ujra-felbognek-a-motorok-f1-2013-teszt/2013/10/26

Újra felbőgnek a motorok - F1 2013 teszt

2013. október 26. Uszkai Dávid

Új év, új Forma 1-es évad ami egyben új F1-es játékot is jelent, a Codemasters műhelyéből. Kíváncsi vagy milyenre sikeredett az idei epizód? Tesztünkből minden kiderül!

Az F1-es jogokat birtokló Codemasters immáron negyedik (ha nem számoljuk bele a 2009-es Wii és PSP verziót) éve adja ki a sorozat hivatalos játékát. A franchise kapott már hideget, meleget (inkább előbbit) a lelkesedés viszont töretlen és az eladások is a CM mellett állnak. Az idei év egyik legnagyobb újítása a klasszikus tartalmak bevezetése így olyan gépeket is pályára vihetünk mint a Williams FW07 B, FW12, FW14B, FW18, Ferrari F399, az F1/87/88C vagy akár a Lotus 100T. Ami a klasszikus pályákat illeti kipróbálhatjuk magunkat Imolában, Estorilban, Brands Hatchben és Jerezben is. Mielőtt belevetnénk magunkat a részletekbe, megragadnám az alkalmat, hogy megköszönjem a GameShopnak, hogy rendelkezésünkre bocsájtották az F1 2013 (PC)-s változatát!

[caption id="attachment_36367" align="aligncenter" width="610"]f1_2013 2013-10-19 00-12-17-62 Az új menü[/caption]

Grafika - avagy mit nyújt az EGO Engine 3.0

A játék lelke az EGO 3.0 amivel már találkozhattunk a GRID 2-ben. A grafika úgy ahogy rendben van bár még mindig nem valami valósághű de ezt már megszokhattuk a játék történelme során. Nagyon nagy változást nem nagyon vélhetünk felfedezni. A nagy változás inkább a menüt érte, hisz lényegében egy teljesen új "környezet" vár ránk ami kinézetileg se utolsó. Ami az autókat illeti, a festések rendben vannak, akinek viszont ez nem lenne elég az internet már tele van full HD festésekkel amiket könnyedén működésre bírhatunk. A másik pozitívum az az esős versenyek, amik rendkívül élvezetesre sikerültek beleértve az eső cseppeket és a felverődő vízfüggönyt is. A pályák kinézete is megfelel az elvárásoknak bár szerintem nem nagyon lesz időnk a versenyzés hevében nagyon bámészkodni. A klasszikus mód megkapta ezt a régi, sárgás filtert ezzel fokozva a hangulatot.

[caption id="attachment_36366" align="aligncenter" width="610"] Esős körülmények között[/caption]

Hangok - azok a V8-as motorok

Ami a hangokat illeti a 2013-as autókban nem elég élethűek és a fordulatszám se az igazi. Viszont a klasszikus mód igazán el lett találva, amihez hozzájön Murray Walker legendás kommentátor is. Amit én és még sok más ember hiányol az a változatosság a játékból, mivel egy az egyben ugyan azzal a versenymérnökkel találkozunk ami egy idő után kissé monotonná válik.

[caption id="attachment_36365" align="aligncenter" width="610"]f1_2013 2013-10-18 22-46-36-72 Niki Lauda Ferrari 312T-je[/caption]

Játékélmény 

A játék egyik újdonsága a klasszikus mód amiben kipróbálhatunk számos 80-as, illetve 90-es évekből ismert autót. Itt fontos megjegyezni, hogy a dobozos normál változat csak a 80-as évekből tartalmaz 10 legendás pilótát, 5 régi autót és 2 klasszikus pályát. A Classic Edition kizárólag a Steam-en vásárolható meg, de nem kell aggódni a normál változat tulajdonosainak is van lehetősége megvásárolni a két DLC-t (90-es autók és pilóták, valamint két klasszikus pálya Imola és Estoril) mindössze 7,99 eurós áron. Ezekkel az autókkal sajnos karriert nem tudunk indítani, csakis sima versenyt, Time Trialt és Proving Grounds/Scenario Mode-ot. Utóbbiban különféle nehézségű feladatokat kell sikeresen teljesítenünk és elérhető mind a Classic, mind normál módban. További újítás a futam közbeni mentés aminek segítségével a futam egy bizonyos pontján elmenthetjük aktuális állásunkat majd később kedvünk szerint folytatni. Ez igazán hasznos funkció főleg olyanoknak akiknek nem feltétlenül van idejük letolni egy-egy hosszabb futamot egyhuzamban. A franchise egyik gyenge pontja az irányítás amiért nagyon sok negatív kritikát kapott, főleg a szimulátorosoknak köszönhetően. Mi a játékot kétféle eszközzel próbáltuk ki, az egyik egy kormány a másik pedig az RR DC2 amiről már olvashattatok oldalunkon. Mindkettővel remekül működött a játék igaz előbbinél meg kellett találni a helyes beállításokat.

[caption id="attachment_36368" align="aligncenter" width="610"]f1_2013 2013-10-19 12-58-40-30 A dobogósok[/caption]

Amint kigurulunk a pályára rögtön érezhetjük, hogy ez bizony nem az amit eddig megszokhattunk. Látszik, hogy dolgoztak a srácok az irányításon és próbáltak bele vinni egy kis színt ami egyértelműen sikerült is nekik. Jóval érzékenyebb a kocsi, hajlamos a kigyorsításokon megcsúszni így ha nem vagyunk elég óvatosak akkor rögtön kénytelenek vagyunk korrigálni és a gumikra is vigyázni kell. Apropó gumik: a gumikopást illetően a CM egy kicsit túlzásba esett és már-már idegesítő a rendkívül gyorsan kopó gumi. Néha megesik az, hogy 3-4 kör alatt annyira elkopnak a gumik, hogy már megállni is alig tudunk amit bárhogyan veszünk nem épp a legreálisabb dolog. Mindenesetre látszik, hogy dolgoztak a fiúk rajta és ez már biztosan jót jelent. Nem árt leszögezni mielőtt valaki félreértené a játék továbbra is az árkád kategóriába tartozik annak ellenére, hogy számos változás történt e területen. A törésmodellről nem nagyon esett még szó (talán jobb is), mivel ez még mindig nem az erőssége a készítőknek. A törés az előző részekhez képest semmit se változott, ugyanolyan bénán és nevetségesen törik, ami eléggé illúzió romboló tud lenni. A mesterséges intelligencia se volt nagy erőssége a fejlesztőknek, főleg az ellenfelek erejének a meghatározása miatt, most talán egy kicsit túlzásba is vitték. A büntetés rendszer is teljesen át lett dolgozva és végre nem osztogat a játék mindenféle hülyeségért büntetést, sokkal következetesebb lett a rendszer ami ugyancsak jó pont a srácoknak.

[caption id="attachment_36364" align="aligncenter" width="610"]f1_2013 2013-10-18 21-15-12-60 Naplemente Abu Dhabi-ban[/caption]

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

  • OS: Windows Vista vagy Windows 7
  • Processzor: Intel Core 2 Duo @ 2.4Ghz vagy AMD Athlon X2
  • Memória: 2 GB RAM
  • Videókártya: AMD HD2600 vagy NVIDIA Geforce 8600
  • DirectX: 11
  • HDD: 15 GB szabad hely
  • Hangkártya: Direct X kompatibilis hangkártya

Ajánlott rendszerkövetelmény:

  • OS: Windows Vista vagy Windows 7 64 bit
  • Processzor: Intel Core i7/AMD Bulldozer
  • Memória: 4 GB RAM
  • Videókártya: AMD HD6000 Series/Nvidia GTX500 Series minimum 1GB RAM
  • DirectX:  11
  • HDD: 15 GB szabad hely
  • Hangkártya: Direct X kompatibilis hangkártya

Elsőre ijesztőnek tűnhet a gépigény, de nem kell megijedni az ajánlott rendszerkövetelménytől mivel a játék annyira jól van optimizálva, hogy egy Intel Core I5-3570K + GTX 770 pároson minden felhúzva a benchmark 137 átlag FPS-t mutatott ami egy újabb plusz pont a Codemasters neve mellett.

Gameplay:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pg39AWaKVos&feature=youtu.be[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DatOrJNyIpk&feature=youtu.be[/youtube]

Szavatosság Karrierünk ahogy az előző részben megszokhattuk a Young Driver Test-tel (Fiatal Pilóták Tesztje) kezdődik, ami a tapasztaltabb pilóták számára roppantóan unalmas lehet, hisz olyan feladatokat kapunk mint a DRS & KERS használata ami egy gyakorlott pilótának gyerekjáték. Ezután a teszt után, ami 2 napos vethetjük bele magunkat az igazi játékba ahol kiválaszthatjuk, hogy sima versenyt, netán karriert akarunk kezdeni ahol egy kisebb csapatnál kezdhetjük meg tevékenységünket, mindaddig amíg a csúcsra jutunk. A játék időtartama tőlünk függ, mindenesetre ha ügyesek vagyunk nagyon sok órára lekötheti az embert.

Értékelés: hogy érdemes-e megvenni a játékot? Ha F1 fan vagy és netán szereted a franchiset vagy a Codemasterst mindenféle képen érdemes egy próbát tenned a játékkal, mert biztos nem fogsz csalódni benne. Egy bizots: ez a legjobb F1 játék, amit eddig a Codemasters csinált! Jövőre viszont jön a next-gen verzió ami remélhetőleg még ennél is jobb lesz. A játék megvásárolható a GameShop üzletében PC-re, Xbox 360-ra és PS3-ra.

gameshop

A játék tesztverzióját a GameShop.hu webáruház biztosította a számunkra, ahol a F1 2013-at Ti is beszerezhetitek a legújabb PC-s, PS3-as és X360-as címekkel együtt!

Pozitívum:

  • Klasszikus tartalmak
  • Futam közbeni mentés
  • Javított mesterséges intelligencia és büntetési rendszer

Negatívum:

  • Gyenge törésmodell
  • Drasztikus gumikopás

Grafika: 8/10

Játékélmény: 8/10

Hangok: 8/10

Szavatosság: 8/10

80%

Írta: Uszkai Dávid