a-gamer-a-transformer-ellen-krypton-700-vs-xenon-770-egerteszt

A Gamer a Transformer ellen - KRYPTON 700 vs. XENON 770 egérteszt

2021. július 14. Bordás Dávid Egér

A PC gaming egyik legfontosabb perifériája az egér. Lehet bármilyen sok FPS-t kisajtoló számítógéped és ezeket mind megjeleníteni képes monitorod, ha az egér nem megfelelő a játék stílushoz és a játékos stílusához.

Az utóbbi időben a Genesis-től láthattunk pár perifériát, de most egerekről lesz szó, ráadásul máris két rágcsáló került a kezeim közé, amik eltérő kategóriát képviselnek, de van bennük pár közös funkció. A két mai kiszemelt, a KRYPTON 700, ami egy egyszerűbb, de mégis méretes egér és a XENON 770, ami egy Transformers képességekkel megáldott hibrid egér, cserélhető oldalsó panelekkel. Eltérő a formájuk eltérő a méretük, de egy közös dolgot az elején leszögezhetek velük kapcsolatban, hogy a jó egér szerepét tökéletese ellátják.


Mit rejtenek a dobozok?

Kezdjük is a közös pontokkal, ami mindkettő egérnél ugyanolyan, ez pedig a kicsomagolás élménye. A dobozok ugyan eltérő grafikát és információkat tartalmaznak a termékekről, de a méretük szinte teljesen megegyezik és mindkét csomag elég ízlésesen fest kívülről. Amikor kinyitjuk a dobozt is hasonló az élmény még ha eltérő mennyiségű is az alkatrészek száma. Nincs sok csicsa, egy papír keretbe illesztett műanyag fakkban foglal helyet az egér és a plusz alkatrészek. A papír részbe pedig a kábel van elrejtve, ami mindkét esetben cipőfűző szerű borítást kapott. Ami külön kiemelendő, hogy a gyártó volt annyira aranyos és mindkét egér esetében csomagolt a pakkba cserélhető talpakat. Ugye az egerek alsó részén van 3-4 teflon talp, ami az akadálymentes mozgást teszi lehetővé. Ezek kaptak csere elemeket a csomagokban, ami azért jó, mert intenzív használat mellett egy egér csúszótalpai nagyjából 2-3 év alatt tönkre mehetnek és a csere sokszor nehezen megoldható. Így ezzel akár hosszútávra is tervezhetünk nem lesz gond az esetleges cserével. Ja és persze egy kis rövid útmutatót is kapunk, hogyan is használjuk új egerünket, illetve egy linket, amit a driver miatt kell megkeresnünk.Krypton 700

A hasonlóságok taglalása után jöjjenek külön-külön a rágcsálók bemutatása. A Krypton 700-as a dobozán büszkén jelenti, hogy egy pro gaming mouse-szal van dolgunk, de vajon beváltja-e ezt az ígéretét? Egy pár nagy gyártó egere volt már a kezemben, amik jól össze vannak rakva jó megfogni őket és használni is kényelmes. Az első kibontás után a Krypton-on érezni, hogy jó anyagból van összerakva, mert megtapizás után kellemesnek hat. A kábel szövet borítású, kicsit vékonynak tűnik és emellett merevnek is, de használat közben nem olyan észrevehető, ha már kicsit bejáratódott. Emellett 2 méteres, így mozgásterünk is lesz dögivel, viszont az USB-s csatlakozó nem aranyozott. Ez persze nem akadályoz meg minket abban, hogy azonnal be is dugjuk a számítógépünkbe és használatba is vegyük, mivel Plug&Play az egér. A Windows egy gyors keresés után már párosítja is és kezdődhet is a használat. Persze ha teljesen ki szeretnénk használni a funkciókat szükségünk lesz a szoftverére is. A doboz papírtartalma tartalmazza a hozzá tartozó linket, honnan érdemes letölteni. A szoftver nem egy nagyon bonyolult dolog, alap dolgokat lehet állítgatni kedvünkre. Az egyik legfontosabb a DPI beállítás, ami egy 400-tól 7200-ig terjed, így a PixArt PMW3310 szenzor érzékenységi skálája elég széles a beállítási tartományt tesz lehetővé. Alapvetően a szenzorral, az érzékenységgel nem volt gondom, nagyobb DPI tartományokban nekem fura, mivel nem használok egereket nagyon érzékenyre állítva. De teszi a dolgát, ahogy kell. Ami nem mindenkinek lesz egyértelműen ugyanolyan jó, az a forma. Kisebb kezű gamereknek nem ajánlott az egér, mert elég méretes a „kicsike”, az én nagy kezem pont ráfér. Viszont akinek nagyobb keze van bátran kipróbálhatja. Viszont, ha akad rá lehetősége, mindenképp ajánlatos vásárlás előtt rátenni a kezünket, mert a forma már nem olyan egyértelmű. Az egér nem szimmetrikus, így ez egy jobb kezes egér. A baloldalán egy bemélyedés van, ami a hüvelykujjnak lett kitalálva és nagyon kényelmes fogást biztosít. A hüvelykujjárok felett van az oldalsó 2 gomb, ami alapvető minden gamer egéren. A mérete megfelelő, lehetne nagyobb is, de nagyjából fél óra megszokni, még akkor is, ha nagyobbhoz van szokva az ember keze. Felül a szokásos gombokon, vagyis a bal, jobb gomb és a görgő mellett egy 4. gomb is található, amit a bal klikk szélén helyeztek el. Ez egy „Fire” gomb, amit arra állítunk, amire akarunk, de emellett makrózható is. A görgőtől az egér púpos hát afelé haladva pedig a két DPI választó gombot találjuk. Elérve a jobb oldalát pedig egy kisujjtartó kitüremkedést kapunk, ami vagy tetszik valakinek, vagy nem. Nekem fura volt megszokni a teszt alatt is, de van, akinek igénye, hogy ott legyen az egéren ez az elem.

A szoftverek

A szoftverre visszatérve természetesen a gombok funkcióját is külön állítgathatjuk kedvünk szerint, emellett a polling rate is állítható egészen 1000 Hz-ig, ami manapság alapérték egy ilyesfajta egérnél. És a legfontosabb az RGB világitás is itt állítható be kedvünk szerint, ötfajta effekt és 16 millió szín közül válogathatunk kedvünkre. Profilokat is elmenthetünk és mivel az egérnek van beépített memóriája, így adott esetben a program sem szükséges a teljeskörű élvezethez. Viszont ezek a tulajdonságok, a Xenon 770 szoftverére is igazak, a kettő között nagyjából annyi a különbség, hogy más a dizájnja és az elhelyezkedése a funkcióknak, illetve a Xenon esetében a programozható gombok száma sokkal több.Xenon 770

Ezzel a lendülettel térjünk is át a másik egérkére, a Xenon 770-esre, ami már egy kicsit bonyolultabb szerkezet. Kibontás után megtapogatva ennek egészen más a tapintása, talán kicsit érdesebb, de egyébként nagyon kellemes és külön kiemelném, hogy nincs gumiborítás, ami számomra kifejezetten előnyös, mert hajlamos vagyok használat közben lekaparni az ilyet az egereimről. A forma is egyszerűbb, mint a Krypton esetében, mivel itt nincs a hüvelykujjnak bemélyedés. Helyette ez az egér sem szimmetrikus, így ez is egy jobbkezes egér. Az oldalakra visszatérek még, de előbb a formát folytatnám az egér hátával, ami itt nem olyan púpos, viszont akár laposnak is lehetne nevezni, annyira kicsi íve van. Ugye felül van a két szokásos gomb és a görgő, ami itt is kiegészül két DPI váltó gombbal. Ami külön tetszett, hogy a görgő világításának színe aszerint változik, ahogy beállítottuk a DPI-t, ami kifejezetten hasznos, ha sűrűn váltogatjuk, vagy egyszerűen csak elfelejtettük milyen fokozatra kapcsoltuk. És akkor térjünk is rá a különleges részre, a cserélhető oldallapokra. A jobb oldal az egyszerűbb történet, mivel itt egy sima lapos, illetve egy kitüremkedéssel ellátott panel közül választhatunk, aminek lényege hasonló, mint a Krypton-nál vagyis a kisujjunk megpihentetésére szolgál. Itt ugye külön hasznos, hogy ez cserélhető, mivel a lapos oldallapot nekem kényelmesebb volt megszokni és használni.


A bal oldal izgalmasabb, mivel itt az alap oldallap a jól megszokott gamer egér sémát követi, vagyis 2+1 gomb van rajta. A kettő szokásos gomb a tipikus oldalgombok, kicsit talán kisebbek, mint a Krypton-on, de amúgy kellemes a használata. A Plusz egy gomb, pedig egy bármilyen funkcióra beállítható, de alapvetően tripla kattintásra állított gomb. FPS játékokban hasznos lehet, mivel alapból felismeri minden játék és tényleg hármat lő vele a fegyverünk. Egyetlen hátránya, hogy nagyon messze van a másik két oldalsó gombhoz képest a kényelmes használathoz. De vannak olyan játékok, amihez több gomb kellhet, például egy MMO. A végtelen mennyiségű spell és támadási forma miatt néha egy egész billentyűzet is kevés, ezért ennél az egérnél, ha sok gomb kellene azt is megoldhatjuk. A baloldali lap cseréje után a 3 db gombból egy csapásra 9 db gomb lesz, amivel már lehet sáfárkodni, hogy egy MMO-ban milyen spelleket állítunk oda a gyorsabb elérés érdekében. Mivel nem vagyok nagy MMO játékos, így csak FPS-ben tudtam ezt is kipróbál, de kifejezetten kényelmes tud, lenni olyan játékban, ahol amúgy is sok gombot kell használni a billentyűzeten és a bal kezünknek már nincs erre kapacitása. Amiben még el tudom képzelni az egy MOBA, ahol hasznos lehet. De igazából bárkinek, aki adott esetben az egéren több funkciót tenne elérhetővé. Amit még érdemes megemlíteni, hogy a szenzor, ami egy Pixart PAW3327, kicsit nagyobb DPI tartományban működik, mivel 200-tól egészen 10200-ig állítható az érzékenysége. Itt is azt tudom elmondani, hogy teszi a dolgát a szenzor pontos, viszont a magasabb DPI tartományok nekem túl érzékenyek.

Összegzés

Összességében mit is érdemes elmondani erről a két egérről? Teljesen más világ a kettő, főleg a formát tekintve. A Krypton nagyon célzott használatra van belőve és olyan a forma, hogy vagy azonnal rásimul a keze és tökéletesnek érzi, vagy hetek alatt sem tudja megszokni. Míg a Xenon egy kicsit általánosabb, forma tekintetében biztosan, mivel eltérő a mindennap használt egeremtől, de mégis gyorsan hozzászoktam. Funkcionalitás oldalról viszont egy sokkal szerte ágazóbb lehetőségekkel megáldott rágcsáló, mivel cserélhető oldallapjai nagyjából bármilyen gamer stílust lefednek, legyen az FPS vagy MMO játék. Egy fontos kérdés még megválaszolásra vár, az pedig az ár. Hazánkban a Krypton 13-14 ezer forint környékén szerezhető be, ami egész jó ár ezért az egérért. A Xenon viszont akció nélkül, nagyjából 20 ezer forintos árcédulával bír, viszont a funkcionalitása miatt megéri, mert ilyen áron hasonló egeret nem nagyon kapni.

Köszönjük az együttműködést a forgalmazónak!

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: