a-rog-bejelenti-a-zephyrus-g15-ot-mely-elerhetove-teszi-az-ultravekony-gaminget

A ROG bejelenti a Zephyrus G15-öt, mely elérhetővé teszi az ultravékony gaminget

2020. január 08. Herczeg Balázs Laptop/Notebook

Az ASUS Republic of Gamers (ROG) ma bejelentette a Zephyrus G15 gamer notebookot, mely olyan funkciókat, mint pl. az ultravékony forma, a 240 Hz-es gaming panel, és az erőteljes processzorok, kínál elérhető csomagban.

Az ultravékony gamer laptopok általában prémium árral érkeznek, mely annak köszönhető, hogy mennyire nehéz jó teljesítményt és hűtést elérni egy 20 mm-nél vékonyabb készülékházban. A ROG keményen dolgozott, hogy elérhetőbbé tegye a kategóriát különösen a diákok, vállalkozók és tartalomkészítők számára, akiknek bárhova elvihető, erőteljes laptopokra van szükségük.

Ez a motiváció hozta létre kezdetben a Zephyrus G GA502 modellt, mely a komponensek, a hűtés és a klasszikus megjelenés lehetséges kombinációját képviseli elérhetőbb áron. Ezen funkciók legjobbjait fejlesztettük tovább a sokrétű, új Zephyrus G15 modellben, melyet a CES 2020 kiállításon mutattunk be.

Ultravékony hordozhatóság

19,9 mm-es vékonyságával és 2,1 kg súlyával a Zephyrus G15 elég kicsi, hogy elférjen egy hagyományos hátizsákban. A 15 colos kijelzőt három oldalon szuperkeskeny kávák keretezik, belepréselve azt egy 14 colos alapterületre.

Szálcsiszolt vágások hasítják keresztül a fedelet, és tükröződnek vissza a szellőzőnyílásokon, melyek a kijelző alatti felületen keresztül húzódnak. Az érintőpadhoz közeli gyémántmetszés segítségével a felhasználó egy ujjal ki tudja nyitni a laptopot. A professzionális megjelenés megtartása érdekében a G15 lemond az RGB világításról egy izléses, fehér háttérvilágítás érdekében, mely kevésbé vonja el a figyelmet a tömegben.

A Type-C töltés kiterjeszti az út közbeni működés idejét. Az USB Power Delivery támogatás korábban a prémium Zephyrus modellek privilégiuma volt, de az új Zephyrus G15 most mindenkinek elhozza ezt a funkciót. Az USB power pack-ek, mint az ASUS ZenPower Pro PD több időt hagynak a felhasználóknak a munka elvégzésére, bárhol is legyenek. Könnyebb feladatok esetén, melyek nem veszik igénybe a dedikált GPU-t, a laptopot egy kisebb, akár 65 W-os, Type-C adapterről is lehet futtatni.

A mobil életmód sok-sok vezeték nélküli networking feladatot hordoz magában, így a G15 szupergyors Wi-Fi 6 (Gig+)-tal rendelkezik. Kompatibilis routerrel párosítva a Wi-Fi 6 (Gig+) akár 2,4 Gbps-ra tolja ki a top interfész sávszélességet. A zsúfolt hálózatok hatékonyságát is növeli. Az alacsonyabb késleltetés kevesebb laghoz vezet az olyan érzékeny tevékenységekkor, mint az online gaming, és a kibővített upstream kapacitás nagyobb sávszélességet biztosít az élő közvetítésnek.

Villámgyors sebesség 

A teljesen új AMD® Ryzen™ 7 4800H processzor megduplázza az előző generáció magszámát. A legújabb Zen 2 architektúrára alapozott 8 maggal és 16 szállal könnyedén megbírkózik a nehéz többfeladatos munkavégzéssel, tartalomkészítéssel és más igényes feladatokkal. Az élvonalbeli 7nm-es gyártási technológia segít belesűríteni ezt az energiát egy kis méretű és hatékony kiszerelésbe.

A CPU akár 32 GB-nyi gyors DDR4-3200 RAM-mal is párosítható, melyet két csatorna oszt meg, lehetővé téve a gamereknek a könnyű váltást a feladatok között és elegendő helyet biztosítva a nagyobb projekteknek. Az akár 1 TB-os szupergyors NVMe SSD tárhely elegendő helyet kínál a játékkönyvtárak, személyes portfólió és média gyűjtemény számára.

Gördülékeny grafika

Egy GeForce RTX™ 2060, kiegészítve a ROG Boost-tal akár 1298 MHz-en 65 W-on, magas képfrissítést nyújt a népszerű játékok széles körének. Az NVIDIA Turing architektúrájára építve ez a GPU a programozható árnyékolást szolgáló CUDA magokat kombinálja a dedikált RT magokkal a sugárkövetésért és a Tensor magokkal az AI-ért, hogy hiper realisztikus látványt hozzon létre fejlett világítással, árnyékolással és más effektekkel.

Különösen a streamerek számára érdekes a Turing továbbfejlesztett videó enkódere, mely akár 15%-kal növeli a rögzítési minőséget mialatt a CPU terhét is csökkenti, hogy jobb teljesítményt tegyen lehetővé. Ez a dedikált hardver kompatibilis az Open Broadcaster Software (OBS)-rel, melynek köszönhetően minden streamer számára hasznossá válik.

Egy lenyűgöző kijelző

A gyors kijelzők teljesen kihasználják az RTX lóerejének minden előnyét. A Zephyrus G15 akár 240 Hzes képfrissítéssel is elérhető – ami a standard kijelzők négyszeres teljesítménye - így igazi három számjegyű képfrissítést tesz lehetővé, mely elég gyors az esport versenyekhez. A panel 3 ms-os GTG válaszideje különösen élessé teszi a képet nagy sebesség mellett, mindegy, hogy célpontokat veszünk sorra egy gyors tempójú lövöldözős játékban, vagy weboldalakat között böngészünk.

A kijelző gyárilag kalibrált és a kiváló színhűség érdekében PANTONE® hitelesített. Az IPS szintű panelek széles betekintési szöggel rendelkeznek és lefedik az sRGB tartomány 100%-át, továbbá szuper keskeny kávák keretezik őket, melyek kiterjedt 81%-os képernyő-készülékház arányt hoznak létre.

Az adaptív szinkronizációs technológia még gördülékenyebbé teszi az élményt. A képfrissítés a játéktól és attól is függ, hogy éppen mi történik az adott helyszínen. De a legtöbb kijelző rögzített frekvencián frissíti a képet, mely akkor okoz problémát, ha az új képkockák nem állnak készen megfelelő időben. Az adaptív szinkronizáció a kijelző-frissítési értéket szinkronizálja a GPU képkocka sebességével, így megszünteti a belemerülést gátló vizuális szaggatást. A képkocka sebesség koordinálása minimalizálja az észlelt szaggatást és a bemeneti laget, mely akadályozhatja a játékot.

Bár az adaptív szinkronizáció nem új, a Ryzen processzorba integrált Radeon grafikának köszönhetően most lehetséges a dedikált GeForce GPU-val való használata. Vizuális frissítések választékát egészíti ki, mely rendkívül gördülékeny játékot nyújt.

Maradj hűvös út közben is

A megfelelő hűtés lehetővé teszi a processzoroknak, hogy csúcsteljesítményt nyújtsanak, az ultravékony notebookok kompakt méretei pedig nagyobb hatékonyságot követelnek a teljesítmény fokozása érdekében. A ROG Intelligent Cooling filozófiája segít a Zephyrus G15-nek többet kihozni a szilikonjából a hardver és a szoftver stratégiai ötvözetével, mely optimalizálja a teljesítményt és a hangzást - és ezt huzamosabb ideig tartani is tudja.

Az öntisztító termikus modul kitereli a port és a részecskéket, melyek amúgy felgyűlnének és akadályoznák a hőeloszlást a rendszer élettartama alatt. A pormentesítő csatornák elkapják a ventilátorba szívott részecskéket és kiterelve őket a gép hátulján megakadályozzák a hűtőbordákon és ventilátorokon történő felhalmozódást.

A gondosan elhelyezett hűtőcsövek elszívják a hőt a CPU-tól és a GPU-tól, valamint az őket energiával ellátó áramkörtől. A processzoroktól több cső vezet a közös hűtőbordákig, biztosítva az optimális hűtést bármilyen munkához, beleértve a játékot, mely nagyobb terhelésnek teszi ki a GPU-t.

A ROG n-lapátos ventilátorai maximalizálják a hűtőbordákon keresztüli légáramlást. Speciális folyadékkristály polimerből készültek, melyek lehetővé teszik a lapátoknak, hogy hihetetlenül vékonyak legyenek, de mégis elég erősek, hogy ellenálljanak a magas RPM-eknek. Mivel minden lapát 33%-kal vékonyabb a hagyományos dizájnnál, minden ventilátorban 83 lapát fér el. Ez a legsűrűbb ventilátor az arzenálunkban és kár 17%-kal növeli a légáramlást az előző generációkhoz képest.

A különböző feladatok változó szintű teljesítményt és hűtést igényelnek, így a G15 ezekhez az igényekhez igazodó üzemmódokat használ. A Turbo mód a maximumra állítja az órajelet és a ventilátor sebességeket a nehéz és időérzékeny projektekhez. A Teljesítmény mód a magas FPS szám megtartása mellett igazításokat végez el, hogy csökkentse a zajszinteket. A Csendes mód csökkenti a hangokat az olyan alap feladatokhoz, mint a webböngészés, videók megtekintése és jegyzetelés. A felhasználók egy kényelmes gyorsbillentyűvel válthatnak a módok között tetszés szerint, vagy beállíthatják a ROG Armoury Crate szoftvert, hogy automatikusan váltogassa a felhasználói profilokat, melyeket személyre lehet szabni, hogy specifikus módokkal és egyéb rendszer beállításokkal igazodjanak a játékokhoz és alkalmazásokhoz.

Rugalmas csatlakoztathatóság

A Zephyrus G15 feléd irányuló, dupla hangszórójával egy magasabb szintre juttatja el a hangzást. Okos erősítő technológiával hajtva, a hangszórók a termális és kilengési küszöbön belül maradnak, így a felhasználók a hang torzulása vagy a membránok károsítása nélkül tudják feltekerni a hangerőt. A nagy felbontású hang tanúsítvány gazdagabb akusztikus élményt nyújt a közönségnek, mely értékeli a magas szintű hanghűséget. A fejhallgató élmény magával ragadóbb a 7.1-csatornás virtuális surround hangzással, melyet a Sonic Studio III szoftver hajt.

A laptop billentyűzetét szintén játékra hangoltuk olyan formájú és hézagú billentyűkkel, melyek javítják a bevitel pontosságát. A ROG Overstroke technológia megemeli az aktiválási pontot a billentyűknél, mely a kényelmes érzet mellett gyorsabb bevitelt tesz lehetővé. A n-gombos egyszerre nyomásos technológia biztosítja, hogy minden lenyomás célt érjen, még akkor is, ha több billentyűt nyomsz le egyszerre. A parancsokat intuitívabban lehet kiadni az asztali gépéhez hasonlító elrendezésnek köszönhetően, míg a dedikált gyorsbillentyűk közel hozzák a kezedhez az olyan alapvető parancsokat, mint a hangerő és a mikrofon némítás.

A bemenetek és kimenetek széles választéka által mindenki létrehozhatja magának a tökéletes gaming harci állomást. A három 1. generációs, A-típusú, USB 3.2 port elegendő kapacitást kínál a gamer egérhez, a gamepadhez és a külső tárolóhoz. A megfordítható C-típusú USB port többre képes az eszközök töltésénél és adatátvitelnél; DisplayPort™ 1.4 kompatibilitása pedig lehetővé teszi a felhasználóknak egy külső monitor csatlakoztatását egy nagyobb képernyő érdekében. Rendelkezik továbbá egy HDMI 2.0b kimenettel, amely 60 Hz-es jel kiadására képes 4K monitorokhoz és Tv-khez, vagy kényelmes csatlakozást kínál projektorokhoz.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter