a-corsair-csucs-billentyuzete-jart-nalunk-corsair-k95-rgb-platinum-teszt/2017/02/11

A Corsair csúcs billentyűzete járt nálunk - Corsair K95 RGB Platinum teszt

2017. február 11. Kocsis Bence Billentyűzet

Aki már évek óta figyelemmel kíséri a számítógépes hardver piacot, annak a Corsair név egyet jelent a memória modulokkal. A gyártó az évek során a RAM piacon túllépve már számos hardvert és perifériát gyárt. Jelenleg, ha az alaplapokat és processzorokat leszámítjuk, kizárólag Corsair alkatrészekből őssze tudunk állítani egy komplett számítógépet. A Corsair volt az első gyártó 2014-ben, aki gombonkénti RGB háttérvilágítással ellátott billentyűzetet dobott piacra és ezeknek a modelleknek a palettája folyamatosan bővül. A már megjelent billentyűzetek sorra kapják a frissítéseket és legutóbb, január végén a népszerű, felsőkategóriás K95 RGB billentyűzetnek is megérkezett az utódja, mely a K95 RGB Platinum nevet viseli. Most ezt a billentyűzetet fogjuk a gyártónak köszönhetően bemutatni.

Csomagolás, tartozékok:

A K95 RGB Platinum a Corsair-től utóbbi időben megszokott fekete / sárga szín összeállítású dobozban érkezik. A billentyűzet csomagolása egy kétrészes megoldás, a fényes külső burokban egy levehető fedelű, amolyan díszdoboz található. A külső csomagoláson a megszokott módon egy méretes illusztráció kapott helyet, valamint leolvashatók a termék legfontosabb, a gyártó által marketing szempontból kiemelkedőnek vélt tulajdonságai.

k95_rgb_platinum_01

Először nézzük meg a dobozban rejlő csuklótámaszt, ami egy meglepően súlyos darab. Ez annak tudható be, hogy a műanyag támaszon egy levehető gumiborítás kapott helyet, ami mágneses, így a műanyag támaszban is találunk mágneseket. A gumiborítás azért levehető, mert két profilja van, így igény szerint forgatható. Választhatunk egy durvább (barázdált) és egy finomabb (apróbb mélyedésekkel ellátott) felület között.

.

A dobozban természetesen megtalálható a garanciával kapcsolatos dokumentációs és egy tömör használati útmutató is. Telepítő lemezt nem kapunk, így a szoftvert a gyártó oldaláról kell letöltenünk. Egy vákumos csomagolásban találunk még extra gombokat és egy gombkiszedő célszerszámot is. Ezeknek a gomboknak a segítségével a W, A, S, D és Q, W, E, R, D, F együtteseket tudjuk lecserélni durvább profilú, szürke felső résszel ellátott megoldásokra, annak függvényében, hogy FPS, MMO, vagy épp RPG játékokhoz szeretnénk szabni a billentyűzetet.

A billentyűzet:

A billentyűzet első ránézésre nagyobb méretekkel rendelkezik, mint az megszokott, ami az extra multimédia gomboknak és a makró gomboknak tudható be.

A bal oldalt elhelyezett 6 darab makrógomb (a dobozban megtalálható készlethez hasonlóan) szürke, barázdált  felső résszel lett ellátva. Ez nagyon hasznos , hisz nem túl messze találjuk az Esc, Tab, Caps Lock, Shift és Ctrl gombokat, így egy esetleges félreütést elkerülhetünk. (A teszt során azért számtalanszor használtuk a bal felső G1 billentyűt az Esc helyett, de idővel leszoktunk róla).

A makró gomboktól nem túl messze találunk 3 apró gombot, melyek a 3 választható profil betöltéséért, az RGB LED háttérvilágítás fényének állításáért és a Windows gomb letiltásáért / engedélyezéséért felelnek. Középen egy Corsair logó fogad bennünket, mely a gombokhoz hasonlóan RGB háttérvilágítással rendelkezik, majd ezután láthatóak a caps lock, num lock és scroll lock bekapcsolását jelző fények és a hozzá tartozó feliratok. Bár a K95 RGB Platinum felső borítása alumínium, de ez egy eloxált megoldás, ami egy intenzív kezelési eljárás. Az eloxálás eredményeképp az alumínium felülete ellenálló lesz a felületi oxidáció ellen, sokkal keményebb, strapabíróbb lesz, emellett az apró mikrobarázdák lehetőséget adnak a festésre, feliratozásra.

A jobb felső sarokban találjuk a „multimédia” részleget, ami stop, előre hátra pörgetés és megállítás / elindítás gombokból és egy finoman bordázott fém, hangerő szabályzóból áll, valamint mellette egy hang ki/bekapcsolása gomb is elhelyezésre került. Ezek a multimédia gombok a bal felső gombokhoz hasonlóan nem mechanikus, hanem membrános kivitelűek. A hangerőszabályzó egy végtelenített görgő, amely fogak nélkül, ezáltal kattogás nélkül teszi a dolgát, kimondottan kényelmes és hasznos megoldás.

A billentyűzet hátoldala nagyon izgalmas, ha lehet ilyent mondani. Először is ott vannak a kibillenthető emelők, amellyel meg lehet emelni a billentyűzet elejét. Ezeknél az emelőknél és az elülső részeken méretes gumibetétek kerültek elhelyezésre annak érdekében, hogy a klaviatúra ne csússzon el. Emellett érdekes megoldás, a hátoldalon keresztirányban kialakított mélyedés, ami arra hivatott, hogy az asztalon lévő egér, kormány, vagy egyéb periféria kábeleit elvezessük a billentyűzet alatt. Egyébként a kartámasz és a billentyűzet találkozásánál van egy mélyedés, ahol az alsó barázdákhoz el tudjuk vezetni az említett kábeleket.

Az USB kábel egy kimondottan vastag, fonott megoldás, amit nem tudunk kihúzni a billentyűzetből. Bár ez egy jóval esztétikusabb kivitel, mint a műanyag borítás, attól tartok, hogy hosszabb idő után, már a vastagságból és merevségből kifolyólag is, a monitor mögött, az asztalhoz dörgölődve előbb-utóbb elkezd felfutni. Ez a kábel két USB csatlakozóban végződik, melyekből az egyik a billentyűzet adatátvitelére, másik a billentyűzetre csatlakoztatott pl. Corsair egér adatátvitelére alkalmas.

.

A külsőn van még egy érdekesség. Amikor azt gondolnánk, hogy egy billentyűzet nem világíthat eléggé, akkor jön a Corsair és még egy lapáttal rátesz. A felső részen elhelyezésre került egy áttetsző műanyag elem, ami néhány mm-rel túllóg a klaviatúrán és kiér mindkét oldalra. Itt 19 további világító zónát kapunk.

A Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Brown és Cherry MX Silver kapcsolókkal került a boltok polcaira. Ezek közül mi a Cherry MX Silver változattal rendelkező modellt teszteltük. Az MX Brown és MX Silver kapcsolók lenyomásához is 45-45 gramm szükséges, de míg az MX Brown esetében a kapcsolás érzékelhető, addig az MX Silver esetében nem vesszük észre. A lenyomástól a kapcsolásig  való távolság is eltérő. Míg az MX Brown esetébe a kapcsoló útja kapcsolásig 2 mm, addig ez a Silver esetében mindössze 1,2 mm, sőt a kapcsolók teljes lenyomásánál is van eltérés. A Brown esetében a teljes út 4 mm, a Silver esetében pedig 3,4 mm. Utóbbi tulajdonságok miatt levezik a Cherry MX Silver kapcsolókat MX Speed kapcsolóknak. Strapabíróság tekintetében lényeges eltérés nincs, hisz a  Cherry a Brown és Silver kapcsolók esetében is 50 millió leütéssel kalkulál.

A fent említett cserélhető gombokból két szettet kapunk, a WASD mellett egy QWERDF is rendelkezésre áll. A gombok kiszedése nem nagy dolog a mellékelt kiszedőnek köszönhetően. Fontos még megjegyezni, hogy a D gombból azért került két darab a készletbe, hogy formában passzoljon az összeállításhoz, hisz amint a képeken látható, mindkét szettnél más irányba lejt a felső rész. A W gomb is dupla, bár itt nem vettünk észre különbséget.

Szoftver:

A Corsair K95 RGB Platinum szotvere a Corsair Utility Engine (CUE), mely minden corsair perifériához egységesen alkalmazható, így aki több Corsair perifériával rendelkezik (egér, egérpad, vagy headset), az egy kalap alatt képes őket vezérelni. Tesztünk pillanatában a legfrissebb a 2.9.53 verziószámú meghajtóprogramot telepítettük. A szoftver elindítása után a kezdő képernyőn kiválaszthatjuk, melyik perifériával szeretnénk, természetesen a szoftver autómatikusan felismeri a csatlakoztatott Corsair perifária típusát.

[caption id="attachment_73256" align="aligncenter" width="610"]

driver_1

A szoftver főmenüje[/caption]

Lehetőségünk van az Alt+Tab, Alt+F4 és Shift+Tab billentyűkombinációk tiltására, vagy engedélyezésére, illetve a bal felső részen található Profil, Brightness, vagy Windows Lock logókat is kedvünk szerint kiszínezhetjük.

[caption id="attachment_73258" align="aligncenter" width="610"]

driver_03

testreszabás...[/caption]

A szoftver számos alap effekt közti választást tesz lehetővé, összesen 13 séma közül válogathatunk. Ezen effektek irányát, intenzitását és fényerejét is sok esetben beállíthatjuk. Ha mégis szeretnénk egyedi világítást, vagy akár effekteket, akkor kedvünk szerint készíthetünk különféle mintázatokat, időzítő és gombonkénti világítási lehetőség beállításával.

[caption id="attachment_73266" align="aligncenter" width="610"]

platinum_01

Bármilyen színösszeállítást elkészíthetünk[/caption]

[youtube]

;t=10s[/youtube]

[youtube]

[/youtube]

.

Persze a világítás nem minden. A szoftver lehetőséget ad számos egyéb funkcióra. Bonyolult billentyű kombinációkat programozhatunk például egyetlen gombra, vagy az adott billentyűkombináció lenyomásának késleltetését is beállíthatjuk, de akár ki is törölhetjük. Egy-egy gombot áthelyezhetünk bármelyik más billentyűre, emellett arra is lehetőségünk van, hogy egy gomb lenyomásakor adott szöveg kerüljön begépelésre. Elérhetjük azt is, hogy adott gomb lenyomásakor az általunk kiválasztott alkalmazás induljon el, így enem kell kilépni az asztalra, vagy a start menüben keresgélni a fontosabb, sűrűn használt alkalmazásokat. Persze minderre ott van kihasználatlanul a 6 makró gombunk , amik csak arra várnak, hogy "parancsot adjunk" nekik, ezekből a K95 RGB-hez képest a 18 helyett csak 6 darab van, de a 3 profilnak köszönhetően ez máris 18-at jelent.

[caption id="attachment_73268" align="aligncenter" width="610"]

screen

Indítsunk el játékot egyetlen gombnyomással[/caption]

Összegzés:

A Corsair K95 RGB Platinum sok szempontból is figyelemre méltó mechanikus billentyűzet. Először is ott a gombonkénti RGB LED háttérvilágítás, ami a felső részen elhelyezett világyító műanyag sávval tovább növeli a látványt. Kapunk cserélhető gombokat és a gyártó 18-ról 6-ra csökkentette a makrógombok számát, ami helytakarékosság szempontjából egy okos döntés volt. Kapunk multimédia gombokaat, egy kimondottan jó hangerőszabályzót és egy nagyon kényelmes és forgatható csuklótámaszt. A gombok alatt elhelyezett MX Silver kapcsolók még gyorsabban lenyomhatók (pl. az MX Red-hez képest). Mindemellé jön egy összetett szoftver melyben rengeteg beállítás testreszabható. Ami az árat illeti, a vásárlóknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hisz a Brown és Silver kapcsolókkal szerelt modellek egyaránt 70 ezer forint körüli árcédulát kaptak.

corsair-banner

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: