a-mesteri-7-es-msi-z270-gaming-m7-teszt/2017/02/23

A mesteri 7-es: MSI Z270 Gaming M7 [teszt]

2017. február 23. Herczeg Balázs Alaplap

Elérkeztünk arra a pontra, amikor már az MSI sem rak plusz betűjelet a chipset neve mögé, így az alaplapok ezentúl minimálisan könnyebben beazonosíthatók lesznek. (Személy szerint én sosem írtam be az extra A betűt a chipset neve mögé, mikor a saját alaplapomra kerestem BIOS-t, mert nem láttam értelmét, és anélkül is megtaláltam, amit kerestem.) A Z170 szériához képest persze nem csak ennyi újítás jutott a Gaming felhozatalba, hanem teljes dizájn váltás is. A megszokott fekete/piros kombónak búcsút intett a gyártó, helyette sokkal elegánsabb fekete/szürke párosítással kerülnek a Z270-es Gaming alaplapok a piacra. Az MSI az a gyártó, amely a gaming termékeknek köszönhetően menekült meg attól, hogy eltűnjenek a piacról, most pedig virágkorát éli ennek köszönhetően. Pont emiatt volt kicsit vegyes érzésvilágom a mai tesztalany, a Z270 Gaming M7 tesztelése közben, de később kifejtem miért.

MSI Z270 Gaming M7

DSC06557

A Gaming szériában az M jelölés a Master kifejezést takarja, így elnevezésben is alátámasztja a cég azt, hogy ez az alaplap azoknak készült, akik a jóból is a legjobbat akarják. Ez volt a cél az alaplap megalkotásánál. Az alaplap LGA 1151 tokozást kapott, aranyozott tűkkel, így az érintkezés a processzorral tökéletes lesz, ráadásul az aranyozott tűknek köszönhetően az oxidáció kialakulásának esélye is rendkívül csökken. Az OC szerelmesek pedig örülhetnek, ugyanis egyrészt Military Class V komponensek kerültek az alaplapra, így titán borítású fojtótekercsek, váltották le a régi SFC modulokat, a hosszabb élettartam és megbízhatóság érdekében. Ezeknek a legnagyobb előnye az, hogy akár 220°C-on is képesek működni, ezzel pedig egyidejűleg 30%-al jobb energiahasználatot eredményezve. A kondenzátorok is jobb minőségűekre lettek cserélve, ezzel több mint 10 év élettartamot biztosítva nekik. A Military Class 5-nek köszönhetően teljes túlfeszültségvédelmet kapott az alaplap, ráadásul az elektromágneses interferencia is teljes szűrésre került, ezzel hatékonyabb és tisztább jelet eredményezve az alaplap és a komponensek között. Az alaplap egyébként dupla elektrosztatikus kisülés elleni védelmet kapott, ezzel pedig nagyobb biztonságot adva a felhasználók kezébe más alaplapgyártókkal szemben. Kicsit visszatérve a titán tekercsekre, összesen 11 került a processzor köré, ebből 9 fázist a processzor kap meg, 2-őt pedig az integrált GPU. (Aki ilyen alaplapot vesz, az kérem, ne használjon IGP-t!)

DSC06561

Ha pedig már a processzornál tartunk, megemlíteném, hogy 2 tápcsatlakozó is kapott helyet az alaplapon a processzor tápellátása céljából. Ebből az egyik a megszokott 8 pines, a másik pedig egy extra 4 pines, amely a túlhajtás szerelmesei végett került az alaplapra. Sajnos ennek képességeit K-s processzor hiányában most nem sikerült megvizsgálni, de aki kíváncsi lenne rá, az megnézheti a Z270 Xpower Gaming Titanium tesztünket, ahol ugyan ez az extra jelen volt, csak ott a PCI-e sínekhez is járt egy extra 6 pines kiegészítő csatlakozó a tápegység számára. Ami hatalmas előny a Gigabyte alaplapjaival szemben, az a dedikált pumpa csatlakozó helye, ugyanis ellentétben a Gigabyte megoldásával, az MSI nem az alaplap aljára (amely kicsit értelmetlen hely All-in-one hűtések szempontjából), hanem a 4 pines CPU ventilátor csatlakozó mellé helyezte el, ezzel az All-in-one hűtéssel rendelkező embereknek nem okozva fejfájást. A két csatlakozó 4 pines és PWM vezérlésű, ezeken kívül pedig még extra 4 szintén 4 pines PWM vezérlésű csatlakozó kapott helyet egyéb ventilátoroknak.

DSC06545

Külön kiemelném a hűtőborda dizájnját a processzor körül, ugyanis nekem nagyon tetszik ez a repülő madár alakú dizájn. Nem tudom, hogy alapvetően az lett volna-e a cél, hogy úgy nézzen ki a borda, mint egy madár, de számomra teljesen olyan, ezzel pedig nagyon elnyerte a tetszésemet az alaplap dizájn szempontjából. Pláne, hogy a borda RGBA LED-ekkel van hátul felszerelve, melyek működés közben világítanak, ám van egy kisebb csavar a dologban, amely kicsit negatívum lehet, és emiatt némelyeknek picit félrevezető lehet az RGB megjelölés az alaplap dobozán… De erről majd picit később. Természetesen a Chipset hűtőbordája is megkapta az elengedhetetlen világítást, ráadásul az általam rendkívül kedvelt sárkány dizájn is helyet kapott az alsó bordán. Ha valaki viszont meglepődne, hogy kisebb kábelek futnak ki a bordákból, és a PCI-E foglalat körüli felületből, az ne essen kétségbe, pusztán a LED-ek működésbehozásához elengedhetetlenek.

DSC06527

Fontos megemlítenem azt is, hogy a PCI-e sínek és a DIMM slotok acél borítást kaptak, és a borítás nem korlátozódik csak az említett komponensekre. Borítást kapott még a 3 M.2 foglalt és az U.2 foglalat is. Ezek nemcsak, hogy erősítésként szolgálnak, de az elektromágneses interferencia szűrésében is nagy szerepet játszanak. A PCB hátoldalán látható, hogy az említett komponensek mögött földelés található, mely alátámasztja az előbbi kijelentést. Az pedig még egy extra, hogy a PCI-e sínek és a DDR4-es DIMM foglalatok külön meg lettek erősítve egy extra forrasztással a PCB hátoldalán, ezzel megakadályozva, hogy ezek akár kisebb baleset miatt is leváljanak rendeltetésszerű helyükről.

Picit visszakanyarodva az M.2 foglalatokra, megemlítenék egy fontos extrát. Ugyan más gyártók alaplapjaihoz képest itt is lehet M.2 és U.2 és PCI-e SSD-t összeereszteni RAID-be, viszont itt akár 3-as RAID-be, vagy az felettibe is összeköthetjük a már alapból gyors SSD-ket, ezzel pedig elképesztő sebességet érhetünk el. Így akár 96 Gb/s-os sebességet is elérhetünk a SATA III 6 Gb/s-os sebességével szemben. Ezek a portok pedig az MSI Xboost technológiát is használják. Az NVMe SSD-k ilyen sebességben valósággal szárnyalni fognak. Extraként az MSI egy PCI-e hűtőpajzsot is mellékel az alaplap mellé, amelyről kiderült nemrégiben, hogy csak akkor van haszna, ha a videókártya alá kerül, egyéb más esetekben magasabb hőmérsékletre lehet számítani, de legalább a gesztus megvolt.

DSC06544

Az alaplapon helyet kapott egy VR boost IC is a PCI-e sínek körüli pajzs alatt, amely egyfajta jelerősítést ad a VR boostra kifejlesztett USB foglalatokra (lényegében egy USB-Dac) így ha 1 méternél hosszabb kábeleket használ valaki, akkor sem fog veszteni a jelből és kevesebb lag-ot fog észlelni, amely mindig előnyt jelent. Az alaplapon ráadásul előlapi USB 3.1 Gen 2 Type-C csatlakozó is kapott helyet, amely egyelőre más alaplapokon nem található meg, csak az MSI alaplapjain.

[caption id="attachment_73462" align="aligncenter" width="750"]

DSC06546

Aorus Z270X Gaming 5 (bal) - vs - MSI Z270 Gaming M7 (jobb)[/caption]

Az alaplap természetesen Audio Boost 4-el érkezik, viszont abban van egy kisebb csavar, ugyanis nem egy, hanem rögtön két 8 csatornás Realtek ALC1220-as audio processzor kapott helyet az alaplapon, melyek lényege az, hogy dedikált hangkártya menjen az I/O panelen lévő csatlakozókra, és az előlapi jack csatlakozókra is. Ezek ráadásul érzékelik az impedanciát, így megfelelő erősségűre állítják be azt a fejhallgatóhoz. Természetesen a 600 Ohm-os impedanciával rendelkező fejhallgatók támogatása már alap. Ehhez elkülönített PCB felület jár a jobb és a bal csatorna számára, plusz külön elkülönített PCB felület csak az integrált hangkártyáknak, melynek az elválasztója a szokott módon világít. Ezekhez meleg hangszít biztosító kondenzátorok, illetve beépített jelerősítő is társul, mindezt pedig Nahimic 2 támogatással fűszerezte meg az MSI, amely valamivel jobb alternatíva, mint a Creative Sound Blaster X MB5.

DSC06570

Jöjjön az I/O panel. Elsőként a megszokott MSI gaming port helyet kapott a lapon, tehát dedikált gamer perifériáknak szánt USB csatlakozók és PS/2 port is található az alaplapon. Ez alatt helyezkedik el a BIOS reset gomb, így rendkívül könnyedén oldható meg a BIOS helyreállítása, anélkül, hogy szét kellene szedni a számítógépet. Külön dedikált BIOS Flashback+ port is kapott helyet, amely processzor nélkül egy pendrive segítségével helyre tudja állítani a BIOS-t. Az IGP számára helyet kapott a lapon egy Display port és egy HDMI csatlakozó is, aminek maximum akkor van haszna, ha elromlik a dedikált videokártya. Ez alatt kapott helyet a VR boost USB hub, amik USB 3.0 csatlakozók, felette pedig a Killer ethernet E2500-as LAN portját találhatjuk meg, amely automata hálózati prioritás-menedzsmentet végez a háttérben, így nekünk nem kell aggódni, hogy nem lesz a játékok alatt megfelelő a ping, a driver gondoskodik arról, hogy a lehető legjobb élményben lehessen részünk. USB 3.1 Type-c és Type-a port is kapott helyet, melyek xboost technológiával lettek ellátva. Végül pedig a jack csatlakozókat találjuk meg, a már szinte megszokottá vált digitális S/PDIF csatlakozóval egyetemben. Az előbbiek aranyozott bevonatot kaptak, és gumiborításba lettek csomagolva.

DSC06529

Az alaplap dedikált bekapcsoló, újraindító, BIOS reset (belül a PCB-n is), visszajelző panellel (debug LED és hardverenkénti visszajelzés is), és OC gombbal is fel lett szerelve, melyekből az utóbbi 8 előre bekonfigurált fázissal rendelkezik és akár 5.2 GHz-re is képes automatikusan felhúzni egy 7700K-t, persze amennyiben a processzor nem egy gyengébb példány és bírja a magas órajeleket. A DDR4 foglalatok akár 4000+ MHz-es memóriákat is támogatják, és ami a legfontosabb, RGB világítást kapott az alaplap. Vagyis részben…. Sajnos csak 7 előre beállított szín közül válogathatunk (piros, rózsaszín, sötétkék, világoskék, zöld, citromsárga, fehér), amely technikailag ugyan RGB, de lemondhatunk a teljes testreszabás lehetőségéről. Cserébe kapott az alaplap Mystic Light támogatást, amely szinkronizálja az összes RGB kompatibilis eszközünket az alaplappal, vagyis lesz 7 választható színünk a támogatott gyártók termékein. Ez nem volt a legjobb húzás, pláne, hogy a Karbon család teljes 16.8 millió színben pompázó teljes RGB világítást kapott, olcsóbban! PCI-e sínekből 3 X16 sínt kapunk, amelyek 2-es SLI és 3-as Crossfire kompatibilisek, 3 PCI-e X1 port is helyet kapott hangkártyák és SSD-k számára, a körülöttük lévő pajzs is világít, és a foglalatok között találhatjuk meg a 3 M.2 portot is. Végezetül pedig 6 SATA III port is található az alaplapon a merevlemezeink és SSD-ink számára. Ha már SSD, természetesen az Intel Optane memóriák is támogatottak.

DSC06571 DSC06572

.

A doboz már a megszokott Skylake alatt debütált csomagolást követi, vörös alap és egy jó nagy kép az alaplapról. A hátán minden fontos infóra felhívja a gyártó a figyelmet, többek között az 1 éves Xsplit és a 2 hónapos WTFast szoftveres kiegészítőkre is.  Az alaplapon kívül a doboz magában rejt egy Driver DVD-t, matricákat, útmutatókat, SATA kábeleket, M-csatlakozókat, I/O hátlapot, SLI hidat, Sárkény pajzs matricát, és RGB LED hosszabbító kábeleket is tartalmaz.

MSI_SnapShot MSI_SnapShot_m7_`3

.

A Bios a megszokott ClickBios V amelybe benne van miden amire szüksége lehet a felhasználóknak. Az egér reszponzív, a felület egyszerű és szép, minden könnyen megtalálható, ráadásul beépített kereső is van, ha eltévednénk. A hardver monitor jól néz ki, és a ventilátorok sebességéért felelős felület is könnyen kezelhető. Ilyen egy szép BIOS.

MSI_SnapShot_m7_04 MSI_SnapShot_m7_00
MSI_SnapShot_m7_02 MSI_SnapShot_m7_`5

.

Jöhetnek a tesztek. A tesztkonfiguráció jelen esetben az új i7 7700 processzor volt, az ADATA XPG Dazzle memóriáival párosítva, a többi komponens a megszokott, egy kivétellel. Sajnos a GTX 760 videokártya félzombi üzemmódban dolgozik (valamikor jó, valamikor nem), így egy új videókártya került a helyére az MSI GTX 1060 Gaming X 6GB személyében. A részletesebb listát alább találjátok:

  • MSI Z270 Gaming M7
  • Intel Core i7 7700
  • Intel 540s 120 GB TLC SSD + Kingfast E-drive pro 120 GB SLC SSD
  • Hitachi Deskstar 7k1000.c 320 GB SATA II + Seagate Barracuda st1000dm003 1 TB SATA III HDD
  • Be quiet! Silent Base 800
  • Be quiet! Silent Loop 240mm
  • Be quiet! Dark Power Pro 11 750W
  • Windows 10 Pro Creators Update (insider) 64bit
fsm7msi 7700fs
MSI Z270 Gaming M7 Gigabyte AORUS Z270X Gaming 5

.

Az alaplap érdekessége az volt, hogy játékokban valamivel stabilabb FPS számot tudott kicsikarni, mint az Aorus Z270X Gaming 5 és a GTX 1060 párosa, így alá tudom támasztani, hogy a lap játékokhoz több mint tökéletes. Firestrike alatt az alábbi pontszámot sikerült alkotnia a GTX 1060-al párosítva.

cinebenchr15m7

Ezek után már a Blackhole sem maradhatott ki.Persze a Cinebench sem maradhatott el, így ott is meg tudta mutatni a 7700 és az M7, hogy mire is képesek együtt.

blackm7 7700bh4
MSI Z270 Gaming M7 Gigabyte AORUS Z270X Gaming 5

.

Végül pedig az Aida64-ben mutatta meg azt az alaplap, hogy a sima 7700-al több pontot tud kicsikarni a tesztprogramból, mint ugyan ez a processzor az Aorus Gaming 5-el.

aida64m7

Ugyan a memória sebessége kicsit alacsonyabb volt, mint az Xpower alaplappal, cserébe viszont más meglepetést okozott az alaplap.

memm7read memm7write

.

A CrystalDiskMark méréseiben magasabb írási sebességet tudott produkálni az alaplap, mint bármelyik másik általam tesztelt lap. Azért tud meglepetéseket okozni az M7.

m7crystalintel m7cryístal

.

Összegzés

Az MSI Z270 Gaming M7 bebizonyította, hogy egy jó alaplap, habár az az RGB hiányosság nem feltétlenül kellett volna. A felépítő komponensei magas minőséget képviselnek, a szoftveres támogatás remek, a külső megnyerő, viszont egy nagyobb probléma mégis volna az alaplappal. Ez pedig az ára. Piacra kerülése idejében az alaplaphoz ingyen 256 Gigás Intel 640-es SSD járt, amelynek köszönhetően az alaplap megérte az árát. Most ugyan For Honor jár a lap mellé a készlet erejéig, de ha az akció lejár, nem lesz olyan extra az alaplap mellé, ami miatt érdemesebb lenne az MSI alternatíváját választani a konkurenciáéval szemben. Az alaplap ugyanis rendkívül túlárazott, a jobb komponensek pedig ennyit nem tudnak nyomni az árán a riválisaihoz képest. Az ezzel egy kategóriában lévő AORUS Z270 Gaming 7 majdhogynem 10 000 forinttal olcsóbb, és majdnem ugyan ezeket az extrákat kínálja, csak RGB világítással és Thunderbolt 3-al fűszerezve, cserébe kevesebb M.2 porttal. Amennyiben az alaplaphoz nem jár extra, az olcsóbb megoldások talán jobb alternatívát kínálnak, viszont ha valaki ki tud fogni az alaplap mellé egy jó akciót, akkor meglehetősen jó vételnek számít. A 80 000 forintos árcédula soknak tűnhet, de amíg a gyártó kínál mellé extrákat, addig bőven megéri az árát.

ajanlott1.png

A tesztben szereplő alaplapot és videókártyát az MSI Európai képviselete biztosította számunkra, melyet ez úton is köszönünk nekik!

msi-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: