A becsületért – For Honor teszt


A Ubisoft mostanában izgalmas dolgokba vágja a fejszéjét, pallosát, katanáját.

Kezdte ezt azzal, hogy 2015-ben megvillantotta az E3-on a For Honor című alkotását sok más egyéb izgalmas dolog mellett. Az akkori felhozatalban számomra nem tűnt annyira érdekesnek, főleg egy Division mellett, így nem is szenteltem rá nagyobb figyelmet. Nyilván tavaly is ott volt az E3-on és egy trailernél többet mutatott magából. Egy egész kellemes gameplayt láthattunk, ami az addig közömbös érzéseket tápláló játékosok radarjára kerülhettek. De nem így nálam. Nekem egy kardozós játéknak tűnt, ahol a szamurájok, vikingek és lovagok cséplik egymást halomra valamilyen oknál fogva. Még annyit tudtam róla, hogy pvp módra lesz kihegyezve.
Majd telt-múlt az idő és idén januárban tartottak a franciák egy nyílt béta tesztet, ahol mindenki kipróbálhatta a megjelenés előtti produktumot. Egyébként ez egy jó stratégia a Ubi-tól, hogy nyílt bétának álcázott demókat ad ki kipróbálásra a népnek megjelenés előtt. No de vissza a játékhoz. A nyílt béta idején sem érdekelt sokkal jobban a játék, mint korábban, de tettem vele egy próbát és letöltöttem. Talán a második vagy a harmadik meccs volt az, mikor azt mondtam, hogy érdekesnek ígérkezik, majd az ötödik környékén mondtam azt, hogy nekem kell.

For Honor2017-2-16-14-47-21

Így el is jött a megjelenés napja és landolt is a Uplay fiókomon. A játék betöltése egy kis CGI mozival folytatódott, ami nagyjából vázolta, hogy miért is harcol egymással a három frakció, a vikingek, a szamurájok és a lovagok. Ősi ellentét van a csoportosulások közt, amit egy soha véget nem érő harc övez, így ez az alapja a játéknak. Az emberi történelem során persze ezek a népek nem nagyon találkozhattak volna így össze. Talán a lovagok harcolhattak szamurájokkal, de egy fél kontinenst nem nagyon másztak volna a lovagok csak, hogy szamurájokkal harcolhassanak.
De nem feltétlen a történelmi hűség a lényeg, inkább az, milyen is a játék. A fenn említett CGI mozi után máris megkapjuk első feladatunkat, válassz frakciót és induljon a kiképzés. Az alap mozdulatokkal kezdi a játék és néhány egyszerű kombót is megtanít, ami majd jól jöhet egy kezdő harcosnak. A tréning után már szabadon garázdálkodhatunk a játékban. Viszont ezzel a kis tudással még nem érdemes egyből a multiplayer rész felé venni az irányt. Ha kezdők vagytok az ilyenben, mint én akkor csúfos vereség lesz belőle, már akár a megjelenés napján is.

Szóval csak ne olyan hevesen irány a singleplayer. Ez az a rész a játékban, amit egyszerűen akként lehetne megfogalmazni, hogy az igazi tréning. Ehhez hasonló a Battlefield 1 egyjátékos kampánya. Igazából itt is arra való a „sztori mód”, hogy egyes karaktertípusokkal megtanulj játszani, egy-egy kombót elsajátíts és a mapokat is ismerd, mert nagyjából ugyanazokat kapjuk majd meg mikor játékosok ellen harcolunk. És igen valamiféle kis sztorit is kanyarítottak a kampányba. Sőt nem is egyet, hanem mindjárt hármat. Az egyes frakciók kaptak nagyjából 4-4-4 órát arra, hogy kardozhassunk az AI ellen. A munka ebbe is benne van rendesen, bár nem erőltették meg magukat a készítők, a kis „közlovagból” légy te a legnagyobb, aki meghódítja a világot. Szóval ne várjon senki egy Assassin’s Creed szintű magával ragadó történetet. Valahogy nagyon érződik rajta, hogy a készítők ezt nem nagyon akarták beletenni, de a fejesek márpedig parancsba adták, hogy kell szingli kampány.

For Honor2017-2-17-13-21-51

Mivel az egyjátékos küldetések hamar megunhatók, így egy idő után mindenki át fog nyargalni a multira. Ha végignyomtuk a kampányt erős déjá vu érzésünk lesz. A térkép megegyezik a singleplayerben látottal, csak kicsit színesebb és másfajta feliratokkal fogunk találkozni. Ami elsőre szemet szúr majd, az a játékmódok lesznek. Más kompetitív játékokból érkezőknek ismerősek lesznek a nevek, még akkor is, ha egy kicsit átfogalmazták őket. Többféle összecsapás van, 1v1 2v2 és 4v4-es meccseket lehet játszani. A Brawl és a Duel azok a játékmódok melyek kis létszámmal játszott módok. A Duel, a legegyszerűbb 1v1, ahol összedob a játék egy másik harcossal, és aki előbb vágja le ellenfele fejét, az nyer. A Brawl ugyanezen forgatókönyvre épül csak itt egy csatatérre 2-2 játékost választ a rendszer, akik természetesen egymást segítve is harcolhatnak.
A Dominion, a Skirmish és az Elimination már nagyobb létszámú harcokra épül. Itt már 4-4 játékos csap össze különféle célokért, de csapatban. Az előzőekhez leginkább hasonlító mód az Elimination, ahol addig harcolnak a résztvevők, míg mindenki meg nem hal, vagyis a Brawl mód 4v4-ben. Kapsz egy ellenfelet és azt kell lekaszabolnod, de ha végeztél vele szaladhatsz segíteni másik csapattársadnak. Folytatván a 4v4-re épülő módozatokat, egy fokkal izgalmasabb a Skirmish, amit ha le kellene fordítani Team Deathmachre változna a neve. A két csapat célja, hogy egymás megölésével pontokra tegyen szert és előbb érjék el a kitűzött 1000 pontos határt. Itt már nem csak játékosokat, de kisebb, a játék által irányított sorkatonákat is csépelhetünk halomra, aki ugyan nem érnek annyi pontot, de jelentősen közbejátszhatnak egy összecsapás végkimenetelén.
A számomra legizgalmasabb és leginkább egy megrendezett csatajelenethez illő mód, a Dominion, ami egy Domination játékmódot takar. Zászlófoglalás, 4 játékos 4 ellen, és itt is a célpontszám elérése a cél. A támadó és védekező csapat indul egymás ellen egy vár megvédéséért. A hangulat fokozás kedvéért itt is jönnek közkatonák, akik a csatatér közepén próbálják egymást kiszorítani az egyik zászlótól. Ebben segítenek nekik a játékosok, akik egyik vagy másik irányba tolhatják el az arcvonalat. Talán nem véletlenül az egyik legnépszerűbb mód.

For Honor2017-2-16-15-7-5

A játékmódok után kicsit rátérnék a harcosokra is. Egész szép felhozatalt kapunk belőle a játékban, bár az Ubisoft korábbi stratégiáját követve lesznek itt még bővítések. Alapjáraton 12 hős van a játékban, akik ha nem is rendelkeznek egyéniséggel, vannak köztük különbségek. A 3 frakció 4-4-4 harcossal rendelkezik, akik között különféle alkasztok vannak. Alapból minden csapatból kapunk egyet, amivel elkezdhetünk játszani és hasonlóak is ezek a karakterek. Persze kezdésnek egyszerűen irányítható és könnyen elsajátítható harcmodorú harcosok lesznek az irányításunk alatt.
Minden frakcióban van egy alap katona, aki átlagos tehetséggel rendelkezik minden téren, vagyis van egy átlagos sebzése, közepes szintű páncélzata és emellett tempósan is tud mozogni. Aztán ahogy a meccsek alatt gyűjtögetjük a renow-ot újabb harcosokat nyithatunk meg. Lesz itt még úgy nevezett Heavy Hitter karakter, akinek a nevéből adódóan nagyon keményen oda tud csapni alabárdjával az ellenfelének és még kemény páncélzata is van. Viszont nem ő fog elsőként szaladni a zászlókhoz, mivel elég tohonyán mozognak. Az ő szöges ellentétük lesz az Assassin, akit azok fognak szeretni, akik úgy szeretnek játszani, mint én, vagyis gyorsan és fürgén mozogni a pályákon, elsőnek érni oda mindenhez és jobban szeretik a páncélos lovagokat hátba támadni kicsiny tőrjükkel. Viszont a kicsi páncélzattal érdemes kimaradni a nagyobb csatákból az ilyen karakterekkel. Akik pedig mindegyik harcmodorból szeretnének egy keveset megtapasztalni, az fogja a Valkyriet választani. Ők azok, akik mobilisak, de ütni is tudnak, ha szembe kerülnek egy nagyobb ellenséggel. Mindannyian persze saját névvel és egyedi harcmodorral rendelkeznek a három frakción belül, de a lényegük a leírtakkal megegyezik.

For Honor2017-2-16-19-7-30
Ami igazán egyedivé teszi egyik és másik hőst, az a kombórendszerük. Mindegyikük egyedi ütésekkel és kombókkal rendelkeznek és emiatt természetesen nem teljesen ugyanolyan egy lovagi Assassin, mint egy szamuráj. Ami viszont hasonló, azok a plusz képességek. Ahogy lépdelünk előre a hősünkkel, egyre magasabb szinteken újabb képességeket tudunk megnyitni számára, amit a harc közben tud hasznosítani. Passzív és aktív képességekről van itt szó, mint például az Assassin füstbombája, amivel kis zűrzavart tud okozni a közelben lévő ellenfeleknek, vagy a kivégzés után járó életerő feltöltődés. Ezek fixen szinthez kötötten nyílnak meg, ahogy haladunk előre. Nem úgy, mint a fejlesztések, amik teljesen random módon esnek attól függetlenül, hogy nyertünk vagy vesztettünk az adott körben. Ezek a fejlesztések nem csak a kinézetet változtatják, de más-más tulajdonságokat is adhat egyik-másik sisak, de akár egy új kardot is szerezhetünk, ami nem csak a sebzést növelheti. Ezen kívül még pimpelhetjük minden hősünket páncélja festésével, vagy sisakdísszel.

For Honor2017-2-16-20-41-8

A pályákról még érdemes egy-két szót írni, mivel nagyon jóknak tartom őket. Egy ostrom hangulatát nagyon jól visszaadják, de sajnos nem olyan változatosak. A méretük fog változni és az elrendezés, de nagyjából mindig hasonló pályákon fogunk harcolni, ami nem olyan izgalmas, de a hangulatot tényleg nagyon jól visszaadják. Nem azt mondom, hogy vetekszik egy Trónok harca csatajelenettel, de egy kicsit belecsöppenhetünk abba, milyen is lehetett egy középkori ostrom.

Ami még pluszpontot érdemel a játékban, az az irányítás. Nagyon jól összerakott rendszert sikerült kitalálni a pvp harchoz. A támadás és védekezés maga egyszerű és jó gombkiosztásra épül, így élvezet irányítani és harcolni a másik játékossal úgy, hogy nem kell eszeveszetten kapálóznunk össze vissza egy jól irányzott csapás beviteléért. A játék segít is, hogy a csapást honnan kell kivédenünk, oldalról vagy szemből, így ha eléggé gyorsan le tudjuk követni egy ellenséges csapásból akár egy jól irányzott végső szúrás is lehet a részünkről. Izgalmassá és élvezetessé teszi a harcot a rendszer. Viszont most ez a kellemes irányítás kontrollerre érvényes. Kipróbáltam egér-billentyűzet kombinációval is, de eszméletlenül bonyolult tud lenni. Egy hosszabb kombót összehozni szinte lehetetlen. Persze lehet, csak én vagyok ennyire béna, de ha engem kérdeztek inkább ajánlanék egy kontroller beszerzését mielőtt a For Honort szereznétek be.

For Honor2017-2-16-19-2-57

A technikai részbe is belemennék egy kicsit. A Ubisoft jól ismert motorja fut a játék alatt, a Havok Engine és jól végzi a dolgát, ahogy a készítők is jól végezték, mert eget rengető bugokkal nem találkoztam. Emellett a PC-s optimalizálás is megfelelő lett, nincs nagy igénye a stuffnak. A lent említett tesztkonfigon alapból skálázta a játék az extreme beállításokat és stabilan tartotta a 60 feletti FPS számot, nagyjából 70-90 között, pályarésztől függően. Szóval erre nem lehet panasz, gyenguszabb gépeken is elszaladgálhat élvezhető sebességgel. Persze mivel pvp játékról van szó, jól jön a magas FPS szám és pluszpont, hogy ennek elérésére jól skálázható a grafika. Ha sikerül mindent maxra tolva játszanunk, akkor még azt is mondhatom, hogy csinos kis játék. Részletesek a pályák és szépen kidolgozottak, a páncélok és a karakterek is szépen megrajzoltak. A mozgásuk pedig minden kasztnak egyedi és érződik rajta, mekkora emberrel mozgunk. Mondjuk a mozdulatok kidolgozásához jött egy kis segítség az Assassin’s Creedek készítőitől. Viszont az arcokkal nem nagyon foglalkoztak. Nem sok közeli képes átvezető van a kampányban, de ahol mégis ott látszik, hogy nem nagyon fordítottak rá energiát, így inkább minden karakter kapott valamiféle maszkot. Amit még a lovagok és szamurájok esetében értünk, de a vikingeknél eléggé fura, mert arcmozgásuk minimális és maszkjuk sincs, így náluk a szegényes arcjáték látványos.
Amit érdemes még megemlíteni, azok a hangok. Na nem a szinkron, mert az eléggé uncsi egy idő után, sőt rossz is, még akkor is ha jó színészek mondják. Ez alól egyetlen kivétel az átvezető mozik alatt hallható mesélő, aki megdolgozott a pénzéért. Ami a hangokban nagyon jó az a zene és a csaták hangjai. Ha a látvány és a pályák nem adnak eleget a hangulathoz, a zene felteszi az i-re a pontot. Nekem nagyon tetszett a harcra buzdító aláfestés.

Összefoglalóként annyit tennék hozzá, hogy amennyire nem érdekelt a bejelentéskor a játék, legalább annyira megkedveltem. Az ilyen témáért sosem rajongtam, a kardozós játékok nem tűnt az én világomnak. De mit ad Isten nagyon megtetszett és másnak is ajánlani tudom. Főleg akkor, ha kipróbálta a bétában és tetszett neki, de nem igazán tudja eldönteni mennyire jó játék. Másoknak is szívesen ajánlom, főleg aki valami újdonságra vágyik esetleg sok lövöldözés után. Igaz nekik nem ezen az áron, mert sajnos aki nem szerelmesedett bele a programba, annak lehet csak pénzkidobás lenne az a 18 Mátyás király, amit elkérnek érte PC-n. Nekik egy leárazás idején merem ajánlani.

Tesztkonfig:

CPU i5 4460 3.2 GHz
GPU GTX 1060/6GB
RAM 8GB

 

A végére pedig jöjjön egy kis mozgókép a játékból.

Grafika 85%
Hangok 90%
Játékélmény 85%
Szavatosság 85%
Final Thoughts

Összefoglalóként annyit tennék hozzá, hogy amennyire nem érdekelt a bejelentéskor a játék, legalább annyira megkedveltem.

Overall Score 86%