a-rog-bejelenti-a-vilag-legerosebb-14-colos-gamer-notebookjat

A ROG bejelenti a világ legerősebb 14 colos gamer notebookját

2020. január 08. Herczeg Balázs Laptop/Notebook

Az ASUS Republic of Gamers (ROG) ma bejelentette a Zephyrus G14 gamer notebook-ot, mely példa nélküli teljesítményt kölcsönöz az ultravékony, 14 colos formának.

A ROG mérnökei folyamatosan újradefiniálják az ultravékony gamer kategória lehetőségeit. A legújabb példány, az új Zephyrus G14, a CES 2020-on mutatkozik be, erőteljes processzorokkal egy olyan kompakt házban, mely elég hordozható, hogy elvidd bárhova és elérhető áron érkezik, hogy még szélesebb közönség tapasztalja meg a határtalan játékot.

Nagy kihívást jelent kihozni a csúcsteljesítményt ilyen élvonalbeli komponensekből egy ilyen kis gépben. Annak ellenére, hogy a készülékház 20 mm-nél vékonyabb, a Zephyrus G14 hűtése óvatosan személyre szabott, hogy a legjobbat hozza ki a 4. generációs AMD® Ryzen™ CPU-ból és az akár NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 GPU-ból. A felhasználók játékra vagy kreatív tevékenységre optimalizálhatják a magas képfrissítés vagy a nagy felbontású kijelzők kiválasztásával, melyekből mindkettő rendelkezik Pantone® hitelesített színekkel és AMD FreeSync™technológiával.

A 10 óránál is hosszabb akkumulátoros üzemidő és Type C power pack-ről való töltési képesség teszi a G14-et különlegesen hordozhatóvá. A holdfény fehér vagy holdfogyatkozás szürke stílus kifinomúltsága tiszta és professzionális, kiemelve a sokszínű dizájnt, prémium funkciókkal, melyek fokozzák a mindennapi felhasználói élményt. Az opcionális AniMe Matrix™ kijelző elmélyíti a személyreszabást, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy megmutassák az egyéni grafikákat, animációkat és más effekteket a fedélbe ágyazott ezernyi mini LED-en keresztül.

Amilyen kicsi, olyan ütős

A 15 colosnál sokkal kisebb alapterületre korlátozva, a G14 könnyedén elfér a hagyományos laptop táskákban és hátizsákokban. Az egyedi LED mátrix nélkül a rendszer csak 17,9 mm vékony és 1,6 kg.

A notebook könnyedségének és erősségének megtartása érdekében a csuklótámasz alatti méhsejt mintázatú merevítések adnak erősítést minimális extra anyag felhasználásával. A magnézium-alumínium ötvözetű fedél precíziós megmunkálású és ujjlenyomat taszító a professzionális hatás elérése érdekében. Az alumínium nagy ereje és kis súlya teszi tökéletessé a fedél számára, melynek különleges pontos mátrix dizájnját CNC marási eljárással hozták létre, 6536 precíz perforációt helyezve a külső panelbe.

A LED-ek innovatív személyre szabása

A fedélen megjelenő ROG kezdőképet az AniMe Matrix kijelző kelti életre, mely bizonyos modelleken érhető el. A kijelző 1,215 mini LED-et használ, hogy új eszközt adjon a gamereknek egyéniségük kifejezéséhez. Mindegyik LED fehér fényt áraszt 256 szintű fényerő vezérléssel.

A felhasználók animált GIF-eket és más képeket importálhatnak, egyéni animációkat építhetnek kockáról kockára, és többféle betűtípusban gépelhetik be a szövegeket. A vizualizációk reagálnak a zenére és más audióra, egyedi platformot hozva létre a DJ-knek és más művészeknek. Az első negyedév végén a további funkciók között megtalálhatók lesznek olyan rendszer funkciók, melyek megmutatják az új e-mail üzeneteket, valamint a dátumot, időt és akkumulátor töltöttségi szintet.

A G14 projekt során jelentős mérföldkövet jelentett az AniMe Matrix kijelző tökéletesítése. 15 iterációba került létrehozni egyedül a maszkot, mely egyenlően oszlatja el a LED-ektől érkező fényt. A szétszóró réteg beigazításának tökéletesnek kell lennie az ideális hatás elérése érdekében, különösen mivel az egyes fények négyszögletesek mintsem kerekek. A ROG mérnökei szintén nagy gondot fordítottak a mini LED-ek kiegyesúlyozására, hogy minimalizálják a hőt, a vezérlő hardvert és az energia követelményeket.

Magával ragadó gaming látvány 

A Zephyrus G14 akár egy GeForce RTX 2060-al is érkezhet, kibővítve azt 65 W-on akár egy 1298 MHzes ROG Boost-tal. A dedikált GPU a legújabb NVIDIA Turing architektúrára épül, mely dedikált magokat egyesít a programozható árnyékolás, valós idejű sugárkövetés és mesterséges intelligencia érdekében. Ez a kombináció jobb világítást, árnyékokat és más játékon belüli effekteket eredményez, valamint sokféle számítógépes forrást bocsát rendelkezésre az erőforrásigényes munkák, mint pl. tartalomkészítés, 3D modellezés és mélytanulás felgyorsítására.

A Turing dedikált video enkódere nagy mértékben felel a G14 azon képességéért, mely lehetővé teszi az egyidejű játékot és streamelést. A specializált hardver jobb streamelési minőséget tesz lehetővé a teljesítmény minimális befolyásolása mellett, és kompatibilis az Open Broadcaster Software-rel (OBS), amely egy népszerű eszköz a feltörekvő tartalomkészítők és ambíciózus Twitch streamerek körében.

Magas képfrissítés vagy nagy felbontás

A G14-gyel két különböző igényre szabott, prémium panel között választhatsz. A felhasználók választhatják a gyorsabb Full HD felbontású kijelzőt, mely akár 120 Hz-re is húzható vagy dönthetnek inkább a magasabb, WQHD felbontás mellett.

A kisebb laptop képernyőkön általában nem érhető el a nagyobb képfrissítési ráta, de a ROG a panel szolgáltatókkal szorosan együttműködve létrehozta az új 14 colos kijelzőket, melyek lépést tudnak tartani. A 120 Hz-es panel megduplázza a tipikus laptop kijelzők sebességét, így a nagy intenzitású akciók gördülékenyebbek lesznek.

Az adaptív szinkronizációs technológia a GPU és a kijelző képkockasebesség koordinálásával a gördülékenység magasabb szintjét nyújtja. A játékban nyújtott teljesítmény a játék követelményeitől és a felhasználás módjától is függhet. A legtöbb kijelző egyenletes rátán frissíti a képet, mely akkor okoz problémát, ha az új képkockák nem állnak készen megfelelő időben. Az adaptív szinkronizáció a kijelzőfrissítési értéket szinkronizálja a GPU képkocka sebességével, így megszünteti a figyelmet elvonó vizuális szakadást, mely elronthatja a játékba való belemélyedés érzését, továbbá minimalizálja az akadozást és a bemeneti késleltetést.

Bár az adaptív szinkronizáció már évek óta létezik, a 4. generációs AMD Ryzen processzorokkal egy új korszakba érkezett el. Integrált Radeon grafikájuknak köszönhetően a technológia először működik dedikált GeForce GPU-kkal.

Az adaptív szinkronizáció kiterjed a WQHD kijelzőre, és sokkal hatékonyabb is lehet nagyobb felbontással társított, alacsony FPS esetén. Az extra pixeleket azok a tartalomkészítők értékelik, akik több részletet szeretnének látni a munkájukban, de azoknak a gamereknek is tetszik, akik lassabban szeretik befogadni a környezetüket. A kisebb méreteknek köszönhetően a WQHD panel nagyobb pixel sűrűséggel rendelkezik mint a tipikus 4K asztali monitor. Még a Full HD panel is megegyezik a 28 colos Ultra HD kijelző PPI-ével.

Mindkét kijelző gyárilag kalibrált és Pantone hitelesített, hogy a tartalomkészítők biztosan megkapják azt a színhűséget, amire vágynak. Az IPS típusú panelek széles betekintési szöggel rendelkeznek és lefedik az sRGB tartomány 100%-át. Különlegesen vékony káva keretezi őket, mely 85%-os képernyőkészülékház arányt eredményez.

Non-stop sebesség

A ROG tavaly együttműködésbe kezdett az AMD-vel, hogy alkalmazhassa az előző generációs Ryzen processzorokat a 15 colos Zephyrus G GA502 modellekben. Tavaly ez az eszköz volt az egyetlen bestseller vékony gamer laptop a Best Buy USA-n. A G14-ért ismét összefogott a ROG és az AMD, hogy egy exkluzív sorozatot hozzon létre, melyet speciálisan a kisebb készülékházra hangoltak.

A 4. generációs Ryzen Mobile CPU-k akár 8 maggal és 16 szállal is rendelkezhetnek, hogy villámgyorsan megbírkózzanak a teljesítményigényes feladatokkal, de úgy lettek hangolva, hogy könnyebben tudják kezelni a hőmérsékletet is. Elegendő energiát kínálnak olyan extrém igényű alkalmazásokhoz, mint videók szerkesztése és 3D-s renderelés, illetve több energia igényes feladat egyszerre történő elvégzése, mint pl. a játékok és streaming, felvétel és csevegés együttes használata.

Az élvonalbeli 7nm-es gyártási technológia segítségével sok energia sűríthető egy kisméretű és hatékony csomagba. Ennek eredményeképpen a Zephyrus G14 nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak, akik hosszabb ideig dolgozhatnak töltés nélkül.

Akár 32 GB-nyi gyors DDR4-3200 RAM-mal a dupla csatornán keresztül elegendő hely van a nagyobb projekteknek is. Az ultragyors tárolást az NVMe SSD szolgáltatja akár 1 TB kapacitással, mely minimális idő alatt tölti be a játékkönyvtárakat és alkalmazásokat.

Páratlanul hűvös

Az ultravékony készülékház kis helyet hagy a légáramlásnak, és a kis alapterületnek köszönhetően még nehezebb hűvösen tartani a G14-et. A ROG hőtechnikai mérnökei kifejlesztettek egy exkluzív funkciót, mely a GPU hőmérsékletére alapozva dinamikusan hozzáigazítja az elérhető energiát a CPU-hoz. Bármely másodpercben tud módosítani, hogy reagáljon a GPU használat kiugrásokra, biztosítva az optimális gaming teljesítményt minden feltétel mellett.

Ez az első ROG laptop ErgoLift zsanérral, mely kényelmesebb szögbe dönti a billentyűzetet. Amikor a fedél felnyílik a kijelző alja felemeli a gép hátulját, így a nyílások a talpon több helyet kapnak a szellőzéshez.

EZ A SAJTÓKÖZLEMÉNY NEM ADHATÓ KI 2020. január 7. 00:00-ig

4 / 7

A dizájn elrejti az alsó káva egy részét, de ezzel megakadályozhatja a légáramlást a hátsó kivezető portokon keresztül. Ennek ellensúlyozására nyílásokat vágtunk a kávába és kiszélesítettük a hátsó hűtőbordákhoz vezető távolságot. Mivel ez a nagyobb rés növeli a készülékház mélységét és kevésbé teszi érzékennyé a zsanért a lefelé irányuló nyomásra egy keményebb rugót használunk, hogy erősebb legyen.

A hátsó kivezetőnyílásokat és a hűtőbordákat úgy alakítottuk ki, hogy felfele vagy elvezessék a levegőt a kávától, illetve lefele a kávákba vágott nyílások irányába. Az oldalak mentén további két kimenet található, mind a négyben 0,15 mm-es, ultra vékony rézbordák találhatók. A karcsú profil nagyobb sűrűséget és kisebb légellenállást tesz lehetővé, mint a tipikus bordák, melyek kétszer olyan vastagok. 209 hűtőbordával rendelkezik, mely összesen 68,868 mm2 felületet ad ki. Ezeket egy öt hűtőcsőből álló hálózat táplálja termikus energiával, melyek lefedik a CPU-t, a GPU-t és az ezeket tápláló VRM-et.

A laptop ventilátorok elengedhetetlenül beszívják a port és más részecskéket, de az öntisztító hűtés segít megelőzni a felhalmozódást, mely idővel csökkentheti a teljesítményt és a stabilitást. Pormentesítő csatornákat használ a részecskék elfogására és készülék hátulján való kiterelésére. Mivel a teljes méretű csatornák helyet vesznek el a ventilátortól, a G14 rövidebb csatornákkal rendelkezik, melyek helyet hagynak a 15 colos Zephyrus modellekkel azonos méretű ventilátoroknak. Ez az egyedi dizájn nagyobb légáramlást nyújt, miközben a port is megfelelően kivezeti, így jobb egyensúlyt hoz létre egy ilyen méretű gép számára.

Még az n-lapátú ventilátorokat is úgy hangoltuk, hogy optimalizálják a hangzást a rendkívül kis méretű készülékházban. Speciális folyadékkristály polimerből készültek, melyek megtartják a lapátok alakját magas RPM számok mellett is. Ahelyett, hogy 83 azonos lapátot használnánk, a Zephyrus G14 n-lapátú ventilátorai 81 lapátot használnak, melyek 50 mm és 51,2 mm közötti hosszúságúak. Az egyenetlen külső szél lecsökkenti a turbulencia okozta zajt anélkül, hogy negatívan befolyásolná a légáramlást, és segít Turbo módban 45dB alatt tartani a G14-et.

A ventilátor sebességeket egy intelligens algoritmus vezérli, mely automatikusan válaszol a hőmérséklet változásokra. Három professzionálisan hangolt üzemmód segít a felhasználóknak gyorsan alkalmazkodni a különböző szenáriókhoz kényelmes gyorsbillentyűk segítségével, míg a felhasználói profilok zökkenőmentesen váltanak a módok között a felhasználó által meghatározott játék és alkalmazás preferenciák alapján. A legnagyobb ventilátorsebeséggel és frekvenciával a Turbo mód a legjobb választás a maximális teljesítményhez. A Teljesítmény mód jobb egyensúlyt hoz létre a gaming számára, míg a Csendes mód tovább megy azért, hogy lecsökkentse az akusztikát, így könnyebben tudsz dolgozni és szórakozni egyaránt.

Fejeld meg a Type-C töltéssel

A ROG létrehozta az első gamer laptopot, melyet DC vagy USB-C bemenet is hajthat, és a technológia tökéletes a mobil Zephyrus G14 számára. Az USB Power Delivery támogatással könnyebben tudja kezelni az akár 65 W-os Type-C adapter által hajtott feladatokat, ami sokkal kisebb mint a 180 W-os egység, amelyre a dedikált GPU-ban rejlő potenciál felszabadításához szükség van.

Ha az akkumulátor lemerülő félben van, a Type-C töltéssel út közben is feltölthető, így bárhonnan hosszabb ideig tudsz dolgozni. Mialatt a Zephyrus G14 teljes feltöltés alatt van az USB az ellenkező irányba is vezeti az áramot és kínál akár 3A-es gyors töltés támogatást a kompatibilis okostelefonoknak és más eszközöknek.

Rugalmas opciók út közbeni használathoz

Az USB Power Delivery-vel rendelkező Type-C port egy külső monitor meghajtására is képes a DisplayPort 1.4-en keresztül.

A HDMI 2.0b port megkönnyíti a játékot és a filmnézést a 4K monitoron és a TV-ken. Számos csatlakoztatási lehetőség áll rendelkezésre külső eszközök számára a másodlagos Type-C porton keresztül, mely az USB funkcióira koncentrál, emellett két Type-A port áll rendelkezésre kiegészítő eszközök számára. Dongle adapterre nincs szükség.

A Zephyrus G14 felturbózza a vezeték nélküli networkinget az Intel Wi-Fi 6 (Gig+) csatlakozással, amelyet 802.11ax-ként is ismerünk. Kompatibilis routerrel párosítva a Wi-Fi 6 (Gig+) akár 2,4 Gbps-ra tolja ki a csúcs interfész sávszélességet és javítja a zsúfolt helyek hatékonyságát. Csökkenti a késleltetést, ami kevesebb késést jelent az olyan érzékeny tevékenységekkor mint az online gaming, és bővíti az upstream kapacitást, mely nagyobb sávszélességet biztosít az élő közvetítésnek.

A billentyűzethez kapcsolódó fejlesztések az ErgoLift-en is túlmutatnak. A G14 az első ROG laptop, mely integrálta az ujjlenyomatos bejelentkezést a bekapcsoló gombba. Egyetlen lenyomás felébreszti a gépet és röviden gyorsítótárazza a felhasználó ujjlenyomatát, elmentve azt a Windows bejelentkezéskor történő hitelesítéshez. Több felhasználóval rendelkező gépek esetén az operációs rendszer automatikusan észleli a megfelelő fiókot.

A kisebb készülékház ellenére a billentyűzet a nagyobb Zephyrus gaming laptopok példáját követi. A ROG Overstroke technológiával ellátott fontos kapcsolók korábban aktiválódnak a leütéskor a gyorsabb és reszponzívabb bevitel érdekében, míg az N-gombos egyszerre nyomás biztosítja, hogy minden lenyomást regisztrál, még akkor is, ha egyszerre több billentyűt nyomsz le. A hézagos billentyűk az asztali elrendezésre hasonlítanak, hogy a felhasználók intuitívabban tudják kezdeményezni a funkció parancsokat és a dedikált gyorsbillentyűkkel azonnal hozzá tudjanak férni az alapvető billentyűkhöz, mint a hangerő és a mikrofon némítás.

Dolby Atmos Hangzás

A multidimenziós hangzás nagyobb mélységet és irányt kölcsönöz minden hangélménynek és még versenyelőnyt is hozhat a játékokban. A Zephyrus G14-ben a Dolby Atmos technológia virtuális surround hanggal növeli a térbeli elmerülést mind a fejhallgatók, mind a hangszórók esetében.

A Dolby algoritmusokat úgy optimalizáltuk, hogy maximalizáljuk a hangosságot és a hanghűséget a G14 integrált hangszórói számára. A billentyűzet fölé helyezett két tweeter nagyfrekvenciás hangokat sugároz közvetlenül a felhasználó felé, míg a két mélynyomó alattuk mély basszust kínál, melyet az ErgoLift dizájn fel is erősít. A négyhangszórós beállítás tökéletesen kiegyensúlyozott hangot nyújt a teljes spektrumon keresztül. Ezzel a technológiával a felhasználók a hang tisztaságának vagy részletességének elvesztése nélkül tekerhetik fel a hangerőt a filmnézéskor, zenehallgatáskor vagy játék közben.

ELÉRHETŐSÉG

További tájékoztatásért, kérjük, keresd fel a helyi ASUS képviseletet. Az ASUS a CES 2020 kiállításon: Ha látni szeretnéd valamelyik terméket, vagy körbe szeretnél nézni az ASUS és a ROG bemutatótermekben a CES-en, fordulj az alábbi sajtókapcsolatok bármelyikéhez.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter