a-noctua-bemutatta-elso-passziv-processzorhutojet

A Noctua bemutatta első passzív processzorhűtőjét

2021. június 15. Kocsis Bence Hűtés hírek

A Noctua piacra kiadta várva várt NH-P1 processzorhűtőjét, valamint az opcionális NF-A12x25 LS-PWM 120 mm-es ventilátorát. Az NH-P1 egy egyedi tervezésű, ventilátor nélküli működésre képes processzorhűtő, mely a csúcskategóriás processzorok hűtésére is alkalmas teljesen passzív körülmények között. Az extra teljesítmény érdekében, amolyan féálpasszív megoldásként felszerelhető egy 120 mm-es fentilátor, az NF-A12x25 LS-PWM, mely csak szükség esetén pörög fel és működés közben is kimondottan csendes az alacsony fordulatszámnak köszönhetően. 

"Nagyon nehéz és hosszú mérnöki munka történt, az alapoktól kellett elindulni egy ventilátor nélküli hűtő működésének megtervezéséhez és valóban büszkék vagyunk a végeredményre" - mondta Roland Mossig a Noctua vezérigazgatója. "A teljesen vetilátor nélküli tesztrendszerünkben egy Intel Core i9-11900K processzort Prime 95 alatt terheltünk 3,6 Ghz-es órajelen, 125W TDP teljesítménnyel, mely alatt a hűtés ventilátor nélkül, teljesen zajtalanul működött." 

Az NH-P1 nem egy egyszerű hűtőborda, sokkal vastagabb, sokkal szélesebb , egymástól távol lévő uszonyokkal rendelkezik, mint más hűtések, emellett a ritkább lamellák megakadályozzák a meleg levegő pangását. Egy kellően szellőző rendszerben a hűtés képes lehűteni az alacsony, vagy közepes TDP-velé rendelkező processzorokat ventilátor nélkül. Az új Torx-alapú SecuFirm2 rögzítő rendszerrel, a díjnyertes NT-H2 hővezető pasztával és 6 éves gyártói garanciával kiegészítve az NH-P1 ideális megoldás ventilátor nélküli, vagy félpasszív rendszerek építéséhez. 

"Bár izgatottak vagyunk az NH-P1 által kínált lehetőségek miatt, azt mindenképp ki kell hangsúlyoznunk, hogy egy passzívan hűtött rendszer kiépítése nem olyan egyszerű, mint egy aktív hűtéses rendszeré. Az optimális eredmény érdekében az alkatrészeket körültekintőbben kell megválasztani és bizonyos elveket tiszteletben kell tartani. Ezért kínálunk részletes beállítási irányelveket, összeállítási oktatóanyagot, ajánlott gépházak listáját, valamint egy kiterjedt processzor kompatibilitási listát, melyek segítenek a vásárlóknak a lehető legjobb eredmény elérésében."

Az NH-P1 mellett a Noctua kiadta opcionális NF-A12-25 LS-PWM 120 mm-es ventilátorát, mely a díjnyertes NF-A12x25 alacsony sebességű változata, mely ideális az NH-P1 teljesítményének fokozására fél-passzív rendszerekben. Mindössze 12,1 dBA zajszinten dolgozik, mely szinte hallhatatlan, ennek ellenére jelentősen növeli a hűtő teljesítményét. Mivel a ventilátor beállítható, hogy csak szükség esetén forogjon, így a rendszer legtöbb esetben ventilátor nélkül fog működni, de továbbra is rugalmasságot biztosít az erősebb processzorok turbó üzemmódjának jobb kihasználásához, melyek teljes terhelés mellett némi extra légáramlást igényelnek. 

Ami az árakat illeti, Az NH-P1 110 eurós ajánlott fogyasztói árcédulát kapott, míg az opcionális ventilátorhoz 30 euróért lehet hozzájutni. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: