a-szinesnel-is-szinesebb-cooler-master-masterkeys-lite-l-combo/2017/03/05

A színesnél is színesebb - Cooler Master Masterkeys Lite L Combo

2017. március 05. Ficsor Tamás

Lassan-lassan két éve lesz annak, hogy a Cooler Master útjára bocsájtotta az első MasteCase házát. Akkor még nem is gondoltuk volna, hogy mára már egy sor Master szériás terméket fogunk találni a gyártó termékpalettáján. A Master családba tartozó billentyűzetekkel tavaly év elején találkozhattunk először a Masterkeys Pro L és Pro S személyében, amik Cherry MX kapcsolókkal, nagyobb és fényesebb RGB LED diódákkal, illetve belső fém lappal és még rengeteg finomsággal lett felszerelve. Mondanom sem kell, hogy ezért milyen sokat is kérnek el. Viszont akinek nem fontos az RGB-s háttérvilágítás, de a többi funkcióra igényt tartanak, azoknak ideális választás lehet a Pro L vagy a Pro M. Utóbbi egyébként külsőre nagyon hasonlít a Quick Fire TK-re. Na de mi van azokkal a felhasználókkal, akiknek még mindig magas az az összeg? Ekkor jön képbe a Masterkeys Lite L.

Csomagolás:

cm_lite_1

A doboz dizájnja nagyon menőre sikerült. Az előlapon látható a két eszköz, illetve a legfontosabb infók, mint az RGB háttérszín és az, hogy ez nem egy egyszerű belépő színtű billentyűzet, ami membrános módszerrel működik, de erről majd később. A két eszköz becsomagolásán nincs semmi meglepő. Ebből is látszik, hogy nem felső kategóriáról van szó. A két eszköz mellett még találunk egy stílusos gyorstalpalót.

A billentyűzet

Külső:

A Masterkeys billentyűzetek közös vonása, hogy egy nagyon visszafogott és egyszerű dizájnt kaptak, vagyis ez a Lite L-re is igaz. A klaviatúra körüli káva nagyon vékony. Ezzel is kevesebb helyet foglal az asztalon, ideálisabb a szállításnál, valamint látványnak sem utolsó. Az egész billentyűzet matt fekete színű műanyag burkolatot kapott, ami szerencsére nem az olcsóbbik fajta. A klaviatúra minden részét szinte öröm fogdosni.

cm_lite_12

A Lite L alsó részét a legegyszerűbben oldották meg, bár ez a kifejezés szinte az egész perifériára igaz. A sima műanyag lap négy sarkán találunk gumi talpakat, amik bordázva vannak. Meglepetten hajtottam a hátsó lábakat ugyanis annak egésze gumi borítást kapott. Ez azért nagy pozitívum, mert sok felsőbb kategóriás billentyűzeteknél sem találunk ilyet.

A klaviatúra 1,8 m hosszú nem aranyozott USB végű kábelen keresztül kommunikál, ami egyszerű gumi boritást kapott és a billentyűzet hátulján, annak is a közepén indul.

cm_lite_16

A Lite L egy teljes értékű billentyűzet, mely magyar kiosztásban is elérhető. Ez látható a képeken is. A klaviatúra egyik fő tulajdonsága, hogy a billentyű sapkák alatt mem-chanical „kapcsolók” vannak. Ez a technológia a Cooler Master exkluzivitása. A technológia alapja a membrános / gumi dome-os megoldás, tehát a billentyű sapkák alatt nem teljes értékű mechanikus kapcsolók, hanem membránok vannak. A normál membrános billentyűzetekkel ellentétben a gyártó még pár elemet beiktatott, amikkel együtt a billentyű lenyomás olyan érzést vált ki, mintha egy mechanikus klaviatúrát használnánk. Azon belül is egy érezhető nyomáspontúval rendelkezőt. Valószínűleg e technológia miatt lett olyan vastag billentyűház.

cm_lite_17

A gyártó állítása szerint ezzel a technológiával meg kétszereződik a klaviatúra élettartama, ami 12 milliós leütési ciklust jelent. Az új megoldás hátrányának lehet tekinteni azt, hogy a lenyomáshoz szükséges erő megnő, ami pontosan 50 grammot jelent. Ha a technológia tulajdonságait nézzük és össze szeretnénk hasonlítani a piacon lévő legjobb mechanikus kapcsoló gyártóval a Cherry-vel akkor a Lite L-ben MX Blue kapcsoló van. Persze nem, de a specifikációkat tekintve arra hajaz.

Mint már említve lett a klaviatúra RGB háttérvilágítást kapott, ami több effekttel is rendelkezik. Arra nem jöttem rá, hogy a LED diódák miként helyezkednek el, mivel a fényt a billentyűk talpánál elterülő fehér „plexi” gyönyörűen oszlatja el. A kupakokon keresztül arányosan szűrődik át a fény, viszont, aki nem tudja fejből a kerekterek elhelyezkedését annak napközben is be kell kapcsolnia a háttérvilágítást, mivel anélkül nem igazán láthatók a feliratok. A háttérfény mellett még a szokásos visszajelző LED-ek világítanak, mint a Num Lock, Caps Lock, Scroll lock, valamint egy G betű, ami kéken világít a Win Lock aktiválásakor és pirosan a Full Key Lock aktiválásakor.

Belső:

A Lite L nevéből és az árából is leszűrhető lehet, hogy nem rendelkezik szoftveres támogatással. Ez azt jelenti, hogy a testre szabható funkciókat a gyárilag megadott paraméterek közül on the fly módban lehet kiválasztani. Ez itt leginkább a világítás módjára igaz. A Lite L-el kapcsolatban a gyártó nagy hangsúlyt fektetett a háttérvilágítás minél több ízben való személyre szabhatóságára és arra, hogy a lehető legszebben mutasson az aktuális effekt / szín.

A világítást az F1-F7-ig terjedő funkció billentyűkre helyezte, miket az Fn gomb lenyomásával érhetünk el. Az Fn + F5 gombbal összesen 8 féle effekt körül válogathatunk, de ez nem minden ugyanis minden effektet külön-külön finomra hangolhatjuk az F6 és F7 segítségével. Az F6-al választhatjuk ki, például a Wave és Scan mód irányát / irányait, míg az F7-el a kiválasztott effekt sebessége korrigálható. A klaviatúrán 6 „fényzóna” található, melyeknek a színeit mi tudjuk beállítani.

cm_lite_13

Na, de mikről is van szó…Rainbow wave, Scan, Fading, folyamatos Scan, Zónánkénti rainbow wave, zónánként testre szabható statikus, full statikus, lélegző. Az effektek pontos neveiben nem vagyok biztos, de a lentebb található videóban láthatók.

A világítás személyre szabásán kívül még az F9-F12-ig és a nyílbillentyűk feletti navigációs gombokon található funkciókat érhetjük az Fn gomb segítségével. Az F9 és F10 gombon választhatjuk ki a válaszidő sebességét, az F11-en aktiválhatjuk a billentyűzárat, valamint az F12-vel tilthatjuk le a Windows gombokat, amik a szokásos ábra helyett CM logót kaptak. A nyílbillentyűk felett található Insert-re került a Play/Pause, az alatt lévő Del-re pedig a Stop. Mellettük a Home és az End gombok kapták a léptetés lehetőségét. A Page Up és Page Down-al a hangerőt tudjuk szabályozni.

cm_lite_14

Nagyon megörültem, amikor megláttam a kinyitható gumis hátsó talpakat, de miután kiderült, hogy maga a gumi anyaga nem valami jó, illetve talán a bordázott minta miatt is az asztal felületén könnyen elcsúszik akkor el is szomorkodtam. Hozzáteszem, nem vészes a dolog, de gumis hátsólábbak együtt jobban csúszik, mint például Corsair K70, aminek csak műanyag kihajtható lába van.

A billentyűzetről tapasztaltak:

A Lite L abszolút elnyerte a tetszésemet. Hiába erősíti a költséghatékony megoldások táborát, az olcsóság jelei egyáltalán nem találhatók meg rajta. A billentyűzet váza meglepően nehéz és erős. A strapabíró tulajdonságot nagy részben a beépített fém lapnak is köszönheti, ami ebben a kategóriában egyáltalán nem megszokott. A Lite L dizájnja megnyerő, kényelmesen elfér mellette minden. A háttérfény pedig egyszerűen pazar. A szívembe lopta magát vele. Az extra testre szabhatóság pedig még rátett egy lapáttal. Mindössze csak a fényerő állíthatóságát hiányoltam.

cm_lite_15

A klaviatúrán gépelni jó érzés, de hiba az elnevezés, ez nem egy mechanikus billentyűzet. A gyártó által emlegetett érezhető visszajelzés csak minimálisan van jelen. Ez a mem-chanical technológia csak próbálja bemutatni a mechanikus kapcsoló által nyújtott érzést, de ez csak nagyon minimálisan sikerül. A hangja hasonlít rá, illetve a kupakok kialakítása ugyan az, mint, amit a Cherry is használ, így akár külön vásárolhatunk rá custom billentyű sapkákat.

A média gomboknál a némító funkciót hiányoltam. Az F11-re helyezett Key Lock-ot pedig nem értem. Egyszerű logikával rájön mindenki, hogy az Fn gomb segítségével lehet a zárat feloldani.

A válaszidő sebességének 8x-re állításakor egy nagyon zavaró anomáliával találkoztam a játékok során. Olyan esetekben amikor folyamatosan kell lenyomni a billentyűt, mint például gyaloglás, futás, interakció, akkor azt abban a beállításban nem tudtam elvégezni. 8x-ben történő gyaloglás úgymond „laggolva” sikerült, valamint vegyünk mondjuk a Siege-et a Reinforce-ot elkezdi felrakni a karakter majd abbahagyja majd megint elkezdi. Pedig folyamatosan lenyomva tartom a gombot. Ezzel kapcsolatban a másik érdekesség az, hogy 8x-ben való szövegszerkesztésnél a kurzor sokkal gyorsabban tud mozogni.

Az egér

Külső:

cm_lite_11

A kombóban található egér egy MasterMouse Lite S felturbósított változata. Az egér matt fekete színű teljesen műanyag bevonatot kapott, ami köztes minőségűnek tekinthető. Magyarán nem a legrosszabb, de nem is legjobb. Sajnos sehol sem található rajta gumírozott felület és csak minimálisan érdes a műanyag, így nagyon csúszóssá tud válni. A teljesen fekete kinézetet az egér hátán lévő halvány logó dobja fel.

Belső:

A 114 x 64 x 39 mm-es egéren összesen 6 gomb található. Az egér oldalán a ma már nem extraként számító backward és forward gombok kaptak helyet. A görgő nagy méretű és jól bordázott gumis felületet kapott. E mögött találjuk a kis DPI váltó gombot. Az egér aljára 3 nagyméretű teflon talpat helyeztek. A géphez való csatlakozás szintén 1,8 m hosszú nem aranyozott USB végű kábellel történik, ami egyszerű gumi borítást kapott.

cm_lite_10

A műanyag burkolat alatt egy AVAGO 3050 típusú optikai érzékelő helyezkedik el, ami maximum 3500 DPI érzékenységgel bír. Az alacsonyabb értékeket a DPI váltóval aktiválhatjuk, melyek on the fly módban előre meg vannak határozva, így 4 szint közül tudunk választani, amikhez színeket is rendeltek az egyszerűbb megkülönböztetésért: 500 (piros), 1000 (kék), 2000 (lila) és 3500 (fehér). Az egér élettartamának meghosszabbítása érdekében az fő gombok alá Omron kapcsolókat helyeztek.

A 91 grammos egér is RGB megvilágítást kapott. Pontosabban a görgő oldalai és az egér hátsó részének az alsó éle kapott LED-et. Mivel ehhez az eszközhöz sem áll rendelkezésre szoftver, így a DPI értékekhez hasonlóan tudjuk kiválasztani a világítás effektjét. Mindössze két mód áll a rendelkezésünkre, a statikus és a color cycle. Viszont az utóbbihoz jár a sebesség beállítása is. A testre szabható elemeket több gomb lenyomásával érhetjük el, amit a hosszú magyarázás helyett az alábbi kép egyszerűen kifejti.

Az egérről tapasztaltak:

Minden kombó valamelyikében az egyik termék félre sikerűl. A Cooler Master Masterkeys Lite L kombóban ez az egérre lett igaz. Külsőre és méretben nincs vele gond. A párhuzamos dizájnja miatt még az én lapát kezem alatt is kényelmes volt. Garantáltan minden kézbe bele illik. A két zónás világítás fénye sem zavaró, nagyon jól mutat.

cm_lite_18

Az egérrel egy nagy gondom volt, ami számomra szinte használhatatlanná tette az eszközt. Ez a hihetetlenül magas emelési távolság. Pontosan nem tudtam lemérni, de minimum 5 mm-re (valamivel több) kell emelni az egeret, hogy a kurzor nem mozduljon meg a pozícióváltáskor. Egy Corsair M65 Pro után, aminek a lift értéke low-ra, azaz kb. 2 mm-re van állítva ez rettentő zavaró. Viszont másnak nem szóval ez emberfüggő. De, ami biztos, hogy mindenkit zavarna, az a nyikorgó görgő. Csak pár nap használat után jött elő és mondanom sem kell mennyire kellemetlen volt hallgatni.

Epilógus:

Személy szerint a billentyűzet a középkategória felső részén helyezkedik el. Az egér is tökéletes lenne, de nálam kizárta magát a magas emelési távja miatt (a nyikorgás hozzá meg ráadás). Viszont azt nézve, hogy ez/ezek nem mindenkinek jelent gondot, így ezt a kombót csak ajánlani tudom. A Masterkeys Lite L Combo 18-20 ezer forintért vásárolható meg. A termékekkel kapcsolatos információkért látogass el a gyártó weboldalára.

ajanlott1.png

A termék kipróbálásának lehetőségét köszönjük a Cooler Master magyarországi képviseletének.

cooler-master-logo

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XJ7jbY7yIh0&t=113s[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás