a-panasonic-bemutatta-a-lumix-g5-modell-utodjat/2013/04/24

A Panasonic bemutatta a LUMIX G5 modell utódját

2013. április 24. Bibók Richárd

Digital Imaging Seminar, Bécs, 2013. április 24. – A Panasonic a bécsi képalkotással foglalkozó rendezvényen, a Digital Imaging Seminar-on bemutatta a DSLM (Digital Single Lens Mirrorless – tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek) család legújabb tagját, a LUMIX DMC-G6 modellt, amely 16,05 megapixeles Live MOS szenzorral és fejlett képalkotási- és zajcsökkentő eljárásokkal segíti a fotósokat a minden eddiginél jobb képek készítésében. A “Low Light AF” funkció segítségével mindez olyan helyzetekben is lehetővé válik, amikor a legtöbb fényképezőgépnek már kevés a fény az élesség beállításához és így a jó felvételek készítéséhez.

Képminőség terén magasra teszi a lécet

Az új és erős Venus Engine képfeldolgozó elektronika és a LUMIX DMC-G6  16,05 megapixeles Live MOS szenzora tökéletes párosítás: lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy megmutassák, hogy a DSLM kamerákkal is el lehet érni a kívánt legjobb képminőséget. A kamera ráadásul továbbfejlesztett érzékenységi tartományban működik: az ISO 160 és 25 600 közötti értékek azt jelentik, hogy lényegében bármilyen fényviszonyok között használható. Ez különösen fontos tulajdonság ebben a kategóriában, hiszen a fotósok igen sűrűn készítenének képet olyan szituációban, amikor alig van fény.

A gyors és precíz autofókusz rendszer (Accurate AF)’ és a sötétebb helyeken is működő “Low Light AF” funkció minden körülmények között segítenek élességet állítani, annak érdekében, hogy a fotós soha ne maradjon le a legjobb pillanatról. A LUMIX DMC-G6 ráadásul az autofókusz üzemmódok hihetetlenül széles skáláját biztosítja, mint például a több területre fókuszálható élesség, az arcfelismerés, vagy a követő üzemmód. Ezek gondoskodnak arról, hogy kifogástalan kép készüljön akkor is, ha a téma éppen mozog. A gép gyors sorozatfelvételre is képes – maximális sebességen másodpercenként hatot exponál teljes felbontás mellett, vagyis lenyűgözően tiszta felvételeket készít még olyan témák esetében is, ahol jellemzőek a gyors mozgások: ilyenek például a sportesemények.

A minőség fejlődése a LUMIX DMC-G6 esetében nem ér véget az állóképeknél. A 24p videó mód segítségével a felhasználók az igazi filmezés élményébe is belekóstolhatnak. A képérzékelő és a Venus Engine lehetővé teszi, hogy a Full HD 1080/50p felvételek készítését, sztereó hanggal, tökéletes minőségben, minimális zajszint mellett. Akár a haladó AVCHD, akár az MP4 formátumot választja a felhasználó, a LUMIX DMC-G6 a tömörítési és kompatibilitási opciók széles skáláját kínálja.

A hosszú felvételi idő, a könnyű vezérlés és a továbbfejlesztett autofókusz a kifejezetten videofelvételre tervezett LUMIX G objektívekkel tökéletesen alkalmassá teszik a készüléket mozgóképek rögzítésére is.

Panasonic-Lumix-DMC-G6Fejlett kijelző és gyors működés

A  LUMIX DMC-G6 előnye az OLED kijelző, amely nem pusztán fényesebb, mint a hagyományos LCD-k és ezért jobban látható kültéren, erős fényben, hanem gyorsabban is jeleníti meg a képeket. Mindemellett, a csökkentett energiafogyasztásnak köszönhetően lassabban meríti az akkumulátort, így hosszabb használati időt biztosít.

A szemérzékelővel ellátott elektronikus keresőt (Electronic Viewfinder - EVF) és a 3 collos, bármilyen szögből látható kijelzőt is használhatja a felhasználó a videók vagy a képek komponálására – ahogy a helyzet kívánja. Ugyanakkor forradalmian új, hogy a felvétel az érintőképernyőről is indítható. Érintőképernyőről vezérelhető az is, hogy mire állítson élességet a gép, s mi legyen csak háttérelem, ez pedig sokkal gyorsabb reakciót tesz lehetővé, például mozgó témák, vagy videók esetén, ezzel is segítve a lenyűgöző felvételek elkészültét.

Vezeték nélküli kapcsolatok

A LUMIX DMC-GF6 modellel bemutatott vezeték nélküli funkciók a LUMIX DMC-G6 esetében is használhatók, köszönhetően a beépített Wi-Fi és NFC képességnek. Így egyszerűen megoldható, hogy az elkészült képeket egy pillanat alatt lehessen továbbítani okostelefonra vagy tabletre, ahonnan már csak egy lépés a webre történő feltöltés, az e-mailes továbbítás vagy a közösségi portálokon való megosztás. Mindezt úgy, hogy a kezdeti beállításokat követően már nincs szükség minden alkalommal arra, hogy újra belépjen a felhasználó a saját fiókjába, a fényképezőgép magától bejelentkezik, igény esetén.

Írta: Bibók Richárd