a-noctua-is-kepviseltette-magat-a-2024-es-computexen

A Noctua is képviseltette magát a 2024-es Computexen

2024. június 18. Kocsis Bence Hűtés hírek

A Noctua bemutatta közelgő újdonságainak és prorotípusainak széles skáláját a 2024-es Computex-en. Az bemutatott termékek között találjuk a Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition tápegységet, a természetes hőáramlás elvén működő folyadékhűtését , valamint a díjnyertes NF-A12x25 ventilátor második generációját. A bemutatott termékek közt szerepelt még a szeptemberben érkező NF-A14x25 G2 végleges verziója, valamint a hamarosan piacra kerülő NH-D15 G2-es csúcs processzorhűtő is. 

A stand középpontjában az ikonikus NH-D15 processzorhűtő és NF-A14 140 mm-es ventilátor második generációja állt. A ventilátor vázszerekezetének megerősítésével a ventilátor kerek vázas változata és az NH-D15 G2 sorozatgyártásba kerül. Az NH-D15 G2 három különböző változatban lesz elérhető, ami annak tudható be, hogy az AMD AM5 és Intel LGA 1700 platform drasztikusan eltérő érintkezési felülettel rendelkezik, amit a Noctua 3D szkenneléssel és érintkezési nyomástérképekkel is szemléltetett. A vásárlók jelentős hőelőnyhöz juthatnak a megfelelő verzió kiválasztásával, bár a Noctua javaslata a közepes konvexitású változat. 

A helyszínen volt egy élő bemutató, melynek során az NH-D15 G2 600W-ot volt képes disszipálni 60 celsius fokos maximális hőmérsékleten, ami azért komoly teljesímény, mert a Noctua NH-D15 "mindössze" 450W-ra volt képes. Míg a Noctua NH-D15 G2 és a kerek vázas NF-A14x25r G2 július elején lesz elérhető, addig a szögletes keretes NF-A14x25 G2 a jelentős változtatások miatt hosszútávú tesztelésre szorul és a megjelenést szeptemberre becsülik. 

A Noctua bemutatta második generációs 120 mm-es A-sorozatú ventilátorát , mely még az NF-A12x25-nél is jobb teljesítményre képes. A jelenleg 2025-re jósolt modell körülbelül 10%-al jobb légáramlást tud hűtőbordán és nagyjából 12%-al jobb légáramlást produkál egy 49 mm-es folyadékhűtéses radiátoron 25dBA-s zajszintre belőve. 

Az új generációs 120 mm-es A-sorozatú ventilátor egy dupla tornyos csúcshűtőn fog debütálni 2025 második negyedéve környékén. A két darab 120 mm-es ventilátorral, 8 db hőcsével, a dupla tornnyal az új hűtés nagyjából az NH-D15 teljesítményét tudja majd.

A másik fénypont a Seasonic díjnyertes Prime TX-1600 tápegységének közelgő Noctua Edition változata volt. A tápegységben egy Noctua NF-A12x25 120 mm-es ventilátor működik egy egyedi tervezésú ventilátorrács mögött. Utóbbi csökkenti a turbulenciát és a ventilátorral együtt nagyjából 8-10 dBA-val alacsonyabb működési zajszintet produkál a tápegység. A Seasonic és Noctua közös gyermeke 2024 harmadik negyedévében kerülhet a boltok polcaira. 

A következő évben tervezi a Noctua piacra dobni kétfázisú termoszifonos processzorhűtőjét, melyet a kétfázisú hűtésekre specializálódott Calyos-szal együtt fejleszt. A párolgás és kondenzáció húpotenciálját kihasználva a projekt célja, hogy hasonló teljesímény mellett egyszerű használatot, letisztult kialakítást biztosítson az AIO hűtések szerelmeseinek. Mivel a folyadékban nincsenek mozgó alkatrészek, így a szivattyú hiányában megszűnik a zaj, a rezonancia és a meghibásodás lehetősége. Bár a hűtés nem képezi az ütemterv részét, a cég elhivatott amellett, hogy rövid időn belül piacon láthassuk az újdonságot. 

Végül, de nem utolsó sorban a Noctua bemutatta a most megjelent HOME termékcsaládot - melyről már olvashattatok tesztünkben - valamint NH-U14S AMP-4926 és NH-D9 AMP-4926 4U processzorhűtőit az Ampere Altra család processzoraihoz, valamint Nvidia GH200 Grace Hopper chipekhez alkalmas megoldást.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: