a-corsair-visszatert-a-ket-kamrahoz-corsair-6500x-teszt

A Corsair visszatért a két kamrához : Corsair 6500X teszt

2024. március 31. Kocsis Bence Gépház

A Corsair nemrégiben jelentette be új, kétkamrás számítógépházait, a 2500 és 6500 sorozatot. MIndkét sorozat 4-4 modellt tartalmaz, eltérő színben és különféle funkciókkal. Míg a 2500-as sorozat az mATX rendszerek építésében nyújt segítséget, addig a 6500-as sorozat esetében a nagyobb alaplapokra épülő rendszerek vannak célkeresztben. MIndkét sorozat D-s és X-es modelleket tartalmaz. A D jelzésű modellek nagyobb hangsúlyt fordítanak a hűtésre, míg az X-el jelölt modelleknél a megjelenés is fő szempont. A gyártónak köszönhetően módunkban áll bemutatni egy Corsair 6500X túpusú számítógépházat, mely fehér színben, első és oldalsó üveglappal érkezett meg hozzánk. A tesztben bemutatjuk a Corsair új iCue Link RX120 RGB ventilátorait is, melyekből egy Expansion és egy Starter Kit kivitelt mellékelt a gyártó a számítógépház bemutatásához. 

De miért is jók a kétkamrás számítógépházak? Természetesen vannak előnyeik és hátrányaik is. Az egyetlen hátrány a méretből és a formából adódó, hisz a kockát formáló megoldás elég helyigényes. Az előnyök közt szerepel a tágas és letisztult belső - hisz a tápegység, a merevlemezek és a sok-sok kábel nincs szem előtt - , valamint az elbújtatott kábelek miatt a szellőzés útjában sem áll semmi. 

Külső

A dobozból kivéve kiderül, hogy a Corsair 6500X egy súlyos darab, ami nem csoda, hisz a gyártó nem spórolt az anyaghasználat során, vastag acélpanelek és edzett üveglapok fogadnak bennünket. A 6500X egy kimondottan visszafogott megjelenésű darab, ami a jelenlegi piaci elvásársoknak maradéktalanul megfelel. A ház alakját egyenes vonalak jellemzik, sehol nem törik meg a "kocka" forma. A hát 481 x 328 x 496 mm-es méretekkel remdelkezik, súlya pedig üres állapotban 15 kg-ot nyom. 

Mivel a ház kétkamrás kialakítású okkal szemléljük úgy, hogy van egy bal oldala és egy jobb oldala. A bal oldal az üveglapok felségterülete. Ezek az üveglapok enyhén színezettek ráadásul a két üveglap illesztése olyan jól sikerült, hogy átmenetet a két panel között alig tapasztalunk. Az előlap jobb oldalán egy átlátszatlan elem található, melyen egy Corsair logó kapott helyet. 

Ha megfordítjuk a gépházat, akkor a hátsó oldallal kerülünk szembe, ahol már jól látszódik a kétkamrás kivitel lényege. Bal oldalt az alaplap I/O paneljének a helye, egy 120 / 140 mm-es ventilátorhely és a grafikus kártya bővítőhelyének nyílásai kaptak helyet. Jobb oldalt látjuk a tápegység nyílását, 90 fokos szögben elforgatva, felette pedig egy levehető fedelet, melyről majd a későbbiekben részletesen beszélni fogunk. 

A gépház fő oldalán az edzett üveglapot erős zsanérok tartják a helyén. Az illesztések olyan jól sikerültek, hogy az ajtót csak úgy tudjuk kinyitni, hogy a gépház aljánál ragadjuk meg az üveget.  A túloldalon egy teljesen hálós felületet kapunk, ami szokatlan látvány a tömör műanyag, vagy fél oldallapok után, viszont komoly előnyt jelent szellőzés terén és a gyártó úgy oldotta meg a perforáció kivitelezését, hogy nem zavaró a látvány. Ez egyébként elengedhetetlen az oldalsó ventilátorok miatt, ráadásul extra szellőzést biztosít a rejtett kamrában elhelyezett komponenseknek. 

Ha a ház felső része felé indulunk el, itt is két rész látunk. Az egyik, alaplap feletti oldal a szellőzésért felel, míg a másik oldal fedett és itt találhatók a csatlakozók. Bekapcsoló gomb, HD audió jack csatlakozó, 4 darab USB 3.2 Gen 1 Type A, egy USB 3.2 Gen2 Type-C és egy reset gomb, ami rendelkezésre áll.

Belső

A fő karához hönnyedén hozzáférhetünk, ha kinyitjuk az ajtót. Belül egy nagy alaplapi tálca foglal helyet, amire E-ATX, ATX, micro ATX és mini ITX alaplapokat tudunk felszerelni. A tálcán rengeteg kivágás található, mely megkönnyíti a kábelek elvezetését a különféle méretű alaplapok esetében, ennek ellenére strapabírónak tűnik. 

MIvel a 6500X egy üveglap elülső résszel rendelkeziik, így nagy szerepe van az alaplapi tálca jobb oldalán található nyílásoknak, ahova 3 db 120 mm-es ventilátort szerelhetünk fel, de akár egy 360 mm-es radiátor is beépíthető. Ráadásul a mélységnek köszönhetően vastag radiátorok is könnyedén használhatók, akár push/pull beállítással is. Itt a szerelő nyílások kaptak burkolatot, ami esztétikai szempontból nagyon jól jön. 

Hátul lehetőségünk van 120/140 mm-es ventilátor elhelyezére, de akár egy ventilátoros AIO hűtéssel is operálhatunk, ha úgy tartja kedvünk. A felső részen három darab 120 / 140 mm-es ventilátor, vagy egy 360 / 280 mm-es radiátor helyezhető el. Itt bőven elegendő hely van a kényelmes beszereléshez. Az alsó részen három darab 120, vagy 140 mm-es ventilátor helyezhető el - ide is tehetünk 360 / 280 mm-es radiátort -  és itt kapunk egy kivehető porszűrőt is, ami megkönnyíti a tisztántartást. 

Menjünk át a túloldalra, amihez a hálós panel két csavarral történő eltávolításával férhetünk hozzá. Itt találjuk a tápegység helyét, egy merevlemez rekeszt és ennek okdalán két SSD tartót. A ház elülső részéhez közel találjuk a már említett ventilátor / radiátor nyílást. Ez a panel eltávolítható így a ventilátorok rögzítése kimondottan egyszerű.

Gyárilag a hátsó kamrában találjuk a működtetéshez, összeszereléshez szükséges kábeleket. Mivel a ház 4 darab USB 3.2 Gen 1 Type A porttal rendelkezik, ezért ehhez két darab alaplapi csatlakozót kapunk, ezen felül Type C és Audio csatlakozó is rendelkezésre . Az alaplapra dugható előlapi csatlakozó egy elemből, áll, ami nagyban megkönnyíti a beüzemelést, ráadásul kevesebb kábelt eredményez. 

Tartozékok

A számítógépház dobozában megtaláljuk az összeszereléshez szükséges csavarokat, kábeleket, melyekkel az alaplapot, merevlemezeket, ventilátorokat, tápegységet tudjuk rögzíteni, ezen felül kapun gyorskötőzőket is, melyek esetében azért jobban örültünk volna oldható megoldásoknak.

Itt még fontos megemlíteni a ház tisztántartásáért fontos porszűrőket, melyekből hármat is kapunk. Egy az oldalsó panelbe lett integrálva, egy a felső panelben kapott helyet és van egy kivehető porszűrő a gépház alján is. 

Corsair RX120 RGB ventilátorok

A gyártó két készletet küldött nekünk a teszt elkészítéséhez. Érkezett egy Starter Kit, mely 3 ventilátort és egy ventilátor vezérlőt tartalmaz, valamint érkezett egy Expansion változat, mely egy kiegészítő ventilátor.

A 120 x 25 mm-es méretekkel rendelkező ventilátorok 2100 RPM-es maximális fordulatszámot képesek elérni, 10 - 36 dBA zajszint tartományban, 10,4 - 73,5 CFM légszállítással fordulatszámtól függően.  

A ventilátorok érdekessége, hogy a kábelek megléte teljesen szükségszerűtlenné vált, ha sorba kötjük őket, hisz egy adapterrel csatlakoznak egymáshoz, ami a tápellátást és az RGB vezérlést is egy kalap alatt megoldja. MIndössze a lánc utolsó tagjaként szereplő ventilátort kell a mellékelt ventilátor vezérlőhöz csatlakoztatni, azt is mindössze egyetlen kábellel. 

A ventilátorokhoz ugyanazokat a nyújtott menetű csavarokat (QuickTurn Mounting) kaptuk, mint amik a számítógépház opcionális ventilátoraihoz lettek mellékelve, amelyek nagyon könnyen behajtjatók, mindössze 2-3 csavarással. 

A ventilátor vezérlőn találunk egy USB csatlakozót, két ventilátor csatlakozót és egy, a tápellátásért felelős PCIe csatlakozót, valamint egy TACH kimenetet. A gyártó mellékelt a készlethez egy kétoldalú rahasztót, mellyel a ventilátor HUB-ot a ház valamely pontján rögzíteni tudjuk.  

Az Expansion tartalma:

  • 1 db ventilátor
  • 4 db csavar
  • 1 db 135 mm-es iCUE LINK kábel
  • 2 db iCUE Link csatlakozó
  • 4 db csavar

A Startel Kit tartalma:

  • 3 db ventilátor
  • 4 db iCUE LINK csatlakozó
  • 1 db ventilátor vezérlő HUB
  • 1 db iCUE LINK 600 mm-es kábel
  • 1 db 135 mm-es iCUE LINK kábel
  • 1 db USB kábel
  • 1 db PCIe adapter
  • 12 db csavar

Összeszerelés

Mivel az alaplapi tálca mögött helyezkedik el a merevlemezeket és az SSD-ket tartó rekesz, ezért két opciónk van. Házon kívül tesszük fel az alaplapra a processzorhűtő rögítőit, vagy a házon belül, viszont akkor le kell szerelni az emített merevlemez tartót. Az alaplapi tálcán előre felpakolt csavatok találhatók, így azok felrakásától megkímélt minket a gyártó. 

Amint a képen látható felül , alul és oldalt is bőségesen elegendő hely áll rendelkezésre a kábelek elrendezésére. Itt lehetőségünk van az alaplap mellett elbújtatni azokat, vagy a kialakított, függőnnyel ellátott kábelrendező nyílásokat is használhatjuk. A merevlemezek rögzítése kimondottan egyszerű, bár ebben az esetben nem ússzuk meg csavarhúzó nélkül a mutatványt. A HDD kerethez való hozzáféréshez egy csavart kell eltávolítani, valamint az SSD-ket is csavaroznunk kell. A tápegység rögzítéséről nincs nagyon mit mondani, a szokásos 4 csavaros rögzítési módot kapjuk itt is.  

Hogy mikor építjük be a ventilátorokat, a bőséges hely miatt választató. A ventilátorok, ahogy fentebb is említettük könnyedén köthetők láncba, mindössze a két oldalon egy egy elemet kell benyomni. Egyik a stabilitásról gondoskodik, a másik pedig egy adapter, ami a tápellátásért és a világításért felel.

A ház oldalán lévő ventilátor keret kivehető, így kimondottan könnyű a felszerelés, ráadásul a speciális, ritkított menetű (QuickTurn Mounting) csavarokkal 3 csavarás és már fixen is rögzítve vannak a légkavarók. 

A ventilátorok alaplapra kötéséhez a mellékelt HUB szükséges, amire rá kell dugni a ventilátorokat, a tápellátáshoz szükséges PCIe kábelt és a világítás működtetéséhez és a fordulatszám vezérléshez szükséges USB kábelt. A PCIe kábelt a tápegység egy megfelelő kábelével kell párosítani, míg az USB csatlakozót az alaplapra kell dugni. 


A kábelrendező kamrának köszönhetően - bár részünkről szégyen - nem kell törődni a vezetékek esztétikus elrendezésével, ami hátul van, abból semmi nem fog látszani.

Ami elől van, az viszont fontos, hogy jól mutasson, hisz a két, méretes edzett üveglap mindent megmutat, az első kamra 100%-ban látható, nincs holt tér. Látjuk, hogy bőségesen maradt még hely, az ATX alaplap  - AsRock Phantom Gaming Z790 Riptide Wifi - szinte eltűnik a házban, ahogy a közel 30 cm hosszú Gainward RTX 3070 Ti grafikus kártya is. A tesztnél most nem vízhűtést használtunk, hanem a színösszeállítás miatt egy Deepcool AK620 WH léghűtéses megoldás volt az áldozat. Memóriából is a fehér színt választottuk, mely ebben az esetban 2 x 16 GB Corsair Vengeance DDR5 RGB volt.  

iCUE szoftver és látvány működés közben

Az iCUE szoftver felvonultat minden iCUE kompatibilis hardvert, valamint perifériát, így ezek világítása és egyéb beállítása könnyedén testreszabható. Legyen szó billentyűzetről, egérről, headsetről, folyadékhűtésről, vagy ventilátorokról, nem csak az egyedileg testreszabhatóság adott. 

Az iCUE-n belül található MURALS lehetőséget ad a teljes szinkronizálásra, ami nem csak nyers fényeffektekre korlátozódik, hiszen akár a kijelzőn található színvilágot is összevasalhatjuk a számítógépház világításával, így egy monitor mellett elhelyezett gépház kimondottan jól mutat. 

A fehér házban kimondottan jól mutatnak a ventilátorok, legyen szó hideg, vagy meleg fényekről, minden szögből jól látszanak a teljesen nyitott kamrának köszönhetően. 

fdfdf

Összegzés

A Corsair 6500X és a 6500, valamint 2500 sorozat a gyártó kétkamrás termékpalettáját hivatott újraéleszteni. Már sok-sok márka rendelkezik hasonló kivitelű modellekkel és véleményem szerint a gyártó sokat várt az előző két kamrás széria óta. A Corsair 6500X masszív és rendkívül visszafogott acélvázra épül. Kapott két edzett üveg panelt, ami teljes betekintést nyújt a belsőbe, ráadásul szinte kompromisszumok nélküli szerelhetőséget biztosít. A belső jól átgondolt, ezáltal a beszerelt komponensek "jól érzik magukat". A ház semmiben nem mutat újat igazából, hisz nem rendelkezik kijelzővel, nem képes arra, hogy a ventilátorokat bizonyos szögben forgassuk, ráadásul az alaplapi tálcá pozícióját sem változtathatjuk. Ennek ellenére elmondható, hogy a Corsair 6500X amire lépes, abban a legjobbak közé tartozik, ráadásul a gyártó - persze komoly összeg ellenében - lehetőséget ad az esztétikai testreszabhatóságra azáltal, hogy külön megvásárolható első és felső paneleket dobott piacra. Ezen felül a grafikus kártyát is elforgathatjuk - természetesen külön megvásárolható - adapter segítségével. A Corsair 6500X-et azoknak a felhasználóknak javasoljuk, akiknek a nagyjából 90.000 forint nem fog hiányozni a kasszából és gépépítés esetén nem lesz tényező. Ami a mi véleményünk, hogy a 6500X méltóképp bővíti a gyártó kétkamrás számítógépház kínálatát.  

Pro és kontra:

++++

  • Masszív váz
  • minőségi anyaghasználat
  • kétkamrás kialakítás
  • széleskörű kompatibilitás
  • szép külső

----

  • ventilátorok nélkül drága

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: