a-rog-bemutatja-a-zephyrus-m16-gamer-laptopot-egy-15-colos-formaba-illesztett-16-colos-kijelzovel

A ROG bemutatja a Zephyrus M16 gamer laptopot egy 15 colos formába illesztett 16 colos kijelzővel

Az ASUS Republic of Gamers (ROG) ma bejelentette a Zephyrus M16 modellt, egy olyan gamer laptopot, mely egy lenyűgöző 16” kijelzőt és egy erőteljes, új Intel® processzort helyez bele az ultravékony, 15” készülékházba.

A 16"-os kijelző a játékok gördülékeny, részletgazdag megjelenítése érdekében a nagy WQHD felbontást gyors, 165 Hz-es képfrissítési frekvenciával, 3 ms-os válaszidővel és Adaptive-Sync funkcióval kombinálja. A magasabb, 16:10-es képaránynak, a mozi minőségű DCI-P3 színskála 100%-án tapasztalható, Pantone által hitelesített színeknek, valamint a gazdagabb látványt biztosító Dolby Vision támogatásnak köszönhetően a tartalomkészítésre is fel van készítve.

A legújabb, akár 11. generációs Intel Core i9-11900H processzorok a mozgatórugói nagy képfrissítési sebességű játékoknak és a tartalomkészítésben tapasztalt csúcsteljesítményben. Az akár GeForce RTX 3070 laptop GPU magas képkockasebességet és RTX technológiákat biztosít a legújabb játékokban. Emellett a ROG Intelligent Cooling hűvösen tartja az M16-ot a felhasználó keze alatt, miközben magasCPU és GPU teljesítményt biztosít.

A két rezgéskioltós mélysugárzóval ellátott, hat hangszórós rendszer tiszta, mély hangzást hoz létre, amelyet a Dolby Atmos technológia emel magasabb szintre. A 3D mikrofon elhelyezés minden helyzetben tiszta hangot rögzít, a kétirányú AI zajszűrés pedig intelligens módon távolítja el a háttérzajt.

A Zephyrus M16 valódi hordozhatóságot kínál, vékony és könnyű készülékháza mindössze 19,9 mm vékony és 1,9 kg. Az Off Black árnyalattal és a CNC-marásos perforációkon keresztül látható csillogó, prizmatikus réteggel nem csak stílusos, hanem bármilyen környezetben professzionális hatást kelt.

16 colos kijelző ultravékony, 15 colos formában

A Zephyrus M16 áramvonalas dizájnja egy 16 colos kijelzőt helyez bele egy vékony készülékházba, mely 5%-kal kisebb, mint a múlt évben megjelent, 15 colos Zephyrus M15. Az ultrakeskeny kávák csupán 4,6 mm vékonyak valamennyi oldalon, mely az újratervezett kijelzőkábelnek köszönhető, lehetővé téve az alsó kávának azt, hogy olyan vékony legyen, mint a többi. Összességében ez a kialakítás magával ragadó, 94%-os képernyő-készülékház arányt biztosít.

Az alsó panel a gördülékenységet és a részletességet ötvözve 165 Hz-es képfrissítési frekvenciával és WQHD felbontással rendelkezik, míg a 3 ms-os válaszidő éles animációkat tesz lehetővé. Az AdaptiveSync megszünteti a képernyő szaggatást és a képfrissítési frekvencia a GPU képkocka sebességgel való szinkronizálása révén még simábbá teszi a játékot.

A tartalomkészítők igényeinek megfelelően a kijelző gyárilag kalibrált és Pantone hitelesített, így már a kicsomagoláskor biztosítja a kellő színhelyességet. A mozi minőségű DCI-P3 színskála teljes lefedettsége élénk színpalettát kínál, míg az 500 nites fényerő élénk képet biztosít még kültéren is.

A Dolby Vision dinamikusan állítja be a képi megjelenítést, hogy a képek gazdagabbak és fényesebbek legyenek. Így az alkotók az iparág szakemberei által használt formátumban tudnak videót készíteni, szerkeszteni és streamelni.

A magasabb, 16:10-es képarány több helyet biztosít a menük, sávok és eszköztárak számára, így a felhasználók több mindent tudnak elhelyezni a képernyőn. Ez javítja a webböngészést és a tartalomkészítést, és több helyet nyit meg a játékon belüli heads-up kijelzők számára is.

Erőteljes, új Intel processzor

A Core i9-11900H processzor legmagasabb konfigurációban akár 4,9 GHz-re is húzható, hihetetlen teljesítményt nyújtva neked. 8 maggal és 16 szállal teljes mértékben fel van készítve a játék streamelésre, videó renderelésre és a kreatív projektekre. A Zephyrus M16 fejlett rendszer dizájnja lehetővé teszi a CPU-nak, hogy akár 45 W-os tartós teljesítménnyel is működjön, amikor a GPU aktív, magában pedig 80 W-on üzemel.

Az akár 48 GB-os DDR4-3200 RAM-mal elegendő helyet nyújt több feladat egy időben történő végzéséhez és a nagy felbontást kezelő projekteknek. Az akár 2 TB tárolókapacitással rendelkező PCIe 4.0 SSD nagy sebességgel tölti be ezeket az eszközöket, míg egy második SSD foglalat segítségével könnyedén bővíthető a tárhely nagyobb játékkönyvtárak és professzionális portfóliók számára.

Ahhoz képest, hogy milyen kisméretű ez a gép, a GeForce RTX 3070 Laptop GPU hatalmas gaming teljesítményt nyújt a Zephyrus M16 modellnek. A hatékony hűtésnek köszönhetően az RTX 3070 Laptop GPU a ROG Boost-tal akár 1390 MHz-re is húzható 80 W-on. A Dynamic Boost további 20 W-ot irányít át, ha a CPU nincs leterhelve, így még több teljesítményt szabadít fel. 

A GeForce RTX 30 sorozat többi modelljéhez hasonlóan, a GeForce RTX 3070 Laptop GPU az élvonalbeli Ampere architektúrára épül. Az új stream multiprocesszorokat 2. generációs RT magokkal és 3. generációs Tensor magokkal ötvözi, hogy lehetővé tegye a legrealisztikusabb sugárkövetéses grafikát és a fejlett AI funkciókat. Ezek a fejlesztések élethű látványt nyújtanak, miközben a képfrissítést új magasságokba emelik. Támogatja azokat az NVIDIA Reflex technológiákat, amelyek csökkentik a késleltetést egyes multiplayer játékokban, és az NVIDIA közvetítési effekteket, amelyek azonnal fényesebbé teszik az élő streameket.

A ROG Intelligent Cooling technológia teljes tárháza nagy teljesítményt, csendes működést és alacsony hőmérsékleteket tesz lehetővé egy vékony és könnyű készülékházban. A különleges folyékony fém termikus alkotóelem, melyet a ROG levédett eljárása keretén belül alkalmazunk, a hagyományos hőpasztához képest akár 10°C-kal csökkenti a CPU hőmérsékleteket. Hat darab hűtőcső tereli el a hőt a CPU-tól és a GPU-tól a széleken lévő sűrű bordák felé, ahol a dupla Arc Flow ventilátor légárama tereli ki.

Ez az új ventilátorkialakítás 84 gondosan elkeskenyedő lapátot tartalmaz, amelyek külső szélén speciális aerodinamikai hullámmintázat található, amely csökkenti a turbulenciát, így nagyobb légáramlást tesz lehetővé kevesebb zaj mellett. A 0dB technológiával a ventilátorok teljesen kikapcsolnak a csendes működés érdekében, amikor a hőmérséklet 50°C alá csökken. Amikor a ventilátorok pörögnek, a továbbfejlesztett öntisztító kialakítás elvezeti a port a kritikus fontosságú hűtő alkatrészekről, így javítva a hosszú távú teljesítményt és stabilitást.

A hűtési követelmények a feladattól függően változnak, így a ROG számos, különböző igényre szabott móddal rendelkezik. A Csendes mód a zajszint alacsonyan tartása érdekében kis mértékben csökkenti a sebességet, ami ideális a mindennapi feladatokhoz. A Teljesítmény mód a zaj növelése nélkül adja meg neked azt a lóerőt, ami a játékokban használt magas képkockasebességhez szükséges A Turbo mód teljes teljesítményre pörgeti fel a CPU-t hangosabb ventilátor mellett.

A felhasználók egy gyors billentyűparanccsal vagy automatikusan a Felhasználói profilokkal maguk válthatnak a működési módok között. Az ROG Armoury Crate segédprogramban elérhető Felhasználói profilok segítségével egyedi játékokat és alkalmazásokat kapcsolhatsz össze specifikus üzemmódokkal, fényhatásokkal és más rendszer-beállításokkal. A profilok az előtérben futó alkalmazással aktiválhatók, zökkenőmentes átmenetet biztosítva a különböző feladatokhoz rendelt preferenciáid között.Valódi hordozhatóság

A ROG Zephyrus M16 valódi hordozhatóságot kínál. Mivel mindössze 19,9 mm vékony és 1,9 kg, a felhasználó könnyen hordozhatja a hóna alatt vagy becsúsztathatja egy hátizsákba is. A hatalmas, 90 Wh kapacitású akkumulátor akár 10 óra videolejátszást is lehetővé tesz, a gyorstöltés technológia segítségével pedig mindössze 30 perc alatt 50%-ra tölthető fel. A Type-C töltéssel még rugalmasabb a készülék kezelése. Bár a maximális teljesítményhez a teljes méretű adapterre van szükség, a laptop a mindennapi munkát egy kisebb Type-C adapterrel vagy akár egy hordozható USB tápegységgel is el tudja végezni.

A Zephyrus M16 bármilyen környezetben a professzionalitást és a részletre való odafigyelést tükrözi. Az Off Black szín semleges színt kölcsönöz neki, és a divatos részletek pedig a megfelelő mennyiségű egyéniséggel egészítik ki ezt a tónust. 8279 A fedélen található CNC marásos perforációk bepillantást engednek az alatta csillogó, prizmatikus rétegre. A magnézium-alumínium készülékházon található ujjlenyomat taszító bevonatoknak köszönhetően a laptop még egy napi használat után is tisztának és frissnek tűnik. A puha tapintású festék által a csuklótámasz hűvös és kényelmes marad a felhasználó keze alatt.

A továbbfejlesztett 180° ErgoLift zsanér új lehetőségeket nyit meg. Ez a zsanér megemeli a laptop hátulját, amikor a fedél kinyílik, kényelmesebb gépelési szögbe állítva a billentyűzetet, több helyet biztosítva a hűtőnyílásoknak a levegő beáramlásához, és így a lefelé néző hangszórók is nagyobb hangerőt biztosítanak. A zsanér addig forgatható vissza, amíg az M16 lapos helyzetbe nem kerül, így a felhasználók a képernyőt az optimális szögbe tudják dönteni.

Stúdió minőségű hangzás

1 Az akkumulátor teszteket az ASUS végezte videó lejátszással. Teszt konfiguráció: ROG Zephyrus M16 GU603HR, FHD (WUXGA) 144 Hz LCD panel, Intel® Core™ i7-11800H, GeForce RTX 3070, 1 TB PCIe® 4.0 x4 SSD. Tesztbeállítások: WiFi aktiválva Access Point csatlakoztatása nélkül, kijelző fényesség 150 nitre állítva.

A Zephyrus M16 Dolby Atmos technológiával felszerelt hat hangszórós rendszere életre kelti a játékokat, filmeket és a zenét is. Az éles magas hangok és a tiszta basszus érdekében két tweetert kombináltunk a dupla rezgéskioltós mélynyomóval. Mindkét mélynyomó két hangszóróból áll, melyek kissé eltolt helyzetben vannak, hogy megszüntessék egymás rezgéseit és csökkentsék a nem kívánt rezonanciát.

A 3D mikrofon elhelyezés különböző jelenetekhez optimalizált felvételi módokat kínál. A kardioid mód közvetlenül a laptop előtt lévő hangforrásokat rögzíti, így a felhasználó hangja a streamelés és a csevegés során hangosan és tisztán szólal meg. A minden irányú (Omni) mód az egész szoba hangját felveszi, így akár egy egész csapat is telefonálhat. A kettő sztereó módban való ötvözése gazdag felvételi lehetőségeket nyit meg a zenei alkotás számára.

A beszélgetés javítása érdekében a fejlett kétirányú AI zajszűrés eltávolítja a nem kívánt hangokat az audio be- és kimenetekről. Bármely eszközön alkalmazható, sőt, akár alkalmazásonként testre szabható, így a felhasználó megteheti, hogy a zajszűrőt csak a csevegő alkalmazásokra korlátozza, ami így a játékon belüli hangokra nem lesz hatással. A gamerek jobban kommunikálhatnak a csapattársakkal, az alkotók bármilyen környezetben tisztább hangot rögzíthetnek, és mindenki élvezheti a tiszta beszélgetést.

Mivel a kétirányú zajszűrés a CPU-n fut, a GPU szabadon összpontosíthat a képkocka sebesség maximalizálására.

Átfogó csatlakoztathatóság

A rugalmas bevitel gördülékennyé teszi a játékot, a kreatív projekteket és a mindennapi számítógépezést. A Thunderbolt 4 port két 4K-s kijelzőt 60 Hz-en vagy egyetlen 8K-s monitort hajthat meg, és villámgyors hozzáférést biztosít a külső meghajtókon lévő médiához és egyéb adatokhoz. A felhasználók ezen a porton keresztül tudják tölteni a laptopot és más eszközöket, beleértve a Type-C USB-s eszközöket is.

Egy külön Type-C port és egy pár Type-A USB port bőséges helyet biztosít a gaming kiegészítők és egyéb eszközök számára. A WiFi 6 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kihasználják a gyorsabb vezeték nélküli hálózatok előnyeit, míg az Ethernet-csatlakozó hibátlan kapcsolatot biztosít a komoly multiplayer játékokhoz. A microSD kártyaolvasó megkönnyíti a fényképezőgépek és más eszközök médiájának elérését.

A kényelmes bemeneteknek köszönhetően az M16-ot öröm használni. A lopakodó típusú (Stealth Type) billentyűzet asztali stílusú elrendezése ismerős érzetet ad, a gépelési zaj pedig 30 dB alatt marad, így a felhasználók úgy dolgozhatnak és játszhatnak, hogy nem zavarnak senkit a közelben. A ROG az előző generációhoz képest 20%-kal megnövelte az érintőpad méretét, és a gyorsabb feldolgozás nagyobb pontosságot nyújt a jobb követési élmény érdekében.

Az integrált webkamera és az ujjlenyomat érzékelő kényelmes eszközei a bejelentkezésnek és kapcsolatban maradásnak. A hagyományos kamerák vagy a 2DNR technológiát használják, amely az egyes képkockákat elemzi a zaj kijavítására, vagy a 3DNR technológiát, amely a képkockákat egymás után elemzi a mozgó objektumok hűségének javítása érdekében. A Zephyrus M16 ötvözi a 2DNR és 3DNR technológiát, hogy a felhasználók minden helyzetben, még gyenge fényviszonyok között is a lehető legjobban nézzenek ki. A bekapcsológombba integrált ujjlenyomat-érzékelő különösen zökkenőmentes Windows Hello élményt nyújt. A laptop bekapcsolásakor rövid ideig tárolja a felhasználó ujjlenyomatát, majd automatikusan bejelentkezik a megfelelő fiókkal.

ELÉRHETŐSÉG

A ROG Zephyrus M16 várhatóan a harmadik negyedévben érkezik meg Magyarországra.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: