A Panasonic elnöke mondott nyitó beszédet a CES-en

2013. január 14. Herczeg Balázs

Osaka, Japan – A Panasonic elnöke, Kazuhiro Tsuga nyitotta meg a 2013. évi Nemzetközi CES kiállítást, a világ egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai show-ját. A beszédre a Las Vegas-i Venetian hotelben került sor 2013. január 8-án.

 Az idei kiállítás légkörét és az egész iparág hangulatát meghatározta Mr. Tsuga beszéde, aki kiemelte, hogy a Panasonic „zöld” vállalatként továbbra is mindent megtesz azért, hogy termékei innovációt, környezetbarát műszaki megoldásokat és intelligens funkciókat tartalmazzanak, amelyek a világszerte dolgozó munkavállalóinak elkötelezettségét dicsérik. Ezzel a maga módján a cég hozzájárul ahhoz, hogy a világunk egy élhetőbb hely legyen, miközben valódi értéket teremt vásárlói számára. Őt követte Joe Taylor, a Panasonic észak-amerikai vállalatának vezetője, aki bemutatta a Panasonic legújabb 4K (UHD (ultra high definition) 3840x2160 pixeles felbontású), szerves fénykibocsátó diódán alapuló, (Organic Light-Emitting Diode - OLED) tévékészülékeit és energiatakarékos műszaki megoldásait, miközben hangsúlyozta, hogy a cég “Business to Business to Consumer” stratégiát követ (a B2B és a B2C megközelítéseket ötvöző stratégia).

 Utalt arra is, hogy a Panasonic új amerikai székhelye a LEED (Energy and Environmental Design) „zöld” épületekkel szembeni elvárásait teljesítve jól példázza a Panasonic környezetvédelem iránti elkötelezettségét. Vendégelőadók voltak Mr. Tim Vanderhook, a Specific Media társalapítója és vezérigazgatója, Mr. Phil Abram, a General Motors vezető számítástechnikai szakembere, Mr. Rob Fyfe, az Air New Zealand korábbi igazgatója, a Star Alliance elnöke és az IATA igazgatótanácsának tagja, Mr. Cory Booker, a New Jersey-beli Newark polgármestere (felszólalásuk sorrendjében). Rajtuk kívül videó kapcsolaton keresztül szerepelt még Mr. Keith Turner, az Univision kereskedelmi és marketing igazgatója, Mr. Elon Musk, a Tesla Motors elnök-vezérigazgatója, Mr. Daniel Berehulak fényképész és újságíró, Jim Compton, a United Airlines alelnöke, valamint Ms. Abby Wambach és Ms. Alex Morgan, az amerikai női futballcsapat tagjai, akik részt vettek a 2012-es londoni olimpián.

Az alábbiakban összefoglaljuk a megnyitó beszédet, amelyet Kazuhiro Tsuga, a Panasonic Corporation elnöke mondott el.

 Habár jelenlegi feladatköröm erőteljesen kibővült az elmúlt évtizedekben, hiszen 1979 óta dolgozom a Panasonic-nál, én elsősorban és mindenekelőtt mérnöknek tekintem magam. Ez határozza meg a látásmódomat és az érzelmeimet is. A mérnökök hajlamosak racionálisan látni a világot és elemezni a dolgokat, ugyanakkor szenvedélyesen törekszenek a problémák megoldására, amelyek során néha idealisztikus elképzeléseket öntenek racionális formába. Valójában mindannyian arra törekszünk, hogy ezt a világot, amelyben élünk, jobbá tegyük.

 Sok ember gondol úgy a Panasonic-ra, mint egy televízió-gyártó cégre. Igazából mérnökcégként már csaknem száz éve a termékek rendkívül széles spektrumát állítjuk elő, amely világszerte átalakítja a vásárlók mindennapjait. Hosszú ideje elköteleztük magunkat a fenntartható fejlődés mellett, amely különösen alkalmassá tesz bennünket arra, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amelyek egyszerre intelligensek és környezetbarát módon működnek. Ez az a Panasonic, amelyről beszélni szeretnék ma Önöknek. Egy olyan öko-mérnök vállalatról, amelyet munkavállalói ezrei visznek előre a világ sok országában, akik mind azt szeretnék, ha ez a Föld, ahol élünk egy élhetőbb hely lenne.

 Ami tehát minket mozgásban tart, azok maguk az emberek, más szavakkal a vásárlók. Mindent megteszünk azért, hogy valódi értéket teremtsünk számukra, amely két alapvető elven nyugszik. Először is, nagyon odafigyelünk arra, hogy mit akarnak a vásárlóink, hogy mire van szükségük gyakran jóval azt megelőzően, hogy egyáltalán megfordulna a fejükben, hogy megvásárolják a termékünket. Felépítettük a Panasonic Életstílus Kutató Központot (Panasonic Lifestyle Research) minden fontosabb régiónkban a világ minden táján, hogy ezt minél jobban megismerjük. Másodszor hosszú távú kapcsolatra törekszünk a vásárlóinkkal, amely azután is fennmarad, miután megvásárolták a termékeinket. Ezt izgalmas szolgáltatások sorával érjük el.

 A Panasonic jövője nem csupán valamelyik termékén, termék kategóriáján nyugszik. Hozzájárulásunk az emberek mindennapjainak kényelmesebbé tételéhez a nappalinál sokkal messzebb nyúlik. Üzleti tevékenységünket négy alapvető, az emberek mindennapjait meghatározó területre koncentráljuk: otthon, az otthonon kívüli élet, a személyhez köthető tevékenységek, valamint a mozgás, mobilitás. Az emberek maguk azok, akik ezt a négy terültet összekötik és ezzel tevékenységünk középpontjába kerülnek. Szeretnénk értéktöbbletet vinni az emberek életébe, ott ahol épp vannak. E cél elérésének egyik módja az, hogy kihasználjuk a B2B kategória által kínált óriási növekedési potenciált egy olyan üzleti modellel ötvözve, amely messze többről szól, mint gépek eladásáról. Valójában egy teljes körű megoldást kínál, amelybe beletartoznak a szoftverek és a szolgáltatások is.

  A globális beszállítóinkkal együttműködve, jobbá, kényelmesebbé tesszük a vásárlóink életét olyan területeken is, ahol az emberek nem is gondolnák, hogy a Panasonic jelen van – ilyen például a gépjárműipar, a kiskereskedelem, a repüléstechnika és az energiafelhasználás. Ma számos példát fogunk adni a B2B2C megközelítésre a gyakorlatban, amelyet meghívott előadóink, a Panasonic legfontosabb üzleti partnerei fognak bemutatni Önöknek. Ugyancsak megmutatjuk azt a fontos szerepet, amit a Panasonic felhő szolgáltatása betölt a stratégiánkban.

 Mit jelent valójában a „jobb világ”?

A mi feladatunk az, hogy megadjuk a vásárlóinknak azokat a termékeket, megoldásokat és szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ezt a világot egy jobb hellyé tegyék, függetlenül attól, hogy kik ők és hogy hol vannak éppen. A következő egy órában, elmondjuk majd Önöknek, hogy a Panasonic vásárlói mit akarnak és mire van szükségük ahhoz, hogy a világunkat jobbá tegyék, és mi hogyan reagálunk erre.

 1. A tévékészülék

Előadja Mr. Tsuga és Joe Taylor, Panasonic Corporation of North America vezérigazgatója, Mr. Tim Vanderhook, a Specific Media társalapítója és vezérigazgatója, mint meghívott előadó közreműködésével. Videón bekapcsolódik Mr. Keith Turner, a Univision kereskedelmi és marketing igazgatója.

 A televízió-gyártó ipar itt, az Egyesült Államokban óriási átalakuláson megy keresztül. Az elkövetkező öt év több változást fog hozni, mint az elmúlt 25. A mai vásárlók már nem csupán szép képminőséget várnak el egy tévétől. Könnyen hozzá szeretnének férni az őket érdeklő tartalmakhoz, többféle lehetőség közül szeretnének választani, ugyanakkor egyszerű és intuitív felhasználói élményre vágynak. Más szavakkal, nem pusztán egy újabb képernyőt akarnak. A Panasonic „saját tévé” koncepciója megadja a lehetőséget a tévé testreszabására, vagyis egy nagyszerű új szolgáltatást biztosít, miközben meghagyja a választás szabadságát. Amit minimálisan elvár a vásárló: közvetített csatornák, video on demand, intelligens keresés és változatos online közösségi alkalmazások egy gombnyomásnyira. Csak annyit kell tennie a nézőnek, hogy kimondja „Saját képernyő” és a beépített kamera, az arcfelismerő technológia segítségével már elő is varázsolja a személyre szabott tévéképernyőt. Ezt az új otthoni képernyőt úgy terveztük, hogy személyre szabhatóvá tegye a tévézését és egyszerre vigye el a nézőjét a legfrissebb információkhoz és az összes kedvelt tartalomhoz.

 Ezen túlmenően, annak érdekében, hogy a vásárlónak a tévénézés egy új dimenzióját tárhassuk fel, és hogy egy új üzleti modellt is működőképessé tegyünk, a vállalatunk azon dolgozik, hogy megvalósítsa a teljesen internetalapú tévézést. Ezt az „adást” már bármilyen okos készülékről lehetne nézni, és a reklámjai kifejezetten az adott felhasználót céloznák.

 A „saját tévé” koncepciónk megtestesíti mindazt, amit szeretnénk, ha tudnának arról, merre tart most a Panasonic. Megmutatja, hogyan nőjük ki a hardvergyártó szerepet és válunk egy teljes körű szolgáltatásokat nyújtó vállalattá, amely különböző megoldásokat és szolgáltatásokat is kínál; hogyan működünk együtt más nemzetközi nagyvállalatokkal; és hogyan tesz mindez képessé bennünket arra, hogy még szorosabb kapcsolatot építsünk ki a vásárlóinkkal, amely maximális többletet visz a mindennapjaikba.

Ezekkel a kezdeményezéseinkkel egy teljesen új korszak kezdődik el a Panasonic-nál. Mindazonáltal, a vásárlóink igényeit kielégítő új audiovizuális eszközök tervezése és előállítása továbbra is elsőrendű fontosságú marad. Továbbra is iparági vezetők maradunk a plazma és LCD tévék, és még egy jó néhány innovatív termék fejlesztésében.

 A Panasonic, RGB all-printing eljárással megalkotta a világ legnagyobb, 56 colos 4K2K OLED képernyőjét. Ezt a képernyőt a lélegzetelállító, 4K felbontású képminőség, az életteli színek, az OLED technológia kiemelik a többi készülék közül. Mindössze 27 fontot (12.2 kg) nyom, ez egy normál 4K képernyő súlyának a fele. A Panasonic OLED lelke az a nyomtatási technológia, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nagyobb és a versenytársainkénál olcsóbb paneleket állíthassunk elő.

 2. A ház

Előadja Mr. Taylor.

 A fenntarthatóság a Panasonic krédójának hosszú ideje az alapvető részét képezi. Ebbéli teljesítményünk egyik mérőszáma, hogy a Panasonic-ot 2012-ben hat alkalommal tüntették ki az Interbrand’s Best Global Green Brands díjjal, ami négy elismeréssel több az azt megelőző évinél és a legtöbb, amelyet elektronikai cég valaha is kapott. A Panasonic olyan energiagazdálkodási megoldásokat kínál, amelyek integránsan illeszkednek műszaki megoldásai köré. Energiát állítanak elő, tárolnak, takarítanak meg és gondoskodnak az intelligens felhasználásáról. Amikor az energia előállításáról beszélünk, az általunk forgalomba hozott innovatív termékekre gondolunk, mint amilyenek például a hidrogén üzemanyag cellák, amelyeket a napkollektorok kiegészítőiként fejlesztettünk ki. Az energiatárolási technológiákat szintén kiemelten kezeljük, és a tengerentúlon számos erre a célra szolgáló berendezést üzembe állítottunk már, és terveink szerint az Egyesült Államokban is hamarosan üzembe állítunk majd. Az olyan műszaki megoldásaink, amelyek az energiatakarékos felhasználását célozzák, elsőrendű fontosságúak és hosszú ideje fejlesztő tevékenységünk középpontjában állnak. Ilyenek megtalálhatóak a háztartási gépeinkben, az audiovizuális termékeinkben, és természetesen a LED égőinkben is.

 Az „okos” energiagazdálkodást szolgálja a Panasonic Smart Energy Gateway, vagy röviden S. E. G. elnevezésű megoldása, amelyet sokféle okos készülékekkel lehet irányítani, otthon, vagy akár távolról is. Ellenőrzi az energia felhasználás feltételeit az egész épületben és megmutatja, hogy pontosan hol és hogyan lehet energiát megtakarítani. Ugyanezt a módszert használjuk a vásárlóink kiszolgálásában az otthonon kívül is, például az üzletekben és egész közösségek energiaellátásába szerte a világban. A Panasonic jövőjét alapvetően határozza meg a „felhő szolgáltatás”, így az az energiagazdálkodási megoldásaink kialakítását is befolyásolja. A felhő nem csak a készülékek összekapcsolásában tölt be fontos szerepet, hanem a felhasználói igényeket is képes felmérni és kielégíteni az otthonokban és azokon túl is. A világ vezető informatikai cégeivel működünk együtt, hogy ezt a víziónkat valóra váltsuk. A Panasonic és az IBM már meg is állapodott abban, hogy együttműködnek a felhő szolgáltatásba bevonható otthoni készülékek technikai paramétereinek és üzleti lehetőségeinek feltérképezésében.

 3. Az autó

Előadja Mr. Tsuga, Mr. Phil Abram, a General Motors vezető informatikai szakembere mint meghívott előadó, valamint Mr. Elon Musk, a Tesla Motors elnök-vezérigazgatója közreműködésével, aki videóhíváson keresztül kapcsolódik be az előadásba.

 A stratégiánk, amely a vezető autógyártókkal való üzleti együttműködésünk bővítését célozza, két fő területre irányul. Először is, a háztartások energiagazdálkodásának kialakítása terén megszerzett tapasztalatainkat olyan átfogó energiagazdálkodási megoldásokká alakítjuk át, amelyeket az elektromos járművek üzemeltetésénél is hasznosítani lehet. Másodszor, az összekapcsolható otthoni audiovizuális készülékek esetében alkalmazott műszaki megoldásokat az összekapcsolható járműipari készülékek esetében is alkalmazzuk. Az akkumulátorgyártás csak az egyik terület, ahol a Panasonic EV megoldásai szerepet kaphatnak. Elkészítettünk egy energiafogyasztást ellenőrző rendszert, amely nagyban növeli az EV akkumulátor hatékonyságát, egy fűtésszabályozó rendszert, amely a légkondicionálók tetemes áramfogyasztását hivatott leszorítani a hibrid és elektromos autókban. Ez csak kettő a számtalan rendszer közül, amelyek kifejlesztésén jelenleg dolgozunk, és amelyek célja az, hogy ezeket a járműveket még vonzóbbakká tegyék a vásárlók számára. A Panasonic képes teljes körű EV megoldásokat is szállítani, amely tehát tartalmazza az akkumulátorokat, az energia és hő előállítását, és segít az elektromos meghajtású járművek által egyszeri alkalommal megtett út hosszát maximálisra növelni.

 Ismét csak egy példa az összekapcsolt, gépjárműben alkalmazható megoldásaink közül. A GM és a Panasonic együttműködik annak érdekében, hogy egy új MyLink elnevezésű szórakoztató elektronikai eszközt hozzanak létre. A MyLink széleskörű audiovizuális, kommunikációs és navigációs megoldásokat kínál. Az alkalmazás kiegészíthető az Internetről megvásárolt további alkalmazásokkal is.

 4. Az üzlet

Előadja Mr. Taylor, akinek az előadásában videóhíváson keresztül közreműködik a fényképész-újságíró, Mr. Daniel Berehulak.

 Az új Panasonic 4K tablet 20 colos kijelzővel rendelkezik, amely kevesebb mint másfél hüvelyk vastag (3.8 cm). Ez az új Windows 8-alapú üzleti eszköz rendkívül vékony, könnyű és hordozható. A B2B2C stratégiánk egyik fontos fókuszterülete olyan end-to-end megoldások biztosítása a kiskereskedelem számára, amely kihasználja a vállalatainkban, az audiovizuális eszközök és az energiagazdálkodási megoldások előállítása során felhalmozódott tudást. Ázsiában például a Panasonic együttműködik a japán nemzetközi áruházlánccal, a Lawson-nal. 2010-ben a Panasonic segített a Lawson-nak megépíteni az első „zöld” üzletet, amely a Panasonic termékeinek széles választékát vonultatja fel. Az eredmény jelentős volt: 20 százalékkal csökkent az energiafelhasználás 2006-hoz képest.

Tavaly a Panasonic napkollektorokat kezdett felszerelni a Lawson 2000 üzletére. A McDonalds számára szintén számtalanféle terméket biztosítottunk, például POS rendszereket az ellenőrzésre, és biztonsági kamerákat.

 5. Az utazás

Előadja Mr. Tsuga, az előadásban meghívott előadóként közreműködik Mr. Rob Fyfe, Air New Zealand korábbi vezérigazgatója, a Star Alliance elnöke és az IATA igazgatótanácsának tagja, videón bekapcsolódik Jim Compton, United Airlines alelnöke.

275 légitársaság tartozik az ügyfeleink közzé és több mint 5 ezer repülőgép van felszerelve szórakoztató elektronikai és kommunikációs eszközeinkkel világszerte. Tavaly több mint 500 millió utas számára tettük kényelmesebbé és szórakoztatóbbá a légi utazást a Panasonic speciálisan a repülőgép ipar számára kifejlesztett eszközeivel. 2013-ban a Panasonic új generációs rendszert vezet be, amely a légi közlekedést egy még magas szintre emeli: több mint 1600 repülőgépet látunk el széles sávú internet kapcsolattal. 1998 óta működik együtt a Panasonic a világ egyik legnagyobb légitársaságával, a United Airlines-szal. A Panasonic repülés közben használható szórakoztató elektronikai és kommunikációs eszközei a kisgépek és a széles törzsű gépek egész garmadájában, így például a csúcstechnológiát képviselő 787 Dreamliner-ben is telepítve vannak. 2013-ban a United lesz a Panasonic legnagyobb globális kommunikációs eszközöket használó üzleti partnere, amely több mint 300 repülőgépbe telepíti majd a korszerű elektronikai eszközeinket, amelyek mindenütt a világban rendszeresen repülnek majd. A Panasonic partnerségi megállapodást kötött az új-zélandi légitársasággal is (Air New Zealand), amely az elmúlt három évben kétszer volt nyertese az Air Trans World “Airline of the Year” (az év légitársasága) díjának. Új-Zéland földrajzi elhelyezkedéséből adódóan gyakori célpontja, vagy kiinduló pontja a hosszú légi utazásoknak. A Panasonic a legjobb, repülés közben is használható szórakoztató elektronikai eszközöket fejlesztette ki a légitársaság számára, figyelembe véve a speciális igényeiket is. 2014-ben a Panasonic elindítja az eXLite rendszert az Air New Zealand-del együttműködésben: ez lesz a Panasonic által valaha kínált legalacsonyabb fogyasztású és legkönnyebb repülési szórakoztató eszköz. A cégünk szórakoztató elektronikai és informatikai megoldásai messze túlmutatnak a repülésre jellemző szolgáltatásokon és megtalálhatók a háztartásokban, a társalgókban és hotelekben is. Másként szólva, a megoldásaink az utasokat a teljes útjuk során nyomon kísérik.

 6. A közösség

Előadja Mr. Taylor, meghívott előadóként közreműködik Mr. Cory Booker, Newark (New Jersey) polgármestere, és videón bekapcsolódik Ms. Abby Wambach és Ms. Alex Morgan, az Egyesült Államok női futball válogatottjának tagjai, akik részt vettek a 2012 londoni olimpia játékokon.

A Panasonic integrált megoldásokat kínál a közösségi szolgáltatások minden formájának fejlesztésére az információs pultoktól kezdve az intézmények energiagazdálkodásáig, amelyek az életmódunkat fenntarthatóbbá teszik. Az olimpiai játékok hivatalos AV támogatójaként a Panasonic olyan end-to-end közvetítési megoldásokat bocsátott rendelkezésre, amelyek az elmúlt 25 évben nézők millió számára tették lehetővé világszerte az olimpiai játékok nyomon követését. A Panasonic szintén támogatta az amerikai Major League futballkupát is, amelynek keretében számos integrált megoldást bocsátott a szervezők rendelkezésére, és telepített az MLS stadionokba országszerte. Japánban a Panasonic LED megvilágítást adott a TOKYO SKYTREE-nek, és jelenleg is építi a Fujisawai Sustainable Smart Town-t (intelligens város) Fujisawa városban, amely jövőre fejeződik be és emberek ezreinek ad majd otthont.

Ezen a nyáron a Panasonic Egyesült Államok-beli székhelyét Secaucus-ból egy vadonatúj épületbe, Newark-ba költözteti (New Jersey). Az új épülettel összességében a felére csökkenthetjük a képviseletünk széndioxid kibocsátását, amelyben jelentős része van a környezetbarát technológia megoldásainknak és annak, hogy tömegközlekedést használunk. Az épület Panasonic által használt része LEED Platinum minősítést kap majd, ami a lehető legmagasabb sztenderdnek számít a környezetbarát design területén. A Panasonic azt tervezi, hogy felépít egy Ideas Center-t (ötletközpont) is Newark-ban, ahol a közösség megismerheti Panasonic technológiai megoldásait, és akár kedvet is kaphat az alkalmazásukhoz.

Mr. Tsuga záró szavai

Amint az az elmúlt órában kiderült, annyi értelmezése van a „jobb világnak”, ahány ember él a Földön. Őszintén remélem, hogy sikerült megismertetnünk Önökkel törekvéseinket, amelyekkel épp az Önök közreműködésével szeretnénk a világot jobbá tenni.

Egy része a ma elhangzottaknak talán meglepő volt, és különbözött attól, amit eddig a Panasonic-ról gondoltak. Tény, hogy az átalakulás és fejlődés kényszere még soha nem nehezedett nagyobb súllyal ránk, mint most, ám a céljainkat csak így érhetjük el. Azok az értékek azonban, amelyek a Panasonic-nál lelkesítenek bennünket, egyáltalán nem új keletűek. Ellenkezőleg, a vérünkbe ivódtak mióta közel száz esztendővel ezelőtt a céget Konosuke Matsushita megalapította: hogy helyezzük az embert a termék elé, hogy járuljunk hozzá a közösségünk gyarapodásához, hogy fejlesszük, gazdagítsuk a vásárlóink mindennapjait és hogy környezetbarát és intelligens megoldásokkal szolgáljunk, hogy ami a legfontosabb számunkra, jobb legyen. Ezek vagyunk mi és mindig is ezek voltunk. Összegezve nem más ez, mint egy újabb módja annak, hogy a világot egy jobb hellyé szerkesszük az Önök számára.

További képeket itt találtok!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter