20-msi-teszt-rx-470-1080p-60-fps-mindenhol/2016/10/04

20. MSI teszt: RX 470 Gaming X 4G - 1080p 60 FPS mindenhol!

2016. október 04. Herczeg Balázs Videokártya

Sok MSI jelzéssel ellátott eszköz járt már nálam, így különösen jó érzés az, hogy a 20. tesztemet írhatom a gyártónak, az pedig pláne, hogy egy videokártyát tesztelhetek, mindössze azon oknál fogva, hogy a legelső MSI tesztjeim is videókártyákról készültek. Kis felkonferálás után viszont ideje görcsölő alá venni az AMD talán egyik legjobb architektúráját az utóbbi években, a Polarist.

polarisfinfet

A Polaris architektúra még az év elején került leleplezésre, a korábbi architektúrákhoz képest pedig alaposabb változást ígért a GCN4-es videokártya sorozat, köszönhetően annak, hogy a korábbi szériák nem ígértek ennyi mindent már jó pár éve. Gondolok itt az R9 3xx-as szériára és a 2xx-as széria néhány átnevezett modellére, így rendkívül nagy öröm volt látni, hogy a hatalmas múltú gyártó végre tud újdonságot mutatni. Az AMD a Polaris architektúrára már korábban bejelentette a DisplayPort 1.3, HDMI 2.0a támogatást, illetve a HDR támogatást is a támogatott kijelzőkön. A GCN4 hatékonyabb memóriakihasználást ígér, de jelen esetben még le kell mondanunk a HBM memóriákról. GCN4 újdonságai közé tartozik az új L2 gyorsítótár, új memóriavezérlő és az új multiprocesszor, ami szép is lenne, ha a régi maradna, mondván, az új architektúrának teljesítenie kell a modern kor elvárásait. A legfontosabb újítás talán mégis a GlobalFoundries által használt FinFET 14 nm-es gyártástechnológiájának licenszelése, ugyanis általában ha a szilícium alapú chipek kisebb gyártástechnológiával készülnek, az teljesítményugrást fog eredményezni, köszönhetően a sűrűbben egymáshoz kapcsolódó szilícium atomoknak, ráadásul hatékonyabb működést ígérnek. Ha pedig hatékonyság, muszáj megemlítenem, hogy a Pascal végre sokkal kedvezőbb fogyasztást ígér a korábbi AMD architektúrákhoz képest, így különösen jó látni, hogy a gyártó ilyen irányba is fejleszt. Grafikus API támogatása szempontjából DirectX 12 hardveres támogatásával érkezik a Pascal architektúra, ráadásul a Mantle alapú Vulkan API is kedvezőbb teljesítményt ígér a GCN4-en.

RX 470 Referencia

amd_rx_460__470__480_release_date__price_and_specs_-_rx470

Az RX 470 referenciakártya dizájnjában nem változott az RX 480 referenciához képest, de mivel nem beszéltünk még teszt szempontjából a kártyákról, így megemlíteném, hogy a referenciahűtő egy fejlettebb változatát kaptuk meg, ami leginkább a Fury szériás videokártyákra hajaz dizájnjában, tehát a „tégla” forma adott, a tetején viszont egy letisztult felület kapott helyet, mely leginkább fém hatását próbálná kelteni. Ezt a négy sarokban elhelyezett csavarozás alá is támasztja. A referencia VGA-kon nem található DVI, így csak 1 HDMI, és 3 displayport közül választhatunk csatlakozás tekintetében. A VGA-k oldalsó részén és a felső részén egy-egy hatalmas Radeon felirat is látható. Ugyan a kártyák hosszúnak tekinthetők, viszont az alap Pascal nyák igen rövidre sikerült, ennek következtében a referenciahűtő jelentősen megnyújtja a kártya alapvetően kicsinek tekinthető hosszát. Ennek a szépséghibája mindössze annyi, hogy a 6 pines tápcsatlakozó a nyákon kapott helyet, így a tápcsatlakozó helye majdnem, hogy a VGA közepén található meg, ezzel kicsit gátolva a megfelelő kábelmenedzsmentet.

A referenciakártya az RX 480-hoz hasonlóan 6 pines tápcsatlakozóval rendelkezik, így sejthető az alacsony fogasztás. Ezt a gyártó által meghatározott hozzávetőleges TDP is alátámasztja, ugyanis csak 120 W, így a VGA maximális fogyasztása is ezt az értéket fogja megközelíteni. 32 CU-val és 2048 Stream Processzorral érkezik a kártya 4 GB GDDR5 fedélzeti memória társaságában. A memória 256 bites sínen kommunikál a VGA-val, sávszélessége pedig 211 GB/s. A VGA 4.9 TFLOP-os teljesítménnyel kecsegtet, mely valamilyen szempontból ugyan elmaradt az RX 480-hoz képest, valós sebességben viszont annyira nem érezhető túlzottan a különbség. Órajelek tekintetében a gyári órajel 926 MHz, amely 1206 MHz-es Boost órajelre képes felugrani. A memória órajele 6,6 Gpbs, tranzisztorokból pedig 5.7 Milliárd került a VGA-ba. A kártyát nem hirdetik VR alkalmas VGA-ként.

MSI RX 470 Gaming X 4G

dsc06054 dsc06055

.

Az MSI a korábbi Gaming szériás kártyáinak nevezésében egy kis változás történt, a Gaming LE márkajelzés eltűnt, szimpla Gaming jelzés maradt belőle, míg az eredeti Gaming megjelölésből Gaming X jelzés vált. Nvidia kártyáknál létezik a Gaming Z széria is, egyelőre viszont arról nincs információnk, hogy AMD variáns kártyák is fognak-e megjelenni az említett szériában. A kártya a Twin Frozr VI hűtéssel érkezik, ami néhány extra újdonságot hoz a már most hosszabb életet megélt hűtődizájnba. A Twin Frozr VI 40%-al hűvösebben dolgozik, miközben ugyan olyan hőmérsékleten tartja a videókártyát, mint a korábbi Twin Frozr V széria. A Twin Frozr Torx ventilátorok is felújításra kerültek, így a Twin Frozr VI szériában már a Torx 2.0-ás ventilátorok dolgoznak. Ezek 13%-al jobb légáramlást, és 22%-al jobb légnyomást ígérnek a korábbi szériánál. Minden második ventilátor lapáton van egy mélyített, csiszolt felület, amely a mögötte lévő sima ventilátornak, amely a plusz légáramlást lefelé fújja a hűtőborda felé, ezzel jobb hűtést eredményezve. A Zero Frozr technológiának köszönhetően pedig 60 fok alatt a VGA ventilátorai nem pörögnek, ezzel 0 decibeles zajt generálnak a halkabb gépzaj eredményezése érdekében.

dsc06019

A kártya oldalán található MSI logó RGB világítást kapott, melyet különböző módokba akár át is kapcsolhatunk, legyen az légzés mód, statikus mód, vagy egyéb más. A VGA hűtés hátsó részén pedig a vörös áttetsző kitüremkedések is piros LED megvilágítást kaptak, melyek légző üzemmódban világítanak.

dsc06030

A hűtőbordán 6 darab 8 mm vastagságú réz hővezetőcső szállítja a levegőt a nikkelezett érintőfelülethez, amely egy prémium minőségű hűtőpaszta közjátékával érintkezik a GPU-val, illetve hűti le azt. Külön öröm a túlhajtás szerelmeseinek, hogy a tradicionális 6 pines tápcsatlakozó helyett 8 pines kapott helyet, így neki lehet esni nyugodt szívvel a túlhajtásnak. A kártya persze Crossfire kompatibilis, ami előnyt jelent az Nvidia mostanság kiadott kártyáihoz képest. MSI Gaming app, Dragon Eye, AMD WattMan és végre AfterBurner támogatással is rendelkezik a kártya, így a szoftveres támogatással nincs gond. Korábban ugyan volt botrány a gyártónál, hogy a sajtópéldányok moddolt BIOS-sal érkeznek, ez szerencsére mára már nem releváns, mi is a piacra szánt modellt kaptuk meg, így a jobb eredmények és a valós órajelek elérése érdekében nekünk is át kellett kapcsolnunk a kártyát OC módra, hogy kihasználjuk a gyári túlhajtás előnyeit.

dsc06023 dsc06053

.

A kártya a referenciához képest magasabb órajelekkel érkezik, alapvetően pedig gaming módban fut. A Boost órajel referencia módban 1206 MHz, Gaming módban 1242 MHz, OC módban 1254 MHz, míg a memória órajele 3350 MHz-re ugrik fel, így effektív 6600-6700 MHz-es órajelt is képes elérni a kártya. Nem mellékesen az MSI kártyája kapott DVI kimenetet, illetve ellentétben a referencia modellel 2 HDMI és 2 DisplayPort kapott rajta helyet.

dsc06050

Tesztek

A tesztgép a szokásos volt, tehát a megszokott Z77A-G43-as MSI lap szolgált a rendszer alapjaként egy i5 2550K processzorral, mely 4,7 GHz-es órajelen ketyegett, ehhez pedig 12 GB DDR3-as HyperX Fury memória társult. OS-ként a Windows 10 PRO 1607-es augusztusi frissítéssel felvértezett 64 bites verziója futott, driverként pedig a legfrissebb Crimson hotfix driver teljesített, mely a 16.9.2-es verziószámot viseli. Ez a Driver hozta el a Forza Horizon 3 támogatását az AMD kártyáira, mely jelenleg sajnos elég sok problémával fut a PC-ken, leszámítva a Pascal és a Polaris alapú rendszereket. Viszont a Forza Horizon 3-at ebben az esetben nem bírtuk kipróbálni, viszont legközelebb megígérem, hogy görcsölő alá tesszük, amit sikerül rájönnöm, hogyan tudok FPS-t mérni Windows Store alkalmazásokban. Forza 6-ot is sikerült kipróbálni, de azon kívül, hogy az FPS számot olyan 70 és 90 között láttam ugrálni, nem tudok több adattal szolgálni, ellenben a Doom-al, a Rise of the Tomb Raider-el, a 2013-as Tomb Raider-rel, a Mirror’s Edge Catalyst-tel és a 3DMark Firestrike-al és TimeSpy-al. UPDATE: Forza 6 Apex és Forza Horizon 3 mérési adatokat is megtaláljátok a cikkben!

3dsf470

3dsfe470

A TimeSpy alatt a kártya 3705 grafikus pontot ért el.

A benchmark programok után jöjjenek a játékok. Kezdjük a Frostbite meghajtású Mirror's Edge Catalyst-el.

mec470

A játék egyelőre csak DX 11-ben érhető el, persze Ultra beállításokkal mértünk, ugyanis a Hyper beállításokhoz több Vram-ra lett volna szükség.

A Tomb Raider sem okozott meglepetést.

tomb-fps

Itt könnyedén észrevehető, hogy az RX 470 a GTX 970 nyomdokaiba lép, ráadásul a referenciakártyák árban is nagyjából egy szinten versenyeznek.

rottrdx11470

A teszt végén az összegző pontszám DX 11 alatt 58.51 FPS volt, míg DX 12 alatt meglepő növekedést tapasztaltunk, ugyanis 66.64 FPS-t produkált.

rottrdx12470

Látható, hogy a modernebb grafikus API-k jobb teljesítménnyel kecsegtetnek az újabb videókártyákon, ezt pedig a Doom OpenGL vs Vulkan tesztje csak alátámasztani tudja.

doomogl470

doomvulk470

A Forza 6 Apex remekül optimalizált játék, bár ez tudható annak is, hogy belső térben, nem pedig egy óriási sandbox pályán kalandozhatunk. A Forza 6 mérésének eredményei nem okozhatnak meglepetést, viszont ha a Horizon 3-at vesszük görcsölő alá, már sántít a cím, viszont a régebbi GPU-kkal szemben még mindig remek eredményeket kapunk. A Forza 6 Apex az esti pályán lett lemérve, a Horizon 3 pedig nappali fényviszonyokban került lemérésre. Érdekesség, hogy a Horizon 3 esti fényviszonyok mellett már képes volt elérni az átlag 60 FPS-t!

forza

Minden játék 1080p-ben a lehető legjobb beállításokkal került mérésre.

Elsőre lehet, kevésnek tűnik a tesztprogramok száma, de jelen esetben azt szeretném demonstrálni, hogy a kártya mennyire alkalmas arra, hogy 60 FPS-el játszunk a legmodernebb játékokkal FullHD felbontásban. Illetve az is közrejátszott, hogy nem igazán volt több helyem egyéb más tesztprogramnak, bocsi…

Ha esetleg több eredményre is kíváncsiak volnátok, a DigitalFoundry tesztjét mindenképp nézzétek meg:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wVM0Nb5crMM[/youtube]

.

Összegzés

Összegzésképpen kijelenthető, hogy az AMD Polaris 11 alapú RX 470 kártyája nem sikerült rosszra, az MSI Gaming X változat pedig még erre is rátesz egy lapáttal. Az RX 470-et leginkább egy GTX 970 alá lehet belőni, viszont mindezt jobb áron kínálja, cserébe valamivel kisebb teljesítményt produkál. Ha azt vesszük figyelembe, hogy csak a mostani játékok futtatására képes Full HD-ben maximális grafikán 60 FPS-el, akkor túl hosszú jövőt nem jóslunk a kártyának, viszont abba belegondolva, hogy ez csak egy középkategóriás kártya, mely a GTX 970 és 1060 3GB ellen száll harcba, meg kell említeni, hogy jól teljesít a kártya. Ugyan a kártyáért 70 000 forintnyi összeget is elkérnek, ami drágábbá teszi az alap 970 kártyáknál és 1060 3GB-nál, cserébe jobb hűtővel rendelkezik, és nagyobb túlhajtási potenciállal rendelkezik, mint riválisai. Ugyan nem teljesen nyugodtan, de ezeket a szempontokat figyelembe véve ajánlani tudom az MSI RX 470 Gaming X-et, ugyanis jóval többet nyújt, mint egy alap referencia.

ajanlott1.png

A tesztben szereplő kártyát köszönjük az MSI Európának!

msi-gaming_msi_logo-horizontal-black-rgb-8192x2955px

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: