a-gtx-790-helyett-a-geforce-gtx-titan-z-kerult-bejelentesre/2014/03/25

A GTX 790 helyett a Geforce GTX TITAN Z került bejelentésre

2014. március 25. Kocsis Bence
A szuperszámítógépek ihlette Geforce TITAN sorozatot folytatva az NVIDIA elnök-vezérigazgatója Jen-Hsun Huang bemutatta a Geforce GTX TITAN Z grafikus kártyát az éves GPU Technology Conference rendezvényén. Ezzel el is dőlt hogy a korábbi találgatások, melyek a GTX 790 grafikus kártyát várták nem voltak helytállóak, hisz az új, két GPU-s szörnyeteg TITAN Z néven kerül a piacra. A TITAN Z 2 darab Kepler GPU-t tartalmaz melyek 12 GB grafikus memórián osztoznak, ami soknak tűnik, de ez a kártya már az 5K felbontású, multi-monitoros játékok számára lett megalkotva. A két darab GK110 chip egyenként 2880 Cuda magot tartalmaz, így összesen 5760 darabot rejt majd a grafikus kártya. [caption id="attachment_46550" align="aligncenter" width="549"]titanzholduse Jen-Hsun Huang büszkén mutatja fel az új szörnyeteget[/caption]

A tradícionális két-GPU-s kártyákkal ellentétben, a Titan Z dupla GPU-i úgy lettek beállítva, hogy azonos órajelen fussanak, mindezt dinamikus energia balanszal ellátva. Szóval a GPU-val még teljesítménybeli csökkenés miatt sem kell aggódnunk.

Egy ilyen grafikus kártya alap esetben komolyan melegszik és komoly zajt termel, de nem a TITAN Z, hisz alacsony profilú alkatrészek felhasználásával a légcsatornák szabadabbak, a turbulencia csökken, ezáltal javul az akusztikai minőség.

 

Írta: Kocsis Bence