21-szazadi-zsebtelep-proda-gas-station-power-bank-10-000-mah/2015/07/02

21. századi zsebtelep: Proda Gas Station Power Bank 10.000 mAh

2015. július 02. Kocsis Bence Mobilvilág

Mi érdekes van egy hordozható külső akkumulátorban? Például ha benzines kanna alakú.

Ha valaki manapság komolyabb akkut vásárol és nem egy kisebb magyar falu költségvetéséből él, akkor a Kínából rendelés marad az egyetlen választása. Az, hogy ebay-en, alibabán vagy valamelyik webáruházon keresztül adja le a rendelését, a lényegen nem változtat: minden ilyen kütyü ugyanabból az irányból érkezik.

Kevés az olyan márka, ami magyarországi képviselettel rendelkezik, ez pedig fájdalmasan érződik a termékek szállítási idején és a garanciális problémák kezelésénél. Nem így a PRODA termékei, amik itthoni raktárkészletről beszerezhetők, és megfelelő terméktámogatással rendelkeznek.

A PRODA fő profilja a mobil eszközökhöz való kiegészítők (például külső akkuk, bluetooth hangszórók, selfie botok) gyártása és forgalmazása. Jelen cikkünkben a márka 10 amperórás hordozható külső akkumulátorát, vagy egyszerűbben power bankjét ismerhetjük meg.

003

Ami a termék paramétereit illeti, a mérete 98x63x25,5mm (ez nagyjából egy cigisdoboz), a súlya 170 gramm, a kapacitása 10000 milliamperóra, rendelkezik a szokásos elektromos védelmekkel (túltöltés, mélykisütés, túláram, rövidzár, túlfeszültség), a mechanikai védelemről pedig a szívós ABS borítás gondoskodik.

A külseje alapján alighanem a fiatal, aktív felhasználó volt a célközönség. Erre utal a benzineskannát utánzó dizájn, ami bennem felemás érzéseket keltett, és a háromféle színválaszték (arany, terep-fehér, terep-zöld), amin talán érdemes lett volna még egy kicsit dolgozni.

002

Funkcionális szempontból viszont el lett találva a forma. A lekerekítések miatt ideális az ide-oda hurcolásra, a fülébe pedig könnyen belekattintható egy kisebb rögzítő karabíner. Felteszem ,hogy a sarkok hiánya miatt a leejtést is jobban tűri, habár ezt szerencsére még nem sikerült kipróbálni.

A csomagolásból kibontva a holmi feltűnően jól belesimul az ember kezébe. Nagyon praktikus a mérete és nemcsak a formája jó: az ABS burkolat tapintása kifejezetten kellemes, elmarad az eddig megszokott „fröccsöntött műanyag”-érzés. Sorját keresve sem találtam, úgy tűnik, nagy hangsúlyt fektettek a külső kidolgozásra.

A csatlakozást fedő kupaknál már nem ilyen jó a helyzet: a kezelése ugyan egyszerű, de úgy néz ki, hogy egy vízhatlan zárást biztosító megoldás már nem fért bele a büdzsébe, így érdemes lesz a hátizsák mélyére rejteni, ha túra közben elered az eső.

001

A töltöttséget jelző ledsor a termék legjópofább része: rezgésre mutatja, hogy még mennyi kraft van az akkuban. Kipróbáltam, működik: az akkucsomag némi piszkálásra szorgalmasan felvillantja a ledeket, amik minden fényviszonyban jól láthatók. Igaz, kicsit túl érzékeny a G-szenzor, úgyhogy érdemes nem nagyon rázkódó zsebben hordani a csomagot. Mivel a LED-ek nem sokat fogyasztanak, ezért funkcionális szempontból nem jelentős bakiról beszélünk.

Mobilra csatlakoztatva automatikusan kezdi feltölteni azt, miközben a ledekkel jelzi a megmaradt kapacitását. A tíz amperóra a gyakorlatban három-négyszeri mobiltöltésre elég, amivel bőven kihúzhatunk egy hosszú hétvégét.

Összegzésképpen összegyűjtöttem a termék erősebb és gyengébb tulajdonságait:

Pro:

  • Igényes külső burkolat
  • Praktikus forma, túrázáshoz például kimondottan ideális
  • Robusztus kialakítás

Kontra:

  • Kis színválaszték (és a meglevők is lehetnének jobbak)
  • A töltöttségjelző LED túl érzékeny

A teszt során egyre-másra az járt az eszemben, hogy a világ megváltozott: a kínai már nem a vacak szinonimája. Ahogy a kínai cégek egyre több know-howt lesnek el a nyugattól, a kínai termékek már nemcsak árban, de mostanában minőségben is képesek felvenni a versenyt a nyugati vagy japán termékekkel. A új terméke egy jó példa erre: itt-ott ugyan kicsit fapados, és látszik, hogy a kínai dizájnerek még nem annyira érzik a nyugati piacot. Viszont ha békét kötünk Gas Station Power Box külsejével, akkor egy remekül használható kis eszközt kapunk a pénzünkért.

írta: Dr. Eggenberger (Torma György)

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: