a-kinai-dji-mavic-visuo-xs809hw-teszt/2017/09/20

A kínai DJI Mavic - VISUO XS809HW teszt

2017. szeptember 20. Uszkai Dávid Multimédia

A drónok az utóbbi időben igencsak elterjedtek, főleg azok amelyek kamerával is fel vannak szerelve, hisz a levegőből számos elképesztő videót és fotót lőhetünk ilyen eszközökkel. Ezt meglovagolva természetesen a kínaiak se maradhattak ki a buliból így ők is beszálltak a piacra, a már jól megszokott igencsak levágott árcédulával és kicsit gyengébb minőséggel. Egy ilyen drónt fogunk ezúttal is bemutatni melyet a TomTop kínai webáruház biztosított a számunkra, ezúton is köszönjük nekik! De ismerkedjünk is meg a VISUO XS809HW-vel.

A dobozon és az előzetesen az interneten található képek alapján akaratlanul is a DJI Mavic drónja ugorhat be nekünk, alap koncepciójában egyértelműen azt utánozza a VISUO megoldása. Az egyik legfontosabb különbség viszont az ár, hisz míg a Mavic Pro-ért 1000$-t is elkérnek, addig az XS809HW csupán 47.99$-ba kerül. Lényegi különbség nemde? Persze ez az ár különbség meglátszik a minőségen is, de hogy mennyire? Az tesztünkből kiderül!

.

Csomagolás

A VISUO XS809HW egy viszonylag egyszerű fehér dobozban érkezett mely tetején magáról a drónról láthatunk egy grafikát valamint feltűnik az Android App On Google Play és a Download On The App Store felirat is mely azt jelenti, hogy igen bizony egy applikáció segítségével a drónra rácsatlakozhatunk WiFi-n keresztül a telefonunkkal mellyel követhetjük a drón kameráját, sőt még akár irányíthatjuk is az eszközt. Más felirat nem található a dobozon egyedül a legalján, ahol feltűnnek a különböző verziók, nekünk az XS809H-W-HD-G jutott.

.

Levéve a doboz tetejét találjuk szembe magunkat a tényleges tartalommal melyben semmi meglepő nincs: megkapjuk magát a gépet, a távirányítót melybe nem mellesleg a telefonunkat is rögzíthetjük, 4 db pótpropellert, egy használati útmutatót, egy csavarhúzót, egy USB töltő kábelt és négy propeller védőt mely egy-egy szerencsétlen baleset során igencsak jót foghat. A gép akkumulátora a drón alján helyezkedik el, egy külön kis erre kialakított „rekeszecskében” ahonnan kivéve tudjuk tölteni a dobozban található USB kábel és egy számítógép segítségével. Az anyaghasználatát tekintve egy erős közepes minőséget kapunk azért a 48 dollárért és biztosíthatok mindenkit, hogy nem fog széttörni az egész az első esetlegesen bekövetkező balesetnél, sőt egy nagyobb malőrt is túl tud élni, ezt kipróbáltuk mi is tesztünk során mely alatt jelesre vizsgázott ilyen szempontból. Szép munka!

.

A dizájn maga minimális, a matt fekete alapon találunk pár aranyozott piktogramot meg a gyártó nevét és ennyiben ki is merül a dolog. A drón elején találjuk a kamerát mely az általunk tesztelt változatban egy 2 megapixeles HD kamera. A négy szárny oldalán találjuk a világító LED-eket melyek 2-2-es felállásban világítanak pirosan és zölden, míg ezek alján találjuk a puha gumival ellátott talpat mely a könnyebb és puhább leszállást hívatott elősegíteni. Ahogyan az már a fenti képeken is feltűnt a négy szárny behajtható a testre ezzel téve kompaktabbá és könnyebben hordozhatóvá.

Távirányító

Maga a gép mellett a másik legfontosabb eszköz az nem más mint a távirányító hisz ezen keresztül adjuk ki a parancsokat a gépnek így sarkallatos pont tud lenni használat közben. A távirányító középső része felnyitható melybe belehelyezhetjük a telefonunkat, pontos méretet nem tudunk, viszont minden jelenleg kapható telefon teljes bizonyossággal elfér benne. A tartó mindkét oldala párnázott, a telefont nagyon stabilan tartja.

Ami a dizájnt illeti, ami elsőre eszembe jut az egy Xbox One kontroller, persze egy kicsit más gombkiosztással és más minőséggel. A legtöbb gomb feliratozva vagy egy piktogrammal van ellátva, így hamar rájövünk, hogy mi micsoda, persze mindenek előtt azért érdemes egy kósza pillantást vetni a használati utasításra is, biztos ami biztos. A kontroller bal oldalán találjuk a 4 nyíl gombot mely a finomhangolásért felel, a magasság emelésére-csökkentésére, jobbra-balra fordulásért felelős joy-t, a felszállás/leszállás gombot és a Stop gombot.  Jobb oldalon kapott helyet a bekapcsoló gomb, a fotó és a videó készítő gomb, a headless gomb, az egy gombos visszatérés mód és az előre-hátra, jobbra-balra drónt irányító joy.

Ezzel itt nincs vége még a gomboknak, hisz a távirányító tetején találunk még két gombot, mely közül a bal oldali a sebességi fokozatok közötti váltásért felelős, míg a jobb oldali egy előre beprogramozott bukfencet tud végrehajtani egy irány lenyomásával együtt. Ilyenkor szűken megfordul a gép saját maga körül mely után minden visszaáll az eredeti állapotba.

A távirányító üzembe helyezéséhez 3 db AA ceruza elemre van szükségünk amit nem kapunk a csomaggal együtt, így ezt nekünk kell beszereznünk.

Használat közben

A különböző verziók, különböző funkciókkal bírnak, mint már korábban említettem, az általunk kipróbált változat az XS809H-W-HD-G kódnevet viseli, melyben a W a WiFi-s kapcsolatot jelöli, a H a magasság tartást, míg a HD a kamera felbontását. Mielőtt viszont belevágnánk a reptetésbe, mindenképp érdemes letölteni a használati útmutatóban található QR kód segítségével az XSW UFO nevű applikációt melyen keresztül követhetjük a drónunk kameráját vagy ha épp úgy szeretnénk akár ki is válthatjuk vele a jól megszokott távirányítót. Én mindenképp először a távirányítós módszert ajánlanám, főleg hogyha még nem nagyon használt drónt az ember már csak a meglepetések elkerülése végett is.

Ha letöltöttük az applikációt nincs más dolgunk mint a drón alján található ON/OFF gombot ON-ra kapcsoljuk és benyomjuk a távirányítón található gombot is. Ezután már okostelefonunkkal is csatlakozhatunk WiFi-n keresztül, ezt már csak azért is érdemes mert legalább folyamatosan láthatjuk a kamera képét, ha egy kicsi késéssel is. A párosítás nagyon egyszerű csupán annyi a dolgunk hogy a távirányítón található bal gáz karját húzzuk fel majd le mely után létre is jön a kapcsolat. A felszálláshoz csupán annyi a dolgunk, hogy benyomjuk a Take-off gombot mely után szabad a cica, miénk teljesen az irányítás. Elsőre mindenképpen érdemes kicsiben próbálgatni csak, mivel elég nehézkes tud lenni az irányítás főleg hogyha a szél is fúj. Érdemes nagyobb, zöld területet választani eme célra, a lehető legkevesebb tárgyi akadállyal gondolok itt fákra, autókra vagy akár épületekre. Természetesen rövid próbálgatás után azért belerázódik az ember így idővel egyre bátrabban próbálgathatjuk és engedhetjük szabadabbra a drónt.

A másik lehetőség mint ahogy azt már említettem az az XSW UFO applikáció aminek a segítségével akár a telefon giroszkópjával is irányíthatunk, igaz ehhez nem árt egy kis kézügyesség is. Itt számos érdekes funkciót megtalálhatunk mint az előre meghatározott útvonalon történő repülés vagy a hangutasítással történő irányítás, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy miben leli legjobban örömét.

Az akkumulátorról eddig nem sok szó esett, a VISUO XS809HW egy 900 mAh-es akkumulátort kapott, ami az átlagot figyelembe véve elég jó, üzemidőt tekintve ez a 130 grammnak köszönhetően kb. 8-9 percre tehető. Az akkumulátor USB-n keresztül tölthető, a töltési idő a használati utasítás szerint 60-70 perc, nálam ez azért volt 80-90 perc is.

A kameráról eddig úgy részletesebben nem ejtettem szót csupán annyit, hogy a mi verziónkban egy 2 megapixeles, 720p felbontással működő kamera került. Hogy hogyan is tudnám összefoglalni ennek a teljesítményét? A kamera kép és videóminősége a régi idők telefonjait idézi, még mikor szinte mindenkinek Nokiája volt és azzal fényképezett és csinálta a videókat. A kép természetesen egy kicsit remeg is, így nagyon jó minőségű videókat nem nagyon tudunk vele készíteni, miért is tudnánk 48 dollárért teszem fel a kérdést? Arra ott van a Mavic Pro és társai. A kameraszög viszont állítható még repülés előtt, a rögzítés pedig történhet az XSW UFO applikáción vagy SD kártyán keresztül melyet ugyancsak a gép alján található kis lyukba dughatunk be (ilyenkor nyer értelmet a távirányítón található videó és képrögzítő gomb). Az összképet nézve inkább egy kis plusznak nevezném ezt a kamerát, hisz jópofa videókat lehet készíteni vele, melyet repülés után esetleg megnézünk hisz azért nagyjából kivehető, hogy mit is látunk rajta.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HQxkwJuAsEY[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8Sy2g79sgR0[/youtube]

.

Összegzés

Összességében, ha azt vesszük hogy a VISUO XS809HW ilyen alacsony ár mellet mennyi mindet tud és milyen strapabíró, egy teljesen jó választásnak bizonyulhat. A minőségét tekintve jól vizsgázott nálunk, hisz túlélt pár igazán necces ütközést is, a kinézete is rendben van, kompakt, könnyen hordozható, kapunk fényeket és van WiFi-s kapcsolat is. Szerencsére a kiegészítőkkel is egészen jól áll a gyártó, hisz a TomTop oldalán ahonnan megvásárolható maga a drón is, számos kiegészítőt is beszerezhetünk hozzá aprópénzért kezdve a propellerektől folytatva az akkumulátorokon át. Így az egész összképet figyelembe véve szerintem egy jó választás lehet - tőlünk is megkapja az „Ajánlott” plecsnit - a kezdő drón kedvelőknek akik szeretnének megismerkedni ezzel a világgal is. Az általunk is tesztelt VISUO XS809HW megvásárolható a TomTop webáruházából mindössze 47.99$-ért cserébe IDE vagy a lenti képekre kattintva, míg a 0,3 MP-es kamerával felszerelt változat IDE kattintva.

Ahogy az előző tesztjeinknél, így ezúttal sincs teszt akciós kupon nélkül, a TomTop jóvoltából most a VISUO XS809HW drón mindössze 37.99$-ért  (kb. 10 000 Ft) a miénk lehet az alábbi kód felhasználásával: HXFVISUO37. Így pláne jó vétel lehet mindenki számára! 

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: