adata-sc680-miniatur-kulso-ssd-jart-nalunk

ADATA SC680 - miniatűr külső SSD járt nálunk

2021. február 13. Kocsis Bence Adattárolás

A külső HDD-k helyét szépen lassan átveszik az SSD-k azok otthonaiban (táskáiban), ahol fontos szempont az adatok gyors mozgatása, emellett az SSD-k méret szempontjából is sokkal barátságosabbak, ha mobilitásról van szó. Az ADATA SC680 nem egy olyan termék, amin ne hűlt volna még ki a festék, de hozzájutottunk egy példányhoz és mindenképp szerettük volna bemutatni. 

Csomagolás:

Az SSD doboza az ADATA-ától jól megszokott dizájn. A méret, az elnevezés, az illusztráció és a gyártó logója mind mind helyet kapott az első oldalon. A hátoldalon a méretre, súlyra és csatlakozásra vonatkozó fontosabb tulajdonságokat olvashatjuk több nyelven. A dobozon mindenhol az ULTRA SLIM felirat olvasható, hát reméljük, azért megtaláljuk az SSD-t és le tudjuk majd tesztelni. 

Külső:

Az ADATA SC680 méreteit tekintve picinek mondható, 86,7 x 61 x 10 mm-es, súlya pedig mindössze 35 gramm. A műanyag ház kétfajta anyaghasználattal rendelkezik. Az első és hátsó oldal fényes felületű, ezen a felületen kapott helyet az ADATA SSD felirat. Az oldalsó részek matt felületek. A külső rész felül domború, ami azon felül, hogy az unalmas kinézet ellen "dolgozik"', funkcionális feladatot is ellát, ugyanis zsebre téve két ujjal könnyen kivehető az adathordozó. 

Egy iPhone 12 mellett eltörpül

Az alsó részen találjuk az USB Type C portot, mely mellett a működést visszajelző LED került elhelyezésre, mellyel láthatjuk, hogy az adathordozó olvasási / írási feladatokat végez. Az USB Type C portról ennyit érdemes tudni, hogy a Type A porttal ellentétben teljesen szimmetrikus, így a kábelt bárhogy forgatjuk, be tudjuk dugni, nincs az a mérgelődés, mint a Type A esetében, mikor már negyedszer fordítjuk és még mindig valami nem oké...

Tartozékok:

Az ADATA SC680 egy USB 3.2 Gen2 Type C porttal érkezik, így a gyártó természetesen ilyen kábelt mellékelt a vásárlóknak. Nagy pirospont az ADATA-ának, hogy egy helyett két kábelt is kapunk. Az egyik változat mindkét végén Type C, míg a másik a csatlakoztatott eszköz felőli oldalon Type A kivitelű. Ez a két kábel lehetőséget ad arra, hogy Type A és Type C porttal rendelkező eszközökhöz is használhassuk az SSD-t, mintt adathordozót. Lemezt és egyéb apróságokat ne is keressünk a dobozban, de szerintem a két kábel megléte elég kárpótlás.

 

Belső: 

Az ADATA SC680 egy Silicon Motion SM2259XT  - DRAM mentes - vezérlővel rendelkezik és 3D NAND memóriachipeket használ. A gyárilag NTFS formátumban rendelkezésre álló SSD-n 447 GB szabad terület van. 

Mérés:

A méréseket a CrystalDiskMark programmal végeztük, ahol a szoftver az SSD-n kis és nagyméretű fájlokat írt és olvasott, ezzel próbálta a sebességet lemérni. A gyártó oldalán az 530 MB/s maximális olvasási és 430 MB/s-os maximális írási sebesség szerepel, amit mit túl is teljesítettünk, főképp az írási sebességre gondolok, hisz ott elértük az 500 MB/s-ot.

Megnéztük, hogy egy 10 Gb-os filmet mennyi idő alatt tudunk felmásolni számítógépről a külső SSD-re. Mindössze 30 másodperc kellett hozzá. Nagyjából 120 zeneszám (1,31 GB) felmásolására mindössze 5 másodpeccre volt szükség. 

Összegzés:

Az SC680 külső SSD négyfélas kapacitással és két színben érhető el. Az általunk kipróbált 480 GB-os modell mellett 240, 960 GB-os kapacitású és 1,92 TB-os modell vásárlására is van lehetőség. Ami az árakat illeti, a 240 GB-os modell 17 ezer forint környékén szerezhető be, a 480 GB-os változatért 25 ezer forintot kérnek. A 960 GB-os adathordozó 55 ezer forintba kerül, míg az 1,92 TB-os változat 80 ezer forintos árcédulával rendelkezik. További információkért látogassatok el a gyártó oldalára

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: