a-szivarvany-ereje-lian-li-strimer-24-pin-rgb-hosszabbito-kabel-teszt

A szivárvány ereje - Lian Li Strimer 24 Pin RGB hosszabbító kábel teszt

2018. november 24. Ficsor Tamás Tápellátás

Főként az alumínium házairól ismert tajvani gyártó idén júniusban előrukkolt egy olyan megoldással, amiről csak kevesen gondolták, hogy egyszer létezni fog. Az RGB mánia olyan szintekre emelkedett, hogy szinte minden PC-hez köthető dologban megtaláljuk. Nár nem először sorolom el, hogy van már RGB, ház, ventilátor, víz, és léghűtés, egér, egérpad, billentyűzet, fejhallgató, fejhallgató állvány, monitor. De az alaplapok, RAM-ok, videókártyák és kb. komponens is ezzel vannak szerelve. Ezek közül is már 2,5"-os RGB-s SSD-t is találunk. Aggodalomra, nincs ok ugyanis M.2 SSD-hez is vásárolható RGB-s hűtés. Amit még hiányolok azaz RGB-s HDD.

Mind ezek után, még mibe lehet Led-eket tenni? A Lian Li adta a választ az RGB-s tápkábeljeivel.

Csomagolás:


A Strimer doboz egy egyszerű de mégis tetszetős fekete dobozkában érkezik, amin az írás fényes, színes, szinte RGB hatással van rányomva. A dobozban fóliába vannak csomagolva az elemek. Kapunk egy 24 cm hosszú 24 pines, fehér hosszabbító kábelt. Erre kell rá tenni a 12 LED "csőből" álló világító elemet. A vezérlést végezhetjük szoftveren vagy egy vezérlőn, amit a bővítő kártyák egyik helyéhez lehet erősíteni. Ezeken kívül kapunk még 2 fajta kábelt, amik közül az egyik a tápellátást, míg a másik a vezérlővel való kapcsolatot biztosítja. Természetesen az össze szereléshez sok egyítséget nyújt a használati útmutató.

Külső, belső:

A csomag tartalmáról már rá lehetett jönni (ha eddig nem), hogy nem maga a kábel világít, hanem egy erre kitalált kiegészítő. Joggal felmerülhet a kérdés, hogy akkor minek van szükség a hosszabbítóra. Igazából én sem tudom, mivel a LED csíkokat a speciális kábelfésűkkel tudjuk fixálni.


A prémium minőségűnek tűnő hosszabbítóra nem kevesebb, mint 6 db kábelfésűt fűztek. Ezek közül 3 fogja a kábelhez a megvilágítás két végét, a másik 3-ba pedig magát a LED csíkokat betudjuk a fűzni, így szép látványt kapunk. Ennek a sok kábelfésűnek az a legnagyobb hátránya, hogy rettentő merevvé teszi a hosszabbítót, ami következtében egyes házaknál előfordulhatnak gondok. Gondolok itt például arra, hogy a merev Strimer-t csak nagy ívben tudjuk "meghajlítani", így tanácsos a behelyezés előtt formára igazítani, hogy a 24 pines csatlakozó melletti perforációk valamelyikén normálisan át tudjuk vezetni. A másik dolog, ami még gondot okozhat az a kábel és a rajta lévő világítás együttes 15 mm-es vastagsága. Tehát az alaplaptálca mögött érdemes helyet hagyni neki, ha fel szeretnénk tenni a ház oldalát. Ez valószínűleg a nagyobb házaknál nem okoz gondot. 

A Strimer megvilágításához 5V-os csatlakozóra van szükség. Az alaplap gyártók közül is az oldalon csak a Gigabyte megoldása, az RGB Fusion van feltüntetve, de elvileg minden 5V-os, 3 pines RGB csatlakozóval szerelt lappal kompatibilis. Sajnos az én alaplapom 12V-os csatlakozóval bír, így csak a vezérlős megoldást tudom bemutatni. A PCI slotok valamelyik helyére fogatható a nyomtatott áramkör, amin 2 csatlakozó aljaz és 3 gomb van. Csatlakozókat tekintve az egyikbe a SATA táp kábelt, míg a másikba világítást kell dugni. Gombokat nézve találunk egyet-egyet az effekt, a sebesség és a fényerő változtatásához.

A vezérlőről kb. 9 fajta világítási mód érhető el, de ezek közül csak pár darabnak tudom megmondani a nevét: Tri Color, Dual Color, Single Color és Rainbow. A fényerőt és a sebességet is 4 lépcsőben tudjuk állítani. A statikus színek közül választhatunk: piros, zöld, sötétkék, citromsárga, narancssárga, világoskék, lila, rózsaszín és még világosabb kék árnyalatokat.

Szerelés:

Nos a szerelésnél beigazolódott az, amit fentebb taglaltam, azaz, hogy nagyon merev a rövid hosszabbító. Mielőtt a helyére raktam volna, megpróbáltam olyan formát adni neki, amivel kényelmesen el fér minden mellett. Azonban nem lehet akárhogy hajlítani , így interferenciába került a vertikálisan elhelyezett videókártyával. A megoldást az lett, hogy az alaplap melletti perforációk közül a felsőn lett átvezetve. Igaz, nem a legszebb végeredmény lett, de ha jobban megnézzük akkor szinte pontosan követi a vízhűtés csöveinek az ívét. 

Felmerülhet a kérdés, hogy, ha GPU vertikálisan van akkor hova teszem a vezérlőt? Én ezt egy kétoldalú ragasztóval oldottam meg. Mivel a ház oldalai üvegből vannak, amiknek a gumis lábai az üveget kitartják a ház fém vázától, így lesz a kettő között egy kb 5 mm-es távolság. Ennyi pont elég, hogy a kettő között elférjen a vezérlő nyákja. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, amivel nem kell a gép mögé nyújtóznom.

A 6 db kábel fésűből 3-al tudjuk helyén tartani a világítást. Az alaplap felé néz 1 amivel a 24 pines csatlakozóhoz tudjuk szorítani a világítás elejét. A másik kettő a hosszabbító végén van, amikkel a LED csíkok végét tudjuk közre fogni. A maradék 3 fésű úgy van kialakítva, hogy a LED csöveket is bele tudjuk fűzni. Ennek segítségével érjük el azt a hatást, mintha maga a kábel világítana.

Tapasztalat, vélemény:

Az extraként számító RGB funkció az elmúlt években széles körben terjeszkedett el. Igazából én már nem is tudom, hogy hova lehetne még implementálni. Minden esetre a Lian Li az egész piacra rá tett egy lapáttal. A Strimer egyértelműen vonzza a szemet. Szoftveres részről sajnos nem tudok véleményt mondani. A vezérlős megoldást pont olyan amilyennek gondoljuk... egyszerű. Az effektekkel még nem is lenne gond, de sajnos az én kedvencem, a Rainbow eléggé „akadós”, laggos lett. Emellett jó lett volna egy plusz gomb a világítás ki- és bekapcsolásához. Esetleg a fényerő váltóba Integrálni lehetett volna egy kikapcsolódás módot is, de ez sem sikerült. Szoftveres lehet, hogy van ilyen opció, de ezt nem tudom biztosra. 

Minden esetre nekem tetszik a termék. Véleményem szerint olyan konfigurációkba nézhet ki jól, ahol a mellette lévő, szinte minden komponens világít. Valamint akkor,ha mondjuk kiállítjuk a gépünket. Egy letisztultabb, elegáns gép látványán nem biztos, hogy sokat dobna, de ezt mindenki döntse el maga. Ha pedig nem lenne elég a 24 pines RGB kábel, akkor beszerezhetünk mellé 1 vagy 2 db 8 pines PCI tápkábelt, amik szintén RGB-vel rendelkeznek.

A Lian Li Strimer 24 Pin RGB kb. 17 ezer forintért vásárolható meg. A 8 pines változat egyenlőre nem kapható, de valószínűleg az pár ezer forinttal olcsóbb lesz.

Írta: Ficsor Tamás