acer-swift-5-2018-pihekonnyu-ultrabook-tesztje/2018/03/25

Acer Swift 5 (2018) - Pihekönnyű ultrabook tesztje

2018. március 25. Kocsis Bence Laptop/Notebook

A hordozható számítógépeknél egyre inkább elsődleges szempont a kis méret és a súly. Természetesen el magával vonja a teljesítmény csökkenését is a nagyobb méretű modellekkel szemben, de ez nem minden esetben van kőbe vésve. Vannak olyan esetek, amikor a gyártók, egy-egy kompromisszum mellett persze, képesek a magas teljesítményt kicsikarni már a csöppnyi ultrabookokból is. Egy ilyen modell járt nálunk, melyet az Acer biztosított számunkra, ami a Swift 5 nevet viseli.

A Swift 5-öt a dobozból kivéve elsőre nem is hittünk a szemünknek és persze a kezünknek. Az arany színben pompázó, 14 colos kijelzővel megáldott ultrabook mindössze 970 grammot nyom és a legvaskosabb pontján is mindössze 15 mm vastag. Azt, hogy a gyártó a súlyt 1 kg alá tudta nyomni, magnézium-liítium ötvözetből készült szerkezetet vetett be. A magnézium könnyű fém, míg a lítiummal ötvözve tovább csökken a sűrűsége, így könnyebben alakítható a tartósság megtartásával. Ez A kijelző hátlapján természetesen az ACER felirat virít ezüst színben, körülötte pedig minden elem máanyagból készült, ami nem recseg, nem ropog kimondottan jó minőság érzetét nyújtja.

A Swift 5 hátoldalán találunk 3 darab, viszonylag apró szellőzőt, melyek a levegő be- és kijutásáról kell hogy gondoskodjanak. Mondanom sem kell, ezeknek a szellőzőknek a zsúfoltság miatt fontos szerepük van. Kapumk még 4 darab tappancsot is, melyek nem csak a csúszásmentességet biztosítják, hanem 2-3 mm-t el is emelik az ultrabookot az asztaltól, ami ugye a szellőzés alapfeltétele. Alulra kerültek még a hangszórók is, melyek ketten vannak és a Dolby Audio Premium szabvány és Acer TrueHarmony Plus által nyújtott lehetőségeket igyekeznek kihasználni, ami még tisztább, erőteljesebb hangzást biztosít.

Forgassuk körbe a Swift 5-öt és nézzük meg, milyen csatlakozók is kaptak helyet rajta. Ha semben vagyuk a géppel, akkor jobb oldalt kapott helyet a két darab USB 3.0 port, de kapunk egy USB Type-C USB 3.1 Gen 1 portot is, a mai kor követelményeinek megfelelően. Továbbá kapunk egy HDMI portot is arra az esetre, ha szeretnénk monitorra, vagy tévére csatlakozni filemek, vagy képek megtekintéséhez. Fontos megjegyezni, hogy a Type-C USB portot is használhatjuk DisplayPort kimenetként, de ehhez természetesen egy kompatibilis kábelre lesz szükségünk, amit a gyártó sajnos nem mellékelt. A töltő csatlakozója is itt került elhelyezésre.

A bal oldalon találunk 3,5 mm-es jack csatlakozót fejhallhatók számára, illetve a működést, valamint töltést jelző LED-ek is itt kaptak helyet, természetesen miniatűr kivitelben. Került még erre az oldalra egy Kensington Lock is.

Ha kinyitjuk a Swift 5-öt, akkor megpillanthatjuk a 14 hüvelykes kijelzőt, mely  - ahogy a felragasztott matrica is mutatja - Full HD , azaz 1920 x 1080 pixel felbontással rendelkezik. Az IPS kijelző magas betekintési szögeket tesz lehetővé, így nem kell minden percben a kijelzőt mozgatni, mert nem látjuk a képet. A kijelző fényes , ami kicsit fájó, hisz ha intenzív természetes fényt kapunk a hétunk mögül, akkor zavaró lehet a helyzet. Ami a legfontosabb telajdonsága a kijelzőnek az, hogy egy érintőképernyőt is kapunk, ami például böngészéshez, vagy dokumentumok nagyításához - igen, egy multitouch kijelzőről van szó - nagy segítség lehet.

A süllyesztett billentyűzet egy fehér háttérvilágítást kapott, ami sötétben való gépészkedésnél kimondottan jó szolgálatot tehet. Alatta megtaláljuk az ujjlenyomat leolvasót, mellyel lehetőségünk van további biztonsági funkció beiktatására. A Touch pad kellőképp méretes darab, de ami érdekesség, hogy az alsó részen nem került kialakításra a jobb és a bal klikk gomb, de természetesen ott vannak azok, csak nem látjuk őket.

De mi is rejlik belül? Az Acer Swift 5 kétfajta specifikációban érhető el. Mindkét specifikáció arany színben és navy kék színben is megvásárolható. Minden típus 8 GB LPDDR3  memóriával lett szerelve. Ami differencia az, hogy Intel Core i5 és Intel Core i7 processzorokkal is választhatjuk. Core i5-ből egy Intel Core i5-8250U négymagos modell az opció, mely támogatja a Hyper-Threading technológiát, a 6 MB gyorsítótárral rendelkezik és az órajele 1600 és 3400 Mhz között "ugrálgathat".

A Core i7-es processzor egy Intel Core i7-8550U, mely 8 MB gyorsítótárat kapott és 1400 és 4000 Mhz-es orajel tartományban működik. Mindkét esetben egy Intel UHD Graphics 620 gyárja nekünk a képet, ami természetesen a legújabb játékok futtatására nem alkalmas, de azért ha arra van igény egy-egy alkalommal, néhány kompromisszummal azért eljátszogathatunk, persze nem erről szól a Swift 5 története. Ami még eltérés a két modell között, az a belső adattároló, ami egy 256 GB-os és egy 512 GB-os Intel 600P NVMe SSD.

Teszt:

Bár a Swift 5 nem volt telepakolva különféle programokkal, amelyek indokolták volna a lassú boot-olást, mégis nagy meglepetés ért bennünket. Az előre telepített Windows 10 Home rendszer a bekapcsolástól számítva 5 másodperc alatt felállt, ami miatt nagy pirospont a hardvernek és főleg a villámgyors SSD-nek. Természetesen lemértük az Intel 600P NVMe SSD teljesítményét méghozzá a CrysalDiskMark tesztprogram segítségével. Az eredményben szereplő 1800 MB/s+ szekvenciális olvasási sebesség iszonyatosan jól mutat. Ez az érték nagyjából háromszorosa a normál SATA III csatolófelülettel ellátott SSD-knek és majdnem 10-szerese a HDD merevlemezeknek.

Természetesen egy hordozható számítógép esetében fontos szempont a melegedés is. Nos, a helyzet a Swift 5 esetében nem olyan vészes. Ölbe fogva sem fogjuk kiégetni a nagrágunkat, szoknyánkat, vagy bőrünket, de azért hőtermelés természetesen van. A keletkezett hőt miniatűr ventilátor probálja a szellőzők felé terelni, melynek aranyos kis zümmögő hangja van, nem mondanám zavarónak, de azért hallható.

Az éritőkijelző kimondottan jó, nem kell kínlódni a használatakor. Ami viszont egy fájó pont, az a fényews kijelzőből adódó ujjlenyomatok megjelenése. Amíg világos volt a kijelző, addig nem volt különösebb probléma, de az ultrabook lekapcsolása után százával hevertek az ujjlenyomatok a kijelzőn.

A hanugról már beszéltünk. Említettük a Dolby Audio Premium támogatást és az Acer TrueHarmony Plus-t is. Nos ezek a kifejezések lehetnének üres szavak is, de nem csak jól csengenek, de jól is szólnak. Az Acer Swift 5 hangminőségével kimondottan meg voltunk elégedve. Mind a mély, mind a magas hangok jól "működtek", normál hangerőn nem volt torzulás, mégis volt bennük erőérzet.

A Swift 5-ben egy 802.11ac Wifi teljesít szolgálatot 2×2 MIMO -val, ami erős és folyamatos vezeték nélküli jelet tart fenn, ami ugye elvárás is, hiszen a LAN csatlakozó hiányában a vezeték nélküli hálózatra vagyunk kényszerítve.

Az Acer Swift 5 egy 4670 mAh kapacitású, két cellás Li-ion akkumulátort kapott. Ez az akkumulátor a gyártótól kapott adatok alapján akár 8 órát is kibírhat, persze ehhez azért nagyon takarékon kell használni az ultrabookot. Ami inkább a realitás az a nagyjából 5 óra üzemidő, ami így is jól hangzik.

Összegzés:

Le a kalappal az Acer előtt, hisz egy szép, könnyű és erős ultrabookot dobtak a piacra. A telepített SSD-nek, Core i5/i7 processzornak, valamint a 8 GB memóriának köszönhetően gyorsan elkezdhetjük a munkát és azzal gyorsan is haladhatunk, Swift 5 nem jelent majd akadályt. A FullHD IPS kijelző gondoskodik arról, hogy munka, vagy szórakozás közben tökéletesen "képben legyünk", az érintőképernyő pedig tovább fokozza a felhasználói élményt. A hangminőség kiváló és az akkumulátor üzemidőre sem lehet panasz. Ami az árakat illeti, a Core i5 / 256 GB SSD párossal szerelt modell 350 ezer forintos áron szerezhető be, míg a Core i7 / 512 GB SSD párossal szerelt modell 440 ezer forintba kerül. Mindkét változat arany és navy kék színben is válaszható.

Írta: Kocsis Bence