a-szivarvany-ereje-msi-gl65-9sdk-gyorsteszt

A szivárvány ereje – MSI GL65 9SDK gyorsteszt

2020. január 14. Ficsor Tamás Laptop/Notebook

Nem olyan régen az MSI ultrabook sorozatának az egyik belépő modelljét sikerült kézbe vennem. Most pedig a gamer laptopjaik közül az „alsóbb” kategóriába tartozó GL65 család egyik tagjához volt szerencsém. Hiába az idézőjel, ezen a gépen erősen látszik, hogy nem kevés fps-el képes megbirkózni. Továbbá érdekes lesz látni, hogy milyen ellentétek és megoldások is lesznek az eltérő szériák között (ultrabook - gamer laptop).

Csomagolás:

A gép egy stílusos fekete dobozban nyugszik, melyen több helyen, piros színben az MSI neve és logója szerepel. Az egyik oldalt megtaláljuk a benne lévő laptop specifikációit. A dobozt kinyitva szerencsére sok szivaccsal fogunk találkozni. A gép minden oldalról védve van, ráadásként egy stílusos szövettel is fel van öltöztetve. Hasonló anyag van még a kijelző és a billentyűzet között is. A nagy méretű adapter és a tápkábel másik dobozkában kapott helyet. Valamint egy zacskóban fogjuk megkapni a mellékelt olvasni valókat és a garancia papírt.

Külső, belső:

A 357.7 x 248 x 27.5 mm méretekkel rendelkező gép matt fekete színben pompázik. Ezt csupán csak néhány helyen tör meg egy-egy piros sáv. Anyaghasználatot tekintve alumínium és műanyag elemek váltják egymást, de többnyire műanyaggal találkozunk. Dizájnt tekintve a laptop elég megosztó. A teteje egy teljes alumínium lap, aminek a felső részén középen az MSI logója díszeleg, sőt világít is, viszont ezent kívül nincs semmilyen kitüremkedés, vonal. Ettől az egész letisztult, egyszerű, a főszerepbe a világító logó kerül. Szinte nem is lehetne rá mondani azt, hogy egy gamer laptop.

Viszont ennek az ellentéte játszódik le a gép alján. A hasának több mint a fele nyitott, azt is lehetne mondani, hogy nincs alja. Jól lehet látni a durva, éles töréseket, amik ki vannak alakítva a hűtést segítő fémrács pókháló szerű merevítéseinél. De ez jellemző a gumi lábakra, sőt a hangszórók nyílásaira, de még a csavarok süllyesztéseire is. Szerintem sokak számára a laptop alja sokkal menőbb lesz, mint a többi része, hisz szinte az teljes Cooler Boost 5 hűtő technikát látni.

A gép főbb komponenseihez, azaz a CPU-hoz és a GPU-hoz külön- külön tartozik egy 45 mm-es ventilátor. Míg a GPU-tól 3 db, addig a CPU-tól 4 db réz hő cső szállítja a hőséget. Szerencsére a gyártó feketére festette ezeket, így minden egységesen néz ki.

A hangszórókra vissza térve, a gyártó ígérete szerint Giant Speaker-ek vannak beépítve, amik 5-ször nagyobbak és hangosabbak. Minden esetre ugyanúgy 2 x 2W-os drivereket kapunk.

Agresszív vonalvezetéssel találkozunk még az laptop első felének az alján, ahol U alakban egy nagy rész ki lett „harapva”. Itt és még a hátsó lábakon lehet látni sok furcsa motívumokat. Ezekről egyből az ASUS ROG termékei jutottak az eszembe, bár azok maja rajzok, ezek pedig…nem is tudom. Nem látom az értelmét, olyan mintha a hűtésnél használt pókhálós motívumot akarták volna tovább gondolni. Minden esetre szerintem annyit nem ad hozzá, de nem is veszel semmit az összképből.

Ha összecsukott állapotban körbe forgatjuk a gépet, akkor olyan apróságokra lehetünk figyelmesek, mint az alsó rész elején lévő bemélyedésnek, ami a megkönnyíti a kijelző felnyitását. Ennek az alján látható 3 kicsi ikon, amik a visszajelzést fogják szolgálni, úgy, mint a HDD/SSD dolgozása vagy a Wi-Fi-re való csatlakozás. Továbbá két oldalt a portok felett egy – egy nagyobb ívvel is találkozunk, amikre később rá fogunk jönni, hogy miért is vannak.

Az igazán nagy méretű légbeömlő mellett visszafogottabb kialakítású, de mégis tágas nyílásokból távozik a meleg levegő. Mindkét hardverelemnél hátul van egy - egy ilyen rész, de a processzorhoz társul még egy, ami balra vezeti ki a meleget. A hátsó két perforáció V alakban végződnek. A kettő közötti üres részt a gyártó megpróbálta egy ívvel és egy vörös sávval feldobni.

Csatlakozási pontokat nézve bal oldalon kapott helyet: Kensington zár, RJ-45 Gigabit port, HDMI 1.4, Mini-DisplayPort, USB 3.2 Gen 1 Type-A , USB 3.2 Gen 1 Type-C, 3.5 mm mikrofon bemenet és 3.5 mm fejhallgató kimenet.

Jobb oldalt: SD kártya olvasó, 2 x USB 3.2 Gen 1 Type-A és AC adapter bemenet.

A laptopot két kézzel tudjuk megfelelően szétnyitni. A zsanérok a szélen helyezkednek el és maximum kb. 150 fokig engednek. Az 1920 x 1080 pixel felbontású, IPS szintű kijelző 15,6”-os méretű. A vékony, kb 7 mm-es káváknak köszönhetően egyrészt nagyon jól néz ki a laptop ezen része, másrészt pedig, így egy csupán egy 14”-os gépházzal kell számolnunk.

Az IPS szintű fogalomról már a PS42 tesztben hosszasan beszámoltam, de lényegében annyi a lényeg, hogy az IPS szint (IPS-Level) egy nem hivatalos kifejezés, hiszen ilyen megjelenítő nincs. Ilyen esetben több mint valószínű, hogy TN panelről van szó. Ez természetesen nem jelent semmi rosszat, hisz ebben az esetben is egy nagyon szép kijelzőről beszélünk, jó betekintési szögekkel. Nem kell megijedni, nem a legolcsóbb TN panel van beépítve. Valószínűleg a gyártó is azért azt a megfogalmazást, használta, hogy a TN szó ne ijessze el az embereket.

Gamer monitor révén a tükröződés mentes kijelző szinte alap dolog, de 120 Hz-es képfrissítés már nem annyira. Mondanom sem kell, hogy ez alaposan feldobja a játék élményt.

A kamera és a mikrofon szokásos módon fent középen helyezkedik el. Itt észrevehető, hogy megvastagszik a káva. Ami az alsó részen befelé ível itt a felső részen kifelé, így kapjuk meg azt a kis peremet, ami segítségével a kijelző részen könnyen fogást találunk.

A 0,9 MP-es kamerával maximum 16:9 1280 x 720 p-s képek készíthetők. Ugyan ez érvényes a videó formátumra, ahol 30 fps a max érték.

A kijelző alatt már egy vastagabb káva húzódik. Ennek a közepére került a gyártó neve.

Újabb érdekességekhez érünk, ha jobban szemügyre vesszük a klaviatúra kialakítását. Gamer laptopoknál nem túl gyakran találkozni olyan billentyűzettel, ami majdhogynem széltől szélig tart. A „furcsa” magyar kiosztású klaviatúra teljes értékű nyílbillentyűkkel rendelkezik. A numerikus rész egy kissé el van különítve, illetve itt a gombok is valamelyest kisebbek. A furcsa kiosztást az alatt értem, hogy magyar lévén a bal Shift mégis hosszú. Az „í” a PS42-höz hasonlóan a Space jobb oldalán kötött ki. E mellett az Enter is csak egy sorban húzódik. A felette lévő „ű” sajnos olyan közel van hozzá, amilyen közel csak lehet.

Az egész billentyűzet le van süllyesztve, de a gyártó elég menő módon tette ezt, ugyanis alul és felül is elhelyezett egy - egy nagyobb ívet. Ez még jobban hozzá tesz a gamer mivoltához. A numerikus rész felett lévő 3 gomb ezt a stílust követi. Ezek közül a jobb oldali a legnagyobb, ami a bekapcsoló gomb. Tőle balra van az újraindítás, továbbá van egy dedikált gomb a ventilátorokhoz, amit megnyomva a maximumra ugrik a fordulatszám.

Játékos laptophoz méltán kell, hogy legyen háttérvilágítás. Szerencsére az MSI meg is adta ráadásul mindjárt billentyűnkénti RGB megvilágítással. Ezen a téren a Steelseries-el működtek együtt, így az ő szoftverükkel tudunk a módok között válogatni vagy létrehozni a sajátunkat.

A trackpad 11 x 6,3 cm-es, a gép közép vonalától kissé balra helyezkedik el. A jobb és bal klikk jól láthatóan el vannak szeparálva egymástól.

Adatkommunikációban 802.11 ac Wi-Fi és Bluetooth v5 áll a rendelkezésünkre.

Specifikáció:

Típus

GL65 9SDK 077HU

Kijelző

15,6”, FHD, IPS-level, 120 Hz

CPU

Intel Core i7-9750H 2,6 GHz alap, 4,5 GHz Turbo

GPU

NVidia GeForce GTX 1660 Ti 6GB GDDR6

RAM

2 x 8GB DDR4 2666 MHz

SSD

KBG30ZMV256G
Toshiba 256 GB PCIe/NVMe SSD

HDD

ST1000LM049-2GH172
Seagate BarraCuda Pro 2.5” 1TB 7200rpm

Akkumlátor

BTY-M6H 10 86V 51Wh, 6 cella

Méret

357.7 x 248 x 27.5 mm

Súly

2,3 Kg

Szoftverek:

A laptop 64 bites Windows 10 operációs rendszerrel kerül a tulajdonoshoz. Természetesen rengeteg előretelepített szoftvert fogunk találni, amik között egyaránt van hasznos és haszontalan.

Ami a leghasznosabb az a Dragon Center, ahol látjuk hardverelemek kihasználtságát, különböző profilokat tudunk létrehozni, amivel a gép működését tudjuk befolyásolni. Gondolok itt például a sebességre, a hűtésre és az energiafogyasztásra.

A szoftver nagyon több rétű. Találunk benne akkumlátor kalibráló funkciót, akár játékonként is tudjuk a rendszert, de még a mikrofont is optimalizálni, sőt még a telefonunkat is hozzá tudjuk párosítani.

Másik hasznosnak kinéző szoftver a Driver & App center, ahol listázva van minden driver és szoftver, így egyszerűen meg tudjuk nézni, hogy melyikhez érhető el új frissítés.

A legérdekesebb részt az App Player szoftver adja, ami egy Android emulátor. Miután a Google fiókunkkal bejelentkeztünk a kompatibilis játékok listáját már böngészhetjük is. A beállításokban személyre szabhatjuk a „telefonunkat”. Lehet akár Samsung S10-ünk, vagy OnePlus 5 készülékünk. Ha gyengének érezzük akkor egyszerűen több CPU magot, több RAM-ot adunk hozzá.

A Nahimic 3 szoftverben a saját ízlésünkhöz tudjuk igazítani a hangzást, mind zene, filmezés, játék vagy csak simán beszélgetés téren.

Mint már volt említve, a Steelseries Engine 3 segítségével tudjuk személyre szabni a billentyűzet háttérvilágítását. Több féle mód közül tudunk választani, de ezeken alakíthatunk is. Lehetőségünk van szoftverenként beállítani valamilyen fajta effektet, gondolok itt például több játékra vagy videó- és képszerkesztő programokra. Annyi a bibi, hogy az Engine nem biztos, hogy minden szoftverrel együtt működik.

Ezek mellett kapunk egy Power Director nevű videószerkesztő és egy PhotoDirector elnevezésű képszerkesztő programot.

Természetesen a vírus keresés nem felejtődött el. Ezen a téren a Norton Studio fog a rendelkezésünkre állni.

Benchmark:

Time Spy:

Fire Strike:

Nem sok címmel tudtam kipróbálni a gépet, de az alapnak számító 3DMark mellett két igen csak gépigényes játékot kezdtem el rajta a futtatni. Az egyik ilyen a Tom Clancy's The Division 2, míg a másik a Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint.

Mondanom sem kell, hogy mennyire megizzasztotta magát a GL65. Mindkét játék esetében a CPU hőmérséklete elérte a 100 fokot, míg a 3DMark teszteknél sok esetben még csak a 80 fokot sem érte el. A minden esetben GPU 70-80 fok között tartotta magát. Sajnos a CPU többször is elérte a throttling határát, azaz sokszor vissza esett a teljesítmény. E mellett az M.2 SSD hőmérséklete is felugrott több, mint 10 fokot (50-ről 62-re). Az FPS értékeket tekintve mindkét játék High beállításokon futott, amin 70-80 FPS volt a maximum.

Minden tesztnél a laptop rá volt csatlakozva a ház villamos hálozatára.

CrystaDiskMark SSD sebesség:

CrystaDiskMark HDD sebesség:

CrystalDiskInfo SSD:

CrystalDiskInfo HDD:

Tapasztalat, vélemény:

Összességében engemet meggyőzött az MSI laptopja. Ugyan a tech dolgoknál nem vagyok a fekete/sötét színek kedvelője, de maga a dizájn tetszik. A vissza fogott, szinte már unalmasnak mondható felső rész összehasonlítva az agresszív hassal a Sleeper PC-ket juttatja az eszembe. Kívülről csendes és szelíd, de belül harap.

A felső alumínium lapot jó érzés megfogni és szerencsére nem is marad rajta az ujjlenyomat. Sajnos ez a billentyűzet körüli részre már nem jellemző, de ez a képeken is látszik. Maga a klaviatúra viselkedése nekem bejött, az írás kényelmes rajta, de ehhez a US szerű magyar feliratos kiosztás megszokásához idő kell.

A billentyűk megfelelő méretűek, ahogy a rajta lévő fehér színű szimbólumok is, így nappal nem muszáj a háttérvilágítást használni. Viszont este nagyon jól jön. Maguk a feliratok és a billentyűk oldalai is világítanak. A megfelelő mód használatával nagyon menőn mutat.

A kijelző színeit és betekintési szögeit rendben találtam. Jó érzés volt, játszani a 120 Hz-es képfrissítés mellett, bár nem mindig sikerül ezt elérni, mivel ahhoz le kell vinni a grafika részletességét. Viszont ha alapból nem nagy gépigényű játékokat kedvelünk, akkor a megszokott 60 Hz után nagy felüdülésben lesz részünk.

Ami kényelmetlenséget okozott az a már említett billentyűzet kiosztása, valamint a jobb oldalra tett  illetve a 2 USB tápcsatlakozó. Mint jobb kezes felhasználónak, egér használatakor egy keskenyebb helyen valamelyik ide csatlakoztatott eszköz kábele biztos, hogy az útban lesz.

Pontosan ezt a modellt nem találtam meg, de az alapban FreeDOS rendszert futtató laptop 430 ezer forintért vásárolható meg.

Írta: Ficsor Tamás