a-philips-oled935-televizio-tovabbfejlesztett-ai-funkcioval-rendelkezik

A Philips OLED+935 televízió továbbfejlesztett AI funkcióval rendelkezik

2020. szeptember 02. Herczeg Balázs TV

A Philips TV 2020 elején bemutatta az AI megoldását, amely jobb képminőség-javító teljesítményt nyújt az új, piacvezető OLED tévékhez. Ez nem volt könnyű feladat, ugyanis a már piacon lévő OLED készletek 80 hihetetlen 'Best-TV' elismerést és díjat nyertek 2019 során egész Európa szerte.

  • Új 4. generációs P5 és intelligens AI vezérlésű kettős képfeldolgozó motor, amely egy dedikált AI chippel rendelkezik a képminőség-javító algoritmusok teljesítményének fokozásához a még természetesebb és valósághűbb képalkotáshoz.
  • Az egyedi beégésgátló technológia megvédi a csúcskategóriás OLED készülékek képernyőit
  • A továbbfejlesztett AI a gépi tanulás képességeit használja a kép élesítéséhez
  • Új AI Smart Bit Enhancement 2.0 mód
  • Perfect Natural Reality (PNR) - továbbfejlesztett képesség, amely fokozza az SDR tartalmak HDR felvétellé konvertálását.
  • Tartalmazza a Film Maked módot
  • Új Pure Cinema és Movie mozgásmód
  • Kompatibilitás az összes fő HDR formátummal, beleértve a HLG-t, HDR10+-t és Dolby Vision-t
  • A legújabb 4 generáció P5 pontosan leképezi a MAX CLL teljes skáláját 1000 nit és 4000 nit között

A már piacon elérhető 805/855/865 modellek kiemelkedő fogadtatást kaptak a piacon, a Philips TV azonban új lépésre szánta el magát és egy új, továbbfejlesztett AI funkcionalitást mutat be, a leginkább természetes és valósághű képminőség érdekében.

A továbbfejlesztett AI-t először a vállalat új zászlóshajó modelljében - az OLED+935-ben - mutatják be, amely a már megjelent OLED készülékek kiváló megoldására épít, amellett pedig egy új, dedikált AI chip is helyet kapott a készülékben az extra teljesítmény biztosításához.

Ahogy már korábban is, a házon belül fejlesztett AI a neurális hálózatok és a gépi tanulást erejét használja a különböző képminőség tesztklipek millióinak elemzésére egy egyedülálló adatbázisból, amelyet a Philips TV fejlesztő csapata készített az elmúlt 30 év során.

Az AI szoftver nem csupán a képminőség öt pillérének mindegyikéből kínál több kimenetet (forrás, szín, kontraszt, mozgás és élesség), hanem jobb egyensúlyt teremt közöttük. A tartalom minden elemének képkockánkénti elemzésével sokkal reálisabb, természetesebb képet eredményez a televíziózás kereteiből való kilépéshez.

A TP Vision képminőség szakértői az AI szoftver által használt rendszer általános paramétereit 5 csoportba osztották: Táj/természet, Arc/bőr tónus, Mozgás/sport, Sötét/kontraszt és egyéb. Az AI automatikusan kiválasztja a megfelelő kategóriát és elemzi mind az öt pillér alapján, hogy az egyensúly beállításával a valósághű kép alkotásához.

Az OLED+935 az első tévékészülék, amely egy új és egyedi tervezésű beégésgátló rendszerrel rendelkezik, kifejezetten az OLED képernyők védelme érdekében.

Az egyedülálló beégésgátló megoldás fejlett logó felismerő képességet használ a 32 400 zónás rács figyeléséhez, így pontosan felismeri a statikus tartalmakat és fokozatosan csökkenti az adott helyen fénykibocsátás intenzitását a beégés elkerüléséhez anélkül, hogy negatív hatással lenne a kép többi területén megjelenített tartalomra.

A Philips TV új rendszere kiküszöböli a beégés problémáját a statikus képek 95%-ánál beleértve a logókat és a játékok felhasználói felületét.

Ahelyett, hogy egyetlen élességi beállítást/szintet alkalmazna a teljes képénél, az új AI Machine Learning Sharpness szolgáltatás „helyi” élesség-javító technológiát alkalmaz különböző beállításokkal a kép meghatározott területein, hogy a képélesség optimális legyen.

Az új AI Smart Bit Enhancement 2.0 az új 4. generációs P5 processzor hardveres és szoftveres képességeit használja a képrészletek megtartásához, miközben a sávosodást eltávolítja a rossz minőségű forrásanyagokból. A kiegészítő chip extra feldolgozási teljesítményével a rendszer 8 bites videót közel 14 bites pontosságig képes kiterjeszteni azokon a területeken, ahol sávosodás történik, ezzel kiegyensúlyozottabb átmenetet eredményezve anélkül, hogy a kép részletei elvesznének.

A továbbfejlesztett AI rendszer a Philips TV egyedi Perfect Natural Reality technológiájának újabb változatát is tartalmazza. A Perfect Natural Reality frissített változata az SDR források tartalmát képes HDR szerű képre konvertálni 30%-kal természetesebb élességgel az új fényérzékelő- és javító funkciónak köszönhetően, amely a fokozott kontraszttal kombinálva egy láthatóan realisztikusabb képet hoz létre mélyebb részletekkel, nagyobb benyomást keltve, különösen a tükörképes tartalmaknál, ahol a kép valósággal életre kel.

A Philips TV továbbra is azon kevés gyártó közé tartozik, amely az új P5 AI+ processzorral támogatja a fő HDR formátumot - beleértve a HLG-t, a HDR10-et és a HDR10+ forrásokat - valamint jobb általános HDR teljesítményt nyújt, miközben javít a Dolby Vision kódolásán is a dinamikus HDR tartalmak esetén a speciális 'Dolby Bright mode' segítségével.

A 4. generációs P5 processzor pontosan követheti és leképezi a HDR10 metaadataiban megtalálható maximális tartalom-megvilágítási szinteket (MAX CLL) a teljes tartományban, 1000 nit-től 4000 nit-ig.

Az új szoftver támogatja a Film Maker módot (FMM) is, amely automatikusan felismeri a kódolt tartalmat és lehetőséget ad a nézőnek arra, hogy kiválasszák az új üzemmódot, vagy az automatikus beállítások használatát.

A Philips TV két új mozgás móddal is bővítette a kínálatot - Pure Cinema módot és a Movie mód új verziójával.

A Pure Cinema mód letiltja a képkockaszám-átalakítást, miközben a keret átrendezése aktív marad. Vagyis egy 24 képkockás filmet, amelybe 3:2 mértékkel 60Hz-es jelre továbbítana, átirányítja egy 5:5 mértékű, 120 Hz-es jelre.

Az új film módban kis mennyiségű vibrálás-gátló aktív marad és együtt dolgozik a homályosodás-gátló funkcióval, hogy az OLED képernyők működéséből adódó elhomályosodást megszüntessék, ezzel kedvezve a filmek és a sportközvetítések szerelmeseinek, valamint a szappanoperák rajongóinak.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter