a-panasonic-bemutatja-a-vilag-elso-hdmi-2-0-szabvanyra-epulo-4k-5060-hz-es-ultra-hd-tv-jet/2013/09/04

A Panasonic bemutatja a világ első HDMI 2.0 szabványra épülő 4K 50/60 Hz-es Ultra HD TV-jét

2013. szeptember 04. Herczeg Balázs

A világ első, HDMI 2.0 és DisplayPort1.2a szabványt alkalmazó 4K Ultra HD TV-je 4K minőségű 50/60 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik, kivételes képminőséget és a Smart VIERA funkciók széles választékát kínálja.

Berlin, Németország, 2013. szeptember 4. – A Panasonic ma mutatja be a Smart VIERA TX-L65WT600 tévét, a világ első Ultra HD TV készülékét, amely HDMI 2.0 és DisplayPort 1.2a szabványt alkalmaz és 4K 50/60 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik. A tévé másodpercenként 60 képet képes lejátszani 4K minőségben, ezért a WT600 ideális választás azon vásárlók számára, akik olyan készülékre vágynak, amely még hosszú ideig a legkorszerűbb technológiát képviseli az otthoni szórakoztatásban – például egy kisebb stúdióban dolgoznak – és a képminőség elsőrendű fontosságú számukra.

A 65 colos (165 cm) WT600 megfelel a THX™ 4K tanúsítvány követelményeinek is, ezért a házimozi szerelmeseinek igényeit is tökéletesen kielégíti. Többek között a 2000 Hz-es Back Light Scanning rendszernek köszönhetően a készülék a gyors mozgásokat is tűélesen adja vissza. A vékony keretű tévé minimalista formaterve üveg-fém kombinációra épül, amely a lélegzetelállító 4K képminőséget hivatott kihangsúlyozni. Ettől függetlenül, a WT600 akkor is a nappali elegáns és stílusos kiegészítője, ha épp ki van kapcsolva.

Smart VIERA (TX-L65WT600) 2

4K tartalmak egy gombnyomásra

A WT600 a 4K tartalmak széles választékát kínálja, így a képernyő egyedülálló tulajdonságait a tulajdonosa kiválóan ki tudja használni: nemcsak a videó filmek lejátszása közben élvezheti a 4K képminőséget, hanem a készüléken futtatható játékok, különböző internetes tartalmak, fotók is 4K képminőségben jelennek meg a képernyőn.

A következő generációs, HDMI 2.0 szabványra és DisplayPort™1.2a specifikációra épülő 4K 50/60p képfrissítési sebesség a garancia arra, hogy a készülék még jó ideig a képmegjelenítési technológia csúcsát képviseli majd és kompatibilis lesz a jövő 4K lejátszóival, set-top boxaival és a következő generációs játékkonzolokkal is.

A PC játékok szerelmesei könnyedén csatlakoztathatják a számítógépüket a WT600-hoz a 60p-kábel és a Display Port csatlakozó segítségével, így a legújabb és legnépszerűbb játékokat elképesztő képfelbontásban élvezhetik, miközben a képek élessége a mozgások megjelenítésekor is lenyűgöző marad.

A WT600 beépített HTML5 web böngészője bármilyen internet tartalmat tökéletes 4K minőségben képes megjeleníteni. Például a felhasználó az internetes térképek szolgáltatásait sokkal jobban ki tudja használni, hiszen a térképek képei egy Full HD TV-hez képest négyszeres részletességgel jelennek meg.

Az iparágon belül is újdonságnak számít, hogy a WT600 beépített 4K H.264 (MPEG4) dekóderrel is rendelkezik, amely nem pusztán a 4K minőségű videó felvételek visszajátszását teszi lehetővé USB vagy SD kártya porton keresztül, hanem – ami ennél jóval fontosabb – a 4K internetes tartalmakat is közvetlenül lejátszhatóvá teszi. Akik szeretik a fényképeiket a képernyőn nézegetni, az SD kártyájukat a készülékbe helyezve 4K minőségben tekinthetik meg azokat a 4K képmegjelenítő segítségével, a 4K Swipe & Share alkalmazás használatával pedig vezeték nélkül is átküldhetik az Ultra HD felbontású fotóikat a mobil telefonról vagy a tabletjükről a tévékészülékre. 

Smart VIERA (TX-L65WT600) 4

Kimagasló 4K képminőség

Annak érdekében, hogy a felhasználó a legjobb, kompromisszummentes házimozi élményben részesüljön, a THX4K™ szabványoknak is eleget tévő WT600 képernyő a színeket, az árnyalatokat és a képélességet a hollywoodi rendezők által elvárt minőségben adja vissza.

A 4K Intelligent Frame Creation-nek köszönhetően, a WT600 másodpercenként 120-as képfrissítési sebességre is képes még Ultra HD jelforrásból is – ez a tulajdonsága a készüléket kiemeli a mezőnyből, hiszen ilyen képváltási frekvenciakonverzióra egyik riválisa sem képes. A Panasonic 4K Ultra HD TV elemzi az összetett jeleneteket – több irányból pásztázza végig a képsorokat – és minden egyes objektumot külön optimalizál. Az Infinite Contrast technológia gyakorlatilag végtelenül nagy kontrasztarányt tesz lehetővé, ami csak még inkább aláhúzza a WT600 lenyűgöző képminőségét.

A Local Dimming Pro technológia és az egyedülálló Gamma Area Control gondoskodik arról, hogy a sötét és a nagyon fényes területeken is részletgazdag maradjon a kép. A 4K Hexa-Processing Engine a 4K-nál alacsonyabb felbontású képekből is a maximális képminőséget hozza ki. A kép hiányzó részeinek interpolációjával és a nem létező adatok újragenerálásával ez a technológia alkalmas a képek nagyobb felbontású megjelenítésére, ezzel a képminőséget a 4K forrásokéhoz közeli szintre emeli.

A WT600 eleget tesz az isf™ szabványnak, és kompatibilis CalMAN™ kalibrációs szoftverrel is, amelyek a tökéletes színsemlegesség garanciái. A “Panasonic TV Remote 2” alkalmazás ezeken kívül Smart beállítási lehetőséget is kínál. Ez egy nagyon hasznos funkció, amelynek segítségével a felhasználó az Android™ vagy iOS™ operációs rendszereket futtató okos telefonon vagy tableten is pontosan be tudja állítani a tévén megjelenő kép gammakorrekciós görbéit, a fehéregyensúlyt, vagy a színtelítettséget.

Smart VIERA (TX-L65WT600) 5

Könnyű kezelhetőség

Az intuitív felhasználói interfész gondoskodik arról, hogy a WT600 okos tévéként is a lehető legegyszerűbben legyen használható. A személyre szabható „Saját  kezdőképernyő” funkció segítségével a család minden tagja a saját kedvenc alkalmazásait töltheti be a maga számára kialakított képernyő felületre.

A Smart VIERA my Home Screen funkció sikerére építve, a Panasonic tovább bővítette ezt a funkciót: új, előre beállított Home Screen-eket fejlesztettek ki. Az előre beállított „Kezdőképernyők” gyors és könnyű elérést biztosít a felhasználó számára a kedvenc műsorszolgáltatókhoz (például Eurosport, Maxdome, CANAL+ Group és YouTube). 2013 októbere óta a Panasonic tévétulajdonosok ezeket bárhol elérhetik az új Home Screen gyűjtemény ablakon keresztül. A My Home Screen letöltési funkció október 8-tól lesz elérhető a 2013-as Smart VIERA televíziókon. Ez a funkció a WT600-as készülékeken már elérhető lesz, mire a boltokba kerülnek. A Eurosport Home Screen egész Európában elérhető lesz Franciaország és Kazahsztán kivételével, a maxdome Home Screen Németországban, a Canal+ Home Screen pedig Franciaországban lesz csak elérhető.

A WT600 beállítási és szövegbeviteli opcióit innovatív hangvezérlő funkcióval is kiegészítették. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó a tévét az érintőképernyős távirányító, az okos telefon vagy a tablet mikrofonjába mondott szavakkal is kezelheti az előretelepített Panasonic TV Remote 2 App segítségével. Így a felhasználó gyorsan hozzáférhet az internetes tartalmakhoz, vagy böngészheti az otthoni hálózatot a kedvenc zenei számai között válogatva. Ezen kívül, a  Swipe & Share fényképmegosztó alkalmazásnak köszönhetően a felhasználó 4K felbontásban oszthat meg képeket a WT600 óriás képernyőjén mindössze egy ujjmozdulattal.

Továbbfejlesztett hálózati funkciók és hálózati integráció

A család minden tagja örömét leli majd a WT600 integrált kettős HD tunerjeiben, amelyek sokkal egyszerűbbé és rugalmasabbá teszik a tévézést. Lehetővé teszik például, hogy egy adott műsor nézése közben egy másik csatornán felvételt készítsünk egy műsorról, vagy hogy ezzel egy időben egy másik családtag a tabletjén egy másik adást nézzen – mindezekhez nincs szükség külső set-top boxra sem. Ez a funkció kimondottan hasznos, ha például valaki egy filmet szeretne megnézni a tévén, ám közben egy másik családtag sem szeretne lemaradni az élő futball közvetítésről.

Ahogy minden Smart VIERA tévé, a WT600-as is rendelkezik beépített vezetéknélküli wifivel. A felhasználók gyorsan és egyszerűen hozzáférhetnek bármilyen, az otthoni hálózaton lévő multimédiás tartalomhoz a DLNA™ streaming igénybevételével, valamint a folyamatosan növekvő számú alkalmazások számára létrehozott Smart VIERA platformhoz, ahol többek között a népszerű közösségi oldalak (Facebook™, Twitter™ and Skype™) is elérhetők. A WT600-as automatikusan bekapcsolódó pup-up kamerájával csupán egy gombnyomásba kerül a videó hívás indítása.

A WT600 beépített böngészője a Flash™ formátumú tartalmakat is futtatja. A beágyazott videók és az alacsony felbontású grafikus képek minőségét a Web Content Optimiser Pro jelentősen képes javítani. Az egyszerű webcím- és szövegbevitel érdekében, a felhasználó billentyűzetet is csatlakoztathat a WT600-es tévéhez USB adapter vagy a vezeték nélküli, Bluetooth® kapcsolat használatával.

Smart VIERA (TX-L65WT600) 7

Környezetbarát

Az összes 2013. évi VIERA modell teljesíti az A energiaosztály szigorú követelményeit, ám gyakran még ezeket is felülmúlják. A legtöbb műszaki innovációt felvonultató WT600 4K Ultra HD TV is A energiaosztályú.

A Smart VIERA TV és a hozzá csatlakoztatható kiegészítők csak akkor fogyasztanak áramot, amikor erre szükség van. Például, a televízió fényerőssége automatikusan igazodik a környezeti fényviszonyokhoz egy benne elrejtett, beépített fényérzékelőnek köszönhetően, és HDMI vezérlőjelekkel kikapcsolja az inaktív jelforrásokat.

Mikortól kapható

A Panasonic TX-L65WT600E szeptember végétől kapható a boltokban.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter