a-noctua-ujdonsagai-a-computex-2016-on/2016/06/09

A Noctua újdonságai a Computex 2016-on

2016. június 09. Kocsis Bence Hűtés hírek

Az idei Computex rendezvényen a Noctua nemcsak közelgőő termékeivel és prototípusaival képviseltette magát, hanem betekintést adott abba, hogy milyen kutatások folynak a gyártó háza táján. Emellett a Noctua A-sorozata megkapta az év legjobb ventilátor sorozata címet az European Hardware Association-től.

A rendezvényen középpontba kerültek új A-sorozatú ventilátorok korai prototípusai, melyek vékony kivitelű (Slim) 140 x 15, 80 x 15. 70 x 15, 60 x 15 és 50 x 10 mm-es modellek és várható piacon való megjelenésük a 2017-es évben esedékes. Emellett egy vékony 120 x 15 mm-es és egy 40 x 20 mm-es ventilátor projekt a tavaji prototípus kszakszból mostanra a gyártást megelőző szakaszba került és tervezett indításuk 2016 év végén várható.

slim_140_A slim_80_A
.

A régóta várt 200 mm-es A-sorozatú ventilátor átesett egy alapos optimalizásási folyamaton a múlt év során. A lapátok anyaga páldául üvegszálas megerősítést kapott és a PBT helyett PP típusú megoldást használtak, ami 26%-al csökkenti a "propeller" súlyt, ezáltal csökken a csapágyterhelés. Annak érdekében, hogy a csapágyterhelés eloszlása jobb legyen, a tengely átmérőjét 3 mm-ről 4 mm-re növelték.

A következő generációs A-sorozatú 120 x 25 mm-es ventilátor esetében egy új folyadékkristályos polimer vegyületet alkalmaznak, emellett szerkezeti módosításokat is végrehajtanak, melyek segítenek csökkenteni a fröcvcsöntött műanyagban kialakuló feszültséget.

Mind a 200 mm-es, mind a 120 x 25 mm-es A-sorozatú ventilátor még átmegy 1-1 végső stressz teszten és a gyártó törekszik arra, hogy az év végén, vagy a 2017-es év elején a piacra kerüljenek. A 120 mm-es modell véglegesítésénél még szerepet játszik a Noctua nagyra törö projektje, az aktív zajcsökkentés (ANC).

120mm_next2 200mm_A2
.

Az A-sorozat bővítése mellett a Noctua kétféle rezgéscsillapító rögzítőt is bemutatott, melyek nem csak a szabványos 25 mm vastagságú ventilátoroknál használhatók fel, hanem a 10, 15 és 20 mm-es vastagsággal ism megbírkóznak. Míg az egyik típus hosszabb végű (kényelmesebb szerelést tesz lehetővé), addig a másik modell egy lapos véggel lett ellátva, ami tökéletesen beleolvad a barna sarkokba.

anti

 

 

A ventilátorok mellett a Noctua prezentálta az új vetillátor modelleket, standján látható volt egy új SSP csapágy, melyet úgy terveztek, hogy extra kenőanyag nélkül is képes legyen dolgozni magas hőmérsékleten is. Az olajalapú csapágyak élettartama magas hőmérsékleten korlátozott, hisz a kenőanyag kiszárad. Az SSP csapágyazás ezt a "hibalehetőséget" nem használja, így az üzemi hőmérséklet elérheti az akár 200 ° C-ot is. A gyártó azt a célt tűzte ki, hogy ipari ventilátoranak teljes alkatrész felhozatala 100 ° C-ig képes legyen zavartalanul működni. A Noctua az első SSP csapágyazással felszerelt industrialPPC ventilátorokat 2017-ben szeretné piacra dobni.

csapágy

A múlt év végén megjelent a piacon a Chromax rezgéscsillapító család. A gyártó arra készül, hogy hűtőbordáit is "kiszinezze". Az újonnan tervezett tartozékok az NH-U12S, NH-D15 és NH-D15S modelleket fogják díszíteni. A cserélhető berakások fekete, fehér, piros, sárga , züld és kék színűek lesznek, amik lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a processzorhűtőt összehangolják a többi komponenssel. A gyártó az újdonság bevezetését az év végére tervezi.

chromax_01 chromax_02
.

Ami az új processzorhűtőket illeti, a Noctua bemutatta meglévő NH-L12 hűtőjének frissítését, mely új 120 mm-es vékony kivitelű ventilátort fog használni a korábbi 25 mm-es helyett. Emellett láthatóak voltak további prototípusok is, melyek Intel Xeon, AMD SP3 Opteron, Intel Socket P, Xeon és Xeon Phi kompatibilitással 2016 év végén és 2017-ben érkeznek.

nh_l12

A fent említett modellek mellett a Noctua betekintést adott új kutatásaiba, melyek a hűtőbordák húátadásának fokozására irányulnak újszerű megközelítésekkel, melyek a formavilágot és anaghasználatot próbálják optimalizálni.

fin_structures
flow_duct_scoops protrusions
.

Közeleg az AMD AM4 foglalat megjelenése, melyre a Noctua időben szeretne felkészülni. A Noctua-tól megszokmhattuk, hogy olyan szetteket dob piacra, melyeket a meglévő ügyfelek processzorhűtőikhez ingyenesen igényelhetnek és ez így lesz az AMD AM4 rögzítő készlettel is, mindössze a vásárlést igazoló papírt (vagy elektronikus számlát) kell bemutatni. A készlet az AM4 platform megjelenmésével egyidőben elérhető lesz.

am4_mounting2

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: