A megfizethető streamer mikrofon - Genesis Radium 400

2021. június 15. Bordás Dávid Hangeszközök

Nem is olyan rég járt nálunk a Genesistől egy hangfal. Úgy gondoltuk, a hang leadásról térjünk át a felvételre. Ezért mai teszt alanyunk mi más lehetne, mint egy mikrofon.

Bevezető

Manapság a gamerek világában is egyre nagyobb szükség van a profi hangzás elérésére. Nem csak szép és tiszta hangokat akarunk hallani játékokban, de jó hangokat is szeretnénk benne hallatni. Kompetitív shooterekkel játszom leginkább, amikben fontos a csapattal való kommunikáció. Sokszor futottam már bele olyan szituációba, hogy a csapattársaim recsegő, halk mikrofonnal rendelkeznek és a fontos pillanatban lehetetlen volt értelmezni, hogy a tényleg segíteni próbáló csapattárs mit is akart velem közölni. Frusztráló az ilyen, mikor emiatt veszítesz el egy meccset.

Egy másik fontos helyzet mikor a jó mikrofon csodákra képes, az a manapság elterjedő streamek vagy youtube videók. Ilyen tartalmat egyre többet fogyasztanak az emberek és egyre többen szeretnének is ilyet csinálni. De amilyen sokan szeretnének csinálni legalább annyira széles a skála a minőség terén. Vannak nagyon profi videók vagy streamek, amiben rengeteg munka van, hogy jól nézzen ki és mint esetünkben is jó legyen a hangzás. De vannak nagyon rossz minőséget megütő videók is, amiket nem jó nézni. Pedig egy streamen sokat tud dobni egy mikrofon. Tapasztaltam már ilyet, hogy egy streamer jól játszik, ami miatt érdemes nézni, de mikor megszólalt recsegős érthetetlen volt az egész. Ez eléggé el tudja venni a néző kedvét, pedig amúgy egy nagyon profin játszó játékossal lenne dolgunk.

Vannak olyan gamer fülesek, amik kiváló mikrofonnal rendelkeznek, de azok általában horribilis árakon kaphatók. Erre kínál új termékcsaládjával megoldást a Genesis, ami RADIUM sorozattal két mikrofont is hozott, elérhető áron. A mai teszt alanya a 400-as lesz, ami egy komplett kezdő content creatoroknak. Hogy miért is?

Mi van a dobozban?

Legfőképpen azért, mert egy csomagban megkap az ember mindent. Emiatt egy jó nagy dobozra érdemes számítani mikor kézbe vesszük a csomagot. A kicsomagolás élménye elég prémiumra sikeredett, mivel nem csak bezacskózott egymásra hányt dolgokat kapunk, hanem egy szivacsos tárolóban vannak az alkatrészek, ami, mint mondottam elég terjedelmes lista. Először a pop-filter és a rövidke beüzemelési útmutatót pillanthatjuk meg. A felső rekeszt leemelve pedig az összes többi alkatrészt. Egy plusz zacskóba csomagolva találkozhatunk először magával a mikrofonnal, amin érződik, hogy van benne anyag. Mellette a hozzátartozó szivacsot találhatjuk, igaz kicsit laposra taposva, ami miatt az első felhúzás nehézkes lesz, de valószínűleg nem fog sokat fel-le járni róla. Az alkatrészek sorozatát a tartó elemek teszik ki. Van itt egy rezéscsillapítós mikrofon tartókosár, amibe be kell helyezni a hangfelvevőt. Ezt a tartót pedig egy közepes méretű karra tehetjük rá, ami teljesen kiegyenesítve kb 70 cm-es. Nem óriás méretű, de a célnak megfelel és elég masszívnak tűnik. Rendeltetés szerű használat mellett nem fog eltörni és a rugók sem fognak károsodást szenvedni. Illetve van egy asztali felfogatót találunk a csomagban. Ja és majdnem kimaradt egy fontos elem, a kábel, ami USB-s szabványú.

Használat közben

Az összeszerelés nem egy ördöngős feladat, de akadhatnak benne buktatók. Az asztali felfogatónak kell a hely, így akármilyen asztalra nem lehet felfogatni viszont, ha sikerült stabilan tartja a kart. Az alumínium kar is stabil nem mozog, ha nem mozgatjuk, nem konyul le magától, tehát a rugók végzik a dolgukat. Maga a mikrofon tartó már kicsit macerásabb ott egy kicsit kell küzdeni vele, hogy rendesen meg tudjuk húzni a tekerőket, de lehet csak az én tapasztalatlanságom az oka, hogy nem sikerült elsőre. Viszont azt nagy hiányosságnak tartom, hogy a kábel csak úgy lóg. Nincs kifejezett helye az elvezetéshez, amibe esetleg bepattintható lenne vagy néhány gyorskötöző, amivel rögzíthető lenne. De ha ezen túltesszük magunkat egy masszív szerkezetet kapunk.
Amilyen könnyű összerakni pont olyan könnyű használni is. Plug and Play, vagyis amint találtunk egy szabad USB portot a gépünkön már használatba is vehetjük. Nincs semmilyen driver, vagy külön program, ami szükséges a használathoz, csak bedugjuk kiválasztjuk a hangfelvevő eszközök között és már hallathatjuk is hangunkat. Ebben van előny, de ez rejti szerintem a hátrányát is. Alapvetően jó hangzása van a mikrofonnak, saját teszt és mások elmondása alapján is, de kisebb nagyobb finomhangolások miatt esetleg jó lenne hozzá egy driver, amiben ezek állíthatóak. Főleg azért, mert eléggé érzékeny a mikrofon alapesetben, ami nem baj, mert legalább biztosan minden mondatunkat felveszi. Viszont, ha az ember többfajta csevegőprogramot is használ, akkor mindenütt külön-külön be kell állitani az érzékenységét a mikrofonnak, ami elég időigényes. Ezt persze nem rónám fel nagy hibának, inkább csak egy kis kellemetlen macera.

Néhány részlet

Akik elmerülnének a technikai adatokban, azoknak elmondhatom, hogy a mintavételi gyakoriság 192 kHz-es és emellett 24 bites, tehát stúdió minőséget senki se várjon, de egy decens teljesítmény, ami kisajtolható a termékből. A mikrofon 30 és 16000 Hz közötti frekvencia tartományban képes működni és ezt -38 dB-es érzékenységgel teszi. Maga a mikrofon típusa kondenzátoros, innen is látszik, hogy minőségi a termék. Ami még említésre méltó, hogy az egész szerkezet, állványostól, mikrofonostól 285 g-ot nyom, ami nem egy súlyos szerkezet, de érdemes biztos felfogató pontot találni az asztalunkon hozzá. Viszont a kábel hosszával biztos, hogy nem lesz probléma, mivel 2,5 m hosszú, így akár az sem baj, a szoba másik felében helyeznénk el a mikrofont, mint ahol a számítógép van.

Végszó

A végére nem maradt más, mint az összegzés. Alapvetően egy kezdő streamernek tökéletes, ha ki szeretne kerülni a fejhallgatók általánosan rossz minőségű mikrofontengeréből. Tök egyszerűen használható, de mégis jó minőségű és rendesen összerakott dolog lett a Genesis RADIUM 400-asa. Persze a jó minőséghez általában magas ár dukál. Itt igazából ez elmarad, mert alapvetően a 25-30 Ft-os árcédula nem olyan drága, főleg, ha azt vesszük állvány is jár hozzá. Persze amilyen mezőnybe szánták ott egy átlagos árral számolhatunk, de megéri a többiekkel szemben a már említett állvány miatt.
Egy szó mint száz, könnyű használni, a feladatát maximálisan elvégzi és mindezt egész jó áron teszi, így én merem ajánlani, ha egy kellemes hangzású mikrofonra vágysz.

Köszönjük az együttműködést a forgalmazónak!

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: