adata-swordfish-1-tb-m2-nvme-ssd-teszt

ADATA Swordfish 1 TB M.2 NVMe SSD teszt

2021. március 05. Kocsis Bence Adattárolás

Azok számára, akiknek fontos az adatátviteli sebesség a HDD-k helyett inkább az SSD felé húznak. Operációs rendszerek esetében hatalmas eltérés van a HDD-re telepített, valamint SSD-re telepített rendszer indítása között, emellett az alkalmazások indítása is sokkal komfortosabb SSD használatával. Ennek megfelelően már kifejezetten érdemes a rendszereket SSD-re telepíteni. SSD és SSD közt is van differencia. Általában az SSD-k ugyanazt a SATA III 6 Gb/s vezérlőt használják, mint a HDD-k, de egyre inkább elterjedtek azok a megoldások, melyek alaplapra szerelhetők és az alaplap PCIe vezérlőjét használják. Ennek köszönhetően az elméleti írási és olvasási sebesség átlépheti a SATA III által engedélyezett 550-600 MB/s körüli tempót. Mai tesztünkben az ADATA egyik M.2-es SSD-je járt nálunk, mely nem SATA III , hanem PCIe vezérlőt használ, Az ADATA Swordfish 1 TB M.2 NVMe SSD egy költséghatékony megoldás, melyet szeretnénk most bemutatni. 

Csomagolás, külső:

Az SSD egy miniatűr dobozkában érkezett, melyen láthatjuk az adathordozóról készült illusztrációt, a kapacitást és a form factort. A gyártó elbüszkélkedik vele, hogy akár 3x nagyobb tempóra is képes, mint a SATA alapú SSD-k. A csöppnyi SSD egy védőfóliát kapott a hűtőbordára, mely a melegedés által keletkezett hőt hivatott felvenni és eloszlatni. A 22 x 80 mm-es méretekkel rendelkező SSD M.2 2280 foglalatot használ és PCI-Express 3.0 x4 interfésszel rendelkezik. 

Az SSD felső részére egy szépen megmunkált alumínium hűtőborda került, hullámszerű vonalakkal, melyek között helyet kapott az ADATA felirat. Bár egy összeszerelt konfigurációban  - főleg egy több slotos grafikus kártya esetében - nem sok látszik belőle, mégis nagyon jól mutat. 

Belső:

Az ADATA Swordfish 1 TB M.2 NVMe SSD egy Realtek által gyártott RTS5763DL, négycsatornás vezérlőt használ, mely egy költséghatékony megoldás. A négy darab, egyenként 256 GB kapacitású chip a SanDisk munkája, melyek 96 rétegű 3D TLC flash memóriák. Amit még tudni kell, hogy a költségek csökkentése érdekében az ADATA ebben az esetben nem használ DRAM chipeket gyorsítótárként. Ennek eredményeképp a gyártó agresszívabban tudja pozíciónálni a termékét. A DRAM chip helyett, a Swordfish a fizikai memóriát használja, persze nem akkora mennyiséget, mint az a DRAM chippel rendelkező SSD-k esetében, azaz 1 GB-ot, hanem nagyságrendekkel kevesebbet (16 MB). 

Az SSD négy kapacitással érhető el, 250GB, 500 GB, 1 TB és 2 TB. A TBW (a teljes írható adatmennyiség TB-ban megadva) ennek megfelelően változó. Kapacitástól függően 120 és 960 TB között számolhatunk az életciklussal, ami az 1 TB-os modell esetében 480 TB. Ez elsőre kevésnek tűnhet, de például a 2016 óta rendszermeghajtóként használt ADATA SP550-el 37 TB-ot sikerült elhasználnunk, így ezek az adatmennyiségek azért komoly számok.

Kompatibilis szoftver:

Az SSD Toolbox alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy az SSD állapotát figyelemmel követhessük, de természetesen a gépben található többi adathordozót is látjuk, gyártótól függetlenül. Ha szükséges végrehajthatunk Firmware frissítést, vagy végezhetünk diagnosztikát. Szerintem egy nagyon jó dolog, hogy az ADATA SSD-k esetében a szoftver kijelzi a TBW (Total Bytes Written) értéket, azaz a teljes rá írt adatmennyiséget, így fel tudunk készülni az adathordozó életciklusának a végére. 

Mérés:

A mérést a megszokott módon a CrystalDiskMark szoftver segítségével végeztük, ahol a merevlemez sebességét vizsgáltuk olyan adatok olvasásánál és írásánál, ahol az adatok egymás után (SEQ), vagy szétszórva (RND) helyezkednek el az adathordozón. A gyártó 1800 Mb/s olvasási és 1200 MB/s írási sebességet adott meg referenciaértéknek, amit bőségesen sikerült túllépnünk, emellett a véletlenszerű írás / olvasás is nagyon jó eredményeket hozott.

Értékelés:

Az ADATA SSD-je nem egy felsőkategóriás megoldás, hisz a belső nem ezt tükrözi, ugyanis a gyártó olcsóbb vezérlőjét kapta, amiből igazából otthoni felhasználóként csak az árában veszük észre valamit. a 480 TB-os TBW egész jónak mondható, ha nem másolgatunk, rá őrült módjára, akkor hosszú-hosszú évekig kiszolgálhat bennünket. PCIe SSD fronton nem tartozik a leggyorsabb modellek közé (1800 MB/s olvasás -  1200 MB/s írás) , de a SATA vezérlőt használó SSD-ktől jóval magasabb tempón teszi a dolgát. A külső nagyon rendben van, az alumínium hűtőborda a hőmérsékletre is jó hatással van az esztétika mellett. Akik nem igénylik a 2-3000 MB/s-os tempót, de HDD-ről váltanak és az M.2-t a SATA csatlakozásnál kényelmesebbnek tartják egy kis plusz tempó mellett, azoknak mindenképp érdemes elgondolkodniuk a beszerzésén. 

Ár és elérhetőség:

Az ADATA Swordfish M.2 PCIe M.2 2280 SSD már elérhető a boltok polcain négy változatban, a következő árakon:

  • ADATA 250 GB Swordfish M.2 PCIe M.2 2280   - 14.000 forint
  • ADATA 500 GB Swordfish M.2 PCIe M.2 2280   - 21.000 forint
  • ADATA 1TB Swordfish M.2 PCIe M.2 2280   - 42.000 forint
  • ADATA 2TB Swordfish M.2 PCIe M.2 2280   - 83.000 forintÍrta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: