztem a legjobban a játéknak. Ehhez hozzájárult az is, hogy vannak speciális, egyedi kincsek, amiket főhősünk, Garrett lakhelyére lehet gyűjteni, és megtekinteni őket. Vannak festmények, gyűrűk, brossok, és csomó más értékes holmi. Persze ezeket nem köti az orrunkra a játék, a legtöbbet vagy megtaláljuk, vagy nem, maximum a küldetések végén megnézhetjük, hogy mennyi kincset találtunk meg a mennyiből. S nyilvánvalóan nem céltalan e lopkodás, az aranyat elkölthetjük fejlesztésekre, talizmánokra, munícióra és képességekre.

Shipping-ThiefGame 2015-03-24 09-05-04-19

Garrett felszerelése elég minimalista. Van egy íja, amihez tömérdek fajta vessző van –főleg taktikai, és nem halálos célra-, pl: víz nyílvessző fáklyák eloltására, tüzes az ellenkezőjére, tompa vessző kapcsolók megnyomásához, stb. S mivel főszereplőnk tolvaj, és nem pedig orvgyilkos, ezért közelharcra egyetlen eszköze van, egy blackjack (bőrrel bevont ólombot), amivel hátulról ugyan leüthet ellenfeleket, de közelharcba már nem olyan könnyen használható fegyver. Később rengeteg fejlesztést és egyebet vásárolhatunk, de ezek lényegében semmit nem változtatnak meg az alapkoncepción (főleg stat fejlesztések, tárhely bővítések), maximum kapunk 1-2 plusz bejutási útvonalat. Illetve vannak még fókusz képességeink, amiket szintén pénzből tudunk fejleszteni. Ezek alapvetően ilyen kisebb rásegítések, mint például, hogy amíg aktív a képesség, kiemeli a tárgyakat, amikkel lehet kezdeni valamit, vagy éppen „látjuk” a hangokat akár a falakon keresztül is, stb.

Shipping-ThiefGame 2015-03-24 09-18-19-13

Ha már szóba jött, hogy harcban nem vagyunk túl erősek, ejtsünk néhány szót a játék „Playstyle” rendszeréről. A játék értékeli minden főbb küldetésünket, hogy mennyire használtunk agresszív megmozdulásokat. Alapvetően három osztályba sorol be: ghost, opportunist és predator. Ezzel azonban két visszásság is van véleményem szerint. A nagyobb, hogy egyik játékstílusnak sincs semmilyen következménye. Se nem bünteti, se nem jutalmazza egyiket sem. Persze lehet mondani, hogy ez a „játssz, ahogy akarsz” felfogás, ám a játék (főleg a főszereplő) végig azt sugallja, hogy a ghost mód a helyes, ám még sem bünteti a többit. Lehetett volna többféle befejezés ezek alapján, vagy legalább annyi, hogy predatorként több az őr, nagyobb a készültség, vagy valami hasonló. A másik, hogy teljes homályos, hogy méri ezt a játék. A küldetések végén kapunk egy kördiagramot a cselekedeteinkről, de sehol nem írta le a játék, hogy mi számít minek. Pl. egy kiütés hátulról most predator vagy opportunist? Vagy egy pohárral elterelni az őr figyelmét az most opportunist, vagy ghost? Illetve, ha már itt tartunk, megjegyezném, hogy a játék nem csak ezt nem tanítja meg, de mást se. Nagyon gyenge a tutorial, nagyon kevés dologra tanít meg, több fontos, és alap dologra is csak a játék felénél jöttem rá, mert egyszerűen a játék egy szót se szólt róla, hogy ilyen is van.

Shipping-ThiefGame 2015-03-24 09-08-23-42

Volt már szó róla, de eddig még nem tértem ki részletesebben a lopakodásra. Hát most megteszem. Egy igen jól működő rendszerről van szó, két dologra épül alapvetően: a fényre és az általunk keltett zajokra. Az előbb ugyant a fényt írtam, de fontosabb az ellenpárja, az árnyék. Árnyékról árnyékra fogunk osonni, s ez határozza meg, mennyire vesznek észre minket. Ha teljesen sötétben vagyunk, csak akkor fognak észrevenni, ha elbotlanak bennünk, vagy ha zajt csapunk. (Ide beszúrnék egy megjegyzést: Anno egy cikkben azt olvastam, hogy akár egy őr árnyékában is elbújhatunk, amit én meglehetősen szkeptikusan fogadtam. De! Kipróbáltam, s tényleg meglehet csinálni! A fáklyavivő emberek elég nagy árnyékolt csinálnak ahhoz, hogy abban már el lehessen bújni.) Ha félhomály van, már lassan észrevesznek minket, de ilyenkor még elbújhatunk. Tiszta fényben pedig természetesen azonnal észrevesznek minket, és meg is támadnak. Hangok pedig azért fontosak, mert a különböző anyagú padlón, különböző nagyságú zajokat keltünk. A szőnyegen nyugodtan osonhatunk, ám egy fapadló iszonyatosan kopog, és sokkal könnyebben észrevesznek. Az üvegcserepekről pedig ne is beszéljünk. A padló mellett vannak különböző mozgási „módjaink” is: futás, séta, guggolás, és nagyon óvatos lopakodás, így minden felületen mozoghatunk hangtalanul, a sebességünk kárára.

Shipping-ThiefGame 2015-03-24 09-20-17-46

A történetről is ejtsünk pár szót, spoilermentesen. A történet számomra rendben volt, nem egy Gyűrűk Ura, van benne pár előrelátható fordulat, de pár meglepő is. Helyszínek terén inkább klisés, mint sem érdekes, de ez nem katasztrófa. Ami viszont nem tetszett, az a főkarakterünk személyisége. Úgy gondolom egy kissé cinikus, erősen sztoikus karaktert akartak megalkotni, de az érdektelenhez sokkal közelebb áll a valóság. Nagyon ritka az érzelem kifejtés a főkarakter részétől, s akkor se mindig jól történik meg. A főszereplők nagyon kevesen vannak, őket kicsit jobban sikerült megalkotni, ám a legtöbben kevés szerepet kapnak.

Shipping-ThiefGame 2015-03-24 09-14-01-78

Említsük meg még a helyszínt. Egyetlen város a játszóterünk, ami a rettentő fantáziadús The City nevet viseli. Maga a város elég nagy, rengeteg kis ház/szoba van, ahova betörhetünk, hogy meglógjunk a városiak kis összekuporgatott pénzével, ám ne számítsunk egy Assassin’s Creed szerű térre. Viszont cserébe minden sarkon látszik, hogy tudatos megtervezés eredménye, nem csak egy programmal, két másodperc alatt felhúzott tömb. A városban küldetések közt szabadon mászkálhatunk, kisebb küldetéseket csinálhatunk, de egyáltalán nem mondanám sandbox élménynek. Az apróbb melók száma igen csak végleges, míg a város méretei ellenére, a bejárható terület nem nagy. A „The City” különböző kerületekre van osztva, amik egymástól teljesen elszeparáltak, általában 2-3 ponton lehet csak átjárni, amit töltőképernyő is követ. Számomra ez a zártság kicsit megölte a városban kószálás élményét, mert egy részen belül igen csak korlátozott volt a lehetőségeink száma, valamint sok kerület nem is elérhető a játék elején.

Shipping-ThiefGame 2015-03-24 09-15-47-53

Még végén így megemlítenék pár kisebb-nagyobb negatívumot, amit máshova nem tudtam beleszőni:

  • Mentési rendszer: Igazi katasztrófa. A városban szabadon menthetünk bárhol, ám küldetés közben hiába mentünk, ha kilépünk a feladatból, ezeket a mentéseket törli a játék, így a vége felé, a hosszabb küldetéseket kénytelenek vagyunk egy ültő helyben megcsinálni, mert különben buktuk a haladást.
  • Őrök: Buták, mint a tök. Ha valakit távolról elteszünk láb alól, sokszor egy helyben állnak, és csak jobbra-balra néznek, majd visszamennek a helyükre. Ha üldöznek, és sikeresen kikerülünk a látómezejükből, néha egyszerűen megállnak, és elfutnak az ellenkező irányba.
  • Optimalizáltság: A grafika rendben van, nem egy 2014-es színvonal, de szódával elmegy. Ám ehhez egy igen combos gépigény párosul, ami egyáltalán nem indokolt. (Félreértés ne essék, nem azért hozom ezt fel, mert nem futott nálam jól. Konkrétan maximális beállítások mellett ment röccenés nélkül, de ez akkor sincs rendben így.)

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ILs5G-QGTdA[/youtube]

Minimum rendszerkövetelmények:

  • OS: Windows Vista with Platform Update for Windows Vista
  • Processor: High-Performance Dual Core CPU or Quad Core CPU
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics: AMD Radeon 4800 series / Nvidia GTS 250
  • DirectX: Version 10
  • Hard Drive: 20 GB
Ajánlott rendszerkövetelmények:
  • OS: Windows 7, Windows 8
  • Processor: AMD FX 8000 series or better / Intel Quad i7 Core CPU
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics: AMD Radeon HD R9 series or better / Nvdia GTX 660 series or better
  • DirectX: Version 11
  • Hard Drive: 20 GB

Írta: Teszt Vekerur