a-3dmark-mostantol-beepitett-stressz-tesztet-is-tartalmaz/2016/06/14

A 3DMark mostantól beépített stressz tesztet is tartalmaz!

2016. június 14. Kocsis Bence

A 3DMark évek óta a legnépszerűbb alkalmazás a játékosok körében a videókártyák teljesítményének mérésére. A 3DMark programot használók kétharmada nem csak ilyen jellegű méréseket végez, hanem egy esetleges tuning után a stabilitást itt ellenőrzi vissza. Tovább menve a fehlasználók több, mint fele a rendszer hűtési teljesítményének mérését is a 3DMark segítségével ellenőrzi le.

A készítők most megkönnyítik azok dolgát, akik nem feltétlenül a pontszámokra hajtanak, hanem stresszelés céljából szeretnék használni a 3DMark-ot, így beépítésre került egy dedikált stresszteszt funkció.

A 3DMark stressz teszt a Sky Diver, Fire Strike, Fire Strike Extreme, és  Fire Strike Ultra benchmarkokon alapul. A teszt segítségével (persze ha szerencsénk van nem történik meg) előidézhetünk VGA összeomlást, vagy vizuális hibákat a monitor képenyőjén.

A stressz teszt folyamatosan fut, megszakítás nélkül, azaz nincs szület, töltőképerynő, hanem a grafikus kártya folyamatos terhelés alatt ál. Ezt úgy lehet elérni, hogy a teszt folyamatosan újraindul. A 3DMark Advanced Edition esetében 20-szor fut le a teszt, ami nagyjából 10 percet vesz igénybe. Ez az idő általában elég ahhoz, hogy kiderüljön, van-e stabilitási, vagy hűtési probléma. A 3DMark Professional Edition ennél többre képes, hisz itt tetszőleges számú "kör" állítható be, azaz választhatunk 2-5000 ismétlés között.

3dmark-stress-test-not-passed-result

A teszt végén %-osan láthatjuk az FPS szám ingadozását. A készítők szerint ha ez az érték 97% alatt van, akkor stabilitási, melegedési probléma lépett fel. Az alább példában látható, hogy az FPS szám 59-ről 51 FPS-re csökkent, amikor a GPU hőmérséklet elérte a csúcspontot, ergo a 3DMark azt mutatja, hogy a rendszer nem volt képes tartani az állandó teljesítményt a terhelés alatt. Ha megnőtt a GPU hőmérséklete, akkor leesett a teljesítmény, azaz további hűtésre van szükség.

További információkat a 3DMark oldalán találtok!

 

Írta: Kocsis Bence