a-fem-varazsa-sharkoon-m50-teszt/2016/08/21

A fém varázsa - Sharkoon M50 teszt

2016. augusztus 21. Ficsor Tamás Egér

Nem régiben egy MMO, RPG játékokra kihegyezett Genesis GX85-ös egér képességeit mutattam be. Most pedig a számomra preferált műfajra, az FPS-re beállított Sharkoon M50-et vesszük górcső alá. Ugyan nem ezzel reklámozzák az egeret, de kinézete és felszereltsége inkább az FPS-hez felé húz, hisz az alap gombok mellé csak oldalra és felülre helyeztek el plusz gombokat. De mielőtt jobban szemügyre vennénk az egér külsejét, előbb inkább bontsuk ki a dobozból.

Csomagolás:

doboz1

A doboz a Shark Zone-tól megszokott fekete és sárga kombinációjú letisztult külsőt kapta. Baloldalán maga az egér képe látható, míg a jobb oldalt a periféria specifikációja. Addig a hát oldalán, több nyelven, köztük magyarul is olvasható a termék rövid bemutatása. A kinyitható előlap itt sem maradt el, melyre igényes domború nyomatos matricát helyeztek. Itt azonnal adok a gyártónak egy plusz pontot, mert mágneses zárt használt, nem pedig tépőzárasat. Ez nem fontos tulajdonság, de akkor is sokkal kényelmesebb, valamint minőségibb érzést nyújt. Az előlapot kinyitva elénk tárul maga az egér, az lap belső részén pedig szemléletesebben olvashatjuk annak extráit, mint például a cserélhető oldal elemek.

doboz2

A doboz zárófüleit a gyártó egy-egy vicces (Saját felelősségedre nyisd ki) feliratú ragasztóval zárta le. Kibontás után újra a csúnya szürke színű műanyag védőburkolat fogad bennünket. A műanyag elemet kihúzva találjuk meg az egérhez járó meglepetéseket: driver lemezt, csere teflon talpakat, csavarokat, hordozható táskát, és a legjobbat, a kilincsre akasztható üzenő táblát. A szürke elemen átfűzve az USB kábelt jutunk el magához az eszközhöz és a cserepanelekhez, valamint még egy kis csavarhúzót is találunk.

dav

Külső:

A teljes kibontás után végre a kezemben van az M50. Az első élmények pedig elég felemásak voltak. Először is sehol sincs gumiborítás, ami megpróbálná meg akadályozni a rajta lévő kezünk csúszást. Oké az egér hátán, mintha érezni némi csúszásgátlós anyagot, de inkább azt mondanám, hogy nem. Mielőtt félre értené valaki, nem kipolírozott műanyagot kell elképzelni, hanem matt és érdes felületet. Egyébként az egér hátán lévő Shark Zone logós kopott aszfalt vagy fém vizualitást keltő „festés” baromi jól néz ki.

[gallery size="large" columns="2" link="file" ids="68594,68593"]

Másodszor pedig az eszköz túl szimmetrikus, de azt már túlzásnak vélem, ami a dobozra van írva: „balkezesek számára is megfelelő kialakítás”. Az biztos, hogy szimmetrikus, de mivel jobb oldalt nem található gomb, ami bal oldalt igen, így elég kényelmetlenül tudná használni egy balkezes személy.

dav

Harmadszorra pedig észrevehetően hasonlít az egér hátsó része egy felsőbb kategóriás perifériára, a Corsair M65-ös szériára. Nem tudom, hogy direkt vagy csak véletlen egybeesés műve, de elég koppintós gyanús ez a megoldás. Tehát az egeret kézbe véve ezek voltak első benyomásaim, de nézzük meg alaposabban.

[gallery size="large" columns="2" link="file" ids="68591,68592"]

Ami már az első kattintásra észrevehető volt, hogy sokkal határozottabban aktiválható az Omron kapcsoló, mint például a Genesis esetében. A görgő nagysága megfelelő, felszíne gumírozott, a gördülékenysége is optimális. A DPI váltó gombok a görgő mögött helyezhetnek el, olyan távolságban, hogy véletlenül se lehessen megnyomni. Aki nem találná ezeket a gombokat a felettük lévő felirat a segítségükre van ebben. Az egér oldalán lévő előre-hátra gomb párost is a megfelelő pozícióba helyezték. Gombkiosztás terén semmi belekötni valót nem találtam, de kényelemről más meglátás született. Az eszköz pár órás használata alatt kellemetlen érzés fogott el a gyűrűs és a kisujjam felől. Ahogy már említettem az egér valóban szimmetrikus külsővel rendelkezik, de a mellékelt oldalpanelekkel ez megváltoztatható.

dav

Ahhoz, hogy lecseréljük az oldalakat 2-2 csavart kell eltávolítani. A mellékelt csavarhúzó nem sok mindent ér a gyárilag meghúzott csavarokkal szemben, szóval az elején egy normális szerszámmal érdemes a kitekeréssel próbálkozni. A négy csavart eltávolítva kezdődhet a szenvedés. A paneleket oldalra húzva lehet eltávolítani. Ahogy a képen látszik a paneleken 2 bütyköt helyeztek, amik 1-1 nyílásba kerülnek. Míg a jobb oldali eltávolítása könnyű, addig a baloldalival meggyűlhet a bajunk. A gond ott kezdődik, hogy az első bütyök és az alatta lévő anya szorul, ami megnehezíti a levételt. Ráadásul az oldalgombok miatt extra oda figyelés szükséges, valamint nem kéne eltörni magát a panelt sem. Ugyan ezen oldal cserepanelével még rosszabb a helyzet, ugyanis annyira szorul, hogy magát a csavart sem lehet betekerni, különben felszántaná az egérpadot. Ezen a téren jobban odafigyelhetett volna a gyártó, mert ezzel csak a felhasználók dolgát nehezítik meg.

[gallery size="large" columns="2" link="file" ids="68596,68597"]

Magukkal az elemek kialakításával és minőségével nincsen gond. A gyárilag felszerelt panelek egyforma formájúaknak mondható. Azért is volt nekem kellemetlen a fogása. Viszont a csere panelek sokkal kényelmesebbé varázsolják az egész eszközt. Úgy is mondhatnám, hogy felhizlalják, mert szélesebbé válik az egér. Viszont érdemesebb lett volna dűlőre jutni a gyárban olyan téren, hogy csak bal, csak jobb kezeseknek készítik az egeret, mert ez a fifty-fifty megoldás annyira nem nyerő. Értem én, hogy a piac minél nagyobb részét akarják lefedni, de akkor csinálják normálisan. Ha jobb és balkezeseknek is ajánlják, akkor szereljenek jobb oldalra is előre-hátra gombokat, valamint tartozéknak adjanak normális méretű jobb és/vagy bal kezes kialakítású cserélhető oldalpaneleket, mert ez így csak jobb kezes egér.

[gallery size="large" columns="2" link="file" ids="68598,68599"]

Előröl nézve, az egér egy agresszív külsejű fenevadnak tűnik, amihez nagyban hozzájárul a 2 mm vastag alumínium talp első része, ami a dizájn mellett a merevségért is felel. Ha alulról nézzük, akkor tűnik fel igazán, hogy az eszköz teljes feneke szálcsiszolt alumíniumból van, melyre 5 darab közepes méretű teflontalpat helyeztek. Az egér közepén pedig a lézer szenzor figyel ránk.

Belső:

Az alumínium talp felet és a műanyag ház belsejében egy Avago ADNS-9800 típusú lézerszenzor dolgozik, mely 50-8200 DPI-os érzékenységgel bír. Egy az egyben ugyan azzal a szenzorral van dolgunk, mint amivel a Genesis GX85-ben találunk. A szenzor érzékenysége 6 fokozatban állítható, mely gyárilag: 1000, 2400, 3600, 4800, 6000 és 8200 DPI-ra van konfigurálva. Ez persze szoftveresen testre szabható. Az egér aranyozott végű USB 2.0-án kommunikál maximum 1000Hz-es frekvencián. A harisnyázott kábel a gyártótól már jól megszokott sárga színben pompázik, amire egy stílusos tépőzáras kábelkötegelőt is raktak. A jobb és bal klikk alatt jó minőségű Omron kapcsolókat telepítettek.

dav

A DPI váltó és az oldal gombok kapcsolása is határozott. A világítás ennél a terméknél sem maradt el, azonban most csak egy színt kapunk, ami természetesen a sárga. Az egér hátsó részébe szerelték a megvilágítást, ami a fehérszínű műanyagon keresztül arányosan szétszóródik. Ami nekem nem jött be az az, hogy a világítás intenzitása a DPI váltással van összefűzve. Tehát az elsőnél nem is világít a másodiknál alig és így tovább. Ha a legnagyobb fényerőt akarjuk elérni, akkor úgy a hatodik fokozatot kell kiválasztani. De ha soknak tartjuk ehhez a 8200-as DPI-t akkor ez le kell csökkenteni. Például nekem a 8200-as értéket le kellett vinnem 3000 körülire, hogy normálisan tudjam használni az eszközt és, hogy megvilágítást teljes fényerejével csodálhassam. Azt talán mondanom sem kell, hogy ez a megoldás is nagyon a Corsair-es lett.

[gallery size="large" columns="2" link="file" ids="68603,68604"]

Driver:

Az egérhez kapott drivert a Sharkoon oldalán is elérhető és letölthető. A szoftver felülete nagyon felhasználóbarát, egy oldalon megtalálunk minden funkciót. A felkínált opciókkal pedig elég jól testre lehet szabni az egeret. Középen helyezték az egeret képét, amit felülről vagy oldalról is nézhetjük. Számozással be vannak jelölve a programozható gombok, amikből összesen 7 darab van, bár a balklikket nem lehet elállítani. A beállítási lehetőségeket nézve 9 áll rendelkezésre. Bal oldalt találjuk a gombok programozására való fület. Itt a Genesis-hez hasonló opciók jönnek elő, mint például a dupla klikk, média és szövegszerkesztéshez való parancsok, makrók vagy akár deaktiválni is képesek vagyunk. A makró menedzser ez alatt található, ez alatt pedig a külön az X és az Y tengelyt érintő érzékenység is beállítható.

[gallery size="large" columns="2" link="file" ids="68587,68588"]

Jobboldalt több fül is lenyitható, amik közül a felső alatt van az érzékenységet tesztreszabható lehetőség. Hat fokozatot lehet megadni, de ezek egyesével letilthatók. Arra azonban figyeljünk, hogy a 2-6 fokozat a világítás fényerejével össze van kötve. Tehát ha letiltjuk a 6.-ik fokozatot akkor búcsúzunk a max megvilágítástól. Arról nem is beszélve, hogy első lépcsőn nem is kapunk világítást. Jobban örültem volna, a világításra vonatkozó lehetőséget külön szedik. Továbbá lehetőségünk van megadni a válaszidő frekvenciáját, ami 125-1000 Hz-ig terjed. Megadhatjuk a görgő, a dupla klikk és a megadott DPI mellett az egér sebességét. Angle snapping funkciót is kapunk, ami inkább a rajzolásnál jön jól. A bal alsó sarokban tudjuk megadni majd kiválasztani a profilokat, amelyből összesen 6 lehet.

[gallery size="large" columns="2" link="file" ids="68589,68590"]

Végszó:

A kezdeti botladozás után az egér elnyerte a tetszésemet. Igaz pár alapvető tulajdonság hiányzik, mint például a csúszásmentes felszín. Az egér hátán valami olyasmi érződik azon kívül sehol. De legalább a görgő gumis és barázdált felszínén nem csúszik meg az ujjam, de az egér többi része kész korcsolyapálya. Viszont a gombok járásával nagyon meg voltam elégedve. Talán, ami egy kicsit zavart, hogy a netezés közbeni úgymond lustaság miatt bal klikk belső részét akartam volna többször lenyomni, de nem akart aktiválódni a kapcsoló. Bár szerintem ez nem mondható negatív dolognak, hisz mindenki a gomb közepén tartja az ujját. Főleg játék közben. Na igen… játék közben is jól teljesített az M50. Ahogy fentebb már említettem a gombok járása nagyon határozott. A gyártó hiába reklámozza a bal kezeseknek is, ez az egér csak jobb kezes személyekhez illik. Már abból a szempontból, hogy csak baloldalt találunk oldalsó gombokat, ráadásul a hozzá kapott panelekkel is inkább a jobb kezesek kényelmét segítik elő, bár elég nehezen. Valamilyen egyszerűbb vagy kiforrottabb megoldást is kitalálhattak volna az oldal elemek lecserélésére, mert ez szörnyű. Nem ajánlom sűrűn cserélgetni őket. Az árát nézve kb. 15 ezer forintért juthatunk hozzá, amire rá vágnám, hogy megéri, mert full 2 mm-es szálcsiszolt alumínium alsórészes egeret, egy csúszóssá váló felszínnel. Ezzel persze nincsen baj, ha légkondis szobában töltjük a játékos óráinkat. Gyártón belül nézve pár ezer forint felárért viszont érdemes lehet elgondolkodni az M51+-on. A csomag része egy áramvonalas, gumírozott és súlyozható egér, de nem fém talpas egér és egy kábelelvezető HUB. De itt van erre egy ellen érv… ha egy strapabíró Corsair M65-re hasonlító egérre van igény, akkor itt a Sharkoon M50.

ajanlott_new
sharkoon

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: