tom-clancys-the-division-na-ez-mar-game/2016/03/25

Tom Clancy’s The Division – na, ez már game

2016. március 25. Ficsor Tamás

Hogy mi? Valaki kimaxolta 30-as szintre a karakterét 15 óra alatt? Jesszus én 33 óra alatt értem el a level 18-at és a story csak 50%-ban van teljesítve. Valamit rosszul csinálok? Dehogy. Én rá érek. Egy ekkora map-ot időbe telik felfedezni. Ráadásul egész Manhattan-t gyalog kell bejárnom. Még jó, hogy sosem fullad ki a karakterem, csak ha elvérzik, vagy ha lelövik.

A különböző npc-k mellett csapdák is vannak egyes területeken. Szerencsére hallható a pittyegésük és ahogy közeledik hozzá az ember úgy gyorsul a tempója. Az oké, hogy hallani lehet merre és ki lehet silabizálni, a helyzetét, de ez néha balul sül el. Ez velem nem egyszer előfordult és kicsit tűzbe jött a karakterem. Egyszer azonban pont akkor robbant, amikor elugrottam és pont úgy talált el a töltet, hogy nyílt sebet okozott. Addig nem állt el a vérzés, amíg fel nem használtam a medkitet. Ezen nagyot csodálkoztam, mert nem is tudom, melyik más játékban található elvérzős opció. Számomra érdekes és meghökkentő volt, de ez csak az egyik élményem, amit meg akartam osztani.

Tom Clancy's The Division 2016.03.15. 22_58_14

A Ubisoft fejlesztői mostanság egyre jobb játékokkal rukkol elő. Gondolok itt a tavaly decemberben megjelent Rainbow Six Siege-re vagy a márciusban debütáló Far Cry Primal-re, melyekről szintén olvasható teszt az oldalon. Beindult a szekér a cégnél és, ha a szerverek is úgy engedik, akkor indulhat a több órás játékmenet. Bár az én észrevételeim alapján csak a játék megjelenése utáni napokban fordul előbb nagyobb mértékben ez a probléma, Így a The Division-nél is. Azonban ennél talán sokkal bosszantóbb hibával szoktam találkozni. Egy bizonyos idő után a játék nagyon elkezd laggolni, de pont akkor, amikor jön rám az ellen, nekem pedig ki kéne ugranom a fedezékből, mert egy gránátot is dobtak rám és a hatókörén belül voltam. Csakhogy, amikor kétszer megnyomom a space-t a vetődéshez akkor bumm laggolás, megfagyás. Mire vissza jön normálisan a kép addigra meg lelőttek. Szóval előfordul ilyen idegesítő helyzet a játékban, bár az is lehetséges, hogy az én konfigommal van a baj, de ezzel együtt is eszméletlen jó ez game.

A játék sztorijáról már beszámoltunk korábban, de tömören arról van szó, hogy Manhattan-ben a Black Friday alkalmából megfertőzték a pénzt és így rengeteg embert, aki érintkezet a fertőzött pénzzel vagy olyan tárggyal, amit egy fertőzött ember megfogott. Ennek eredményeként eluralkodott a káosz. A várost védő Joint Task Force és CERA emberei próbálták tartani és fékezni a fertőzést, valamint a vandalizmust, ám a különböző bandák egyre nagyobb létszáma el lepte az utcákat. Így jött létre a Dark Zone, a körbezárt városrész, ahol a legrosszabb a helyzet. Ott a bandák teljes mértékben azt csinálnak, amit akarnak, de majdnem ugyan ez a helyzet a DZ-n kívüli világban, ahol a story mód fut. Szóval a JTF elbukott és az első hullámban küldött Division ügynökeiről is csak keveset tudni, (de később egyre érdekesebb dolgok derülnek ki) ami biztos az az, hogy őket sem kímélték.

Tom Clancy's The Division 2016.03.23. 20_13_29

Mi vagyunk a divízió, az a hadosztály, mely profi alvó ügynökökből áll és csak akkor vetik be őket, ha már minden más emberi erőforrás befuccsolt. Ahogy a játék elején lévő bemutatóban is elhangzik: „mindent és mindenkit magunk mögött hagyunk… a legfőbb cél, hogy megőrizzük azt, ami megmaradt.” Azonban nem kevés és nem is gyenge ellenfelek csoportjai elleni támadások egymás utáni harcaival alaposan meggyűlik a bajunk. Npc-k különböző kategóriáival találkozhatunk az utcákon, melyek körzetenként egyre magasabb szinttel, fegyverzettel és páncéllal rendelkeznek. Ha lehet ilyet mondani, akkor csak négy féle bandával lehet találkozni, de mindegyikben különböző emberek vannak. Legtöbbször lehet találkozni a gengszterekkel, akik még a vírus előtt is jelent voltak csak most teljes mértékben kielégíthetik igényeiket, mind rablás, gyilkosság, fosztogatás terén. A gettó módjára pisztolyfogók mellett egy vagy két baseball ütős muksók is a group-ban szoktak lenni, aki, mint a kamikaze-k úgy rohannak feléd, hogy szétüssenek. Másik rossz arcú csoport a Joe Ferro által vezetett Cleaner-ek, akik valamiféle pszichológiai betegségben szenvednek főnökükkel az élükön. Az ő hitvallásuk szerint, égjen minden fertőzött, és ez nem vicc. Lángszóróval az oldalukon járják az utcákat, hogy tisztogassanak, de amikor én tisztogatom meg őket, akkor szép nagyot szoktak robbanni. A harmadik a Larae Barrett által vezetett Rikers talán a legelvetemültebb frakció. A börtönből elszabadult és rendőrségi fegyverekkel valamint felszerelésbe öltözött karakterek nagyon megnehezítik az ember dolgát. Az ő bandájukban is előfordul kamikazet betöltő karakter csak ő baseball ütő helyett shotgun-al osztja az észt. Végül a Last Man Battalion emberei a legkeményebbek. Fegyvereik és védelmük kimagaslóak. Nem véletlenül, hisz a csoport jól kiképzett volt katonákból áll.

2016-03-24_22-16-26

Mint minden város, Manhattan is különböző körzetekre van osztva, mint például a Times Square, Chilton, Hudson Yards és mindegyikben aktiválható 1-1 Safe House. A házakban frissíthető a térkép, így láthatóvá válnak más küldetések.  A különböző menedékházak között elérhető a Fast Travel (ami nem is annyira fast), de az én véleményem szerint nincs értelme használni (amíg nincs meg a lvl 30), mivel az oda vezető út során biztos, hogy találkozni enemy-vel, valamint olyan városlakókkal, akiknek segíteni lehet, így biztos az XP szerzés. A főhadiszállás Pennsylvania Plaza közepén van. Három szárnyra osztott épületet a főküldetések, valamint az egyes szárnyhoz tartózó mellékküldetések végén nyert ellátmányból lehet upgrade-elni. Szárnyanként (tehát Medi, Tech és Security) 10 féle fejlesztést lehet végrehajtani, melyekkel képességeink, adottságaink és jártasságaink bővülnek, valamint a főhadiszállásban nyílnak meg újabb részlegek.

2016-03-24_22-11-54

Na de megemlítem a loot rendszert is, hisz ez a játék egyik fő tulajdonsága. Minden összeszedett lootnak nagy értéke van, kezdve a csokitól a fegyveralkatrészeken át a gránátokon túl a speciális lőszerekig. Mind jó szolgálatot tesz, ha van a tatyóban. A konzerv kaja elősegíti a gyógyulást, a víz plusz 20% sebzést okoz az ellennek. A robbanó és gyújtó lőszerek nagy segítséget nyújtanak a bossok ellen. Természetesen ezeknek az aktív használatba vételhez max fél percnyi idő áll rendelkezésre. A villanó-, robbanó-, gyújtó- és gázgránátok a nagy sebzés mellett nagyot is szólnak. Szóval jó, ha mindenből több is van kéznél főleg a medkit esetében. Szerencsére a maximális férőhelyszámát meglehet növelni a medkit és más tárgyak esetében. A craftoláshoz más dolgokat kell gyűjteni, mint például fegyveralkatrészeket, szövetet, elektronikát és más tárgyakat. A megfelelő mennyiség elérése után a jónak látott fegyver, hátizsák, mellény és minden olyan felszerelés elkészíthető, melyeknek a tervrajzait felszedtük. A Tech Wing egyik részlegét unlock-olva pedig képesek lehetünk újrakalibrálni az egyes fejlesztések, valamelyik tulajdonságát. Minden felszerelés öt féle osztályba sorolható: a fehér a használt, a zöld a standard, a kék a specializált, a lila a kiváló, a sárga pedig a high-end besorolást jelenti. Az ellenféltől megszerezhető loot az osztálynak megfelelő fény oszlopban jelenik meg az utcán. Azonban nem lehet mindent felvenni, mert a táskánk véges férőhellyel rendelkezik.

2016-03-24_22-09-43

A fegyverek jól moddolhatóak. A bétától eltérően az utcán nem lehet fegyver skineket összeszedni, de ha megnyílik a ruhabolt a főhadiszálláson utána minden játékba lépéskor más kinézet vásárolható a fegyverhez. A karakter kinézetét a játék elején az adott lehetőségeken belül kedvünk szerint alakíthatjuk. Nekem nagyon bejött a tetoválás és piercing felhelyezés. Hősünk ruházata is cserélhető, így az utak során felszedet ruhadarabokkal egy ízléses és stílusos halálosztó hozható létre. Az ingame tranzakciók jól működnek, bár a újrakalibrálás és a DZ tárgyakhoz sok güri kell. Én amondó vagyok, hogy a játék elején nincs értelme a főhadiszálláson vagy más safe house-ban vásárolni, mivel azokat a felszereléseket a küldetés közben is össze lehet szedni, a DZ-ről nem is beszélve, bár oda akkor érdemes bemenni, amikor már a megfelelő fegyverzettel rendelkezünk.

2016-03-24_22-26-11

Említésre méltó a játék kinézete és fizikája. Tényleg nagyon jól néz ki ez a Snowdrop Engine, valamint a több száz féle graffiti is nagyon valósághű érzést ad az egésznek. Bóják, reklámtáblák, dobozok, kocsiajtók mozgatása remekül néz ki. Csak az nem tetszik, hogy például az árván álló bevásárlókocsi, miért nem tartozik bele a mozgatható tárgyak közé? Ha kilövöm az autó lámpáját akkor miért ég tovább? Az autó mellett felrobbanó töltet miért nem robbantja fel magát az autót is? De szemet hunyok ezek felett. Ki engesztelnek azok az apró extrák, mint például a változékony időjárás, az üveg valóságos módon való szétlőhetősége. Azon külön felnevettem, amikor egy achievement-et teljesítettem a jármű ajtajának becsukásáért.

2016-03-24_22-25-39

Összegzéskép, én egy nagy pacsit adok a játék fejlesztőinek. Ez a barangolós, ártatlanok és világ megmentős témájú játékok nálam nagyon bejönnek. A grafika és a fizika remekül működik (kivéve például fentebb említett dolgot). A játékmenet izgalmas és pörgős. Fontos a taktikázás, így csak akkor érdemes csapatban tolni a küldetéseket, ha már össze vagytok szokva, mert amúgy sokszor félre értik egymást a csapattagok, de ez csak személyes tapasztalat. A különböző képességek használata is más taktikázást igényel, így rengeteg féle módon teljesíthető egy küldetés. Azonban a bugokat még most sem sikerült igazán kipusztítani. Néma kutyák, eltolható vagy lebegő katonák még mindig előfordulnak, de ennyi baj legyen.

2016-03-24_23-26-41

A játék AMD Fx 6300 processzorral, 8 GB memóriával és Radeon R9 380 grafikus kártyával lett tesztelve. A grafikai beállítások medium és high között ingadozott.

A játékot köszönjük a Konzolvilág-nak!

konzolvilag_logo

Írta: Ficsor Tamás