adata-xpg-gammix-s11-pro-ssd-probakor

ADATA XPG Gammix S11 Pro SSD próbakör

2020. szeptember 26. Herczeg Balázs Adattárolás

Az ADATA-t nem kell már bemutatnunk, hiszen az egyik legnagyobb DRAM gyártótól van szó, akik 2017-ben a világ 2. legnagyobb memória beszállítójának is számítottak. Nem meglepő, hogy a memóriák mellett a flash alapú SSD-k gyártásában is igen nagy névnek számítanak. Az XPG márkanevet az ADATA a nagy teljesítményű termékei esetén használja. Ez igaz a DRAM modulokra és az NVMe SSD-kre is. Az NVMe SSD-k esetén a már pár éve bemutatott SX 8200 PRO modell rengeteg elismerést kapott, így csak idő kérdése volt, hogy a sikert követően egy utód termék is készüljön az előző változatra alapozva. Így született meg az XPG Gammix S11 Pro NVMe SSD is.

Egy SX8200 Pro utód

Ha valaki igazán jó Gen 3-as NVMe SSD-t keres megfizethetőbb áron, mint a konkurens cégek megoldásai, akkor a legjobb alternatívát kétségek nélkül az SX8200 Pro jelenti. Emiatt is volt logikus lépés az ADATA részéről egy utód SSD létrehozása kedvezőbb áron, minimális mértékben kisebb sebeséggel. Ez olyannyira sikerült jól, hogy komponensek tekintetében két teljesen megegyező hardveres felépítésű SSD-ről van szó, annyi különbséggel, hogy a kezelő firmware más, amely ugyebár a teljes működésért felel. Az S11 pro elméleti síkon 3500 MB/s olvasást, és 3000 MB/s írást kínál, amely teljesen megegyezik a korábbi változat értékeivel. Az 512 GB-os változat írási értéke 2300 MB/s-ra esik vissza, amely az elődnél is igaz. Az S11 256 GB, 512 GB, 1 TB és 2 TB kapacitással érhető el, melyekből mi az 512-es megoldást próbáltuk ki.

Csomagolás és mellékletek

Az ADATA XPG SSD-k leginkább az egyszerű, fekete-vörös csomagolásukról ismerhetőek föl könnyedén, amely most sincs másképp. Azonban különlegesség mégis van a korábbi megoldásokhoz képest. Eddig leginkább egy termékképet lehetett látni a csomagoláson, most viszont az SSD egy kivágott nyíláson keresztül is látható, amelyet kibontva láthatunk, hogy egy átlátszó műanyag csomagolásban kapott helyet. A telepítési melléklet és a leírás mind a csomagolás belsejében található, amellyel az ADATA a környezettudatosságra hívja fel leginkább a figyelmet. Az M.2 SSD-n kívül gyakorlatilag semmi mást nem fog rejteni a doboz.

Agresszív gaming megjelenés, hatékony hűtés


A korábbi SX8200 legnagyobb problémája a hűtés volt, ami nem kifejezetten annak hatékonyságát, hanem inkább létjogosultságát kételezte meg. Az SSD esetében ugyanis mindössze 1 mm vékony fémlemez kapott csak helyet, amely ugyan érintkezni tud a nand flash chipekkel és z NVMe vezérlővel, de pillanatok alatt túlmelegszik, így dizájnelemen kívül nem sok célt szolgál. Az S11 pro esetében végre vastagabb hűtöborda kapott helyet, amely egyenletesebben képes a hőt megfelelően elosztani, így akár 10°C-al hűvösebb működést is képes eredményezni. A borda dizájn tekintetében követi az XPG tervezési alapelveit, vagyis fekete felületen vörös részelemek, amelyek ráadásul meg is lettek vastagítva, hogy nagyobb hűtőfelületet kínáljanak. Szerelés tekintetében sem kell túlzottan nagy dolgokra gondolni, egy sima M.2 2280 megoldásról van szó, azonban egy extra csavar igazán hasznos kiegészítő lett volna, mert ugyan, ha PC-k esetén nem is, laptopoknál szükség lehet egy extra csavarra a meghajtó felfogatásához.

Kiváló teljesítmény

Az S11 hozza, amit kell, szekvenciális olvasás esetén képes a 3500 MB/s olvasás biztosítására, míg írás esetén szintén képes elérni a 2300 MB/s-os értéket... egészen addig, amíg az SLC cache és a DRAM cache be nem telik. Ezt követően a sebesség sajnos drasztikusan belassul, így az első 50 GB adaton túl már nem lehet a teljes írási sebességet kihasználni, amely leginkább a TLC NAND flash chipek általános működésének köszönhető, de még így is kifejezetten jó, 1200 MB/s és 700 MB/s közötti írást képes produkálni, amely még mindig gyorsabb, mint bármilyen SATA megoldás. Ha egy operációs rendszer is felkerül a tárolóra, az olvasás is visszaesik nagyjából 2600-2400 körüli átlagsebességre, de ebben az esetben az a pár századmásodperces különbség, amely ebből adódhat betöltés esetén, igencsak elhanyagolható. Ezt a viselkedést mind crystaldiskmark, mint pedig Victoria alatt produkálta az S11 Pro, de ez persze érthető. Játékok esetén, valamint tartalomgyártás során az SSD gyors marad, azonban a hőmérséklet így is képes lesz 70 fok környékére ugrani.

Összegzés

A Gammix S11 Pro hozza az elvárt teljesítményt és nem igazán okoz különösebbe meglepetést. Az NVMe 1.3 támogatás és Gen 3 x 4 vezérlő kiváló sebességet nyújt bármilyen használathoz, amelyet már csak az 5 év garancia, és a kifejezetten magas írási élettartam tud jobbá tenni – 512-es meghajtó esetén ez 320 TB. Ha valaki kifejezetten megbízható NVMe SSD-t keres megfizethető áron, az nyugodtan számításba veheti a Gammix S11 Pro SSD-ket.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: