a-vezetek-mar-odivatu-blitzwolf-bw-fye2-bluetooth-fulhallgato-teszt

A vezeték már ódivatú – Blitzwolf BW-FYE2 Bluetooth fülhallgató teszt

2019. április 13. Ficsor Tamás Hangeszközök

Az elmúlt években nagyon beindult a vezeték nélküli fülhallgatók piaca, ugyanis egyre több okostelefon gyártó dönt úgy, hogy elhagyja a 3,5 mm-es Jack aljzatot. Ezen van, aki felháborodik és van, aki észre sem veszi, mivel eddig is a Bluetooth-os megoldást használta. Ezzel így vagyok én is, mert egyszerűen frászt kaptam állandóan, hogy akár milyen vigyázva is raktam el a fülest, az a legközelebbi használat előtt agyig csimbókolta magát.

Szóval amint tehettem vezeték nélküli eszközre váltottam.  A cserénél az is közre játszott, hogy a vezetékes megoldásnál, mindig nálad kell, hogy legyen a lejátszó eszköznek, ami többnyire a telefon. A telefont pedig tölteni kell, ugye akkor meg nem tudsz hallgatni semmit, ha mondjuk épp egy másik helyen lesz dolgod.

A piac tele van mindenfajta kialakítású, márkájú hangeszközökkel, amik közül nehéz választani. Mindenki a lehető legjobb ajánlatot keresi: legyen a lehető legolcsóbb, de ez ne látszódjon a minőségen. Erre tökéletes példa lehet a Blitzwolf termékpalettája. A kínai gyártó egyre nagyobb felhasználótáborral bír, mivel kiváló minőségű termékeket árul megfizethető áron (elvileg). Nos eddig még nem volt szerencsém a gyártó egyik termékéhez sem, de a Banggood-nak hála most ki tudtam próbálni  a BW-FYE2 fülhallgatót. 

Csomagolás:


A gyártóra jellemző a minimalista fehér és zöld színben pompázó dobozolás. Ezt kapta ez a termék is, amiben megtaláljuk a: micro-USB kábelt, 2 pár különböző méretű gumiharangot és felhasználói útmutatót. Mondhatnánk azt is, hogy a csomag része a tok is, de ez nem lenne helyes, mivel a tok a füleshez jár, az a powerbankja. 

Külső, belső:

A 70 x 27 x 28 mm-es dokkolóban találjuk a 25 x 17 x 15 mm-es In-Ear fülhallgatókat. Csúnyán mondva egy agyba dugós fülesről van szó, ami a TWS kategóriába sorolandó. A TWS mozaik szó a True Wireless Stereo szavakból áll, ami azt jelenti, hogy a két fülhallgató teljesen vezeték mentesek. Ilyen az Apple AirPods vagy a Samsung Galaxy Buds is. Mondanom sem kell, hogy mekkora előnyökkel jár ennek a használata. Például egyszerre két ember is tudja ugyan azt hallgatni több méteres távolságból. Semmilyen vezeték nem gátol meg minket a mozgásban. A telefont nyugodtan eltehetjük vagy töltőre rakhatjuk, mi pedig végezhetjük a dolgunkat máshol.


Persze a Bluetooth kapcsolatnak van egy határa, de szerencsére ezt a FEY2 ki maxolja, ugyanis Bluetooth 5.0 szabványt használva kommunikál a telefonunkkal, ami gyorsabb adatátvitelt és stabilabb kapcsolatot jelent.

A matt fekete dokk fényes fedelét ki nyitva a fülesek oldalai néznek velünk szembe, amik a töltő egységbe mágneses úton kapaszkodnak. A töltés átviteléért 2-2 érzékelő felel. Maga a dokkoló egy 520 mAh-ás lítium-polimer akkumlátorral, míg a fülhallgatók egy-egy 50 mAh-ás szintén lítium-polimer akkuval rendelkeznek A töltöttség állapotát egy középre helyezett kék LED mutatja villogás útján:

  • · 0-25%:   2 másodpercenként egyet villan;
  • · 25-50%:   2 másodpercenként kettőt villan;
  • · 50-75%:       2 másodpercenként hármat villan;
  • · 75-100%:            2 másodpercenként négyet villan.

A gyártó 1 órát mond a fülesek és 2 órát mond a dokkoló feltöltéséhez. Utóbbit a mellékelt micro-USB-vel tudjuk elkezdeni. Zene lejátszáshoz 2.5 órát biztosít egy feltöltéssel, ami a 40 grammos tárolónak hála akár 10 órára is megnőhet.

Maguk az 5 grammos fülhallgatók IPX5 besorolású vízállósággal rendelkeznek, vagyis az izzadság és az eső nem árt nekik, de úszni ne menjünk velük. A fülesek nagyon vissza fogott megjelenésűek és kisméretűek. Az egész matt fekete műanyagból van, aminek a belső felére egy gumiszoknyát húztak. Ez tartja a kiálló kis szarvacskát (Ear Hook), ami a fülbe kapaszkodik.

Az unalmas fekete dizájnt felpezsdíti a kör alakú gomb, ami egyfajta fémes/CD szerű kinézettel rendelkezik. Ennek a széle kapott egy kevés krómot. Pont annyit, hogy szép legyen, de ne verje ki valakinek a szemét a róla vissza vert fény. A gomb körüli gyűrű párosítás alatt kék és fehér színben villog, töltés alatt pedig csak fehéren. A gombbal több funkció is elérhető:

  • · röviden megnyomva:    lejátszás, lejátszás szüneteltetése;
  • · Siri felébresztése:           stand by módban 1mp-ig nyomva kell tartani;
  • · hívás fogadása:                csak meg kell nyomni;
  • · hívás elutasítása:             hosszan kell nyomni;
  • · következő zeneszám:    duplán kell megnyomni a jobb oldalit;
  • · előző zeneszám:              háromszor kell megnyomni a bal oldalit.

Specifikáció:

· Frekvencia válasz: 20Hz–20KHz

· Impedancia: 16Ω

· Érzékenység: 93±3dB

· Bluetooth: 5.0

· Bluetooth hatótáv: 10 méter (akadályok nélkül)


Tapasztalat, vélemény:

A FYE2 legjobb tulajdonsága, hogy teljesen vezeték mentes. Elég kivenni a tokból és máris bekapcsol, majd csatlakozik. Ha nem akarjuk tovább hallgatni, akkor egyszerűen csak vissza rakjuk és kész, kikapcsol, elkezdi magát tölteni. Arra azért oda kell figyelni, hogy jól rakjuk a helyére, a töltő pinek érzékeljék egymást.

A telefon BW-FYE2 R és BW-FYE2 L néven ismeri fel a füleseket. Érdekes módon, ha mindkettőt használjuk, akkor az L-t nem csatlakoztatja. Úgy gondolom, hogy a jobb oldali egyfajta vezér szerepet tölt be. A csatlakozás könnyen létre jön, de ha először csak az egyiket használtuk, akkor a másik csatlakozása pár másodpercet igénybe vehet. Főleg az első használatkor. Gondolok itt az előbbi mondatomra: vagy a balt vagy a jobbat használtuk előbb, mindkét füles csatlakozásakor az L-t le kell választani. Erre magamtól jöttem rá, ugyanis a leírásban nem találtam erre utaló magyarázatot.

A használatával nagyon meg voltam elégedve. A hangzásnál elsőre én csak a basszus mennyiségét keveseltem, de így, egy hetes használat után teljesen megszoktam. Ráadásul vannak erre kihegyezett equalizer appok, amikkel javítani lehet a helyzeten. Azt nagyon sajnálom, hogy a már jó ideje használt saját Skullcandy Method Wireless-hez  képest halkabb, így majdnem maximum hangerőn kell mennie mindennek. Viszont nagyon jól kizárja a háttérzajt szóval miután megszoktuk a fülest, már észre sem vesszük ezt a dolgot. A gyártó szerinti 2,5 órás zenehallgatást én egy órával megtoldottam, de ez több is lehetett volna, hisz nem jelzett alacsony töltöttséggel. A dokkolót egyszer feltöltöttem teljesen majd az 2,5 napon át látta el energiával a füleseket úgy, hogy azokat kisebb nagyobb megszakításokkal használtam.

Jöjjenek a negatívumok. 

A mikrofonnal meggyűlt a bajom. Mindkét oldalban található egy, amik minősége hagy némi kívánni valót, ugyanis normál beszéd hangerőnél, alacsony zaj mellett is a másik fél nagyon halkan hall. Tömegközlekedésen pedig egyszerűen használhatatlan.
Egyetlen bosszantó tulajdonsága az volt, hogy random kikapcsolt. Nem tudom, hogy miért, de egy nap minimum egyszer fogta magát és OFF. Már arra is gondoltam, hogy valami érzékelő van benne, ami kikapcsolja, ha a felhasználó nem mozog. Ugyanis mindig akkor történt ez, amikor ültem, például a buszon. Bár a fejemet akkor is mozgattam szóval nem értettem. Továbbá a gombokkal nem működött a zene váltás, se Androidon se iOS-en, de ezt a bakit el tudtam fogadni. 

Összességében nagyon meg voltam elégedve a FYE2-vel. Ugyan van lett volna még mit csiszolni rajta, de egyik sem akkora probléma, hogy ne tudnánk arra használni, amire ki lett találva, vagyis zene hallgatásra, filmnézésre. Persze hangminőség terén nem lehet nagy elvárásunk ilyen árkategóriában, de sportoláskor, utazáskor nagyon jól teszi a dolgát. Viszont, aki sokat telefonál annak nem ajánlom a mikrofonbéli gyengesége miatt.

Eddig nem volt tapasztalatom a gyártóval kapcsolatban, de ez a termék meggyőzött a felől, hogy valóban odafigyelnek a minőségre. Egyáltalán látszott rajta az olcsóság, a dizájnja pedg nagyon menő. A teljesítményen még van mit faragni, de nem akarok elhamarkodott véleményt alkotni a márkáról. Az biztos, hogy a FYE2-vel engem meggyőztek, még úgy is, hogy a gombokkal csak a Play/Stop működött, a mikrofon pedig elég gyengécske lett. Mondjuk nálam azért történt ez, mert keveset telefonálok, de sokat netezek, zenét és/vagy videót nézek a telefonon, így a nem tökéletes mikrofon engem nem zavart. A zeneszám váltásnál meg az okosórámat használtam eddig is szóval a gombok milyensége miatt sem estem hanyatt. Persze az szomorú, hogy a gyártó ezt ígérte, de még sem működik. Az is lehet, hogy csak egy modell hibáról van szó. Szóval a termék megvásárlásánál fontos szerep jut, hogy kinek mi az igénye. Akinek hozzám hasonló szokásai vannak, annak nyugodtan ajánlom.  

A Blitzwolf eszközeit a Banggood-on keresztül érdemes megvásárolni, ahol most a FYE2 kb. $36, azaz 11-12 ezer forint. 

Blitzwolf FYE2

A termék tesztjét a Banggood biztosította, akiknek ezúton is köszönjük.

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: