a-noctua-bemutatta-ujdonsagait-a-2019-es-computexen

A Noctua bemutatta újdonságait a 2019-es Computexen

2019. június 06. Kocsis Bence Hűtés hírek

Az idei Computex sem maradhatott el a Noctua standján felvonultatott újdonságaitól. A gyártó a közelgő termékek és prototípusok széles palettáját mutatta be, beleértve a következő generációs 140 mm-es kettős torony processzorhűtőt, a ventilátor nélküli hűtőbordát és az NH-D15 teljesen fekete változatát. Emellett a standon szerepeltek az NH-U12S és NH-L9i modellek és arról is szó esett, hogy a gyártó készül a díjnyertes NF-A12x25 fekete változatával is.

A középpontban a díjnyertes NH-D15 és NH-D15S következő generációja állt, melyeken az eddigi 6 helyett 7 hőcső kapott helyet és 10%-al nagyobb hőátadó felülettel büszkélkedhetnek, így még magasabb hűtési teljesítményre tehetnek szert a leendő tulajdonosok, miközben az NH-D15-S-től örökölt aszimetrikus kialakítás a kompatibilitási problémák kiküszöbölését is megoldja. A Noctua természetesen multi-socket verziókat és dedikált TR4-es verziókat is készít, melyek mindegyike egy, illetve két ventilátoros változatban lesz elérhető, így előbbi esetben a 65 mm-es magasságú RAM modulok esetében teljes kompatibilitás érhető el, míg utóbbi extra hűtési teljesítményt hoz magával. Az élő prezentációban egy túlhajtott, AMD Threadripper 2990WX processzort próbáltak lehűteni, mely nem kevesebb, mint 435W hőterhelést adott az NH-D15 processzorhűtőnek és sikeresen bebizonyították, hogy azok számára, akik az abszolút maximumra törekednek léghűtés terén az NH-D15 a tökéletes választás, melyet 2020-ban tapasztalhatnak meg.


Az idei rendezvény másik fénypontja a Noctua új, ventilátor nélküli processzorhűtője volt. A passzív hűtésre tervezett, 1,5 kg-os prototípust egy ventilátor nélküli rendszerben demózták. Annak ellenére, hogy a bemutató az emeleten zajlott, ahol melegebb volt, a hűtőnek sikerült az Intel Core i9-9900K processzort kordában tartani, miközben azt a Prime 95 szoftver terhelte, ami 120W hőteljesítményt hozott ki a processzorból. Egy alacsony zajszintű ventilátor hozzáadásával már akár 180W is eloszlatható, így ez ideális fél-passzív beállításokhoz. Jelen tervek szerint az újdonság 2020-ra a piacra kerül.

Tavaly még korai prototípus fázisban volt látható az NF-A12x25-ön alapuló asztali ventilátor, melynek a vizuális megjelenésén azóta sokat frissítettek. A fókuszált levegőáramlásnak köszönhetően a levegő akár 2 m távolságból is érzékelhető, ennek ellenére a ventilátor elég csendes ahhoz, hogy irodai környezetben ne legyen zavaró. Az asztali ventilátor jövőre kerül a piacra.

A chromax sorozat is gyarapodott, hisz bemutatták az NH-D15, NH-U12S és NH-L9i fekete változatát, valamint az NF-A20, NF-A9, NF-A12x15 ventilátorok fekete verzióit, melyek a 2020-as, első félévi ütemtervben szerepelnek. A fekete chromax ventilátorok mellett a Noctua fehér változatokkal is előrukkolt, melyek az NF-A15, NF-A14 és NF-F12 modellekben merülnek ki és a 2020-as év első felére vannak beütemezve. Továbbá hamarosan elérhetőek lesznek az NH-U14S és NH-U14S TR4 SP3 chromax hűtőburkolat fedelek is.

A Noctua Redux vonala is bővül az NH-U12 processzorhűtővel, a termékvonal szelleméhez igazodva a népszerű NH-U12S egyszerűsített változatát vonzó áron lehet majd beszerezni. Ez annyit jelent, hogy a hőcsövek és tartozékok száma csökken, de a hűtés ugyanazzal a SecuFirm2 rögzítő rendszerrel érkezik, mint a drágább megoldás. Ez a modell is a 2020-as év első felében lesz elérhető.

A bemutatott ventilátor prototípusok között szerepel a slim 140x15, 80x15, 70x15 és 50x10 mm-es A sorozatú modellek arzenálja, valamint az NF-A12x25 140 mm-es adaptere, melyek mindegyike a 2021-es útitervben szerepel. A 60x15 mm-es modell a 2020-as év második felében lesz elérhető.

A Noctua bemutatta új tartozékait is, melyek az év végére megérkeznek. Egy 8 portos ventilátor hub, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár 8 darab PWM vezérlésű ventilátort (beleértve a 24V-os modelleket) csatlakoztassanak, vezéreljenek és felügyeljenek. A 24V / 12V DC-DC konverter lehetővé teszi, a 12V-os ventilátorok 24V-os környezetben történő használatát. A konverter támogatja a PWM-et és a feszültség alapú sebességszabályozást, valamit az RPM monitorozást.

Több kép a rendezvényről facebook oldalunkon látható!

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: