u-watch-u10-bluetooth-okosora-teszt/2015/01/13

U Watch U10 Bluetooth okosóra - teszt

2015. január 13. Teszt delmaster

Az Electro-Global Import Kft. jóvoltából megérkezett az első okosóra szerkesztőségünkbe, mely az U Watch U10 nevet viseli. Hogy mi is ez az eszköz pontosan és mire való, azt bizonyára sokan tudjátok már, azonban azok kedvéért, akik nem hallottak még róla, azok számára igazán "utópisztikus" lehet az alábbi tesztünk!

U WATCH U10 BLUETOOTH SMART WATCH

Az okostelefonok manapság már kötelező elvárása korunk modern világának, s ezen eszközök használatával számos új lehetőségek nyílnak a jövőre nézve. Ma már az sem furcsa, hogy WiFi-n keresztül vezéreljük éjjeli lámpánkat vagy kávéfőzőnket; de hova is tart a tudomány? Elérkeztünk egy olyan technikához, mely a hétköznapjainkat teszi érdekesebbé, színesebbé és élvezhetőbbé. Az okosóra megjelenése épp ezt az érzetet nyújtja számunkra, hiszen okostelefonunkkal kommunikál és minden információt a karunkról elérhetünk anélkül, hogy a telefonhoz nyúlnánk. Indíthatunk és fogadhatunk hívást az órán keresztül, így a "Knight Rider - KITT hívása" effektus ma már abszolút nem elképzelhetetlen, s bárki számára elérhető!

.

DSC_2784 DSC_2729

.

Parafa színű papírdobozban érkezett meg hozzánk a termék, ami első ránézésre az egyik neves telefongyártó dobozára hasonlít. Hátoldalán nem találunk specifikációt, illetve bővebb leírást; mondhatjuk, hogy a doboz egyszerű és lényegre törő: csupán a termék angol megnevezése található meg a doboz tetején. Kicsomagolást követően máris elénk tárul egy magyar nyelvű használati útmutató, majd alatta megpillanthatjuk az okosórát, ami szivacságyban fekszik. Ha tovább nézelődünk a dobozban, akkor találunk még egy fehér színű, micro USB kábelt az óra töltéséhez, valamint egy kis fémlapocskát, aminek a szerepe nem más, mint a szíj leszedése csere esetén. AC adaptert nem kapunk a termékhez, így az okosra feltöltéséhez számítógépre, vagy bármilyen szabvány USB portra lesz szükségünk (jó hír, hogy akár az autórádió USB csatlakozójáról is fel tudjuk tölteni autózás közben).

DSC_2730

Az okosórát kézbe véve elmondhatjuk, hogy 45 x 40 x 9,9 mm mérete abszolút egy normál óráéval megegyezik. Szíja bőr, melynek a külső fele fekete, a szíj belseje pedig parafa színben pompázik. Az óra fekete műanyag borítást kapott, mely alul teljesen sima, az oldalélek pedig enyhén lekerekítettek. A kijelző 1.54"-es és 240x240-es felbontású LCD. A kijelző alatt egy 45 fokban megdöntött U betű látható, ami az okosóra márkalogója, illetve ez a gomb képviseli a menü elérését, valamint a kiválasztás funkciót. A jobb oldali élen található meg fent az egyetlen hardvergomb, ami a HOME/Be- és kikapcsolás és Vissza gomb kiválasztást is eredményezi. Alatta található a micro USB port, melyet egy gumidugó véd a nedvességtől és a portól. Ezen porton keresztül tudjuk feltölteni az okosórát. Szintén ezen az élen maradva alul a mikrofont találjuk, valamint a készülékház bal oldalán pedig a beépített hangszórót pillanthatjuk meg.

.

DSC_2732 DSC_2733
DSC_2741 DSC_2743

.

Első használat előtt érdemes az órát teljesen feltölteni, mely nagyjából 1,5-2 órát vesz igénybe, s ennek eredményeképp az óra akár 8 nap készenléti idővel is tud rendelkezni. Ha megnyomjuk hosszan a jobb oldali gombot, akkor az okosóra bekapcsol, melyet egy WELCOME felirattal és egy elég hangos dallammal nyugtáz. Aztán megjelenik az analóg óra a kijelzőn és az eszköz gyakorlatilag készen áll az első használatba vételre.

ÖSSZEKAPCSOLÁS

A bekapcsolást követően a Bluetooth aktiválódik és egyből lehetőségünk van a közelben elérhető készülékek keresésére. Elsőként a Használati útmutatóban található linkről le kell töltenünk a SMART WATCH nevű alkalmazást, mely tulajdonképpen kulcsszoftvere az okosórának, hiszen enélkül nem képes semelyik mobilkészülékkel kapcsolatba lépni.

.

DSC_2766 DSC_2940 DSC_2943

.

Ez a szoftver tartalmaz egy online accountot, ahova eltárolja személyes adatainkat (email, tel.szám, magasság, súly), illetve a lentebb bemutatott funkciók eredményeit.

.

Screenshot_2015-01-08-16-23-11 Screenshot_2015-01-08-16-23-23 Screenshot_2015-01-08-16-18-44

.

Az okostelefonra tehát feltelepítjük a letöltött alkalmazást és elindítjuk. Android készülék esetén a Beállítások / Kisegítő lehetőségek menüpont alatt meg fog jelenni a Smart Watch nevű bejegyzés, amit ON-ra kell állítani, s ezzel megengedjük a két eszköz között a szabad kommunikációt és az adatok automatikus szinkronizálását. Ez amolyan "távvezérlő és kihangosító" funkciót ruház rá az okosórára, s gyakorlatilag így működik a Smart Watch óránk (önállóan - mobiltelefon nélkül - nem képes a legtöbb funkcióra).

HASZNÁLAT

A menüt kétféleképpen érhetjük el: a képernyőt jobbról-balra elhúzva vagy a kapacitív U betűvel. Az alábbi menüpontokat figyelhetjük meg: MenuStyle, Clocktype, FindPhone, Ecompass, Bluetooth, Phonebook, Dialer, Messaging, Call Log, Notifier, Music, Camera, Settings, Anti Lost, Powersave, Ringtone, Sleep monitor, Alarm, Pedometer és Stop watch.

.

DSC_2935 DSC_2933

.

DSC_2927 DSC_2936 DSC_2932 DSC_2934

.

Kiválaszthatjuk, hogy a menü színes vagy monokróm ikonokat tartalmazzon, valamint a megjelenített óra digitális vagy analóg legyen. Ezek olyan alapbeállítások, melyek külön menüpontot kaptak. Majd ha tovább lépünk az oldalakon, akkor a már fent említett funkciókat érhetjük el. Egy kis rövid segédlet, hogy mi-mire is jó.

.

DSC_2928 DSC_2929 DSC_2930
DSC_2931 DSC_2932

.

FindPhone: Ha nem találjuk telefonunkat, akkor elindítjuk ezt a funkciót és hangjelzéssel jelzi telefonunk hollétét.
Ecompass: Digitális iránytű
Bluetooth: Itt választhatjuk ki, hogy mely készülékre szeretnénk csatlakozni
Phonebook: Google vagy Felhő tárhelyen szereplő címjegyzék megjelenítése (sajnos SIM-névjegyzéket nem kezel)
Dialer: Tárcsázó
Messaging: SMS üzenetek megjelenítése
Call log: Hívás információk
Notifier: A mobiltelefonból érkező összes jelzés és információ kezelése
Music: Telefonban lévő zeneszámok lejátszása
Camera: Okostelefon elő- és hátlapi kameráinak kezelése
Anti lost: Lopás védelem (ha a két eszköz között 10m-nél nagyobb a távolság, az okosóra riaszt)
Powersave: Energiatakarékos üzemmód
Ringtone: Az okosóra 3 csengetési dallammal és 2 jelzőhanggal rendelkezik
Sleep monitor: Alvásfigyelő és elemző menüpont
Alarm: Ébresztő
Pedometer: Lépésszámláló és kalória infó
Stop watch: Stopper

.

A riasztás funkció egy picit meglepett, mert azt hittem, hogy a klasszikus autóriasztó vagy hangos ébresztővel fogja jelezni, hogy eltávolodtunk a telefontól, de nem, hiszen egy rövid, női énekhangot követő, kísérő dallammal hozta tudomásunkra, hogy "lopják a telefont" "Pá-pá-rárá-párárá" :) 8-10 méter lakáson belül is működik és elég stabilan. A lépésszámlálót is kipróbáltuk: nyomtunk egy START-ot és irány sétálni, majd futni. Az adatokat megjegyzi a következő indításig és az okostelefonon futó SMART WATCH alkalmazással szinkronizálja is, ahol még több adat érhető el.

.

DSC_2965 DSC_2964 DSC_2968

.

Az alvásfigyelő viszont nagyon érdekes funkciója az okosórának, mivel nem rendelkezik pulzusmérővel az eszköz, ennek ellenére mégis megállapítja, hogy mikor alszunk mélyen, s mikor vagyunk az éber alvás állapotában. Ez csak is úgy tud működik ez esetben, hogy a giroszkóp figyeli az éjjeli mozgolódásokat és levonja a következtetést, hogy mennyit alszunk és azt hogyan. Ezeket az értékeket nem lehet lenullázni, automatikusan készíti a statisztikát az óra anélkül, hogy bármit is el kéne indítanunk ezen funkció eléréséhez. A pedometert is kipróbáltuk és azt kell mondanom, hogy rendkívül szórakoztató és ugyanakkor arra buzdít minket, hogy minél többet mozogjunk, s ezáltal égessük a kalóriát. Az okosóra a rázkódásból tudja meghatározni, hogy mennyit is léptünk, de ehhez be kell állítani a pontos testúólyunkat, magasságunkat és a lépésünk távolságát.

DSC_2981.

DSC_2948 DSC_2982

.

A tárcsázóval közvetlenül is bonyolíthatunk hívásokat az óráról, hiszen a beépített mikrofon és hangszóró ellátja ezt a funkciót. A hangzása mégsem olyan, mintha telefonba beszélnénk, azonban valamivel tisztább egy kihangosítónál. A bluetooth kommunikáció funkció típusában egyirányú, ami abban nyilvánul meg, hogy amennyiben elindítjuk a zenelejátszót és utána szeretnénk egy hívást bonyolítani, akkor először el kell "dobnunk" a médialejátszást és utána él a telefon funkció. Lehetőségünk van a hangerőt beállítani 1-7 értékek között; a legmagasabb érték már kellően hangos.

.

DSC_2962 DSC_2951 DSC_2952
DSC_2958 DSC_2969 DSC_2972

.

Az okostelefonunk kameráját is tudja kezelni az óra: aktiválja bármelyik kamerát és az U betűt megnyomva el is készíti a fotót, amit az órán is figyelemmel kísérhetünk, igaz nem valami nagy minőségben, viszont a fotó nem az órán, hanem a telefonon tárolódik.

DSC_2988

SPECIFIKÁCIÓ

.

Képernyő típusa: TFT
RAM: Felhő alapú
Bluetooth: v3.0
Kijelző: 1.54", 240x240
Akkumulátor: 250mAh Li-Polymer
Készenléti idő: 8,5 nap
Beszélgetési idő: 3,5 óra
Extrák: Mágneses érzékelő, 3D gravitációs szenzor, Zajcsökkentő mikrofon, Intelligens szinkronizálás, Lopás elleni védelem, Cseppállóság
Funkciók: Alvás minőség ellenőrzés, SMS-szinkron, Pedometer, E-iránytű, Telefon funkciók, Energiatakarékos üzemmód
Mérete: 45 x 40 x 9.9 mm
Súlya: 40 g

.

ÖSSZEGZÉS

Az U Watch U10 okosóra egy olyan eszköz, ami hamar az ember hétköznapjai részévé válik. Hamar megszokható, megszerethető és mindezek mellett nagyon hasznos funkciókat lát el. Persze vannak komolyabb perifériákat magába ölelő példányok, viszont azok egy okostelefon árával vetekszenek.

DSC_3014

A tesztünkben bemutatott okosóra 22.404 Ft-os akciós, fogyasztói áron érhető el a Műszakibazár weboldalán. Ár/érték aránya rendkívül kedvező, így azok is megengedhetik maguknak, akik nem szeretnének súlyos tízezrekért hasonló órákat vásárolni.

Tesztünk során annyi észrevételünk volt, hogy az LCD kijelző betekintési szöge egy picit kevés, így alsó és oldalsó nézetből a kijelzőt nem lehet tökéletesen látni (kifehéredik). A karunkon azonban mégis jól látható a kijelző annak ellenére, hogy a legjobb pozíció kissé felső nézetből érhető el, viszont a csuklón nem ebben a helyzetben funkcionál. Több okostelefonnal is kipróbáltuk és azt tapasztaltuk, hogy volt olyan példány, amely a képernyő kikapcsolását követően a Bluetooth kapcsolatot korlátozta, így az okosórával nem tudott megfelelően kommunikálni: a névjegyzéket és az SMS üzeneteket képtelen volt addig betölteni, míg a képernyőt újra be nem kapcsoltuk. A szinkronizálásnál nagyon fontos, hogy egyszerre csak egy készülékkel használjuk és lehetőleg csak azon legyen aktív a BT, mert előfordul az is, hogy a két okostelefon összezavarja az óra működését. A feltelepített SMART WATCH alkalmazást először futtatni kell és csak utána összekapcsolni az okosórával, mert akkor dobja fel azt az ablakot a telefon, hogy szeretnénk-e az SMS-üzeneteket és a névjegyzéket is megosztani az órával.

Ha ezekre odafigyelünk és követjük a fent leírtakat, akkor nem érhet meglepetés és minden tökéletesen fog működni. Természetesen a továbbiakban szívesen segítünk bárkinek, aki elakad a beüzemelésnél!

tetszett

Köszönjük a Electro-Global Import Kft.-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

muszakibazar

Írta: Teszt delmaster