a-melak-thermaltake-level-20-gt-rgb-plus-szamitogephaz-teszt

A melák - Thermaltake Level 20 GT RGB Plus számítógépház teszt

2020. január 14. Ficsor Tamás Gépház

A PC Master Race tagjai nagyon jól ismerik a tajvani gyártó termékeit. Nem hiába, hisz a cégnél dolgozó dizájnerek mindig meg tudják lepni a közönséget, természetesen pozitív módon. A cég 20 éves évfordulóját a Level 20 prémium kategóriás házaival ünnepli. A felhozatal tagjai különleges, elegáns, tekintélyt parancsoló külsőt kaptak, ráadásul több féle okos funkció is társul hozzájuk. Most a kategória egyik Full Tower házáról lesz szó a Level 20 GT RGB Plus-ról.

Csomagolás:

Egy prémium házat illendő lenne egy feltűnő dobozban csomagolni, amit a gyártó meg is tett. Persze nem ez a legfontosabb, de mégis egy ünnepi dologról van szó. A feketében tündöklő kartonon jól látható a ház és a beépített, RGB színekben pompázó ventilátorok képe és a specifikációi. Magát a terméket alul és felül egy-egy nagy méretű habszivacs védi. A ház a megszokott módon egy átlátszó nejlon csomagolást is kapott. 


A kuckóhoz tartozó szerelékeket rögtön megtaláljuk, amint felnyitjuk a dobozt. Ide tartoznak különféle csavarok, konzolok, kábelek. A ház 3 db előre szerelt Riing Plus RGB ventilátorokkal kerül a vásárlóhoz. Ezekhez tartozik egy RGB HUB- is. A szereléshez sok segítséget nyújt a többnyelvű használati utasítás. A Level 20 oldalainak kinyitásához pedig jól jön a mellékelt kulcs. Szuvenírként pedig egy nagyon csillogó kulcstartót is kapunk.

Külső, belső:

A ház egyszerűen hatalmas, 580 x 294 x 592 mm méretekkel rendelkezik. Nem csoda, hogy Full Tower besorolást kapott. A hatalmas méreteihez nagy súly is társul, hisz maga az üres kuckó 20 kilót nyom. Ez annak köszönhető, hogy az egész SPCC acélból készült, amire összesen 4 db 5 mm vastag edzett üveg-et is erősítettek. Szebben fogalmazva, nem konkrétan az acélra erősítették, de ezt majd úgyis látni később.

Magát a dizájnt tekintve a Thermaltake valami igencsak furcsát eszelt ki. Először azt a benyomást kelti, hogy milyen egy ormótlan valami, hisz a fent lévő I/O panel miatt egy csomó rész ki lett „vágva”, ami miatt felső és az első panel két oldalán húzódó lekerekítés találkozása nem valósul meg. Vagyis megtöri a kellemes vonalakat. Ráadásul az az I/O rész is hogy sikerült...a felénk eső részen vannak a bekapcsoló és újraindító gomb, egy HDD LED és az audio be és kimenő Jack portjai. A másik oldalon pedig az USB csatlakozók kerültek: 1 db USB Type C, 2 db USB 3.0 és 2 db USB 2.0. Szóval a párhuzamos dizájnt előbbre rakták a kényelemnél.

De ne siessük el a vélemény kinyilvánítást. 

Borítás

A Leve 20 GT minden látható oldalán 5 mm vastag enyhén sötétített edzett üveg lap van. Sőt a két oldal maga 1-1 nagy, egész edzett üveg lap, amire a kényelem szempontjából 2-2 erős zsanért erősítettek, amik segítségével egyszerűen tudjuk nyitni és zárni. Bezárt állapotban az üveglapokat 4-4 erős mágnes tartja a helyén, de ha ez nem lenne elég, akkor egy kulcs segítségével a házat le is tudjuk zárni. Maguk az üvegek kis mértékben vannak sötétítve. Az oldalak eltávolítása egyszerű, hisz csak le kell emelni a vázról.

Az egész előlap műanyagból van, de nem az olcsó fajtából. Nem tapasztalni rajta nyikorgást, sem pedig ide oda hajladozást. A panel két oldalára egy-egy nagy szürke lekerekítés került, de a többi része fekete. Magát a panelt egy kis erőlködéssel tudjuk levenni, mivel a gyártó már jól megszokható „olcsó” pattintós mechanizmust alkalmazta. A levételhez segítséget nyújt az alul kialakított nyílás, ahol jól rátudunk fogni. A leszedés után látjuk is, hogy a közepén lévő 5 mm vastag üveglapot 4 csavar tartja a helyén. Miután ezt levettük csak után tudjuk normálisan megtisztítani a műanyag porvédő rácsot. Ha ezt mégis elakarjuk távolítani, akkor muszáj lesz kitekerni még pár csavart. Szerencsére az üveg nem teljesen zárja le ház elejét ugyanis kétoldalt végig húzódik egy majd 10 mm vastag rés.

A fedőlap kb ugyan olyan, mint az előlap, leszámítva azt, hogy az I/O panel miatt egy nagy rész ki lett belőle vágva. Ugyanúgy a patentos mechanizmus van, ráadásul itt is találunk egy nyílást, ahol az elemet jól meg tudjuk fogni. Mondjuk ennek fontos szerepe is van, hisz a gépből távozó meleg levegő itt áramlik ki. A rajta lévő szintén 5 mm vastag üveglap 4 csavar tartja a helyén és a porvédőt szintén csak így érjük el. A fedőlap eltávolításánál nem kell félnünk, mert az I/O egység a házhoz van erősítve.

Mint ahogy az már említve lett, a ház másik oldala is üveg. A szintén 5 mm vastag edzett üveglap zsanéros megoldással van a házhoz fogatva, amit egyszerűen le tudunk emelni. Bezárt állapotban az üveget szintén 4 db erős mágnes tart a helyén, de ugyan azzal a kulccsal ezt is letudjuk zárni.

A Level 20 négy nagy méretű lábakon áll, amik majdnem 2,5 cm-es hasmagasságot adnak.

Belső

A borítás eltávolítás után válnak láthatóvá a ház erősségei. Először is ekkor tudatosul az emberben, hogy rengeteg hely van a házban. Full Tower révén Mini ITX, Micro ATX, ATX és E-ATX alaplapokat képes befogadni. Sajnos a kábeleknek kialakított gumitakarós nyílások inkább az ATX lapokat részesítik előnyben, ugyanis egy E-ATX-nél ezek annyira fedésbe kerülnek, hogy a 24 pin-es tápkábelt sem tudjuk áthúzni.

Léghűtésben gondolkodva maximum 200 mm-ig mehetünk, szóval minden márka szóba jöhet.

A Level 20 több szempontból is tesztre szabható. Először is két darab háttértároló ketreccel érkezik, amikbe 2-2 műanyag tálca foglal helyet. Ezekbe vagy 2,5” SSD/HDD vagy 3,5”-os HDD kerülhet. Maguk a ketrecek magasságát mi magunk is meg tudjuk határozni, de sajnos a pozíciójukat nem, így csak fel és le tudunk velük variálni. Mindkettőt négy csavar tartja a helyén. 

A merevlemez tárolók alatt helyezkedik el egy tálca, aminek a helyzete ugyan csak változtatható, de csak előre vagy hátra. A egyedi vízhűtéseket kedvelőknek jön jól ez az elem, ugyanis erre tudjuk rögzíteni a pumpát, vagy a pumpa-tartály kombót.

A ház rendelkezik egy kisebb táp alagúttal, ami szintén kivehető. Ennek az oldalán egy jókora plexi kapott helyet. Ezek keresztül tudjuk csodálni a tápegységünk márkáját, vagy ha RGB táppal rendelkezünk, akkor annak a színeit. Maga az alagút nem zárt, így előfordulhat, hogy kikandikál egy két kábel. A gyártó egy jókora perforációs részt is helyezett a tetejére, így aki a fordított tápelrendezést részesíti előnyben, annak nem kell félnie, hogy megfullad a hardverelem. A perforáció mellett egy 2,5”-os meghajtó tálca is került. E mögött van egy nagyobb kivágás, amin keresztül a SATA és a táp kábelt egyszerűen át tudjuk fűzni.

A ház egyik legjobb tulajdonsága az a bővítőkártyák helyeinek az elfordíthatósága. Ez azt jelenti, hogy az egész részt 90 fokkal el tudjuk fordítani. Több márka is árul vertikális VGA konzolt, ami természetesen plusz pénz, ráadásul előfordul, hogy vágni is kell a házból. Viszont ezzel a megoldással csak pár csavart kell ki és betekernünk. A legjobb, hogy nem egy, hanem egyből két kártya foglalat is van a táp alagút felett. Ezek pozíciói ugyan csak változtathatók, ami azt jelenti, hogy az alaplaphoz távolabb vagy közelebb is rakhatjuk.

Sajnos a gyártó nem mellékelt PCI hosszabbítót, pedig a ház árát tekintve igen csak illett volna. Ha netán egyáltalán nem érdekel minket a vertikális elrendezés, akkor a tartó konzolt pár csavar kitekerése után el lehet tüntetni.

A táptakaró eltávolítása után öröm és szomorúság is fogad minket. Szerencsére nem kell a legrosszabbtól tartani, mindössze annyiról van szó, hogy a tápegység nem kapott semmi féle rezgéscsillapítót. De ez a hiányosság számomra eléggé meghökkentő mivel olcsóbb házaknál is találkozunk már valamilyen gumis tartóval. A jó hír viszont, hogy a tápegység mögött további perforáció van kialakítva, így extra hűtésként további 2 db 120 mm-es ventilátornak van helye.

Viszont nem ez az egyetlen extra. Ismét csak az egyedi vízhűtés kedvelőit részesítik előnyben a ház elejéhez közel eső nagyobb nyílással. Ennek segítségével, ha a hűtőkör úgy van kialakítva akkor ezen keresztül le tudjuk engedni a rendszerben lévő folyadékot. Annyi negatívum van ezzel kapcsolatban, hogy, ha egy vastagabb radiátor van elől akkor ez az egész el lesz takarva.

Az alaplap mögé vezető kábeleknek egy gumitakarós nyíláson keresztül vezet az út. Ennek a mérete ugyanolyan, mint a felette lévőké. Az alaplaptálca és a hátsó üveglap között 4 cm hely van. Ez egy bizonyos vonalban, a váz merevítésére szolgáló hajlításnál 3,5 cm-re csökken. Ha nem szeretnénk használni a merevlemez ketreceket akkor lehetőség van az alaplap mögé is helyezni őket. Összesen 3 tálca áll a rendelkezésünkre, amikre egyenként egy 3,5”-os HDD vagy 2 db 2,5” HDD/SDD telepíthető.

A hűtésre rátérve, ebből a szempontból széles választékot nyújt a Level 20. Ráadásul az alaplap mellé is rakhatunk ventilátorokat és radiátort is. Annyi ezzel a bibi, hogy a meleg levegő az oldalsó üvegnek fog ütközni, szóval főként csak a jó kinézet miatt lenne érdemes LED-es légkavarókat oda telepíteni.

Ventilátor:

Előre: 3 x 120 mm, 3 x 140 mm, 2 x 200 mm;

Fentre: 3 x 120 mm, 3 x 140 mm, 2 x 200 mm;

Oldalra: 3 x 120 mm, 3 x 140 mm;

Hátra: 1 x 120 mm, 1 x 140 mm;

Alulra: 2 x 120 mm.

Radiátor:

Előre: 120 mm, 140 mm, 240 mm, 280 mm, 360 mm, 420 mm;

Fentre: 120 mm, 140 mm, 240 mm, 280 mm, 360 mm, 420 mm;

Oldalra: 120 mm, 140 mm, 240 mm, 280 mm, 360 mm, 420 mm;

Hátra: 120 mm, 140 mm;

Alulra: 120 mm, 240 mm.

A felső tartórács levehető, így még több helyet kapunk a szereléshez, nem mellesleg, így a radiátor és a ventilátor is könnyebben telepíthető. A szerelést segítve a gyártó megjelölte, hogy melyik perforáció, melyik méretű ventilátornak/radiátornak van fenntartva.

A ház nevében szereplő Plus a beépített légkavarókra vonatkozik ugyanis gyárilag 2 db Riing Plus 20 RGB és 1 db Riing Plus 14 RGB ventilátort kapunk. Ezekhez jár egy Digital Lighting Controller, amibe max 5 db eszközt csatlakoztathatunk. A fénymódokat és a sebességet is egyrészt PC-a TT RGB PLUS Software-el tudjuk testre szabni, másrészt pedig Andorid vagy iOS rendszerű eszközökön. Sőt nem is kell pötyögnünk, mivel a telefonunk segítségével akár meg is mondhatjuk, milyen módon világítsanak az eszközök.

De ha ez nem elég akkor lehetőségünk van a Razer eszközeinket is a Thermaltake szoftveréhez párosítani. Sőt az Amazon Alexa-t használók is csatlakozni tudnak a gépükhöz.

Maguk a ventilátorok nagyon jó minőségűek. A csavarok furatainál rezgéscsillapítást generáló gumik vannak. A 140 mm-es 9 db, míg a 200 mm-es 11 db lapáttal rendelkezik, amik úgy lettek kialakítva, hogy a lehető legtöbb levegőt szállítsák, de mégse legyen zavaró szélzaj. A halk működésért az önkenő hidraulikus csapágy felel, melyre jellemző a hosszú élettartam. Mindkét fajta légkavaró 12 címezhető LED-el rendelkezik, de ez a valóságban 24. Ez azt jelenti, hogy minden ventilátor 24 RGB LED-el van szerelve, de ezeket csak párosával tudjuk testre szabni.

A légkavarók további különlegessége, hogy önmagukban nem tudjuk használni. Ha már szereltünk gépet akkor biztos láttuk már az előlapi USB vagy Audio csatlakozókat. Nos, ezekhez, de inkább az USB-hez hasonló 9 pines kialakítást álmodott meg a gyártó, azzal a különbséggel, hogy az üres pin egy másik sarokban van. A másik érdekesség pedig a kábel hosszában rejlik ugyanis 90 cm hosszú.

Szerelés, tapasztalat:

Először is azt kell letisztáznom, hogy sajnos a gyárilag felszerelt ventilátorokat nem tudtam üzembe helyezni, mivel a kontroller táp kábele nem volt a csomagban. Ezért sem világítanak és forognak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy más sem kapja meg, mindössze annyi történt, hogy az előző tesztelő elfelejtette vissza rakni a csomagba. Szóval erről a részéről sajnos nem tudok beszámolni.

A ház hatalmas belterének, illetve a levehető felső rácsnak is köszönhetően a szerelés nagyon könnyű és kényelmes volt. Jó magam oda vagyok a vertikális videókártya látványáért, így az első dolgom azt volt, hogy a bővítőhelyek keretét elforgattam. Az valóban szomorú dolog, hogy a gyártó nem mellékelt PCI-e hosszabbító kábelt, így azt magunknak kell be szerezni. Maga a vízszintes VGA tartó rész nagyon merev, ami könnyedén megbirkózik a súlyosabb kártyákkal is.

Nem egy bonyolult konfigot raktam a házba, de az egyből feltűnt az alaplap behelyezésekor, hogy nincs olyan pozíciót elősegítő távtartó. Úgymond, csak az alap kábeleket kellett elrendezni, ami közben észrevettem, hogy nincs elég kábelkötöző hely. Azt is furcsának találtam, hogy a HDD ketreceken nincs semmi pöcök, amiket beakasztva egyszerűbbé tenné a csavarozást. Nem egy eget rengető dolog, de oda figyelhettek volna erre is. Valamint arra is, hogy valami rezgéscsillapítást tegyenek a tápegységnek. Mint azt már említettem, az olcsóbb házakban is találunk ilyen „extrát”.

Szerelésnél át kell gondolni, hogy az előlap mögötti ventilátorok számunkra jó helyen vannak e, mivel azok közel vannak az üveghez. Ha a vizuális élményt előbbre helyezzük, akkor úgy hagyjuk. Fordított helyzetben sajnos a légkavarót sok helyen takarni fogja a rács, de így az előlap alatt lévő kivágás nem lesz takarva tehát a levegő onnan is be tud áramolni.

Ha egyedi vízhűtést akarunk bele építeni vagy több AIO hűtővel rendelkezünk, akkor érdemes tudni, hogy előre, oldalra és fentre 360 mm-es és 420 mm-es radiátorok is mehetnek, amik a 60 mm-es vastagságot is elérhetik. Fentre egy 60 mm vastag 360 mm-es radiátor simán elfér ventilátorokkal együtt, viszont ez már 420 mm-es variációban már problémákba ütközhetünk. Ebben az esetben, ha a felső panel mögé helyezzük a ventilátorokat akkor nem a RAM-hoz, hanem az alaplap VRM hűtőblokkjához érhet hozzá a radiátor. A RAM-okhoz akkor érhetünk, ha a légkavarókat a házon belülre akarjuk telepíteni.

Mint már említettem az alaplap tálcára is telepíthető 360 mm-es és 420 mm-es radiátorok, viszont a meleg levegőnek nincs hol távozni, így erre a helyre csak ventilátorokat célszerű helyezni. Azt érdemes tudni, hogy amennyiben előre rakjuk a radiátort akkor csak ventilátorok férnek. Ugyan ez igaz fordított esetben is. Számításba vehetjük még azt, hogy hátra max egy 140 mm-es míg alulra max egy 240 mm-es radiátor helyezhető.

Vélemény:

Mivel a ventilátorokat nem tudtam használni, így olyan volt, mintha a ház alap kiadásával lett volna dolgom. Igen, a Level 20 GT megvásárolható RGB ventilátorok nélkül, ami 25-30 000 forint árcsökkenést jelent. Ha már az áraknál járunk, akkor ideje megtudni, hogy az RGB Plus kiadás 77 000 forint körül mozog.

Hogy ezért az árért mit kapunk? Egy valódi üvegházat. Ez a ház inkább az RGB kedvelőknek állhat jól. Nem a konkrétan a szivárvány színekben pompázásra gondolok, de persze az sem néz ki rosszul benne. Az edzettüveg oldalaknak köszönhetően egy rész a szoba egyik ék köve lehet, másrészt a szoba egyik legnagyobb porszívója is. Már biztos tapasztalta mindenki, hogy a csillogó, fényes, üveg felületek mennyire gyűjtik a port. Továbbá a hatalmas méretei és széles körű ventilátor és radiátor kompatibilitása miatt az egyedi vízhűtést előbbre tartók között válhat még be.

A Level 20 GT koránt sem tökéletes, hisz olyan gyerek betegségekben szenved, mint például a tápegység alól hiányzó rezgésgátló, kevés kábelkötöző hely, nehezen takarítható porszűrők, patentos elő-és fedőlap. Szomorú, hogy nem gondoltak az E-ATX lapokat használókra, akik a kábeleknek kialakított helyeket nem tudják használni, illetve, hogy a csomagba nem raktak PCI-e hosszabbító kábelt miközben maga a ház támogatja ezt az opciót. A kettéválasztott I/O panel is idegesítő lehet, mivel az USB portok nem a felénk eső részen vannak. Véleményem szerint pont fordítva kellett volna elhelyezniük. Továbbá az is szívfacsaró, hogy nincs fehér kiadásban.

Nekem minden esetre elnyerte a tetszésemet. Igaz a ventilátorokról sajnos nem tudok semmit sem mondani. A tágas belső, a rengetek hűtési opció, a forgatható bővítőkártya hely, illetve az oldalak nyitási és zárási megoldása, amik meggyőztek engemet.

Saját tapasztalatból mondom azt (mint Corsair 570X tulaj), hogy az üvegek miatt a nagy teljesítményű komponensek hűtésével problémákba fogunk ütközni. Hiába van direkt kialakított rés az üvegek mellett, azok nem lesznek elegek. Véleményem szerint ez a ház akkor működik jól, ha a tulaj tisztában van a hardvereinek a teljesítményeivel. Gondolok itt a túlhajtásra, hűtésre, hűtőpaszta és vagy folyékonyfém használatra, a ventilátorok sebességére. Bután hangozhat, de nem minden ház való minden embernek, ahogy ebben az esetben sem.

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: