a-gigabyte-is-leleplezte-x299-es-alaplapjait-a-computex-en/2017/06/08

A Gigabyte is leleplezte X299-es alaplapjait a COMPUTEX-en

2017. június 08. Herczeg Balázs

A Computex alkalmával a korábbi vezető alaplapgyártó, a Gigabyte bemutatta a legújabb X299-es alaplapjait. Az AORUS márkajelzéssel ellátott Gaming alaplapok agresszív dizájnja felülmúlja mindenki elvárását. Nem csak fizikai megnyilvánulása van az újításoknak, hanem szoftveres újdonságokat is tartalmaz az X299 platform. A WTFasttal való partnerségnek köszönhetően minden játékban megfelelően optimalizált kapcsolatnak örvendhetnek a gamerek. Hardveres újítások közé tartozik az ESS Sabre audio megoldás és az Asmedia ASM3142 USB 3.1 vezérlő is, csak úgy, mint a digitális LED-ekkel ellátott RGB Fusion, de a Smart Fan 5 is kapott egy ventilátor kikapcsoló profilt, illetve az M.2 SSD-k is kaptak egy hőpajzsot.

Új dizájn

Első ránézésre az AORUS X299 Gaming alaplapok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A fekete pajzstól a matt fekete PCB-n át a hátsó védőlapig az új alaplapok megmutatják mit is jelent az igazi biznisz. A hátsó védőlap nem csak a forrasztásokat takarja el, de a videokártyák és a hűtők súlyát is kompenzálja, ezáltal plusz tartást és stabilitást adva az alaplapnak.

WTFast

A WTFstnak köszönhetően a lehető legkisebb késleltetési idővel csatlakozhatunk fel a távolabbi szerverekre, ezáltal növelve a játékélményt. Ezentúl az X299 Gaming alaplapok mellé egy havi WTFast licensz jár, ezzel jobb adatkapcsolatot biztosítva a gamereknek.

RGB Fusion Digitális LED-ekkel

Az RGB Fusionnak és az alaplapon található digitális LED-eknek köszönhetően az Aorus X399 Gaming 7 és Gaming 9 alaplapok biztos, hogy ki fognak tűnni a gépházak belsejében. A digitális LEDeknek köszönhetően pedig minden LED külön-külön vezérelhető, ezáltal új világítási sémák hozhatók létre. A digitális LED RGB Fusionnek köszönhetően 8 előre bekonfigurált új mintát élvezhetnek az alaplapok vásárlói. Az RGBW 5 pines csatlakozó egyaránt támogat 5 és 12 voltos led szalagokat is.

Smart Fan 5 leaááló ventilátorokkal

A megújított Smart Fan 5 szoftverkörnyezetnek köszönhetően jobb támogatást biztosítanak a csatlakozók a vízhűtés rendszerekhez, ráadásul beépítésre került egy ventilátort leállító profil is, ha éppen nincs azokra szükség. Ennek a lényege, hogy csak egy bizonyos hőmérséklet fölött kapcsolnak be a ventilátorok, alatta pedig üresjáratban fognak állni. Az alaplapon hibrid ventilátor csatlakozók kaptak helyet, így a rendszer érzékelni fogja mit kell vezérelnie, és optimalizálni fogja a folyamatot.

M.2 hővédő pajzs + optane támogatás

A nagy sebességű gépek szerelmesei örülhetnek, ugyanis a hamarosan elkészülő optane alapú SSD-k támogatást élveznek az alaplapon. A sebesség viszont hővel jár, így a gyártó külön M.2 pajzsot is mellékel a foglalatra, amely csökkenteni fogja az M.2 SSD-k magas hőmérsékletét.

Hi-Fi audio élmény

A stúdió minőségű hangzáshoz stúdió minőségű komponensek kellenek, így pont azok kaptak helyet a gigabyte x299 alaplapjain. Az AORUS alaplapok ESS Sabre DAC erősítőt kaptak, amely 127 dB(a) jel zaj aránnyal rendelkezik, és eddig csak a stúdió eszközökben volt megtalálható. A felhasználók ezentúl megnövelt dinamikus hangzást és hihetetlenül alacsony torzítást élvezhetnek az új alaplapokon. Az alaplapok támogatni fogják az új Intel X szériát, illetve az alaplapok június végéig a boltok polcaira is fognak kerülni.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter